Europe Stories Βουλγαρία

Σόφια και Φιλιππούπολη: Μια “βόλτα” γεμάτη ομορφιές

Το να πάει κάποιος με αυτοκίνητο στη Βουλγαρία είναι πολύ εύκολο, ιδίως από τη βόρεια Ελλάδα. Η απόσταση Θεσσαλονίκη – Σόφια καλύπτεται σε λιγότερο από 4 ώρες, αφού σχεδόν όλη η διαδρομή μέχρι εκεί είναι σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Από την Αθήνα ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα απέχει 6,5 ώρες και αμέσως μετά μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας διανυκτέρευση στο χωριό Μελένικο που θα σας ενθουσιάσει!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε βρεθεί αρκετές φορές στη γείτονα χώρα και συλλέξαμε αρκετό υλικό και εμπειρίες, ιδίως για τις δύο μεγαλύτερες και πιο γνωστές πόλεις της, τη Σόφια και τη Φιλιππούπολη, τις οποίες σας παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.

Σόφια

Μπαίνοντας λοιπόν στη Βουλγαρία ανεφοδιάζεστε με φτηνό καύσιμο, αγοράζετε βινιέτα στο βενζινάδικο ή στο αρμόδιο κατάστημα μετά τα σύνορα και πάτε για τα ενδότερα. Η βινιέτα για όσους δεν ξέρουν, είναι οδικός φόρος αντί διοδίων και πρέπει οπωσδήποτε να την έχετε μαζί σας διότι αλλιώς πληρώνετε πρόστιμο. Για μια εβδομάδα κοστίζει 15 λέβα και για Σαββατοκύριακο 10 λέβα (1 λέβ=0,5 €), ενώ μπορείτε να την αγοράσετε ηλεκτρονικά από εδώ

Σε τρεις ωρίτσες περίπου από τα σύνορα θα είστε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Αφήνετε τα πράγματά σας στο κατάλυμα και φεύγετε για να εξερευνήσετε την πόλη αρχίζοντας από τη διάσημη Λεωφόρο Βίτοσα, η οποία είναι πλήρως πεζοδρομημένη.

Καφέ και ρεστοράν δεξιά και αριστερά, μαζί με διάφορα άλλα καταστήματα, ρούχων κυρίως, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.

Οι εκκλησίες αποτελούν κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.  Μην παραλείψετε λοιπόν να περάσετε από τον επιβλητικό καθεδρικό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Λίγο παραπέρα από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε την πολύ ωραία διακοσμημένη Ρωσική Εκκλησία.

Ενώ σε μία πολύ ωραία πλατεία στα νότια είναι ο ναός των Επτά Αγίων.

Στη Σόφια μπορείτε να κυκλοφορήσετε με τραμ

Αλλά πολύ εντυπωσιακό είναι το μετρό της πόλης όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία του κεντρικού σταθμού Serdika.

Στην έξοδο του σταθμού δεσπόζει το μνημείο της Αγίας Σοφίας.

Ενώ πιο πέρα θα βρείτε το τέμενος Μπάνια Μπάσι και τη Συναγωγή.

Στην επόμενη φωτό ο σταθμός κόσμημα NDK στο νότιο άκρο της λεωφόρου Βίτοσα και στην άκρη πάρκου όπου βρίσκεται το ομώνυμο τεράστιο κτίριο πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης.

Περπατώντας στην οδό  Graf Ignatiev, στην άκρη της ομώνυμης πλατείας μπορείτε να καθήσετε στο παγκάκι και να τα “πείτε” με τους ποιητές Slaveikovs (πατέρα και γιο).

Εμείς και τις δύο φορές που περάσαμε από τη Σόφια ήταν στάση ξεκούρασης επιστρέφοντας από πιο μακρινά ταξίδια. Η πόλη έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη που θα αφιερώσει περισσότερες μέρες για διαμονή εκεί.

Σαν συμπλήρωμα της περιγραφής δείτε και το σχετικό βίντεο στο κανάλι μας στο Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=RP8izeHrpEQ

Φιλιππούπολη

Σε λιγότερο από δύο ώρες δρόμο ή 150 km από τη Σόφια αν προτιμάτε, βρίσκεται η Φιλιππούπολη ή αλλιώς Plovdiv στα βουλγάρικα. Βρεθήκαμε εκεί το Πάσχα του 2018  και πραγματικά νιώσαμε σαν να ήμασταν στον τόπο μας. Στην επόμενη φωτό βλέπετε τη πλατεία Stefan Stambolov μπροστά στο Δημαρχείο.

Η Φιλιππούπολη βρίσκεται στη νότια και κεντρική μεριά της Βουλγαρίας στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου. Το αρχαίο, το ορθόδοξο και το ισλαμικό στοιχείο, συνυπάρχουν εδώ μέσα σε ένα σύγχρονο πλην όμως γραφικό περιβάλλον.

Στην κεντρική πλατεία μπορείτε να θαυμάσετε το αρχαίο στάδιο της Φιλιππουπόλεως δίπλα στο Τζαμί Τζουμαγιά.

Το αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο της Φιλιππόπολης, χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κτίσματα από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη βαλκανική χερσόνησο.

Το τζαμί Dzjumaya είναι το κύριο ιερό μουσουλμανικό κτίσμα στο Plovdiv.

Αν περπατήσετε λίγο πιο πέρα από τον κεντρικό πεζόδρομο θα βρείτε το ρωμαϊκό θέατρο της Φιλιππούπολης, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ρωμαϊκά θέατρα στον κόσμο.

Ακολουθώντας την οδό Saborna που ξεκινά πίσω από το τζαμί, φτάνετε στην παλιά πόλη της Φιλιππούπολης.

Στη διαδρομή μπορείτε να κάνετε μία στάση και να επισκεφτείτε το πολύ ωραίο μουσείο – γκαλερί Philippopolis

Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί μπαρ – ρεστοράν με ωραία θέα το οποίο προσφέρεται για ποτό ή/και φαγητό. Ανεβαίνοντας το καλντερίμι θα συναντήσετε την Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,

ενώ πιο πάνω βρίσκεται το Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης.

Δίπλα ακριβώς η μεσαιωνική Πύλη “Hisar Kapia” που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Περπατήστε στα γραφικά δρομάκια και μην απορήσετε αν κάποια στιγμή η αρχιτεκτονική των γραφικών σπιτιών της παλιάς πόλης σας δώσει την εντύπωση ότι περπατάτε στο Μέτσοβο. Και επειδή θα πεινάσετε με τόσες βόλτες σας συστήνουμε ένα από τα καλύτερα value for money μαγαζιά της πόλης, το “Smokini”.

Φεύγοντας από τη Φιλιππούπολη μπορείτε να γυρίσετε στην Ελλάδα μέσω του συνοριακού σταθμού Nυμφαίας στην Κομοτηνή,  περνώντας από τη Στάρα ζαγόρα και το Χάσκοβο.

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να τριγυρίσετε στη πόλη μέσα από το σχετικό βίντεο που φτιάξαμε.

https://www.youtube.com/watch?v=PQ8Iz5OJ8eo

Η περιοχή αυτή κάτω από τη Φιλιππούπολη και κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης είναι ίσως η πιο όμορφη της χώρας και σίγουρα αξίζει περαιτέρω διερεύνησης. Ένας  γύρος της Βουλγαρίας με αυτοκίνητο επιβάλλεται!

Και επειδή πάντα το ταξίδι γίνεται καλύτερο με την παρέα ενός βιβλίου μπες εδώ για να βρεις όποιο βιβλίο θες με δωρεάν αποστολή!

Δείτε περισσότερα άλμπουμ και βίντεο από τα ταξίδια μας στην Ευρώπη, στους ιστότοπους του Caravani Roadtrip Club.

Facebook Page: https://www.facebook.com/Caravani.GR/

Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/caravaniclub

Ιστοσελίδα: https://myeuropeguide.blogspot.com/

 

© 2021 – 2024, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.