Europe Stories Ισπανία

Βαρκελώνη: Μέρη και μαγαζιά για σένα που είσαι foodie

Αν με ρωτούσατε αν θα πήγαινα Βαρκελώνη ξανά ενώ την είχα επισκεφθεί πριν λίγα χρόνια, θα σας έλεγα «μπα…». Αν με ρωτήσετε γιατί πήγα ξανά Βαρκελώνη, θα σας πω γιατί δε λες όχι σε ταξίδι με παρέα! «Αναγκάστηκα» λοιπόν, να βρεθώ ξανά στην πρωτεύουσα της Καταλονίας και… Δεν το μετάνιωσα!

6 μέρες ήταν αρκετές για να τη γνωρίσουμε καλύτερα, να δοκιμάσουμε αρκετά φαγητά και να πάμε και εκδρομές εκτός πόλης. Έτσι για το καλό, η πρώτη επίσκεψη ήταν στη Σαγράδα Φαμίλια, ένα από τα πιο διάσημα έργα του Γκαουντί. Δε γίνεται να μην πας εκεί! Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1882 και ακόμα οι εργασίες συνεχίζονται – ναι, εξωτερικά οι γερανοί σου χαλάνε λίγο  το πλάνο της φωτογραφίας. Αφού θαυμάσαμε έξω και μέσα αυτό το εμβληματικό έργο, συνεχίσαμε για μια βόλτα στον πιο διάσημο δρόμο, την La Rambla. Ωραία τα κτίρια, αλλά όταν είσαι foodie ψάχνεις να βρεις τι θα δοκιμάσεις!

Τσούρος; Ναι, τσούρος, αλλά αν δε θέλετε αυτά που είναι φουλ στο λάδι, μπορείτε να δοκιμάσετε από το Be Chocolat (C/d’ Asturies 16, Barcelona) που είναι πιο ισορροπημένα θα έλεγα. Επίσης, αν δε θέλετε τσούρος, δοκιμάστε τα σοκολατάκια του – αν αποφασίσετε ποια να διαλέξετε!

Και επειδή μιλήσαμε για σοκολάτα ή Xocolata στα Καταλανικά, θα βρείτε τα μαγαζιά Torrons Vicens και… δε θα μπορείτε να βγείτε! Οικογενειακή επιχείρηση από το 1775 με χειροποίητα γλυκά τύπου μαντολάτο και διάφορα άλλα με βάση τη σοκολάτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς κτλ. Δηλαδή ένας μικρός παράδεισος! Εδώ όμως, θέλω λίγο παραπάνω την προσοχή σας. Όταν λέμε nougat, δεν είναι ακριβώς όλα μαντολάτο. Είναι και πλάκες με κρεμώδη γέμιση σε διάφορες γεύσεις, για παράδειγμα μια σειρά από διάσημο pastry chef, τον Albert Andria: Σοκολάτα με βερμούτ, μπακλαβά, σοκολάτα με τσούρος, μοχίτο, σοκολάτα με κρασί, μέλι και λεμόνι, ακόμα και γεύση ψωμί – λάδι –σοκολάτα. Έχω μετανιώσει που δεν πήρα αρκετές γεύσεις μαζί μου!

Από το πολύ περπάτημα όμως (λέμε τώρα… 20.000 βήματα!) μπορεί να θέλεις κάτι πιο πληθωρικό. Κάνοντας βόλτα σε κάποια σοκάκια πέσαμε πάνω στο Demasie, το οποίο έχει μεγάλη ποικιλία σε cinnamon rolls και cookies. Από τις φωτογραφίες, θα πάρετε μια ιδέα!

 

Παρασύρθηκα με τα γλυκά και δεν είπα τίποτα για παέγια και φαγητό! Κάνοντας βόλτα από την παραλία της Barceloneta και προς τα σοκάκια του κέντρου, θα βρείτε πολλά εστιατόρια και τύπου ταβέρνες. Δοκιμάσαμε tapas και παέγια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα. Τώρα αυτά είναι γούστα με την παέγια! Για κρέας όμως μπορώ να σας πω ότι βρήκαμε κάποια αρκετά ενδιαφέροντα μαγαζιά.

Αν δε σας πει κάποιος για το The Venue Steak House και περάσετε απ’ έξω, δε θα δώσετε καμία σημασία. Όσο δε σου γεμίζει το μάτι, τόσο καλά θα φας! Λίγα τραπέζια, θυμίζει παλιά ταβέρνα, αλλά αν θέλετε κρέας, θα πάτε εκεί! Και χειροποίητα γλυκά για το τέλος. Και κρασί και sangria!

Άλλο ένα μαγαζί που περνάς και νομίζεις είναι κρεοπωλείο, αλλά κοντοστέκεσαι λίγο, μπαίνεις και βλέπεις ότι έχει και χώρο εστιατορίου, είναι το Pirineu en Boca. Όλα τα προϊόντα από παραγωγούς στα Πυρηναία! Εδώ θέλει λίγο προσοχή στη μετάφραση, γιατί όπως γνωρίζετε οι Ισπανοί δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα αγγλικά! Διαλέγεις κρέας από τον κρεοπώλη, το δίνει στην κουζίνα για ψήσιμο και στο φέρνουν στο τραπέζι. Ο κρεοπώλης όμως δε μιλάει αγγλικά! Οπότε ή το προσπαθείς δείχνοντας το κρέας που νομίζεις ότι θέλεις – αν το κατάλαβες καλά – ή αν είσαι τυχερός σου κάνει μετάφραση ο σερβιτόρος. Επίσης, αν είστε πολλά άτομα, μπορεί και να σας έρθουν στο τραπέζι λίγο μπερδεμένες οι πιατέλες με τα συνοδευτικά, αλλά όλα καλά! Θα φαγωθούν!

Όλα λοιπόν, χωνεύονται μια χαρά, αφού το περπάτημα είναι ατελείωτο. Αξίζει μια βόλτα στο Park Güell, που σχεδιάστηκε από τον Γκαουντί για τον επιχειρηματία Güell και στο Ισπανικό χωριό (Poble Espanyol de Montjuïc).

Δε σας λέω για Μουσεία μέσα στη Βαρκελώνη, γιατί πήγαμε έξω από αυτή, στην πόλη Φιγκέρες και επισκεφθήκαμε το Μουσείο του Νταλί. Μια ήσυχη πόλη που δεν έχει κάτι να κάνεις και όλοι πάνε για το Μουσείο – σπίτι του. Πήραμε μια γεύση για το πόσο ιδιόρρυθμη προσωπικότητα και ιδιαίτερος καλλιτέχνης ήταν και συνεχίσαμε για Τζιρόνα.

Η Τζιρόνα ή Χιρόνα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με Γαλλία και είναι μια πολύ όμορφη πόλη που τη διασχίζουν τρεις ποταμοί. Χαρακτηριστικά τα χρωματιστά σπίτια και η κόκκινη «γέφυρα του Άιφελ» (ναι, του γνωστού). Έντονα μεσαιωνικά στοιχεία στην παλιά πόλη και όσοι είναι φαν του Game of Thrones θα δούνε και τον Καθεδρικό ναό με τα πολλά σκαλιά που γυρίστηκαν σκηνές (δεν έχω ιδέα ποιες σκηνές, γιατί δεν το έβλεπα!). Αυτό όμως που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι πρέπει να δοκιμάσετε παγωτό οπωσδήποτε από το ζαχαροπλαστείο Rocambolesc του Jordi Roca, pastry chef του εστιατορίου El Celler de Can Roca με 3 αστέρια Michelin. Λίγες γεύσεις παγωτού και η καθεμία ξεχωριστή.  Παγωτό με αχλάδι, λεμόνι και λουίζα έχετε φάει;!

Σίγουρα η πρωτεύουσα της Καταλονίας και οι κοντινές πόλεις θέλουν πολλές ημέρες για να τις εξερευνήσετε, αλλά και σε λίγες μέρες θα δείτε τόσα πολλά και θα γευτείτε άλλα τόσα, που θα σας δημιουργήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις!

Αν σχεδιάζεις ένα ταξίδι στην όμορφη Βαρκελώνη βρες εδώ προνομιακά πακέτα πτήσεων.

 

© 2022 – 2023, Athina Panou. All rights reserved.

Travel & Food Editor at 41

Γεια σας! Είμαι η Αθηνά ή αλλιώς blissbuzz!

Πριν την αγάπη για τα ταξίδια που με οδήγησε και σε αυτή την υπέροχη ομάδα του travelvibe, να σας πω ότι είχα ένα από τα πρώτα foodblogs όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα! (Τώρα βρίσκεται σε φάση ανανέωσης!) Μεγάλη αγάπη για ζαχαροπλαστική πρώτα, μετά μαγειρική, food styling, food photography και τελικά όλα αυτά μαζί κατέληξαν στο να δημιουργήσω και να εκδώσω 4 βιβλία μαγειρικής με τις εκδόσεις Ψυχογιός!

Ανήσυχο πνεύμα, αφού σπούδασα πολιτικός μηχανικός, δούλεψα για μερικά χρόνια και μετά μπήκα στον χώρο της διαφήμισης στο μάρκετινγκ και αργότερα στον εκδοτικό χώρο! Τελικά ξαναγύρισα στα καθήκοντα του μηχανικού, αλλά από την πλευρά της εκπαίδευσης, δηλαδή πια ως καθηγήτρια!

Με όλες λοιπόν αυτές τις ανησυχίες, πώς να μη μου αρέσουν τα ταξίδια! Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με μεγάλη λατρεία στο Παρίσι, που φροντίζω να επισκέπτομαι μια φορά τον χρόνο, γιατί θέλω συνεχώς να ανακαλύπτω καινούργια μαγαζιά με φαγητά και γλυκά προφανώς!

Εκτός Ευρώπης, έχω ζήσει υπέροχες εμπειρίες στη Νέα Υόρκη, Κούβα, Καππαδοκία, Ιορδανία και πρόσφατες μαγικές στιγμές στην Αφρική. Και λέω μαγικές, γιατί πήγα δύο φορές με πρόγραμμα εθελοντισμού στην Τανζανία, κάτι το οποίο σε κάνει να γυρνάς πίσω άλλος άνθρωπος, έχοντας αφήσει την καρδιά σου εκεί! Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εμπειρία είναι τόσο δυνατή που μετά όλα τα ταξίδια σου φαίνονται κάπως απλά, αλλά δε σταματάμε να ταξιδεύουμε και να ονειρευόμαστε.

Γεια σας! Είμαι η Αθηνά ή αλλιώς blissbuzz!

Πριν την αγάπη για τα ταξίδια που με οδήγησε και σε αυτή την υπέροχη ομάδα του travelvibe, να σας πω ότι είχα ένα από τα πρώτα foodblogs όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα! (Τώρα βρίσκεται σε φάση ανανέωσης!) Μεγάλη αγάπη για ζαχαροπλαστική πρώτα, μετά μαγειρική, food styling, food photography και τελικά όλα αυτά μαζί κατέληξαν στο να δημιουργήσω και να εκδώσω 4 βιβλία μαγειρικής με τις εκδόσεις Ψυχογιός! Ανήσυχο πνεύμα, αφού σπούδασα πολιτικός μηχανικός, δούλεψα για μερικά χρόνια και μετά μπήκα στον χώρο της διαφήμισης στο μάρκετινγκ και αργότερα στον εκδοτικό χώρο! Τελικά ξαναγύρισα στα καθήκοντα του μηχανικού, αλλά από την πλευρά της εκπαίδευσης, δηλαδή πια ως καθηγήτρια! Με όλες λοιπόν αυτές τις ανησυχίες, πώς να μη μου αρέσουν τα ταξίδια! Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη με μεγάλη λατρεία στο Παρίσι, που φροντίζω να επισκέπτομαι μια φορά τον χρόνο, γιατί θέλω συνεχώς να ανακαλύπτω καινούργια μαγαζιά με φαγητά και γλυκά προφανώς! Εκτός Ευρώπης, έχω ζήσει υπέροχες εμπειρίες στη Νέα Υόρκη, Κούβα, Καππαδοκία, Ιορδανία και πρόσφατες μαγικές στιγμές στην Αφρική. Και λέω μαγικές, γιατί πήγα δύο φορές με πρόγραμμα εθελοντισμού στην Τανζανία, κάτι το οποίο σε κάνει να γυρνάς πίσω άλλος άνθρωπος, έχοντας αφήσει την καρδιά σου εκεί! Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εμπειρία είναι τόσο δυνατή που μετά όλα τα ταξίδια σου φαίνονται κάπως απλά, αλλά δε σταματάμε να ταξιδεύουμε και να ονειρευόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.