Europe Stories Ρουμανία

Βουκουρέστι: τι να κάνεις, τι να δεις, που να πας

Το Βουκουρέστι ή αλλιώς «Παρίσι των Βαλκανίων», βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα μέσω αεροπλάνου. Έχει περάσει πολλές δυσκολίες στο παρελθόν, είτε αν αναφερθούμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε στο πολιτικό καθεστώς του Τσαουσέσκου. Ωστόσο, έχει αφήσει πίσω του αυτό το παρελθόν, αφού πλέον αναπτύσσεται τόσο εμπορικά, όσο και τουριστικά. Παρακάτω, θα αναφέρουμε αναλυτικά όλες τις επιλογές που υπάρχουν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Τι να κάνετε στο Βουκουρέστι

«Το Παλάτι της Βουλής» (Palatul Parlamentului)

Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, με τον κοσμοπολίτικο αέρα της, σημαδεύτηκε από το σχέδιο ανάπλασης του Τσαουσέσκου τη δεκαετία του 1980. Βάση σχεδίου κατεδαφίστηκε ένα τεράστιο τμήμα του ιστορικού κέντρου, συμπεριλαμβανομένων πολλών θρησκευτικών κτιρίων και χιλιάδων κατοικιών. Το επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης ήταν ένα τεράστιο νέο παλάτι για τον κομμουνιστή ηγέτη, γνωστό σήμερα ως Παλάτι της Βουλής, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Βουκουρεστίου.

Στο δυτικό άκρο της Bulevardul Unirii δεσπόζει το κολοσσιαίο Palatul Parlamentului (Παλάτι της Βουλής), το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο, μετά το Πεντάγωνο, με διαστάσεις 270 επί 240 μέτρα και ύψος 86 μέτρα. Είναι η επιτομή της μεγαλομανίας που κυρίευσε τον Τσαουσέσκου τη δεκαετία του 1980. Διαθέτει δώδεκα ορόφους, τέσσερα υπόγεια επίπεδα (συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού καταφυγίου), έναν προθάλαμο μήκους 100 μέτρων και 1100 δωμάτια, από τα οποία περίπου τα μισά χρησιμοποιούνται ως γραφεία, ενώ τα υπόλοιπα είναι περιττά. Οι εσωτερικοί χώροι είναι πλουσιοπάροχα διακοσμημένοι με μάρμαρο και φύλλα χρυσού, ενώ υπάρχουν 4500 πολυέλαιοι (είχαν προγραμματιστεί 11.000), ο μεγαλύτερος από τους οποίους ζυγίζει 1,5 τόνο, αλλά η διακόσμηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων ιδιοτροπιών του Τσαουσέσκου.

Μετέπειτα η νέα κυβέρνηση πέρασε πολύ καιρό αγωνιώντας για μια αποδεκτή χρήση του κτιρίου και το 1994 αποφασίστηκε τελικά να στεγαστεί εκεί η Γερουσία και το Κοινοβούλιο, ενώ πλέον χρησιμοποιείται και για διεθνή συνέδρια.

Το παλάτι του λαού στο Βουκουρέστι
Λεωφόρος Kiseleff

Η Soseaua Kiseleff, μια μακρά, κομψή λεωφόρος με φλαμουριές, εκτείνεται βόρεια από την Piata Victoriei προς το πάρκο Herastrau και το Μουσείο Xωριό, ένα από τα καλύτερα υπαίθρια μουσεία της Ρουμανίας, πριν κατευθυνθεί προς τα αεροδρόμια και τον κεντρικό δρόμο προς την Τρανσυλβανία. Με πρότυπο τα Παριζιάνικα chaussées (συνήθως, μεγάλες ευθείες λεωφόρων από χαλίκι ή θραυστή πέτρα), αν και πήρε το όνομά της από έναν Ρώσο στρατηγό, η Soseaua Kiseleff είναι προϊόν της γαλλοφιλίας που σάρωσε τις μορφωμένες τάξεις της Ρουμανίας κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, ενώ διαθέτει ακόμη και τη δική της εκδοχή της Αψίδας του Θριάμβου.

Παλιά Πόλη (Old Town)

Από την Piata Unirii στα νότια, την Calea Victoriei στα δυτικά και την Bulevardul I.C. Bratianu στα ανατολικά, η Παλιά Πόλη, μια περιοχή ευρύτερα γνωστή ως Lipscani, ευτυχώς γλίτωσε από τις μπουλντόζες του Τσαουσέσκου και τώρα προσφέρει μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από τη μονοτονία του Centrul Civic. Η κύρια οδός είναι η ίδια η Strada Lipscani, ένας ζωντανός δρόμος που πήρε το όνομά του από τους εμπόρους από τη Λειψία που εμπορεύονταν στην περιοχή τον 18ο αιώνα. Η παλιότερη γειτονιά του Βουκουρεστίου, ένας κατά τα άλλα γραφικός και ευχάριστα ετοιμόρροπος λαβύρινθος από δρόμους και ετοιμόρροπα σπίτια, υφίσταται εδώ και χρόνια μια οδυνηρά αργή ανάπλαση, και ενώ πολλά σημεία της παραμένουν απελπιστικά υποβαθμισμένα, ο όγκος των εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ στην περιοχή την καθιστά το μέρος για να διασκεδάσετε στην πόλη.

Η παλιά πόλη στο Βουκουρέστι
Αψίδα του Θριάμβου

Η Αψίδα του Θριάμβου έχει ύψος 27 μέτρα και βρίσκεται στην οδό Kiseleff, στο βόρειο τμήμα του Βουκουρεστίου. Αφού η Ρουμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1878, κατασκευάστηκαν βιαστικά ξύλινα δοκάρια και ανεγέρθηκαν αμέσως μετά, ώστε τα νικηφόρα στρατεύματα να μπορούν να περάσουν από κάτω της.

Η αψίδα ανακατασκευάστηκε το 1922 και αργότερα αντικαταστάθηκε το 1935 για να τιμήσει τους Ρουμάνους στρατιώτες που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα, η κατασκευή είναι από πέτρα και κοσμείται με αγάλματα Ρουμάνων ηρώων. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου.

Η αψίδα του Θριάμβου στο Βουκουρέστι
Πλατεία Unirii

Η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, η Unirii, πίσω από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις διαφημίσεις που αναβοσβήνουν ζωηρά με φώτα νέον μόλις πέσει το σκοτάδι.

Εκκλησία Σταυροπόλεως

Η Biserica Stavropoleos, είναι μια εκκλησία στο κέντρο του Βουκουρεστίου που χτίστηκε το 1724. Εκτός από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, είναι γνωστή για τη βυζαντινή μουσική που παίζει η χορωδία της. Διαθέτει μια εξαιρετική βιβλιοθήκη που διαθέτει περισσότερα από 8.000 βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης συλλογής βιβλίων βυζαντινής μουσικής στη Ρουμανία. Διαθέτει ακόμη, μια εντυπωσιακή συλλογή θρησκευτικών αντικειμένων. Παρόλο που υπέστη στο πέρασμα των χρόνων εκτεταμένες ζημιές από σεισμούς, έχει αποκατασταθεί με προσοχή και οι πολυέλαιοι και ο τρούλος της εκκλησίας είναι ιδιαίτερα όμορφοι.

Λεωφόρος Calea Victoriei

Τεράστιες και πολυσύχναστοι λεωφόροι, με φαρδιά πεζοδρόμια διασταυρώνονται εκεί. Θα δείτε, πολυτελή ξενοδοχεία γνωστών αλυσίδων, πανάκριβες μπουτίκ, μοντέρνα καφέ, αμέτρητα καζίνο και αριστοκρατικά κτίρια με χαρακτηριστικό αυτό της Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Μουσείο Χωριού (Muzeul Satului)

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στο Βουκουρέστι είναι το Muzeul Satului (Μουσείο Χωριού) στις όχθες της λίμνης Herastrau. Η είσοδος βρίσκεται στην οδό Soseaua Kiseleff, ακριβώς πάνω από την Αψίδα του Θριάμβου. Ιδρύθηκε το 1936, και έχει συνολικά πάνω από τριακόσιες κατοικίες, εργαστήρια, εκκλησίες, ανεμόμυλους και άλλες κατασκευές από κάθε περιοχή της χώρας, απεικονίζοντας έτσι την εξαιρετική ποικιλομορφία της αρχιτεκτονικής της Ρουμανίας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δρύινα σπίτια με τα σκαλίσματα, καθώς και τις πύλες με δοκάρια που είναι σκαλισμένες με ζώα και σκηνές κυνηγιού, τον Αδάμ και την Εύα, το Δέντρο της Ζωής, καθώς και ήλιους και φεγγάρια. Το κατάστημα με σουβενίρ που υπάρχει εκεί, είναι το καλύτερο μέρος στην πόλη για να αγοράσετε αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όπως υφάσματα και φορεσιές, κεραμικά και ξύλινα σκεύη.

Το αξιοθέατο μουσείο του χωριού στο Βουκουρέστι
Piata Revolutiei (Πλατεία Επανάστασης)

Η Πλατεία της Επανάστασης, μια μεγάλη, ακανόνιστου σχήματος πλατεία που κόβεται στη μέση από την Calea Victoriei, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930 για να εξασφαλίσει ένα προστατευτικό πεδίο πυρός γύρω από το Βασιλικό Παλάτι σε περίπτωση επανάστασης. Ενώ η μοναρχία της Ρουμανίας ανατράπηκε με άλλα μέσα, η πλατεία εκπλήρωσε το πεπρωμένο της το 1989, όταν το ζεύγος Τσαουσέσκου αναγκάστηκε να φύγει από τα πλήθη που πολιορκούσαν τα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος.  Δύο ημέρες μάχης άφησαν τα κτίρια γύρω από την πλατεία καμένα και σημαδεμένα με τρύπες από σφαίρες.

Herastrau Park

Σχεδιάστηκε το 1936 και είναι το μεγαλύτερο πάρκο στο Βουκουρέστι. Ενδείκνυται για ανέμελους περίπατους, τόσο για τουρίστες, όσο και για ντόπιους. Υπάρχουν ακόμη διάφορα μονοπάτια που οδηγούν σε πολυάριθμα παραλίμνια σνακ μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε μια προβλήτα από όπου μπορείτε να νοικιάσετε κωπηλατικές βάρκες ή να κάνετε μια μίνι κρουαζιέρα στη λίμνη. Η κατοικημένη περιοχή ανατολικά του πάρκου είναι μια από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές στι Βουκουρέστι. Εκεί ζούσε κάποτε η κομμουνιστική ελίτ, απομονωμένη από τις μάζες που κυβερνούσε.

Romanian Athenaeum

Το Ateneul Roman (Ρουμανικό Αθήναιο) είναι ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε το 1888 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Albert Galleron. Διεκδικεί με αξιώσεις το τίτλο του καλύτερου κτιρίου του Βουκουρεστίου. Περιβάλλεται από έξι κομψούς κίονες, πίσω από τους οποίους, στο περιστύλιο, υπάρχουν πέντε κυκλικά ψηφιδωτά, καθένα από τα οποία απεικονίζει έναν Ρουμάνο ηγεμόνα, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Κάρολου Α. Χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους πολίτες του Βουκουρεστίου, αφού οι αρχικοί χορηγοί ξέμειναν από χρήματα και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κυκλικά αμφιθέατρα στην Ευρώπη.

Εκεί πραγματοποιούνται συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του George Enescu, η οποία πήρε το όνομά της από τον αγαπημένο εθνικό συνθέτη της Ρουμανίας. Στο Piata Enescu, το μικρό, τακτοποιημένο πάρκο μπροστά, υπάρχει άγαλμα του Enescu, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Atheneum το 1898.

Βιβλιοπωλείο Carturesti Carusel

Είναι ένα εντυπωσιακά μεγάλο και όμορφο βιβλιοπωλείο στην καρδιά της πρωτεύουσας. Βρίσκεται σε μια παλιά τράπεζα, έχει έξι επίπεδα και καλύπτει μια έκταση άνω των 1000m2 που είναι γεμάτη με βιβλία. Είναι απίστευτα όμορφο εσωτερικά με κομψή διακόσμηση. Οι περίπλοκες καμάρες, οι ελικοειδείς σκάλες, τα ξεχειλισμένα ράφια με τα βιβλία και οι κολώνες του, έχουν κάνει αυτό το βιβλιοπωλείο να μονοπωλεί μέχρι και στο Instagram.

Μπορείτε να βρείτε πάνω από 10.000 τόμους βιβλίων για να αγοράσετε στο κατάστημά τους. Υπάρχουν τμήματα φαντασίας, κλασικά βιβλία, ποίηση, αυτοβοήθεια, κηπουρική, βιογραφίες, παιδικά βιβλία. Διαθέτει επίσης ένα χώρο πολυμέσων στο υπόγειό του, μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης στον πρώτο όροφο και ένα μπιστρό στην κορυφή. Είναι ένα καινοτόμο μέρος για να επισκέπτονται οι άνθρωποι, όπου μπορούν να διαβάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να εμπνευστούν και να συνδεθούν.

Τέλος στο βιβλιοπωλείο υπάρχει μια καταπληκτική γκάμα από πάνω από 5.000 ταινίες προς πώληση μαζί με δίσκους βινυλίου και CD. Μπορείτε επίσης να βρείτε έναν χώρο με χαρτικά, ταξιδιωτικές αποσκευές, παιχνίδια, χειροτεχνήματα από ντόπιους τεχνίτες, σοκολάτες, τοπικά κρασιά και ρουμανικά σουβενίρ που μπορείτε να αγοράσετε για να πάρετε μαζί σας στο σπίτι.

Gradina Cismigiu

Στο μέσο της Bulevardul Regina Elisabeta, οι υπέροχοι Κήποι Cismigiu διαμορφώθηκαν ως πάρκο, σε γη που κληροδοτήθηκε στην πόλη το 1845. Αρχικά, ανήκε σε έναν Τούρκο επιθεωρητή νερού. Οι κήποι περιλαμβάνουν μια φιδωτή λίμνη στην οποία γλιστρούν μικρές βάρκες και ποδήλατα, τα οποία νοικιάζονται από ζευγάρια που αναζητούν τη μοναξιά ανάμεσα στους κύκνους και τις ιτιές. Κατά τα άλλα, οι κήποι αποτελούν απλώς έναν ήσυχο χώρο, με τους εργάτες να αναπαύονται κάτω από τα δέντρα τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος και τους συνταξιούχους να συναντιούνται για παρτίδες σκάκι. Στο βόρειο άκρο του πάρκου, ένας ρωμαϊκός κήπος περιέχει προτομές μερικών από τους μεγάλους λογοτέχνες της Ρουμανίας, ενώ, για τα παιδιά, υπάρχει μια ελκυστική μικρή παιδική χαρά δίπλα στη λίμνη.

Εξόρμηση σε κοντινές περιοχές

Σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της χώρας, μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί προς τα Καρπάθια Όρη. Η διαδρομή με τρένο είναι πολύ όμορφη, αλλά μπορείτε να πάτε και με δικό σας αμάξι. Το τρένο μπορείτε να το πάρετε από τον κεντρικό σταθμό Gara de Nord. Συνήθως οι ταξιδιώτες επιλέγουν το διάσημο κάστρο του Bran που το ονομάζουν και κάστρο του Κόμη Δράκουλα, το κάστρο Peles στην πόλη Sinaia, αλλά και την πανέμορφη μεσαιωνική πόλη του Μπρασόβ.

Βρες τώρα μοναδικές προσφορές πτήσεων για Βουκουρέστι!

Περισσότερες επιλογές μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας για την Ρουμανία εδώ.

Bran castle

© 2022 – 2024, Worth Every Mile. All rights reserved.

Travel Editors at 21 | Website

Γεια σας! Είμαστε ο Στράτος και η Αλίκη, ένα ζευγάρι με όρεξη για δραστηριότητες και ταξίδια.

Είμαστε μέλη στο Travel Vibe από το 2020 και θα αρθρογραφούμε σχετικά με τα ταξίδια που κάνουμε, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα.

Μας αρέσει να σκεφτόμαστε θετικά, να γνωρίζουμε κόσμο και να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες. Περιμένουμε αγωνιωδώς κάθε επόμενη εξόρμηση ή δραστηριότητα μας. Αυτό μας γεμίζει, μας φέρνει πιο κοντά και μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Έχουμε ταξιδέψει συνολικά σε 28 χώρες σε 4 ηπείρους, από τις οποίες χώρες οι 5 τελευταίες ήταν μαζί με τον Ιάσονα, το νέο μέλος της οικογενείας μας. Σε κάθε μας επιστροφή ετοιμάζουμε σχετικά travel guides από τον προορισμό που επισκεφθήκαμε. Στόχος μας να σας λύσουμε τυχόν απορίες ή άγχη που μπορεί να έχετε και να σας κάνουν να διστάζετε από το να κάνετε το επόμενο βήμα.

Προσπαθούμε πάντα να αξιοποιούμε τον χρόνο μας εποικοδομητικά, να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς και να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Όταν δεν κάνουμε κάτι από τα παραπάνω απολαμβάνουμε τις μικρές εξόδους με συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και την ηρεμία του σπιτιού μας βλέποντας σειρές ή παίζοντας PS4 και επιτραπέζια.

Ο Στράτος, είναι γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από τα Γιάννενα και την Κρήτη. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών και εργάζεται στους αντίστοιχους τομείς. Παράλληλα, υπάρχει η σχετική ενασχόληση με το προσωπικό του blog, αλλά και η αρθρογραφία στο Travel Vibe.

Διψάει για εξορμήσεις, δραστηριότητες στην φύση και γενικά θέλει να δοκιμάζει τα πάντα. Είναι επίσης συνδιοργανωτής σε πεζοπορική ομάδα. Τέλος, ασχολείται με τον εθελοντισμό και με πράξεις αλληλεγγύης.

Η Αλίκη είναι γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από το Αίγιο. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πάντειο, εργάζεται σαν λογίστρια και social media manager και το όνειρο της είναι να αποκτήσει ένα επιτυχημένο travel blog. Παράλληλα επιμελείται τα άρθρα πριν ανέβουν στο Travel Vibe.

Ο Ιάσωνας είναι το νέο μέλος της ταξιδιάρικης οικογένειας μας από τον Αύγουστο του 2021. Πλέον τα ταξίδια και οι εξορμήσεις μας είναι ακόμη πιο όμορφα και ιδιαίτερα!

#travellers #travelfamily #adventurefamily #travelbloggers #trekkers

Γεια σας! Είμαστε ο Στράτος και η Αλίκη, ένα ζευγάρι με όρεξη για δραστηριότητες και ταξίδια. Είμαστε μέλη στο Travel Vibe από το 2020 και θα αρθρογραφούμε σχετικά με τα ταξίδια που κάνουμε, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Μας αρέσει να σκεφτόμαστε θετικά, να γνωρίζουμε κόσμο και να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες. Περιμένουμε αγωνιωδώς κάθε επόμενη εξόρμηση ή δραστηριότητα μας. Αυτό μας γεμίζει, μας φέρνει πιο κοντά και μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έχουμε ταξιδέψει συνολικά σε 28 χώρες σε 4 ηπείρους, από τις οποίες χώρες οι 5 τελευταίες ήταν μαζί με τον Ιάσονα, το νέο μέλος της οικογενείας μας. Σε κάθε μας επιστροφή ετοιμάζουμε σχετικά travel guides από τον προορισμό που επισκεφθήκαμε. Στόχος μας να σας λύσουμε τυχόν απορίες ή άγχη που μπορεί να έχετε και να σας κάνουν να διστάζετε από το να κάνετε το επόμενο βήμα. Προσπαθούμε πάντα να αξιοποιούμε τον χρόνο μας εποικοδομητικά, να ανακαλύπτουμε νέους προορισμούς και να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Όταν δεν κάνουμε κάτι από τα παραπάνω απολαμβάνουμε τις μικρές εξόδους με συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης και την ηρεμία του σπιτιού μας βλέποντας σειρές ή παίζοντας PS4 και επιτραπέζια. Ο Στράτος, είναι γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από τα Γιάννενα και την Κρήτη. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών και εργάζεται στους αντίστοιχους τομείς. Παράλληλα, υπάρχει η σχετική ενασχόληση με το προσωπικό του blog, αλλά και η αρθρογραφία στο Travel Vibe. Διψάει για εξορμήσεις, δραστηριότητες στην φύση και γενικά θέλει να δοκιμάζει τα πάντα. Είναι επίσης συνδιοργανωτής σε πεζοπορική ομάδα. Τέλος, ασχολείται με τον εθελοντισμό και με πράξεις αλληλεγγύης. Η Αλίκη είναι γεννημένη στην Αθήνα με καταγωγή από το Αίγιο. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πάντειο, εργάζεται σαν λογίστρια και social media manager και το όνειρο της είναι να αποκτήσει ένα επιτυχημένο travel blog. Παράλληλα επιμελείται τα άρθρα πριν ανέβουν στο Travel Vibe. Ο Ιάσωνας είναι το νέο μέλος της ταξιδιάρικης οικογένειας μας από τον Αύγουστο του 2021. Πλέον τα ταξίδια και οι εξορμήσεις μας είναι ακόμη πιο όμορφα και ιδιαίτερα! #travellers #travelfamily #adventurefamily #travelbloggers #trekkers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.