Food Stories Fresh Vibes

Τρικαλινή Γαστρονομία, μια πραγματική αποκάλυψη

Αν σου φάνηκε περίεργο που το άρθρο μου για τη Θεσσαλία δεν είχε καμία αναφορά για φαγητό τότε βρίσκεσαι στο σωστό σημείο. Το καλό και το πολύ φαγητό ήταν ένα από τα highlights του ταξιδιού, τόσο που σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο να του αφιερώσω ξεχωριστό άρθρο αναλυτικά ώστε να σε κατατοπίσω να ξέρεις τι και που να φας. Οπότε πάρε χαρτί να σημειώνεις.

Η περιοχή έχει πολλά ντόπια και εκλεκτά προϊόντα και πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο Meteorisimo το οποίο είναι το brand name της γαστρονομίας της περιοχής και μια εξαιρετική κίνηση από το Επιμελητήριο των Τρικάλων. Συγκεντρώνει συνταγές με υλικά υψηλών και αυστηρών προδιαγραφών και μπορείτε να τις ανακαλύψετε στο meteorisimo.gr αλλά και στις ταβέρνες της πόλης.

Tρουφομανιταρομακαροναδα

Ξακουστή είναι η γαλατόπιτα και ο πλαστός που είναι πίτα από φύλλο καλαμποκάλευρου γεμιστή με αρωματικά μυρωδικά της περιοχής. Εγώ προσωπικά τα δοκίμασα από τη ‘Παλιά Ιστορία’ στην περιοχή των Μανάβικων και έμεινα κατενθουσιασμένη. Τα Τρίκαλα είναι ξακουστά και για το πράσο τους το οποίο μπορείτε να βρείτε σε πολλές συνταγές αλλά κύριος πρεσβευτής είναι το λουκάνικο με πράσο. Το Λουκάνικο Τρικάλων βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το οποίο εκτός από τρυφερό χοιρινό και πράσο περιέχει και πιστοποιημένη ρίγανη από τον Κόζιακα. Για το βραδάκι προτείνω το ‘ουζερί ο Βασίλης’ για  ψαρομεζέδες με τσιπουράκι (με γλυκάνισο ή χωρίς).

Από ντόπια προϊόντα δοκιμάστε ζυμαρικά ‘Σαμαρίνα’ όπου εκτός από τις κλασσικά χυλοπίτες, κριθαράκι, μακαρόνια θα βρείτε και έτοιμα mix για τραχανά πικάντικο, κολοκυθόσουπα, μανιταρόσουπα και πολλά άλλα ενώ για όσους έχουν μικρά παιδία υπάρχουν έτοιμες σούπες όπως η Μπροκολοσουπίτσα για τα πρώτα τους βήματα. Μια επίσκεψη αξίζει και το πρατήριο χαλβά ‘Μπουλογιώργου’ όπου αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πρέπει να δοκιμάσετε ενώ αν ξέρετε για πιο πράγμα μιλάω θα είστε ήδη  καθ’ οδόν.

Κιόσκια με χαλβά υπάρχουν και σε διάφορα σημεία της περιοχής όπως κοντά στο Γεφύρι της Πύλης. Εξαιρετική ποικία από τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορείτε να βρείτε στον ‘Αμάραντο’ κοντά στην περιοχή της λαϊκής αγοράς στην πολή και να δοκιμάσετε οπωσδήποτε μανούρι.

Από πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε στη ζωή σας μια φορά τουλάχιστον είναι η τρουφομανιταρομακαρονάδα στο δάσος και εξηγούμαι. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών μπορείτε να συμμετέχετε σε κανονικό κυνήγι τρούφας όπου τα πιο έμπειρα και χαριτωμένα σκυλάκια, ο Σαρλί και η Λάρα ξεθάβουν τρούφες και έτσι φρέσκιες κατευθείαν από τη φύση η σεφ Αλεξάνδρα ανέλαβε να μας τις μαγειρέψει σε μια εξαίσια και μυρωδάτη μακαρονάδα η οποία συνοδεύτηκε από κρασί Λαζαρίδη.

Και για να ‘σβήσουμε’ από τη μακαρονάδα έχω και δύο γλυκά για το τέλος. Η ‘μελαχρινή’ ή αλλιώς τρικαλινή καρυδόπιτα και η προσωπική μου αγαπημένη ‘σπάτουλα’. Η σπάτουλα είναι γλυκό της Καλαμπάκας και αποτελείται από μια γλυκιά δροσερή κιτρινωπή κρέμα στολισμένη με κανέλίτσα και αμύγδαλα όπου στο εσωτερικό της έχει για έκπληξή σιροπιασμένο παντεσπάνι. Καταλαβαίνεται για τι γλυκό μιλάμε. Μπορείτε να το βρείτε και σε ατομικές συσκευασίες αλλά και σε μεγάλο ταψάκι που μπορούσα να φάω άνετα μόνη μου. Προτείνω το ζαχαροπλαστείο Παμπίρης.

Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής νομίζω πως σας έπεισα ότι τα Τρίκαλα και η γαστρονομία της περιοχής είναι ότι πρέπει για να γιορτάσετε το Πάσχα και την επιστροφή στους γευστικούς πειρασμούς.

Δες περισσότερα για το ταξίδι μου στη Θεσσαλία εδώ

© 2022, Marina Kalogeropoulou. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.