Fresh Vibes World Stories Τουρκία

Βόλτα με αερόστατο στην Καππαδοκία – τι να περιμένεις

Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Είναι από εκείνες τις φορές που δυσκολεύεσαι να βάλεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σε λέξεις, δεν ξέρεις τι να πρωτο-περιγράψεις.

Cappadocia air hot balloons
Βόλτα με αερόστατο – εμπειρία που σου κόβει την ανάσα!

Θα ξεκινήσω λοιπόν από το τέλος – ναι, αξίζει!

Η πτήση με αερόστατο είναι κάτι το ασυνήθιστο. Σε σύγκριση με κάποια αεροπλοικά σπορ έχει διάρκεια, πραγματοποιείται σε διαφορετικές τοποθεσίες και σου δίνει την δυνατότητα να απολαύσεις το τοπίο χωρίς αντιπερισπασμούς. Και δεν σχετίζεται με τις δεξιότητες ή την φυσική σου κατάσταση!

Ένα από τα μέρη ευρέως γνωστά για τις πτήσεις με αερόστατα είναι η Καππαδοκία. Ο βασικός λόγος που προτιμάται είναι το ιδιόμορφο τοπίο. Η ηφαιστεογενείς περιοχή που παρουσιάζει διαφόρων ειδών γεωλογικά μορφώματα και φαράγγια, δημιουργεί έναν μοναδικό καμβά προς θαυμασμό.

Είναι πολύ όμορφη η αίσθηση του να μπορείς να δεις από ψηλά και σφαιρικά όλες εκείνες τις περιοχές με τους ηφαιστειογενείς βράχους που είχες επισκεφτεί επί γης και σου φάνταζαν να στέκουν ψηλά και αγέροχα. Να περάσεις ξυστά από τα βουνά και να μπορείς να δεις τις γύρω περιοχές, μέχρι εκεί που πιάνει το μάτι σου! Εκεί πραγματοποίησα κι εγώ την πρώτη μου πτήση με αερόστατο και παραθέτω εδώ τα όσα έμαθα μέσα από την εμπειρία μου.

Τι να περιμένεις λοιπόν και τι να έχεις στο μυαλό σου πριν την 1η σου πτήση με αερόστατο;

Οι δύο βασικές μου συμβουλές

  1. επέλεξε ένα μέρος που το γεωλογικό και το φυσικό του τοπίο να σε συναρπάζει και
  2. οπλίσου με φωτογραφικά μέσα με μπόλικη κάρτα μνήμης!

Α! και ντύσου ανάλογα με την εποχή…μην ξεχνάς πως το αερόστατο πιάνει μέχρι 200 μέτρα ύψος!

αερόστατο στην Καππαδοκία
ψηλά στον ουρανό

Το βασικό συστατικό της εμπειρίας λέγεται αγωνία. Ω ναι! Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τον εάν θα πετάξεις.

Info: Οι άδειες για την απογείωση δίνονται συνήθως από την Υπηρεσία Αεροπορίας, η οποία (ευτυχώς για όλους μας εν τέλη) συνήθως είναι πολύ αυστηρή και αν ο καιρός δεν είναι ο κατάλληλος λόγω αέρα, οι πτήσεις μπορεί να ακυρώνονται και μέρες στη σειρά.

Κάπως έτσι είχε γίνει και στην δική μου περίπτωση. Κατά την άφιξή μας στο Göreme ενημερωθήκαμε πως επί 4 συνεχόμενες ημέρες οι πτήσεις ακυρώνονταν. Η απόφαση συνήθως ανακοινώνεται το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας και ενημερώνεσαι με e-mail από την εταιρεία που έχεις κάνει κράτηση.

Συμβουλή: εάν έχετε την δυνατότητα, μην αφήσετε το αερόστατο για την τελευταία σας μέρα. Έτσι θα μπορείτε να το μεταφέρετε σε περίπτωση ακύρωσης ή αν τελικά είστε τόσο άτυχοι (που δεν το εύχομαι σε κανέναν!!) να προνοήσετε να κάνετε κράτηση με επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης. Μην είσαι και πικραμένος και γδαρμένος στο τέλος!

Όμως! Οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ

Ενώ λοιπόν όλα πήγαιναν κατ’ευχήν και πήραμε το πολυπόθητο μήνυμα πως θα πετάξουμε και φτάνει η ώρα που παίρνουμε το πρωινό μας στον χώρο συγκέντρωσης πριν την πτήση, βγαίνει ξαφνικά η ανακοίνωση πως η Υπηρεσία Αεροπορίας σήκωσε κίτρινη σημαία – οι πτήσεις αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας… Όλα τα συναισθήματα είχαν αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα πρόσωπα μας, φωτογραφίες των οποίων όμως θα μείνουν μεταξύ μας ☺️

Εν τέλη η άδεια δόθηκε! Και εν μέσω ενός γλυκού πανικού των διοργανωτών για να προλάβουμε έστω και λίγο την ανατολή, ξεκινήσαμε για τον χώρο της απογείωσης.

Cappadocia air hot balloons
Αερόστατα εν δράση

Μάθημα: να είστε πάντα προετοιμασμένοι για την περίπτωση πως μπορεί να μην πετάξετε εν τέλη. Σε όποιο μέρος της γης και να βρίσκεστε, ο καιρός έχει πάντα τον κύριο και τελευταίο λόγο.

Όταν φτάσαμε, το αερόστατο μας περίμενε ήδη φουσκωμένο και βουτήξαμε χωρίς καθυστέρηση στο καλάθι! Εδώ να σημειώσω πως η χωρητικότητα των καλαθιών διαφέρει και μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 30 άτομα, όπου μέσα στο μεγάλο καλάθι υπάρχουν χωρίσματα, συνήθως ανά 4 άτομα.

Μια ακόμη συμβουλή είναι πως, τα καλάθια με μικρότερη χωρητικότητα, αν και πιο ακριβά ανά άτομο, είναι όμως πιο ασφαλή και δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και καλύτερη ορατότητα (εμείς ήμασταν σε καλάθι χωρητικότητας 16 ατόμων και ήταν τέλεια).

Τα συναισθήματα…

Εκεί πλέον ο ενθουσιασμός έγινε ασυγκράτητος! Γέλια, φωνές, φωτογραφίες, επιφωνήματα ενθουσιασμού και..μαγεία ♥

αερόστατο στην Καππαδοκία
..όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Όταν ήρθε η ώρα της προσγείωσης, οι υπεύθυνοι μας προέτρεψαν να βοηθήσουμε να ξεφουσκώσει το αερόστατο. Πως αλλιώς: τρέχοντας πάνω του! Είχε έρθει η ώρα να βγάλουμε το παιδί από μέσα μας..!

Η βόλτα έκλεισε με απονομή διπλώματος, μεταλλίου, σαμπάνια και γλυκά!Μια εμπειρία ολοκληρωμένη και μοναδική.

Ξέχασα να πω! Δεν φυσάει, δεν κουνάει, δεν υπάρχουν αναταραχές κατά την διάρκεια της πτήσης, όλα είναι απόλυτα ομαλά. Ξεχνιέσαι σε τέτοιο βαθμό, που συνειδητοποιείς το πόσο ψηλά είσαι μόνο όταν πέσει το βλέμμα σου στα άλλα αερόστατα και δεις πως είσαι πιο ψηλά και από εκείνα.

Έτοιμοι για απογείωση;

Περισσότερες ιστορίες γεμάτες χρώμα θα βρεις στο instagram μου!

© 2020 – 2023, Christina Kamantouridou. All rights reserved.

H πηγαία περιέργεια και ανησυχία της Χριστίνας πιθανόν να οφείλετε στο γεγονός ότι μέχρι τα 12 της είχε ήδη ζήσει σε 3 χώρες. Μη μπορώντας να περιοριστεί σε πεπερασμένες συντεταγμένες, θα μοιράζεται μαζί σας τις εικόνες που βλέπουν τα μάτια της καθώς ανακαλύπτει καινούργια μέρη και δοκιμάζει νέες εμπειρίες.

H πηγαία περιέργεια και ανησυχία της Χριστίνας πιθανόν να οφείλετε στο γεγονός ότι μέχρι τα 12 της είχε ήδη ζήσει σε 3 χώρες. Μη μπορώντας να περιοριστεί σε πεπερασμένες συντεταγμένες, θα μοιράζεται μαζί σας τις εικόνες που βλέπουν τα μάτια της καθώς ανακαλύπτει καινούργια μέρη και δοκιμάζει νέες εμπειρίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.