Radar

Γεωλογικός τουρισμός στη Σύρο

της Μαγδαληνής Δαλεζίου και της Ειρήνης Ρούσσου  

Η Σύρος τυχαίνει να έχει μια ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά δύο συγκεκριμένων πετρωμάτων την οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των Συριανών δεν γνωρίζουν και δεν έχουν αξιοποιήσει.

Η πρώτη ομάδα των πετρωμάτων αυτών ονομάζονται εκλογίτες και η δεύτερη γλαυκοφανιτικοί σχιστόλιθοι. Αυτοί ανακαλύφθηκαν στη Σύρο γύρω στο 1850 από ένα Γερμανό γεωλόγο. Έκτοτε και τα τελευταία χρόνια έρχονται στο νησί γεωλόγοι από όλο τον κόσμο (Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία) κάνοντας τις έρευνες τους.

Η ερευνητικές εργασίας για την γεωλογία της Σύρου έχουν φτάσει τις 1.300. Η Σύρος δεν έχει αξιοποιήσει αυτό το κεφάλαιο, το οποίο φωνάζει από μόνο του ότι είναι κάτι ιδιαίτερο παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους γεωλόγους η Σύρος είναι ένα γεωλογικό εργαστήριο επιφάνειας μεταμορφωμένων πετρωμάτων, δηλαδή πετρώματα υψηλής πίεσης που έχουν δημιουργηθεί στη λεγόμενη ζώνη υποβύθισης. Πιο αναλυτικά κάτω από τη Σύρο βυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή σε επίπεδο γεωλογίας. Αυτή η βύθιση δημιουργεί κάποια ιδιαίτερα πετρώματα που βρίσκονται σε μεγάλο βάθος.

Στη Σύρο τυχαίνει με κάποιες περίεργες διεργασίες που έχουν γίνει μέσα από ρήγματα αυτά τα πετρώματα να έχουν έρθει στην επιφάνεια. Έτσι λοιπόν έρχονται γεωλόγοι από όλο τον κόσμο για να τα δουν στην επιφάνεια. Αυτή λοιπόν τη δυνατότητα που έχουν οι γεωλόγοι να βλέπουν τα μεταμορφωμένα πετρώματα στην επιφάνεια τους έχει κάνει να θεωρούν τη Σύρο ως ένα ιδιαίτερο μέρος στον παγκόσμιο γεωλογικό χάρτη. Ο σπουδαίος Ελβετός γεωλόγος Martin Engi ερχόταν στο νησί από φοιτητής (1972) και πριν λίγα χρόνια αγόρασε σπίτι στη Σύρο για το λόγο ότι είναι ερωτευμένος με τα πετρώματα αυτά. Με έδρα λοιπόν το σπίτι του προσκαλούνται ετησίως διασημότητες καθηγητές της γεωλογίας από όλο τον κόσμο.

Ο Martin Engi λοιπόν είχε προσπαθήσει εδώ και πολλά χρόνια να εξηγήσει στις αρμόδιες δημοτικές αρχές τη σημασία αυτών των πετρωμάτων, αλλά κανένας δεν έκανε τίποτα.   Τα τελευταία χρόνια όμως μία Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση με το όνομα «Απάνω Μεριά» κινήθηκε και έκανε κάποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες και εξασφάλισε μια χρηματοδότηση ύψους 370.000 ευρώ. Σε συνεργασία με τον Ελβετό γεωλόγο λοιπόν, σήμερα μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης σκοπεύουν να ιδρύσουν ένα γεωλογικό μουσείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο τους παραχωρεί έναν χώρο των 200 τ.μ. από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Πέρα από τα βασικά εκθέματα το μουσείο θα περιέχει και εκθέματα εικονικής πραγματικότητας. Σύμφωνα με τις γνώσεις του γεωλόγοι Martin Egin το μουσείο που πρόκειται να δημιουργηθεί θα είναι κάτι καινοτόμο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η υλοποίηση ξεκινάει τον Ιούλιο του 2019 και ευελπιστούν το καλοκαίρι του 2020 να γίνουν τα εγκαίνια. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που ενδιαφέρονται για την γεωλογία ταξιδεύουν του off season μήνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν να γεμίσουν ξενοδοχεία τα οποία εκείνη την περίοδο είναι άδεια με μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Υπάρχουν πάνω από 200 τμήματα γεωλογίας που θα ενδιαφέρονταν να επισκέπτονται τουλάχιστον το 30 – 40% από αυτούς ετησίως στη Σύρο. Μιλάμε για τον ορισμό της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου της Σύρου.

Σχετικά με την Φωτογραφία: Η παραπάνω είναι μια πρόσφατη φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο αερόλιθος (πέτρωμα εκλογίτης) στην Απάνω Μεριά. Δεξιά ο Martin Engi και αριστερά ο Συριανός γεωλόγος Ανδρέας Γιαλόγλου.  

Πληροφορίες & φωτογραφία: Ανδρέας Γιαλόγλου.  

Πηγή: etravelnews.gr

© 2019 – 2020, Travel Vibe Crew. All rights reserved.

99

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.