Europe Stories Fresh Vibes Γαλλία

Μια ιστορία του Βίσεμπουργκ

1719: Το Wissembourg βρίσκεται σε αναταραχή. Φαίνεται ότι ο εκδιωγμένος βασιλιάς της Πολωνίας Stanislas και οι αυλικοί του έχουν έρθει να ζήσουν στην πόλη. Τι τιμή, τι τύχη!

1725: Από τις Βερσαλλίες μόλις έφτασε το μήνυμα. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος θέλει να παντρευτεί τη Μαρί, την κόρη του Στάνισλας. Από νεαρή φτωχή πριγκίπισσα σε βασίλισσα της Γαλλίας, μερικές φορές χρειάζεται απλά μόνο ένα βήμα!!!

Η μοίρα της Μαρί

Την ιστορία να ξετυλίγεται μπροστά μας είδαμε στο Wissembourg της βόρειας Αλσατίας στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 2018, σε ένα από τα ταξίδια μας με αυτοκίνητο. Ερχόμενοι από Αυστρία, μείναμε τρεις μέρες σε ένα αγροτόσπιτο στο χωριό Oberlauterbach, πολύ κοντά στα σύνορα Γαλλίας – Γερμανίας.

Με βάση αυτό το σημείο, επισκεφτήκαμε το Στρασβούργο, το Ριμπωβιλέ και τη Χαϊδελβέργη, ενώ την τελευταία μέρα το απόγευμα, είπαμε να πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο Wissembourg που είναι κοντά. Όταν φτάσαμε αντικρύσαμε ένα ανέλπιστα όμορφο μικρό κόσμημα της άγνωστης Γαλλίας.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό! Aμέριμνοι καθώς τριγυρνούσαμε στο κέντρο τραβώντας φωτογραφίες, βρεθήκαμε ξαφνικά μέσα σε ένα πλήθος που ακολουθούσε ένα θίασο με ενδυμασίες εποχής.

Η υπαίθρια θεατρική παράσταση “Le destin de Marie”, στους δρόμους της γραφικής κωμόπολης, μας πήγε πίσω στο 18ο αιώνα, διηγώντας την ιστορία της Marie Leszczynska κόρης του Stanislas, της οποίας ο δούκας του Αντίν έρχεται να ζητήσει το χέρι για τον βασιλιά της Γαλλίας.

Μια κοπέλα από την οργανωτική ομάδα μας εξήγησε ότι “Η μοίρα της Μαρί” επαναλαμβάνεται αρκετές φορές το χρόνο, ενώ ένας νεαρός μας ενημέρωσε ευγενικά πως υπήρχε εισιτήριο (12€). Προς μεγάλη μας έκπληξη, ανακαλύψαμε κουβεντιάζοντας μαζί τους, ότι είχαν ελληνικές (ναι καλά διαβάζετε) ρίζες από τους παππούδες τους. Τρίτωσαν οι εκπλήξεις! Απλά δεν υπάρχει!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι μας στο Youtube, σκηνές από αυτό το όμορφο μέρος και την υπαίθρια παράσταση που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε!

Το άγνωστο Βίσεμπουργκ

Ας πούμε όμως λίγα πράγματα για αυτή την αναπάντεχα όμορφη γαλλική κωμόπολη. Το Wissembourg βρίσκεται στο νομό Bas-Rhin της πρώην Αλσατίας, η οποία πλέον περιλαμβάνεται στο διαμέρισμα Grand Est στη βορειοανατολική Γαλλία.

Είναι χτισμένο ακριβώς δίπλα είναι τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, 30 χλμ βορειοανατολικά του Haguenau, ενώ από μέσα της περνάει ο μικρός ποταμός Lauter.

Το όνομα Wissembourg είναι μια Γαλλική έκδοση του Weißenburg (Weissenburg), που στα γερμανικά σημαίνει “Λευκό Κάστρο”.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1974 από τους Βενεδικτίνους μοναχούς  και αργότερα αναπτύχθηκε γύρω από το Αβαείο του ιερού Πέτρου και Παύλου, το δεύτερο μεγαλύτερο γοτθικό κτίριο της Αλσατίας μετά τον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου.


Μετά τη Συνθήκη της Βεστφαλίας το 1648, η οποία έθεσε την πόλη υπό γαλλική κυριαρχία, το Wissembourg είχε το προνόμιο να καλωσορίσει τον εξόριστο βασιλιά της Πολωνίας, Stanislas Leszczynski, την κόρη του οποίου παντρεύτηκε ο Βασιλιάς Λουδοβίκος XV.

Από το πλούσιο και μερικές φορές γεμάτο γεγονότα παρελθόν του, το Wissembourg κληρονόμησε πολλά μνημεία και κτίρια, όπως το Δημαρχείο (επόμενη φωτό) που κάνουν την πόλη πραγματικό κόσμημα.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το πιο εμβληματικό κτίριο της πόλης. Είναι ένα αρχαίο νοσοκομείο με την ονομασία “Maison du sel”, το οποίο ξεχωρίζει πάνω από όλα για την εντυπωσιακή οροφή του και χτίστηκε αρχικά στα 1448 περίπου.

Περπατώντας στα πολύ όμορφα δρομάκια του θα δείτε πολλά ενδιαφέροντα σπίτια και μνημεία όπως το Παλάτι του Stanislaus, το μοναστήρι των Αυγουστίνων και άλλα.

Το Wissembourg, αλλά και η γύρω περιοχή με τα μικρά χωριουδάκια σαν και αυτό που μείναμε, αποτελούν ένα “στρατηγικό” σημείο, για ταξιδιώτες με αυτοκίνητο. Σε απόσταση μιας ώρας πάνω – κάτω βρίσκονται η Χαϊδελβέργη, το Στρασβούργο, η Καρλσρούη, το Σααρμπρύκεν, λίγο πιο κοντά το Χαγκενό και τα περίφημα οχυρά της γραμμής Μαζινό.

Πέρα όμως από τις δυνατότητες για εξορμήσεις, η απλά όμορφη και χωρίς ορδές τουριστών πόλη, αποπνέει μια αίσθηση γαλήνης και χαλάρωσης. Ένας off the beaten track προορισμός που αξίζει να τον βάλετε στις διαδρομές σας!

Δείτε άλμπουμ και βίντεο από τα ταξίδια μας στην Ευρώπη, στους ιστότοπους του Caravani Roadtrip Club.

Facebook Page: https://www.facebook.com/Caravani.GR/

Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/caravaniclub

Ιστοσελίδα: https://myeuropeguide.blogspot.com/

Διάβασε και αυτά:

Roadtrip στα χωριά της Αλσατίας

Η Άγνωστη Σλοβακία

© 2020, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.