Europe Stories Fresh Vibes Σουηδία

Περιήγηση στο παρεξηγημένο Μάλμε!

Ως λάτρης της Σκανδιναβίας και της Σκανδιναβικής κουλτούρας, η Σουηδία ήταν πάντα ψηλά στη λίστα μου. Μετά τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ, σειρά είχε το μικρό Μάλμε στο νότο της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι η φήμη της πόλης δεν συνοδεύεται με τα καλύτερα σχόλια, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ομορφιά της.

Ως νοτιότερο σημείο της χώρας, αποτελεί και τη πρώτη είσοδο από χερσαία σύνορα. Ε και; Το Μάλμε είναι η πόλη στην οποία υπάρχουν οι περισσότεροι μη Σουηδοί, αφού είναι γεμάτη πρόσφυγες και μετανάστες. Συχνά αποκαλείται ως «η πόλη των 140 γλωσσών», αφού τόσες υπολογίζεται ότι είναι και οι εθνικότητες που διαμένουν εκεί. Λέγεται ότι έχει περισσότερη εγκληματικότητα και γενικά δεν θεωρείται μια τυπική σουηδική πόλη.

Προσωπικά δε διαπίστωσα κάτι τέτοιο όσο έμεινα εκεί. Σίγουρα το Μάλμε δεν αποτελεί ένα ταξίδι ζωής, όμως αν θέλετε τη γνώμη μου αξίζει να το επισκεφτείτε, τουλάχιστον για τη διαδρομή, η οποία είναι μαγευτική.

Λίγα λόγια για το Μάλμε

Το Μάλμε λοιπόν βρίσκεται στη νοτιότερη επαρχία της χώρας, το Σκόνε. Πρόκειται για μία από τις πρώτες και πιο βιομηχανοποιημένες πόλεις της Σκανδιναβίας. Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μεταβιομηχανική εποχή. Είναι γνωστή για τα εκτενή πάρκα, τους αμέτρητους χώρους πρασίνου και θεωρείται ως ένα μοντέλο αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Πέραν όμως των πάρκων, στο Μάλμε υπάρχουν πολλά ιστορικά κτήρια που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Επιπροσθέτως είναι ένα δημοφιλές μέρος για ψώνια λόγω των πολλών εμπορικών καταστημάτων του.

Στη πόλη υπάρχει ένα άριστο σύστημα συγκοινωνιών, με τραμ, κίτρινα και πράσινα λεωφορεία, που καλύπτουν όλη τη πόλη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε όλα τα λεωφορεία υπάρχει γραμμένη η φράση «καλώς ήρθατε» σε δεκάδες γλώσσες. Ένα γεγονός που μαρτυρά και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης. Βέβαια στα ελληνικά το έχουν γράψει λάθος, καθώς λέει «καλωσόρισμα»!

Όσον αναφορά το φαγητό, μη περιμένετε παραδοσιακές σουηδικές γεύσεις! Προτείνω να προτιμήσετε κάτι σε τουρκική ή ασιατική κουζίνα. Αυτό γιατί υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια που ειδικεύονται σε αυτό το είδος φαγητού στη πόλη.

Malmo city

Οι πλατείες του Μάλμε

Μια περιήγηση στο Μάλμε δε θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το κέντρο της πόλης και τις δύο σημαντικότερες πλατείες της. Αναφέρομαι φυσικά στις Lilla Torg (Μικρή Πλατεία) και Stortorget (Μεγάλη Πλατεία). Η πρώτη είναι μια πραγματικά μικρή πλατεία, με το κλασικό σκανδιναβικό μοτίβο των πολύχρωμων κτιρίων τριγύρω. Στη δεύτερη πάλι, θα βρείτε το Δημαρχείο του Μάλμε, αγάλματα, σιντριβάνια και φυσικά πολλούς ντόπιους να «βολτάρουν». Εκεί μάλιστα πραγματοποιείται το μουσικό φεστιβάλ του Μάλμε. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ λαμβάνει χώρα κάθε τέλος Αυγούστου και προσελκύει χιλιάδες κόσμο από όλη τη χώρα και από τη γειτονική Δανία.

Το κάστρο

Συνεχίζουμε με το αδιαμφισβήτητα ιστορικότερο αξιοθέατο της πόλης, το Κάστρο του Μάλμε. Πρόκειται για το παλαιότερο αναγεννησιακό κάστρο της Σουηδίας και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μουσείο στο νότιο μέρος της χώρας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο κόπηκαν τα πρώτα νομίσματα της Δανίας κατά το Μεσαίωνα!!

Εξωτερικά μπορεί να μην σας γεμίζει το μάτι, αφού δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά αξίζει να περπατήσετε στο περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι γεμάτος πράσινο. Εσωτερικά τώρα, θα έλεγα ότι επικρατεί η απλότητα και η λιτότητα. Τα εκθέματα μπορεί να μην είναι τόσο φοβερά, όμως παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού μαρτυρούν το τρόπο που ζούσε η βασιλική οικογένεια εκείνη τη περίοδο. Ακόμη, στο εσωτερικό του κάστρου στεγάζονται το Μουσείο της πόλης του Μάλμε, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Τέχνης και το Ενυδρείο.

Τα πάρκα

Ιδιαίτερη σημασία για το Μάλμε παίζουν τα πάρκα του. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που πολλοί το αποκαλούν «πόλη των πάρκων». Δύο όμως είναι αυτά που ξεχωρίζουν το πάρκο του Βασιλιά (Kungsparken) και το Slottstradgarden.

Το πρώτο απλώνεται σε περίπου 8,5 στρέμματα και δημιουργήθηκε το 1872 από τον βασιλιά Όσκαρ Β’. Εκεί θα βρείτε πολλές λίμνες, ανεμόμυλους, αγάλματα, θερμοκήπια και σιντριβάνια. Σε ένα άλλο κομμάτι του θα συναντήσετε περίπου 130 πολύ παλιά είδη δέντρων από όλες τις ηπείρους του κόσμου.

Το δεύτερο πάλι είναι ουσιαστικά ο κήπος του κάστρου του Μάλμε, καθώς βρίσκεται ακριβώς πίσω του. Είναι χωρισμένος σε διάφορες θεματικές ενότητες, όπως ο κήπος της κουζίνας, ο κήπος των οπωροκηπευτικών, ο κήπος των τριαντάφυλλων, ο πολυετής κήπος, ο ιαπωνικός κήπος, το θερμοκήπιο και είναι ένας ειδικός χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης στη μέση της μεγάλης πόλης.

Κάποια από τα υπόλοιπα πάρκα της πόλης είναι το Pildammsparken, που είναι και το μεγαλύτερο στο Μάλμε, το Folkets Park (το πάρκο των ανθρώπων), που είναι το παλαιότερο, αφού χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και ο υπέροχος κήπος «Queen Silvia Rose Garden».

Τα υπόλοιπα αξιοθέατα

Ακόμη προτείνω να περάσετε μια βόλτα από την εκκλησία του Αγ. Πέτρου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό της πόλης, ο οποίος χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και είναι χτισμένος σε γοτθικό ρυθμό, με το κόκκινο τούβλο. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα θαυμάσετε κάποια υπέροχα μεσαιωνικά τοιχογραφημένα ψηφιδωτά υψηλής ποιότητας, καθώς και μια σειρά ασυνήθιστων επίπλων. Το εντυπωσιακό καμπαναριό της είναι μεταγενέστερο, αφού κατασκευάστηκε το 1611 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία (περίπου δεκαπέντε μέτρα).

St. Peter’s Church

Τελευταία επιβεβλημένη στάση πρέπει να γίνει σε δύο ιδιαίτερα κτίρια. Το πρώτο από τα δύο είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Μάλμε. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη διαφορετική από τις άλλες, τόσο σε αρχιτεκτονική όσο και σε περιεχόμενο. Τι διαφορετικό μπορεί να έχει όμως μια βιβλιοθήκη; Εκεί πέραν από τις κλασικές συλλογές βιβλίων, υπάρχει μια καινοτομία που ονομάζεται “borrow a living book” (δανείσου ένα ζωντανό βιβλίο), που ουσιαστικά σου δίνει τη δυνατότητα να μάθεις μια ιστορία ή εμπειρία ενός πραγματικού ανθρώπου!

Το έτερο ιδιαίτερο κτίριο που άφησα για το τέλος είναι και το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο του Μάλμε, Turning Torso. Ένα πανύψηλο κτίριο, το ψηλότερο στη Σουηδία, σχεδιασμένο από τον γνωστό σε όλους μας Santiago Calatrava. Δυστυχώς η επίσκεψη και οι φωτογραφίες σας θα αρκεστούν μόνο απ’ έξω, καθώς το κτίριο είναι ιδιωτικό και έτσι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να το επισκεφτεί.

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ: http://othessalonikios.gr/el/

© 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Travel Editor at 23 | Website

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019.

Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»!

Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog.

Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!

Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media!

#Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography

 

 

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019. Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»! Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog. Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο! Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media! #Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.