Europe Stories Νορβηγία

Μάιος: Η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείς τη Νορβηγία.

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα αγαπούσα τη φύση. Να περπατάω σε δάση, να τσαλαβουτάω σε ποτάμια και να κυλιέμαι σε λόφους με γρασίδι. Αυτό συνήθως όμως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες την περίοδο της άνοιξης. Απρίλιο με Μάιο. Μία χώρα λοιπόν που όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μου τα προσέφερε σε αφθονία είναι η καταπράσινη Νορβηγία.

Πότε όμως είναι η κατάλληλη περίοδος για να την επισκεφτείς; Ποια περίοδος είναι εκείνη που θα τη συναντήσεις χωρίς πολύ τουρισμό; Η περίοδος που η selfie σου στον πασίγνωστο βράχο ”Preikestolen” θα σε βρει μόνη; Η εβδομάδα που θα σε βρει στους δρόμους να γιορτάζεις μαζί τους σε ξέφρενους ρυθμούς;

Ο τίτλος το μαρτυράει από μόνος του. Τα ποιο όμορφα πράγματα λοιπόν, από τη φύση μέχρι τον πολιτισμό θα τα συναντήσεις το μήνα Μάιο. Ναι, ναι καλά άκουσες τον Μάιο! Και συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαπενθήμερο του μήνα 15-30 Μαΐου. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι αυτοί;

Stegastein viewpoint
https://www.instagram.com/p/BzthFlOIRZ4/?igshid=1iog20ngvna9u

1. ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ? 

  • Κατάβαση βουνού Myrdal-Flam με mountainbike
  • Παγετώνας Jostedalsbreen
Ο μήνας, όπου στα χαμηλότερα επίπεδα της χώρας, θα σε βρει να περπατάς ανάμεσα σε καταπράσινα λιβάδια και να πλατσουρίζεις μέσα με μικρά ποταμάκια φορώντας κοντομάνικο μπλουζάκι με τις θερμοκρασίες να φτάνουν και τους 20οC, ενώ στα υψηλότερα επίπεδα θα σε βρει δίπλα σε παγωμένες λίμνες, φορώντας χοντρό μπουφάν και σκουφάκι, με θερμοκρασίες να φτάνουν και τους -1οC.
Γιατί όμως όχι νωρίτερα ή αργότερα;;;

2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΞΑΝ!

  • Roadtrip στα ομιχλώδη και χιονισμένα βουνά της Νορβηγίας
  • Οδήγηση δίπλα από παγωμένη λίμνη
 

Galdhoppigen η υψηλότερη κορυφή της Νορβηγίας! Σε 2.469 μέτρα ύψος, σε μόλις 2,50 ώρες οδήγησης από το Flam ή το Geiranger αντίστοιχα.

Ω ναι, μόλις στα μέσα Μαΐου ανοίγουν και οι τελευταίοι δρόμοι που είναι αποκλεισμένοι από το χιόνι στα ψηλότερα σημεία της χώρας.  Στα σημεία όπου διασχίζοντας τα βρίσκεστε μπροστά από παγωμένες λίμνες και τόνους χιόνι.

Storytime: Μόλις 5 μέρες πριν την άφιξή μου στο Geiranger οι δρόμοι ήταν κλειστοί. Αν είχα πάει 5 μέρες νωρίτερα θα είχα χάσει την ευκαιρία να δω από κοντά αυτό το μαγικό τοπίο.

Οπότε ναι μεταξύ 15 και 30 Μαίου είναι η τέλεια περίοδος. 

Νωρίτερα από τις 15 Μαΐου όπως είπαμε οι δρόμοι είναι ακόμα κλειστοί από τα χιόνια και μετά τις 30 οι λίμνες αυτές αρχίζουν να λιώνουν και θα δυσκολευτείτε να τις βρείτε παγωμένες.

3. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

  • Αναρρίχηση
  • Αναρρίχηση παγετώνα
  • Παγετώνας Νορβηγία
 
Εσείς το γνωρίζατε ότι ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στη Νορβηγία;

Από τα μέσα Μαΐου και μετά ξεκινάνε οι ομαδικές αναρριχήσεις για την μικρή διαδρομή που κρατάει μόλις 5-6 ώρες και σε ανεβάζει μέχρι τα μέσα του παγετώνα. Τη διαδρομή δηλαδή που έκανα και εγώ όταν βρέθηκα εκεί φέτος τον Μάιο. Αυτή την δραστηριότητα σίγουρα μπορείτε να την κάνετε και αργότερα απλά σε συνδυασμό με κάποιους άλλους λόγους εκείνο το δεκαπενθήμερο είναι, κατά την γνώμη μου πάντα, το ιδανικό. 

4. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΣΑΣ;

PREIKESTOLEN
https://www.instagram.com/p/ByadSs9Ieij/?igshid=1055177tkeuza

Μία από τις ομορφότερες χώρες για hiking. Οι λάτρεις το γνωρίζουν καλά αυτό το ”μυστικό”.  Και θα ξανά κάνω την ερώτηση. Γιατί όμως Μάιο? Τον Μάιο είναι η περίοδος που έχουν λιώσει τα χιόνια στους γνωστότερους πλέον περιπατητικούς προορισμούς όπως, Preikestolen, 7 Sisters(Geiranger) και άλλους. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες (και όχι ταξιδιώτες) αρχίζουν να επισκέπτονται τα Fjord από τον Ιούνιο και μετά.

Το πλεονέκτημα λοιπόν είναι ότι τόσο κατά την ανάβαση όσο και κατά την άφιξή σας ενδεχομένως να είστε και το μοναδικό άτομο στον εκάστοτε χώρο. Πράγμα που αυτόματα σημαίνει ότι θα έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας να απολαύσετε την θέα από ψηλά χωρίς να σας ενοχλεί κανείς και τίποτα.

7 sisters waterfalls | Brudesløret side
* Μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη ώρα για αναρρίχηση στις Σκανδιναβικές χώρες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι νωρίς το πρωί 4-6. Η ώρα δηλαδή που ανατέλλει ο ήλιος. Μετά τις 7 το πρωί ακόμα και σε έναν μήνα όπως ο Μάιος κόσμος θα υπάρχει. Όχι τόσος όσο από Ιούνιο και μετά αλλά και πάλι θα είναι αρκετός για να σας ενοχλήσει στα φωτογραφικά σας πλάνα. 

Storytime: Ανέβηκα το Preikeston φτάνοντας περίπου 1 τα ξημερώματα στην κορυφή. Μόνη, τελείως μόνη. Ήταν η ομορφότερη εμπειρία της ζωής μου. Εγώ και από κάτω το χάος στο απόλυτο σκοτάδι με μοναδικό μου φως το φεγγάρι και η ομίχλη να απλώνετε πάνω από το Fjord. Και το πρωί με βρήκε με μόλις 10 άτομα μέχρι και τις 6 η ώρα το πρωί όπου ο ήλιος είχε πλέον ανατείλει.

Αυτό λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσετε να το ζήσετε αν πάτε από τον Ιούνιο και μετά. Πάνω από 100 άτομα θα βρίσκονται στην κορυφή πριν τις 5 για να απολαύσουν την ανατολή. Η φωτογραφία σας δεν θα σας βρει ποτέ μόνη. Και ο χρόνος που θα έχετε για την λήψη σας θα είναι μόλις 1 λεπτό. Προσωπικά είχα πάνω από 2 ώρες όπου τα 10 αυτά άτομα βοηθούσε ο ένας τον άλλον.

5. ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ CAMPING;

Αν είσαι τότε και πάλι να προτιμήσεις τον Μάιο. Ο μήνας που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι τουρίστες να καταφτάνουν. Ναι τα camping είναι αρκετά γεμάτα αλλά όχι από τουρίστες. Κυρίως από campers, ταξιδιώτες δηλαδή, έμπειρους, ήσυχους και καθαρούς. Οι τουρίστες οι τρελαμένοι που κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια μιλιούνια ή οι οικογένεις με τα πιτσιρίκια να φωνάζουν όλη μέρα πιστέψτε με δεν θα τους συναντήσετε τον Μάιο,  ή τουλάχιστον στον βαθμό που θα σας ενοχλούν.

Γιαυτό ΝΑΙ Μάιο και πάλι Μάιο.

6. 17 ΜΑΪΟΥ (ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)

  • Εθνική εορτή Νορβηγίας. Γκρουπ φίλων.
 

Και τέλος σας άφησα το καλύτερο. Η μεγαλύτερη εθνική εορτή της χώρας που λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Η χώρα γιορτάζει την απελευθέρωση από τον Δανία και την κήρυξη της ως ημιανεξάρτητο κράτος. Οι δρόμοι γεμίζουν από κόσμο ντυμένο με παραδοσιακές στολές, μπάντες που παίζουν μουσική ντυμένοι επίσης παραδοσιακά. Μουσική, χοροί και μαθητικές παρελάσεις. Όλοι περνάνε μπροστά από το παλάτι του Βασιλιά ως ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό του.

Οι απόφοιτοι λυκείου ξεχύνονται στους δρόμους φορώντας κόκκινες, μπλε και μαύρες φόρμες μοιράζοντας συλλεκτικές κάρτες με το πρόσωπό τους στο χρώμα που αντιστοιχεί στην φόρμα τους. Η κάθε φόρμα αντιπροσωπεύει και άλλο είδος απόφοιτων. Οι κόκκινες αντιπροσωπεύουν τους απόφοιτους μεγάλων πόλεων. Οι μπλε τα χωριά, περίχωρα και μικρές πόλεις. Ενώ τέλος οι μαύρες στολές αντιπροσωπεύουν τα παιδιά που είναι απόφοιτοι από επαγγελματικά λύκεια με ειδικότητα για παράδειγμα αγρότες.

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

Αυτοί ήταν λοιπόν οι 5+1 λόγοι για τους οποίους σας προτείνω να επισκεφτείτε το νότιο μέρος της χώρας το μήνα Μάιο. Αδιαμφισβήτητα ένας ξεχωριστός μήνας που θα σας κάνει να ζήσετε πολύπλευρα τη χώρα.

Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι!!!

Follow me on Instagram: @greekwomantraveller

Σχετικό άρθρο

Jostedalsbreen: Αναρρίχηση στο μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης

© 2019 – 2023, GreekWomanTraveller. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *