Europe Stories Πολωνία

Βαρσοβία, το πρώτο σου ταξίδι μετά την πανδημία!

Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε χαμηλές προσδοκίες για ένα μέρος και εν τέλει να φεύγετε κατενθουσιασμένοι από αυτό; Για μένα αυτό το μέρος ήταν η Βαρσοβία. Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι μια όχι ιδιαίτερα προβεβλημένη πόλη. Μια πόλη που αν δεν την ξέρει κάποιος, φαντάζεται κομμουνιστικά κτίρια, φτώχεια και παρακμή. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η Βαρσοβία είναι μια σύγχρονη μητρόπολη, γεμάτη ουρανοξύστες, ιστορικά κτίρια, καταπράσινα πάρκα και έντονη νυχτερινή ζωή.

Εγώ έξω από το Βασιλικό Κάστρο

Λίγα λόγια για τη Βαρσοβία

Η Βαρσοβία λοιπόν είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1596, αποτελώντας το σημαντικότερο πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Ο αστικός πληθυσμός της φτάνει τους 1.758.143 κατοίκους, ενώ στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή τους 3.101.000 κατοίκους. Κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ναζί, όμως έκτοτε αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της, παίρνοντας έτσι, όχι άδικα, το ψευδώνυμο “πόλη του Φοίνικα”. Του μυθολογικού δηλαδή πλάσματος, που είχε την ικανότητα να αναγεννιέται!

Στη πόλη υπάρχει ένα άριστο σύστημα συγκοινωνιών, με μετρό, τρόλεϊ και λεωφορεία. Αν με ρωτάτε θεωρώ ότι το τρόλεϊ είναι το πιο εύχρηστο και πιο οικονομικό μέσο της Βαρσοβίας. Επίσης αυτό που πρέπει και θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο. Πάντως αξίζει να περάσετε από την στάση Plac Wilsona του μετρό, που θεωρείται μια από τις πιο όμορφες στην Ευρώπη.

Στάση μετρό Plac Wilsona

Οι κάτοικοι έχουν ως μητρική γλώσσα τα πολωνικά, αλλά θα σας απαντήσουν με ευκολία τόσο στα γερμανικά, όσο και στα αγγλικά. Για ευρώ ούτε λόγος, αφού χρησιμοποιούν το Πολωνικό Ζλότι, που αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από είκοσι λεπτά.

Πολωνικό Ζλότι

Όσον αναφορά το φαγητό, η πολωνική κουζίνα είναι επηρεασμένη από τις κουζίνες της κεντρικής Ευρώπης. Εκεί θα βρει κανείς σίγουρα πολύ κρέας και σούπες. Χαρακτηριστικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα Pierogi, ζυμαρικά γεμιστά με διάφορα υλικά, τα Bigos, τα Rosól, το Goląbki και φυσικά την σούπα Gulasz. Αν και ουγγρικό πιάτο, οι Πολωνοί το έχουν αλλάξει λίγο, οπότε αξίζει να το γευτείτε.

Τα Παραδοσιακά Pierogi

Η παλιά πόλη της Βαρσοβίας

Η παλαιά πόλη είναι σίγουρα η πιο όμορφη συνοικία της Βαρσοβίας, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο παλιά! Δυστυχώς, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ναζί. Βέβαια, τα επόμενα χρόνια ανακατασκευάστηκε πλήρως, θυμίζοντας πλέον έντονα τα ένδοξα χρόνια της.

Το κύριο αξιοθέατο της παλιάς πόλης είναι φυσικά το πανέμορφο Βασιλικό Κάστρο. Πρόκειται για την επίσημη κατοικία των Πολωνών μοναρχών, το οποίο λεηλατήθηκε ουκ ολίγες φορές από τους εκάστοτε κατακτητές. Μπορεί εξωτερικά να το χαρακτηρίζει η απλότητα, όμως εσωτερικά εκπέμπει μεγαλοπρέπεια. Σίγουρα αξίζει η επίσκεψη εδώ.

Στην ίδια πλατεία θα βρείτε και την Στήλη Ζίγκμουντ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο για την Βαρσοβία, αφού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανακήρυξη της πόλης ως πρωτεύουσα.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα στη παλιά πόλη είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Ιωάννη και η Γοργόνα της Βαρσοβίας. Ο πρώτος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς, αλλά ανοικοδομήθηκε χάρη στις δωρεές των κατοίκων της Πολωνίας. Η γοργόνα από την άλλη, αποτελεί την αδερφή της γοργόνας της Κοπεγχάγης!

 

Ο Βασιλικός Δρόμος και το Ανάκτορο Wilanow

Για να φτάσει όμως κάποιος στη παλιά πόλη, θα πρέπει να διασχίσει τον πιο διάσημο δρόμο της Βαρσοβίας, τον βασιλικό δρόμο. Αυτή η απολαυστική διαδρομή ενώνει την παλιά πόλη με το ανάκτορο Βιλανόφ. Κατά μήκος του θα βρείτε διάφορα αξιοπρόσεκτα μνημεία. Σημαντικότερα εξ’ αυτών η εκκλησία της Αγίας Άννας, ο ναός των Καρμελιτών, το Προεδρικό Ανάκτορο, η εκκλησία του Σταυρού, το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη και φυσικά το εντυπωσιακό Πανεπιστήμιο της Πόλης.

Ο Βασιλικός Δρόμος

Και μιας που αναφέρθηκα στο Βιλανόφ, ας πω και δυο-τρία πράγματα για αυτό. Το συγκεκριμένο παλάτι είναι από τα λίγα κτίρια της πόλης που δεν καταστράφηκε ποτέ.  Είναι πρωτότυπα δομημένο, αφού συνδυάζει τις πολωνικές αρχιτεκτονικές παραδόσεις με την ευρωπαϊκή τέχνη. Τέλος, λειτουργεί ως μουσείο και στο εσωτερικό του θα βρείτε εκατοντάδες βασιλικά εκθέματα και κειμήλια, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

 

Το Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης  και το πάρκο των Βασιλικών Λουτρών

Και από το ένα ανάκτορο περνάμε στο άλλο. Το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης είναι ένα αμφιλεγόμενο αξιοθέατο στη Βαρσοβία. Οι ντόπιοι δεν το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, καθώς τους θυμίζει παλιές εποχές που προσπαθούν να ξεχάσουν. Πάντως όντας το ψηλότερο κτίριο της χώρας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Έχει 42 ορόφους και ύψος 230 μέτρα, κάτι που συνεπάγεται με υπέροχη πανοραμική θέα. Εκτός από την θέα πάντως, στο εσωτερικό του θα πετύχετε πολλές ιδιαίτερες θεματικές εκθέσεις.

 

Το ομορφότερο σημείο της πόλης όμως για μένα είναι το πάρκο των Βασιλικών Λουτρών (Lazienki Park). Χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια ένεση πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Μέσα στα 760 περίπου στρέμματα θα θαυμάσετε διάσπαρτους θεματικούς κήπους, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες, σιντριβάνια, λίμνες, παλάτια, μουσεία και φυσικά ζώα, όπως πάπιες, σκίουροι και παγώνια, να σουλατσάρουν ανάμεσα σας.

 

Νέα Πόλη και Πράγα

Τα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης θα σας οδηγήσουν στη Νέα Πόλη. Βέβαια, δεν είναι τόσο νέα όσο προδίδει το όνομα της, αφού είναι χτισμένη τον 15ο αιώνα. Είναι όμως εξίσου όμορφη και γραφική με την παλιά, ενώ και αυτή ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμα κατατεθέν της περιοχής, η κάτασπρη εκκλησία του St Kazimierz με τον τυρκουάζ τρούλο.

Μια ακόμη συνοικία που αξίζει να ανακαλύψετε είναι η Πράγα. Όχι δεν αναφέρομαι στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, καθώς έχει και η Βαρσοβία την Πράγα της. Βρίσκεται από την αντίπερα όχθη του ποταμού Βιστούλα και εκεί δεν θα βρείτε πολλούς τουρίστες. Παλαιότερα ήταν γκέτο, με παραμελημένα κτίρια, σοβιετική ατμόσφαιρα και σκοτεινές γωνιές. Η κατάσταση πλέον όμως έχει αλλάξει. Στην περιοχή μετακόμισαν πολλοί καλλιτέχνες και μποέμ τύποι, στήνοντας χώρους τέχνης σε παλιά κτίρια, ανοίγοντας γκαλερί και μπαράκια σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και μετατρέποντας σε clubs, εστιατόρια και bazaars ερειπωμένα εργοστάσια. Στην Πράγα θα βρείτε επίσης τον Ζωολογικό Κήπο της Βαρσοβίας.

 

Τα Μουσεία στη Βαρσοβία

Τέλος, στην Βαρσοβία υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Παρακάτω έχω διαλέξει τα καλύτερα από αυτά.

Πρώτο και καλύτερο είναι το Μουσείο της Εξέγερσης. Κατά την γνώμη μου είναι το πιο ενδιαφέρον μουσείο της Βαρσοβίας και αυτό που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε. Μέσα από διαδραστικά εκθέματα, παρουσιάζεται η πολυτάραχη ιστορία της πόλης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Όπως γνωρίζεται καλά στην Πολωνία υπήρχαν πολλοί Εβραίοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους Ναζί. Προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων. Ακόμη, πολύ ενδιαφέρον είναι το Εθνικό Μουσείο της Πολωνίας. Εντυπωσιακό και συνάμα οξύμωρο είναι το γεγονός ότι εκεί εκτίθεται μέρος της ιδιωτικής συλλογής πινάκων του Χίτλερ.

Τέλος, δύο διαφορετικά Μουσεία που δεν πρέπει να χάσετε είναι το Κέντρο Επιστήμης Κοπέρνικου και το Μουσείο Φλίπερ & Arcade. Ο πρώτος θεωρείται ο κατάλληλος χώρος για να γνωρίσουν τα παιδιά την επιστήμη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μουσείο φυσικής, που είναι πολύ επιμορφωτικό ακόμα και για τους μεγαλύτερους, που νομίζουμε ότι τίποτα πλέον δε μας εκπλήσσει! Το δεύτερο είναι ένα ιδιαίτερο μουσείο γεμάτο φλιπεράκια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, που σίγουρα θα σας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

 

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη aka O Thessalonikios θα βρεις εδώ

© 2020 – 2023, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Travel Editor at 23 | Website

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019.

Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»!

Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog.

Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!

Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media!

#Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography

 

 

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019. Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»! Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog. Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο! Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media! #Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.