Fresh Vibes

Μονπελιέ: Δέκα ξεχωριστές εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις εδώ

Το ιστορικό κέντρο του Μονπελιέ είναι γεμάτο δαιδαλώδη σοκάκια με έντονη μεσαιωνική ιστορία, «φοιτητικό» αέρα και νεοκλασική συμμετρία. Πλατείες με εντυπωσιακά κτίρια, επαύλεις του 19ου αιώνα, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας και δεκάδες ενδιαφέροντα για να γεμίσεις δημιουργικά τη μέρα σου.Υπάρχουν πολλά να ανακαλύψεις εκεί, όπως η εντυπωσιακή μοντέρνα αρχιτεκτονική, οι γραφικές γειτονιές, η τέχνη του δρόμου και μια συναρπαστική γαστρονομική σκηνή. Έξω από την πόλη θα βρεις ατελείωτες παραλίες, τα οινοποιεία της περιοχής Languedoc, μεσαιωνικές πόλεις και φυσικά πάρκα.

Place de la Comedie

Πρόκειται για την κεντρική πλατεία του Μονπελιέ στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Είναι σημείο συνάντησης των κατοίκων για φαγητό, ποτό, καφέ ή απλά για να απολαύσουν το εντυπωσιακό κτίριο του θεάτρου La Comedie, το οποίο χτίστηκε το 1755. Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (περίπου στα διακόσια μέτρα), το ίδιο και τα διάφορα καταστήματα και το τεράστιο εμπορικό κέντρο Polygone. Από την Place de la Comedie θα ξεκινήσουν όλες οι βόλτες σου στην παλιά και τη νέα πόλη. Πίσω και πάνω από την Place de la Comedie, απλώνεται η παλιά πόλη του Montpellier.

Εξερεύνηση στην παλιά πόλη

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθείς με την ατμόσφαιρα του Μονπελιέ είναι απλώς να περιπλανηθείς στη μεγάλη πεζοδρομημένη μεσαιωνική πόλη. Μπορείς να ξεκινήσεις από κάθε άκρο της πόλης (Place de la Comédie ή Arc de Triomphe) και να περάσεις στο άλλο άκρο μέσω του λαβύρινθου του ατμοσφαιρικού λιθόστρωτου δρόμου. Στη διαδρομή, θα συναντήσεις ήσυχα σοκάκια, πολυσύχναστες πλατείες, ιστορικά μνημεία, μεγάλα αρχοντικά του 18ου αιώνα, υπέροχη αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, μπουτίκ, καφέ και εστιατόρια.

Arc de Triomphe και Place Royale du Peyrou

Στην άκρη της παλιάς πόλης, θα βρεις δύο χαρακτηριστικά σημεία του Μονπελιέ: την Αψίδα του Θριάμβου και το πάρκο της Place Royale du Peyrou. Η Place Royale du Peyrou (ή Promenade du Peyrou) είναι ένα δημοφιλές σημείο για τους ντόπιους. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα άγαλμα του Λουδοβίκου XIV έφιππος και στο άκρο βρίσκεται το όμορφο Château d’Eau και το Aqueduc Saint-Clément. Τις Κυριακές, υπάρχει μια πολυσύχναστη vintage αγορά με street food.

Καθεδρικός ναός Pierre

Το πιο εμβληματικό μνημείο της παλιάς πόλης είναι αναμφισβήτητα ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του St. Pierre. Αυτός ο καθεδρικός ναός του 16ου αιώνα, με τους δύο κυκλικούς πύργους του, είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Antigone: βόλτα στην «αρχαιοελληνική συνοικία»

Ανατολικά της Place de la Comedie, βρίσκεται η νέα γειτονιά της πόλης, η Antigone και είναι ξεκάθαρο πως η συνοικία έχει επιρροές από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική. Το κλασσικό με το μοντέρνο συνδυάζονται ιδανικά εδώ, με τις μεταμοντέρνες πολυκατοικίες, τα νεοκλασσικά κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, τα μεγάλα πάρκα και τους άρτια διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους να συνθέτουν ένα σκηνικό άκρως εντυπωσιακό. Οι περισσότερες οδοί της συνοικίας έχουν ελληνικά ονόματα κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των δημάρχων της πόλης ήταν φιλέλληνες!

  1. Ανακάλυψε τo street art

Είναι γνωστό ότι το Μονπελιέ είναι μια από τις πιο καλύτερες πόλεις με street art στον κόσμο. Υπάρχει κυριολεκτικά κάτι να δεις σε κάθε γωνιά, διάφορα όμορφα πορτρέτα, εικονογραφήσεις που μοιάζουν με Banksy και μεγάλες τοιχογραφίες trompe-l’oeil. Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης του δρόμου που μπορείς να βρεις στην παλιά πόλη, αλλά θα βρεις πολύ περισσότερα στις συνοικίες Saint Roch, Verdanson και Rondelet.

Επίσκεψη σε ένα από τα κοντινά οινοποιεία

Το Μονπελιέ βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής περιοχής του Languedoc, οπότε δε γίνεται να παραλείψεις να επισκεφθείς μερικά από τα κοντινά οινοποιεία. Εάν δεν έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο, μπορείς να συμμετάσχεις σε μια περιήγηση (που σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το ποτό και την οδήγηση).

Φαγητό και πάλι φαγητό

Το Μονπελιέ έχει μεγάλη ποικιλία σε διάφορες κουζίνες, έναν υπέροχο συνδυασμό από τοπικές εγκαταστάσεις από τη φάρμα μέχρι και διεθνείς γεύσεις. Ένα από τα πιο ξακουστά εστιατόρια είναι το Rosemarie και πολλοί μιλούν για μια μοναδική εμπειρία στον υπαίθριο χώρο του. Συνδυάζει υπέροχη ατμόσφαιρα στην πλατεία και πολύ νόστιμο φαγητό! Άλλα εστιατόρια στην παλιά πόλη είναι το La Bistrote, το Restaurant Leclere και το Pastis.

Planet Ocean Montpellier

Σε μια ενδεχομένως βροχερή μέρα μπορείς εύκολα να περάσεις μερικές ώρες στο ενυδρείο του Μονπελιέ ένα μεγάλο, σύγχρονο ενυδρείο με διαδραστικά εκθέματα υψηλής τεχνολογίας και τρισδιάστατα παιχνίδια με προσομοιωτή και θέμα τον ωκεανό. Διαθέτει περίπου 400 διαφορετικά είδη θαλάσσιων ζώων και όχι μόνο. Είναι τεράστια η έκτασή του και θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό βλέποντας αυτά τα μυστηριώδη πλάσματα που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Μην ξεχάσεις να φωτογραφήσεις τα πάντα γιατί η εμπειρία αυτή θα είναι μοναδική.

Παραλία Villeneuve-lès-Maguelone

Ένα σημαντικό fact για αυτήν την πόλη είναι ότι διαθέτει κατά μέσο όρο 300 ηλιόλουστες ημέρες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει μια ονειρική παραθαλάσσια απόδραση ανά πάσα στιγμή. Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες για να επισκεφτείς κοντά στο Μονπελιέ είναι η Villeneuve-lès-Maguelone, η οποία απέχει περίπου 10χλμ. Αυτή η παραλία βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον σε μια προστατευόμενη περιοχή.Άλλες παραλίες που πρέπει να εξετάσετε είναι οι Petit Travers και οι Grand Travers, Palavas-les-Flots και Espiguette στο Le Grau-du-Roi.

 

Το Μονπελιέ είναι συνδεδεμένο με το γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, το οποίο κάνει τη μετάβασή εύκολη από μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, των Βρυξελλών, ακόμη και του Λονδίνου. Αν θέλεις να εξερευνήσεις τη γύρω περιοχή, καλό θα ήταν να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο. Το μαγευτικό Μονπελιέ, μπορεί να μην έχει αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «must αξιοθέατα», όμως η πόλη είναι πανέμορφη σε κάθε γωνιά της, ελκυστική, κομψή και με έντονη επίγευση, σαν αυτή που έχουν τα φημισμένα κρασιά που παράγονται στην περιφέρεια.

 

© 2023, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.