Greece All Over Me

Ρέθυμνο: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Κείμενο: Sotiris A Sotas

Η Κρήτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της μεσογείου, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και οι ομορφιές της είναι αμέτρητες. Αυτές είναι διαπιστώσεις που κάνουν όλοι είτε την έχουν επισκεφτεί είτε όχι. Είναι εύκολο να διακρίνεις ένα μέρος από τις όμορφες παραλίες και τη νυχτερινή ζωή που προσφέρει. Το δύσκολο είναι να δεις την ουσία αυτού του τόπου και τον λόγο που κάποιοι τον αγαπούν ιδιαίτερα. Το Ρέθυμνο, ή αλλιώς Ρέθεμνος όπως λεγόταν παλαιότερα, είναι ξεχωριστός τόπος για εμένα.

ρέθυμνο άρθρο
Μια μικρή αλλά αυτάρκης πόλη, που δε της λείπει τίποτα. Από τα πλακόστρωτα στενά ως την άγρια ομορφιά της φύσης, για μένα το Ρέθυμνο είναι μοναδικό. Το Ρέθυμνο συνδυάζει το κλασσικό με το σύγχρονο. Η ενετική αρχιτεκτονική στην παλιά πόλη, με τις καμάρες και τα βενετσιάνικα οικοσήματα, καθώς και οι πλατείες και η παραλία είναι από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η πόλη αυτή σφύζει από ζωή μιας και είναι γεμάτη κόσμο αλλά και φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Όποιος πάει μια φορά στο Ρέθυμνο πάντα θα ξαναγυρνάει.

Γνωρίστε την παραλιακή πλευρά

Η παραλιακή πλευρά της πόλης είναι γεμάτη από καφετέριες και εστιατόρια με θέα τη θάλασσα, ενώ στα πλακόστρωτα στενά της υπάρχουν όλων των ειδών καταστήματα. Η κύρια είσοδος στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι από την «Μεγάλη Πόρτα» , η οποία είναι μια μεγάλη καμάρα που βρίσκεται στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων και οδηγεί στην καρδία της παλιάς πόλης. Στην άλλη πλευρά της παραλίας και στο τελείωμα της παλιάς πόλης βρίσκεται η θρυλική «Φορτέτζα», το φρούριο που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1573. Χτίστηκε σε ψηλό σημείο μεταξύ βουνού και θάλασσας με σκοπό να παρέχει στους κατοίκους τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και τα βράδια που φωταγωγείται είναι εκθαμβωτική.

Ρέθυμνο φάρος
📷 by @are_ti_ps

Τι άλλο να δείς στο Ρέθυμνο

Άλλο ένα σημείο που αξίζει να δει κανείς είναι το παλιό ενετικό λιμάνι με τον φάρο. Επίσης, η νέα πλατεία, η πλατεία Μικρασιατών, με το Νερατζέ Τζαμί, το οποίο τώρα λειτουργεί ως ωδείο, και το τούρκικο σχολείο αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη. Πίσω από το Τζαμί υπάρχουν αρκετά μικρά ρακάδικα με λαχταριστούς κρητικούς μεζέδες, όπως το δημοφιλές κρητικό απάκι, και φυσικά άφθονη ρακή. Βγαίνοντας από το στενό με τα ρακάδικα είναι ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος της παλιάς πόλης με τις ταβέρνες και τα μαγαζιά με τα σουβενίρ.

Προχωρώντας, καταλήγει, από τη μια πλευρά, στη περίφημη Κρήνη Ριμόντι, ή αλλιώς «βρύσες» ή «λιοντάρια», η οποία κατασκευάστηκε το 1626. Βγαίνοντας από τα στενά της παλιάς πόλης καταλήγει κανείς στη παραλία. Η παραλία του Ρεθύμνου ξεπερνάει τα 12χλμ. Καθώς, κάποιος απομακρύνεται από το κέντρο του Ρεθύμνου, προς τα Περιβόλια και τον Αδελιανό Κάμπο, στην παραλία υπάρχουν σημεία για θαλάσσια σπορ, όπως επίσης και πολλά Beach Bars και ξενοδοχεία.

Προχωρώντας περισσότερο έξω από τη πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχουν δεκάδες μικρά χωριά. Ένα από αυτά είναι και ο πολυαγαπημένος μου Πλακιάς. Ο Πλακιάς είναι ένα παραλιακό θέρετρο στη νότια πλευρά του Νομού Ρεθύμνης, αντικριστά από τη Γαύδο. Οι παραλίες του νότιου Ρεθύμνου είναι αυτές που ξεχωρίζουν καθώς τα νερά τους είναι ανοιχτά στο πέλαγος και κρυστάλλινα.

Η κεντρική παραλία του Πλακιά εκτείνεται από την αρχή ως το τέλος του χωριού. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό λιμανάκι με τα καΐκια που ταξιδεύουν στη Γαύδο. Όσο προχωράμε προς το βουνό τα χωριά που βρίσκονται στο χείλος του έχουν καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Για να πάει κάποιος από το Ρέθυμνο στον Πλακιά ή σε κάποιο άλλο χωριό του νότιου Ρεθύμνου περνάει μέσα από τα βουνά και τους κάμπους αλλά και ένα από τα δύο φαράγγια για να καταλήξουν στο νότιο τμήμα του Νομού. Το φαράγγι του Κουρταλιώτη είναι το πιο συνηθισμένο πέρασμα, στο βάθος του ξεπροβάλει η θάλασσα, η παραλία του Πρέβελη. Η παραλία του Πρέβελη είναι από τις πολύ γνωστές παραλίες του νότιου Ρεθύμνου, καθώς και η μονή Πρέβελη που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού, ανάμεσα στο φαράγγι και το φοινικόδασος, και έχει θέα όλη τη παραλία.

Το Φαράγγι στο Ρέθυμνο

Στα μισά του φαραγγιού υπάρχει είσοδος με σκάλες που κατεβαίνουν στην καρδιά του φαραγγιού. Εκεί υπάρχουν καταρράκτες. Ωστόσο, σε περιόδους με δυνατό αέρα, μιας και τα μελτέμια είναι συχνό φαινόμενο, δεν συνίσταται η κατάβαση στο φαράγγι καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επίσης θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν περνάμε μέσα από το φαράγγι λόγω των κατολισθήσεων. Το δεύτερο φαράγγι που οδηγεί στο χωριό Μύρθιος και κατεβαίνοντας, στον Πλακιά, είναι το φαράγγι της Κοτσυφού. Άλλο ένα επιβλητικό τοπίο μέσα στους ψηλούς απόκρημνους βράχους .

ρέθυμνο καταρράκτες

Για όσους επιθυμούν να επισκεφτούν το Ρέθυμνο και τα χωριά του όλες οι εποχές είναι κατάλληλες. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι η γιορτή του κρασιού και της ρακής γνωστή και ως ρακοκάζανα.

*featured photo 📷 by Discover Greece

© 2018 – 2020, Travel Vibe Crew. All rights reserved.

99

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.