Fresh Vibes Radar

Άνοιξε το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων, που άνοιξε τις πόρτες του για τους επισκέπτες το Σάββατο 16 Απριλίου, μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση των συλλογών του παρακολουθεί τη μακρά πορεία στο χρόνο που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις ιστορικές πόλεις της Δυτικής Κρήτης και αναδεικνύει τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία και δραστηριότητα των ανθρώπων στον τόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων.

Το νέο κτήριο του αρχαιολογικού μουσείου των Χανίων στην περιοχή της Χαλέπας είναι σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του και χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη.

Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, αλλά συγχρόνως και μία βιοκλιματική επιλογή με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο. Η συνολική επιφάνεια των χώρων του μουσείου είναι περίπου 6.000 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης περίπου 12 στρ. Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων υλοποιήθηκε μέσω της χρηματοδότησης κυρίως ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και εθνικών πόρων, που έφεραν σε πέρας οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η συνολική δαπάνη κατασκευής και ολοκλήρωσης του μουσείου υπολογίζεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 14.000.000 ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι χώροι των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων καταλαμβάνουν έκταση 2.000 τ.μ.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι επιλέχθηκε, εκτός των εποπτικών και ψηφιακών μέσων, η δημιουργία συγκεκριμένων αναπαραστάσεων, που αποδίδουν σημαντικές όψεις του βίου κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους. Επίσης, δημιουργήθηκαν δύο απτικά τραπέζια εντός του εκθεσιακού χώρου για τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Στον όροφο του μουσείου βρίσκεται η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων έκτασης 90 τ.μ.

Στο ίδιο επίπεδο, χωροθετείται το αμφιθέατρο σχεδιασμένο για 120 θέσεις, τρεις εκ των οποίων για άτομα με κινητικά προβλήματα. Και ο χώρος αυτός με ειδική ξύλινη επένδυση εσωτερικά και εξωτερικά ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ακουστική και την ηχομόνωση, διαθέτει χώρο μετάφρασης και είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Τα τέσσερα εργαστήρια συντήρησης, εμβαδού 500 τ.μ., είναι ισόγεια με φυσικό φωτισμό και πλήρως οργανωμένα. Διακρίνονται για το σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό τους που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεκπεραίωση των πιο απαιτητικών συντηρήσεων αντικειμένων. Να σημειωθεί ότι στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων εκτίθεται και αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Πηγή: https://etravelnews.gr/anoixe-neo-arhaiologiko-mouseio-hanion/

© 2022, admin. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.