Greece All Over Me

Αίγινα Άγιος Νεκτάριος

Βίντεο από τον Άγιο Νεκτάριο στην Αίγινα

Αίγινα Άγιος Νεκτάριος. Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι για πολλούς το κορυφαίο αξιοθέατο της Αίγινας. Όχι άδικα αφού το μοναστήρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα Ορθόδοξα μοναστήρια στον κόσμο. Στις 9 Νοεμβρίου το Μοναστήρι γιόρτασε την μνήμη του Αγίου και η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια. Χιλιάδες πιστοί έφτασαν στο νησί, για να τιμήσουν την ημέρα μνήμης του Αγίου.

Τι βλέπουν όμως όσοι φτάνουν στο Μοναστήρι;

Το Μοναστήρι χωρίζεται στον Μεγάλο Νεόδμητο Ναό και στο μικρό παρεκκλήσι. Ο μεγάλος Ναός χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου, μετά την Κοίμηση του, από τους ντόπιους. Ενώ το μικρό παρεκκλήσι ήταν εκεί όπου αποφάσισε ο Άγιος να βρεθεί για να περάσει τον ασκητικό του βίο. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι ο τρούλος στον Μεγάλο Ναό βρίσκεται ακόμα σε στάδιο μεταφοράς της αγιογραφίας, στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος του Μοναστηριού.

agios nektarios aigina
Photo Credit: Δημήτρης Μοίρας

Στο μικρότερο παρεκκλήσι, βρίσκεται η τίμια κάρα του Αγίου Νεκταρίου και η προθήκη που φιλοξενεί τα τάματα των πιστών. Εκεί ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο τάφος του Αγίου όπου και βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου και προστάτη της Αίγινας. Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά εκατοντάδες πιστοί που περιμένουν να ακούσουν τους χτύπους του Αγίου. Μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία και ευρέως διαδεδομένη. Στο ίδιο επίπεδο, θα βρει κανείς και το δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου. Ένας χώρος που φιλοξένησε τον Άγιο, όλα τα χρόνια της διαμονής του στο νησί και πριν μεταφερθεί στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Δημήτρη Μοίρα με το Μοναστήρι του Αγίου:

Πως όμως μπορεί να φτάσει κάποιος στο Μοναστήρι;

Οι τρόποι για να φτάσει κάποιος στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου είναι αρκετοί:

  1. Με τα πόδια:

    Πολλοί επιλέγουν να μεταβούν στο Μοναστήρι από το κεντρικό λιμάνι του νησιού με τα πόδια. Η απόσταση είναι αρχικά ανηφορική αλλά σίγουρα είναι όμορφη και η μετάβαση μπορεί να γίνει σε 45 λεπτά με 1 ώρα.

  2. Με ποδήλατο:

    Αγαπημένη συνήθεια για πολλούς επισκέπτες του νησιού. Μετάβαση στο μοναστήρι με ποδήλατο. Αν και η ανάβαση είναι λίγο κουραστική, η επιστροφή στην πόλη είναι εύκολη, μιας και είναι κατηφορική. Θα σας πάρει περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά για να φτάσετε στον Ναό.

  3. Με λεωφορείο:

    Το δρομολόγιο Αίγινα Άγιος – Νεκτάριος είναι ενδιάμεση στάση του δρομολογίου Αίγινα- Αγία Μαρίνα, όπου και το ΚΤΕΛ Αίγινας κάνει στάση στο Μοναστήρι. Μόλις 15 λεπτά από το λιμάνι της Αίγινας το λεωφορείο θα σας αφήσει στην είσοδο του μεγάλου Ναού. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον πίνακα δρομολογίων, μιας και τα δρομολόγια αλλάζουν συνεχώς.

  4. Με αυτοκίνητο-Ταξί:

    Το Μοναστήρι βρίσκεται στα μέσα της διαδρομής Αίγινα-Αγία Μαρίνα και μόλις 10 λεπτά από το κεντρικό λιμάνι. Υπάρχει μεγάλος χώρος Parking και σπάνια θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα. Το ταξί κοστίζει περίπου 10-15 ευρώ.

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί πόλο έλξης για το νησί. Είναι σίγουρα ένας κεντρικός πάροχος τουριστικής κίνησης για το νησί του Αργοσαρωνικού. Τόσο ξένοι επισκέπτες, όσο και Έλληνες, βρίσκονται καθημερινά στην Αίγινα για να βρεθούν σε ένα από τα πιο γνωστά ορθόδοξα μοναστήρια του κόσμου.

Δείτε επίσης: Βόλτα στα σοκάκια της Αίγινας

© 2020, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.