Fresh Vibes Greece All Over Me

Χανιά: 5 must-do για ένα γεμάτο διήμερο

Απόδραση επετείου

Τα Χανιά τα έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές, με τον Κώστα μάλιστα να μένει εκεί για αρκετά χρόνια. Η πόλη αυτή παραμένει στους ΤΟΠ προορισμούς μας για μια σύντομη απόδραση. Έτσι και αυτή τη φορά, με αφορμή την επέτειο γάμου μας, αποφασίσαμε να περάσουμε ως ζευγάρι ένα διήμερο στα πανέμορφα Χανιά. Χωρίς οροφοσκηνή, χωματόδρομους και δύσκολες εξορμήσεις, αλλά με χαλαρές βόλτες στο παλιό λιμάνι, νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και βραδινές φωτογραφίες.

Έτσι, βγάλαμε μερικά συμπεράσματα από όλες τις επισκέψεις μας σε αυτή τη μαγική τοποθεσία, και μοιραζόμαστε πέντε must-do πράγματα για να κάνει κανείς στα Χανιά.

1 – Διαμονή στην παλιά πόλη

Μέχρι και αυτή τη φορά στα Χανιά, δεν είχαμε μείνει ποτέ στην παλιά πόλη. Πόσο λάθος! Ειδικά αν πάτε για ένα διήμερο-τριήμερο, είναι κάτι που αξίζει με το παραπάνω. Πόσο μάλλον με θέα στο παλιό λιμάνι!

Εμείς για την επέτειό μας θέλαμε κάτι ρομαντικό και ξεχωριστό, κι έτσι επιλέξαμε το Chania Inn, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, με πανοραμική θέα στο ενετικό λιμάνι. Ανακαινισμένο, μοντέρνο δωμάτιο, με όλες τις ανέσεις και μπαλκόνι – όνειρο. Η επικοινωνία πριν την άφιξή μας, το καλωσόρισμα και η καθαριότητα μας κέρδισαν.

Γιατί μας άρεσε τόσο πολύ η διαμονή στην παλιά πόλη; Ζήσαμε και χαρήκαμε τα μοναδικά στενάκια σε όλες τις φάσεις της ημέρας, απολαύσαμε τον πρωινό καφέ μας με θέα τον φάρο από το μπαλκόνι του δωματίου, γλιτώσαμε την ταλαιπωρία του να ψάχνουμε για πάρκινγκ κάθε φορά, και γεμίσαμε μοναδικές εικόνες ανατολής και σούρουπου στο παλιό λιμάνι των Χανίων.

2 – Επίσκεψη σ’ ένα από τα πρώτα jazz bar στην Ελλάδα

Εννοείται ότι μιλάμε για το Fagotto. Ένα μέρος πολύ γνωστό στους ντόπιους, όμως όχι και τόσο στους Έλληνες τουρίστες.

Photo credit: a-hotel.com

Στεγάζεται σε κτίριο του 15ου αιώνα, το οποίο έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο ήδη από το 1948, όταν η ίδια η πόλη ανακηρύχθηκε το 1956! Όσο για το στυλ του; Όλα ξεκίνησαν το 1978, όταν η jazz “κατέφθασε”. Έκτοτε αποτέλεσε στέκι ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως του Ούλοφ Πάλµε, αλλά και πολλών σηµαντικών καλλιτεχνών.

Πρόκειται για τέλεια επιλογή χειμώνα-καλοκαίρι. Είτε είστε διακοπές, είτε για δουλειά, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία για ποτό σε αυτό το απλό αλλά μοναδικό μέρος.

3 – Πάμε θάλασσα, πάμε SUP!

Κάθε χρόνο στην επέτειό μας προσπάθούμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο, ή να βρεθούμε σε ένα καινούριο μέρος. Έτσι και φέτος, μετά την πρωτόγνωρη όσο και κουραστική εμπειρία του surfing, που δοκιμάσαμε πέρυσι στο εξωτικό Μπαλί, βρεθήκαμε ξανά με μια σανίδα στο νερό.

Πρωί πρωί ήμασταν στην απάνεμη παραλία του Μαραθίου. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Στέφανος, ιδιοκτήτης του SUPinCrete και λάτρης της θάλασσας. Μας εξήγησε τα πάντα γι’ αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον σπορ, κατόπιν πήραμε τις σανίδες και μπήκαμε στη θάλασσα. Είχαμε επιλέξει ένα δίωρο τουρ – ξενάγηση στους κόλπους του Μαραθίου και Λουτρακίου. Το συνιστούμε σε σχέση με την απλή ενοικίαση SUP, ειλικρινά μαθαίνεις πολλά και για την τεχνική που απαιτείται, αλλά και για τη γύρω περιοχή.

Κρυστάλλινα νερά, απεριόριστη θέα στα Λευκά Όρη και πρωινή γαλήνη. Απολαύσαμε τη θαλάσσια βόλτα μας πολύ περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε, καθώς ακόμη και το να στέκεσαι στη σανίδα αποδείχτηκε ευκολότερο του αναμενομένου. Βουτήξαμε με μάσκες, μπήκαμε και σε μία σπηλιά που ελάχιστοι γνωρίζουν, κάναμε και δωρεάν spa – αργιλοθεραπεία!

Ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ με το SUP και την παρέα του Στέφανου, ήδη κανονίζουμε να πάμε ξανά. Το “νησάκι του Ναυάρχου” και πολλά ακόμα όμορφα σημεία του κόλπου της Σούδας μας περιμένουν για θαλάσσια εξερεύνηση.

4 – Καφεδάκι στο “Pallas” και την “Κουκουβάγια”

Έχουμε δυο τοποθεσίες, τις οποίες θεωρούμε must για κάθε επισκέπτη των Χανίων. Αναφερόμαστε φυσικά στο πασίγνωστο Pallas, όπου ο καφές με θέα το ηλιοβασίλεμα είναι πάντα ξεχωριστός. Μπορείτε να συνεχίσετε και τη βραδιά σας στο πανέμορφο roof-top εστιατόριο πιο πάνω.

Και, βέβαια, αν δεν έχετε δοκιμάσει το ζουμερό (σοκολατοκέικ) στην “Κουκουβάγια” με θέα όλο τον κόλπο των Χανίων, είναι σαν να μην έχετε πάει στα Χανιά ποτέ. Αγαπημένη επιλογή ντόπιων και των τουριστών, απολύτως δικαιολογημένα!

5 – Πάμε στα μουσεία

Πολλές φορές, όταν ταξιδεύουμε εντός Ελλάδος, τα μουσεία τα προσπερνάμε. Είτε δεν έχουμε χρόνο (τρέχουμε να πάμε στη παραλία ή κάπου εκτός πόλεων), είτε θεωρούμε ότι τα έχουμε δει όλα (μιας και ζεις σε αυτή την χώρα τόσα χρόνια), είτε απλά δεν ξέρουμε, τι υπάρχει στην περιοχή. Η πόλη των Χανίων, λοιπόν, είναι αληθινό πολιτιστικό διαμαντάκι. Έχει πολλά και εξαιρετικά μουσεία εντός παλιού κέντρου, αλλά και εκτός.

Σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να πάτε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (πολύ ενδιαφέρον και είναι στο παλιό λιμάνι), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο και αξίζει μια επίσκεψη μόνο και μόνο γι’αυτό το λόγο) και στο Ιστορικό Μουσείο. Εκτός κέντρου αξίζει σίγουρα να δείτε την οικία-μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αν δεν είστε φαν της ιστορίας, έχει ακόμη και Μουσείο Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου, Μουσείο Χημείας και μερικά μικρά μουσεία λαϊκής τέχνης.

Όπως καταλάβατε, όσες φορές και αν πας, πάντα θα βρεις κάτι καινούριο να κάνεις, να δεις και να δοκιμάσεις στα μαγικά Χανιά. Καλή εξερεύνηση!

Δείτε περισσότερα για εμάς και τα ταξίδια μας στο www.aktravelife.com
Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Ιnstagram.

© 2020, Α&Κ Travelife. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.