Radar

Travel Fest 2019: όλα όσα είδαμε φέτος

Το διήμερο 6 – 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι το δεύτερο TravelFest, το μοναδικό  ταξιδιωτικό φεστιβάλ στην Ελλάδα. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, στον εσωτερικό χώρο του φεστιβάλ, δώδεκα ταξιδιώτες βρισκόντουσαν εκεί για να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τα μοναδικά ταξίδια που πραγματοποίησαν. Δώδεκα ταξίδια, δώδεκα διαφορετικές ιστορίες, από τις οποίες μάθαμε και κάτι ξεχωριστό.

Η ομάδα του TravelVibe ήταν εκεί για να μιλήσει με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμάς, να περιηγηθεί στον εκθεσιακό χώρο του φεστιβάλ με τα ταξιδιωτικά βιβλία, να έρθει σε επαφή με σύγχρονο ταξιδιωτικό εξοπλισμό, καθώς και να δοκιμάσει γεύσεις από όλο τον κόσμο. Παρακάτω σου παρουσιάζω τα σημεία που μου έκαναν εντύπωση από κάθε ομιλία κάθε ταξιδιώτη.

Το φεστιβάλ άνοιξε ο Αντώνης Σύκαρης, ο οποίος παρουσίασε την επιτυχημένη προσπάθεια του για να κατακτήσει την 3η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Κανγκτσενγιούνγκα στα 8586 μέτρα υψόμετρο, μία κορυφή που θεωρείται δυσκολότερη από αυτήν του Έβερεστ. Μέσα από τα πλάνα που παρουσίασε, μας έφερε σε επαφή με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με το Φώτη Θεοχάρη προς της κορυφή. Σίγουρα αξίζει να τον ακολουθήσεις στα social media για να ενημερώνεσαι για τις νέες του αποστολές.

Φυσικά, μιλώντας για ταξίδια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα roadtrips και το το TravelFest είχε πολλά από αυτά. Ο Δημήτρης Κατσούλας με τη μηχανή του ταξίδεψε σε όλη την Τουρκία και μας παρουσίασε πως αυτή η χώρα συνδυάζει τόσους πολιτισμούς στην έκτασή της. Από την άλλη πλευρά, η Πολυτίμη Μπόζνου ταξίδεψε μέχρι την Ισλανδία. Μία φωτογραφική κάμερα και μία μηχανή ήταν αρκετά για να καταγράψουν τις ομορφιές της χώρας της φωτιάς και του πάγου.

Το αγαπημένο μου roadtrip και γενικότερα η αγαπημένη μου παρουσίαση ήταν του Λουκά Χαψή. Φωτογράφος στο επάγγελμα, ο συγκεκριμένος ταξιδιώτης, βρέθηκε στις ΗΠΑ για να << κυνηγήσει >> την έκλειψη του ηλίου. Νοίκιασε μία Harley και έκανε το μυθικό roadtrip από το Los Angeles μέχρι το Chicago ή αλλιώς ακολούθησε το δρόμο Route 66. Οδηγούσε για μέρες και νύχτες και φωτογράφισε κάθε κομμάτι που συνδέεται με την ιστορία αυτού του δρόμου και φυσικά την έκλειψη.

Ολοκληρώνοντας το κομμάτι των roadtrips, ο φωτογράφος Μπάμπης Γκριτζιώτης, με αυτοκίνητο αυτή τη φορά ταξίδεψε από το Ελσίνκι της Φινλανδίας μέχρι τα βόρεια τμήματα της χώρας. Στο ταξίδι του παρουσίασε την ήρεμη πρωτεύουσα της χώρας, το οδικό δίκτυο της χώρας στο ταξίδι προς τα βόρεια και φυσικά τον σκοπό του ταξιδιού του, το βόρειο σέλας.

Επίσης, ταξίδι σημαίνει καινούργιες γεύσεις. Ο Στέλιος Χουλάκης και η Δανάη Κουκουλομμάτη ( Where On Earth ) μας έφεραν σε επαφή με τις διατροφικές συνήθειες και τα εστιατόρια της νοτιοανατολικής Ασίας προβάλλοντας έτσι και ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού εκείνης της περιοχής.

Εντύπωση μου έκαναν οι ιδιαίτερες παρουσιάσεις του Βαγγέλη Βασιλειάδη και του Χρήστου Μπαρούς. Ο πρώτος, μαζί με ένα έλκηθρο και 6 χάσκι έζησε για 5 μέρες σε πολικές θερμοκρασίες στον Αρκτικό κύκλο σε μία διαδρομή που λίγοι άνθρωποι στον κόσμο αποφασίζουν να κάνουν και ακόμα λιγότεροι να την ολοκληρώνουν. Αντίθετα, ο Χρήστος Μπαρούς ταξίδεψε μέχρι τη Ζάμπια για να κάνει rafting στο Ζαμβέζη, το δυνατότερο ποτάμι του κόσμου!

Ταξίδια με εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτά του φωτογράφου Περικλή Μεράκου, της Ισαβέλλα Μπερτράν και του διοργανωτή Μάνου Λιανόπουλου μαζί με τον παρουσιαστή Φάνη Λαμπρόπουλο.

Αρχίζοντας από το τέλος, ο Μάνος Λιανόπουλος με το Φάνη Λαμπρόπουλο, ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, με σκοπό να επισκεφτούν το Τσέρνομπιλ και να μας παρουσιάσουν  μία νεκρή πλέον πόλη που στιγμάτισε την ανθρωπότητα. Η Ισαβέλλα Μπερτράν μας ταξίδεψε με το φωτογραφικό της υλικό σχεδόν σε όλες τις ερήμους της γης και κατέρριψε το μύθο που τις συνδέει μόνο με αμμόλοφους. Τέλος, ο Περικλής Μεράκος, από το Ρατζαστάν της Ινδίας κάλυψε φωτογραφικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά έθιμα, ανθρώπους, αλλά και απλές καθημερινές στιγμές συνθέτοντας έτσι ένα κάδρο γεμάτο συναισθήματα και ανησυχίες των ανθρώπων της Ινδίας.

Προτίμησα να ολοκληρώσω αυτό το review για το TravelFest με μία παρουσίαση, η οποία είναι ικανή να συμμαζέψει όλες μου τις σκέψεις μετά από κάθε παρουσίαση που παρακολούθησα. Ο ταξιδιωτικός δημοσιογράφος Γιάννης Ντρενογιάννης εξήγησε πως έχει αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε και καταγράφουμε τα ταξίδια τα τελευταία 30 χρόνια μέσω βιωματικών παραδειγμάτων από την εποχή των ταξιδιωτικών περιοδικών μέχρι αυτή των social media.

Σίγουρα, οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να ταξιδέψουμε θα αλλάζουν. Είναι σημαντικό όμως να προσαρμοζόμαστε και να αντλούμε κίνητρο από όλους αυτούς τους ταξιδιώτες που παραμένουν ρομαντικοί και θέλουν να ανακαλύψουν όλο το κόσμο. Για αυτόν το λόγο, φεστιβάλ όπως το TravelFest δεν πρέπει να λείπουν από τα πλάνα σου.

© 2019, Alex Sofianos. All rights reserved.

Αγαπάει τα ταξίδια και του αρέσει να γράφει για αυτά καθώς και να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τον κόσμο. Βρίσκει συνεχώς αφορμές να ταξιδεύει και ακολουθεί πιστά το work hard, travel harder. Στόχος του να μην σταματήσει ποτέ να δουλεύει για να ταξιδεύει.

Αγαπάει τα ταξίδια και του αρέσει να γράφει για αυτά καθώς και να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τον κόσμο. Βρίσκει συνεχώς αφορμές να ταξιδεύει και ακολουθεί πιστά το work hard, travel harder. Στόχος του να μην σταματήσει ποτέ να δουλεύει για να ταξιδεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.