Greece All Over Me

Πανέμορφοι Φάροι στην Ελλάδα (PartII)

Γη, νερό, φωτιά και αέρας. Είναι δυνατόν να μην είναι μαγικά όμορφοι οι φάροι, όταν καταφέρνουν και παίρνουν ζωή και από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης; Και σε μία χώρα, όπου το υγρό στοιχείο, σχεδόν, μονοπωλεί το ενδιαφέρον, όπως είναι η Ελλάδα, είναι φυσικό αυτά τα υπέροχα κτίσματα να αξίζουν να χαρακτηριστούν ως Διατηρητέα Ιστορικά Μνημεία· ειδικά τώρα, που το επάγγελμα του φαροφύλακα τείνει να εκλείψει.
Ο φάρος Ταινάρου στο ακρωτήριο Ταίναρο

Είναι ο νοτιότερος φάρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και κοσμεί τον Κάβο Ματαπά, όπως ονομάστηκε το ακρωτήριο Ταίναρο κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, συγκρούστηκαν ανοιχτά του ακρωτηρίου βρετανικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη. Η ναυμαχία Ταινάρου ή Ματαπά ήταν νικηφόρος για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ύψος πύργου: 16 μέτρα
Εστιακό ύψος: 41 μέτρα
Φωτοβολία: 22 ναυτικά μίλια
Ο φάρος των Αντικυθήρων στο ακρωτήριο Απολυτάρες

Την εποχή που τοποθετήθηκε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φάρους πετρελαίου που είχαν υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα. Κοσμεί το νοτιότερο σημείο του νησιού και η πρόσβαση στον φάρο γινόταν μόνο με βάρκα από τον Ποταμό, την πρωτεύουσα. Πολλές φορές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε κανέναν να φτάσει στον φάρο για ολόκληρους μήνες.

Ύψος πύργου: 23 μέτρα
Εστιακό ύψος: 45 μέτρα
Φωτοβολία: 36 ναυτικά μίλια
Ο φάρος “Ντάνα” στον Πόρο

Από το 2011 που αποκαταστάθηκε πλήρως ο φάρος, που στέκεται με δεσποτική απλότητα στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, αποτελεί ένα κόσμημα για το νησί και το σπουδαιότερο, αν και νεότερο, μνημείο της σπουδαιότητας της ναυτιλίας για τους ντόπιους. Σήμερα, το πετρόκτιστο κτίσμα δεν λειτουργεί ως φάρος και έχει αντικατασταθεί από μία σιδερένια κατασκευή, η οποία είναι τοποθετημένη δίπλα του.

Ύψος πύργου: 9 μέτρα
Εστιακό ύψος: 32 μέτρα
Ο φάρος Δουκάτο στη Λευκάδα

Λίγα χιλιόμετρα μετά το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς, βρίσκεται ο Φάρος Δουκάτο, στο νοτιότερο άκρο της Λευκάδας, προσφέροντας μαγευτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αρχαίους ποιητές, καθώς από τα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτα ή Δουκάτο ή Κάβο της Κυράς πηδούσαν οι απογοητευμένοι από τον έρωτα νέοι για να γλιτώσουν τα βάσανά του.

Ύψος πύργου: 14 μέτρα
Εστιακό ύψος: 70 μέτρα
Φωτοβολία: 36 ναυτικά μίλια
Ο φάρος της Ναυπάκτου

Μπορεί ο φάρος της Ναυπάκτου να μην είναι ο πιο εντυπωσιακός ή ο πιο όμορφος, αλλά σίγουρα είναι ο πιο γραφικός. Βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της πόλης και αποτελεί τμήμα του παλιού φρουρίου συμβάλλοντας στη φυσική ομορφιά του τόπου, αφού συνδέει, ουσιαστικά, το ενετικό κάστρο με το λιμάνι.

Ύψος πύργου: 8 μέτρα
Εστιακό ύψος: 16 μέτρα
Και κάτι ξεχωριστό· ο φάρος της Σκύρου στο ακρωτήριο Λιθάρι

Κατέχει το ρεκόρ του μοναδικού φάρου στην Ελλάδα, που έχει, από κατασκευής του, διώροφο κτίσμα! Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο τόσο για την αρχιτεκτονική δομή του όσο και για τον αρχικό μηχανισμό του, κάνοντας τους κατοίκους του νησιού να χαμογελούν από υπερηφάνεια, κάθε φορά που μιλούν για το στολίδι τους!

Ύψος πύργου: 12,5 μέτρα
Εστιακό ύψος: 96 μέτρα
Φωτοβολία: 25 ναυτικά μίλια
Δείτε και το Part1

© 2018 – 2019, Ioannis Sorotos. All rights reserved.

Ξεκίνησε το blogging, όταν δεν ήταν καν μόδα στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να εκφράζεται! Μετά από τόσα χρόνια, παραμένει ακόμα άγνωστος και ευγνώμων, που, μέσα από τη συγγραφή, έμαθε πώς να νιώθει ελεύθερος, αφήνοντας πίσω του οτιδήποτε έχει αρνητικό πρόσημο! Γι' αυτό προτείνει και σε εσάς να χαμογελάτε!

Ξεκίνησε το blogging, όταν δεν ήταν καν μόδα στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να εκφράζεται! Μετά από τόσα χρόνια, παραμένει ακόμα άγνωστος και ευγνώμων, που, μέσα από τη συγγραφή, έμαθε πώς να νιώθει ελεύθερος, αφήνοντας πίσω του οτιδήποτε έχει αρνητικό πρόσημο! Γι' αυτό προτείνει και σε εσάς να χαμογελάτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.