Tips & Thoughts

18 steps για να οργανώσεις ένα μακρινό ταξίδι

Θυμάμαι όταν έκανα τα πρώτα μου ταξίδια δεν έδινα σημασία στην οργάνωση του ταξιδιού. Πήγαινα όπου με πήγαινε ο Ανδρέας, δε διάβαζα τίποτα, δε σχεδίαζα τίποτα, δεν κρατούσα σημειώσεις και ημερολόγιο…ήμουν ένα άβγαλτο κορίτσι που απολάμβανε τα πάντα γύρω του. Υπέροχο από την μια πλευρά αλλά και όταν δε συμμετέχεις στην οργάνωση χάνεις ένα ωραίο στάδιο του ταξιδιού.

Στην τρίτη μας περιπέτεια στο Μεξικό, και στην ουσία το πρώτο μας μεγάλο, έλαβα δράση. Το σχεδιάσαμε μαζί από την αρχή, το απόλαυσα όσο δεν πάει και πραγματικά είναι ένα από τα καλύτερα μου ταξίδια.

Δεν είναι κάτι δύσκολο να οργανώσεις ένα μεγάλο ταξίδι, ούτε κουραστικό, αντιθέτως είναι υπέροχο! Μετά από 12 χρόνια μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι το διάστημα που περνάς μελετώντας ένα μέρος είναι μαγικό. Είναι η πρώτη επαφή με έναν τόπο. Όταν έχεις travelιάρικη ψυχή ακόμα και αυτό το φανταστικό ταξίδι είναι όμορφο! Μην το υποτιμήσεις, απόλαυσε το.  Το ταξίδι σου δεν είναι οι 10, 15 ή 30 μέρες αλλά επεκτείνεται σε όλα το χρόνο της προετοιμασίας.

Στο διαδίκτυο βρίσκεις πια ότι χρειάζεσαι, είναι τόσος μεγάλος ο όγκος πληροφοριών που πραγματικά σου λύνει τα χέρια. Παρόλα αυτά πολλοί εξακολουθούν να με ρωτάνε, πως οργανώνεις ένα ταξίδι, τι κάνεις πρώτα και τι μετά.

Στον οδηγό αυτό θα βρεις τα 18 βήματα που ακολουθούμε εμείς και πιστεύω πως θα σε καλύψουν αρκετά. Σίγουρα κάποια τα κάνεις σε μικρά και εύκολα ταξίδια ενώ κάποια άλλα ενδεχόμενος να μην τα έχεις σκεφτεί καθώς δεν είχε χρειαστεί μέχρι τώρα. Πίστεψε με όμως εμείς έχουμε πάθει διάφορα και καλό είναι να τα έχεις τουλάχιστον στο μυαλό σου.

“With the right mindset and spirit, only the sky is the limit”


1) Που;

Για που θες να την κάνεις; Έχεις κάποιο προορισμό top of the top? Είχες ποτέ μια λίστα με τα αγαπημένα σου μέρη, αυτό που λέμε bucket list; Αν όχι ήρθε η ώρα να φτιάξεις. Θα σε βοηθήσει πολύ και θα σε αγχώσει συγχρόνως!

Αυτό που ακούω συχνά για τα μέρη που έχω ταξιδέψει είναι «και δεν είναι επικίνδυνα εκεί;» Αν ακούς τη λογική, αν δεν πας γυρεύοντας για φασαρίες, αν δεν προκαλείς με ακριβά κοσμήματα και ρούχα σε φτωχές συνοικίες, αν δεν τριγυρίζεις ακατάλληλες ώρες σε κακόφημες γειτονιές τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Τους ίδιους κινδύνους έχεις και στην πόλη που ζεις αν κινηθείς απερίσκεπτα.>> https://www.wikivoyage.org/

“To travel is to discover that everyone is wrong about other countries.” – Aldous Huxley

Κακά τα ψέματα βέβαια, ενδεχομένως να υπάρχουν λόγοι που να είναι αποτρεπτικοί για να επισκεφθείς μια χώρα κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πχ. Συρία, Υεμένη (εχθροπραξίες) >> https://edition.cnn.com/    Ανατολική Αφρική, Κίνα (έμπολα, κορονοϊός)  >> https://wwwnc.cdc.gov/travel   >> https://www.who.int/

2) Πότε;

Έχουμε την τάση να νομίζουμε ότι όταν είναι καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι και στη Χιλή. Όμως έχε στο νου σου όταν διαλέξεις έναν προορισμό ότι οι χώρες που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο έχουν αντίθετη εποχή από εμάς.

Όσον δε αφορά τις τροπικές ζώνες υπάρχουν πολύ περισσότερες διαφοροποιήσεις ακόμα και στην ίδια χώρα. Σημείωσε λοιπόν ότι το αγαπημένο σου ταξίδι που σχεδιάζεις για την Ταϊλάνδη είναι καλύτερα να γίνει το Δεκέμβριο πάρα τον Αύγουστο που βρέχει κάθε μέρα. Και να μη μιλήσουμε για τη περίοδο των τυφώνων στις Φιλιππίνες και των μουσώνων στην Ινδία.  >> https://www.climatestotravel.com/

“Travel makes one modest. You see what a tiny place you occupy in the world.”  Gustave Flaubert

3)  Έρευνα

Σερφάρεις στο Travel Vibe, Lonely planet, Wikivoyage, Tripadvisor, σε blog, σε τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία (γράφω π.χ 10 days tour in Ethiopia) για να δεις τι πρόγραμμα κάνουν αυτοί. Εκεί είναι τα highlights μιας χώρας και συνήθως εκεί θες να πας και εσύ. Αυτό είναι σημαντικό να το κάνεις πριν κλείσεις εισιτήρια γιατί πολλές φορές βολεύει καλύτερα από θέμα χρόνου ή ταλαιπωρίας να ξεκινήσεις το ταξίδι σου από ένα σημείο και να επιστρέψεις από άλλο. >> https://www.rome2rio.com/ (πως θα πας από τη μια πόλη στην άλλη)  >>https://www.budgetyourtrip.com/countrylist.php (πόσο θα σου κοστίσει το ταξίδι)

Πχ όταν πήγαμε Μεξικό προσγειωθήκαμε στο Cancun στην Καραϊβική και πετάξαμε από το Mexico City στην άλλη άκρη της χώρας. Έτσι κάναμε ένα ωραίο road trip 2.500χλμ.

“The goal is to die with memories not dreams”

4) κλείστα τώρα!

Ήρθε η ώρα για την αναζήτηση των εισιτηρίων. Κοιτάς, ψάχνεις στα site και τελικά κάποια στιγμή ή θα σου κάτσει το οικονομικό εισιτήριο ή θα σε πιάσει μια στιγμή τρέλας, με την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο και θα το κλείσεις! Γιεεεεεε έγινε η αρχή και όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

η αγαπημένη μας πλατφόρμα είναι το >>skyscanner αλλά τσεκάρουμε και απευθείας την αεροπορική εταιρεία της εκάστοτε χώρας για καλύτερες τιμές. Κάποια πρακτορεία σου παρέχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσεις και με δόσεις μέσω της πιστωτικής σου κάρτας.

“All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost.” J.R.R. Tolkien

5) Προσοχή στις εσωτερικές πτήσεις

Μια άλλη παράμετρος που μπήκε πρόσφατα στον ταξιδιωτικό μας προγραμματισμό είναι η χρέωση των αποσκευών στις εσωτερικές πτήσεις. Το αντιμετωπίσαμε πρώτη φορά στο Σουλαουέζι της Ινδονησιας το 2019 και τώρα που οργανώνουμε το ταξίδι μας στην Κολομβία δεύτερη.

Σε κάποιες χώρες οι αεροπορικές εταιρείες, ειδικά οι low cost, στις εσωτερικές πτήσεις έχουν βάλει όριο στα κιλά και στη διάσταση της αποσκευής που μπορείς να μεταφέρεις δωρεάν. Μετά από αυτό το όριο χρεώνεσαι!

 Έτσι στην Ινδονησία καταφέραμε να χωρέσουμε τα μπαγάζια μας σε μια βαλίτσα καμπίνας 7,5kg μπας και γλιτώσουμε κανένα φράγκο. Ο low budget ταξιδιώτης όλα τα σκέφτεται. Αμ δε όμως! Οι χειραποσκευές που δέχονταν στην καμπίνα ήταν μόνο ένα μικρό σακίδιο ώμου! Έτσι για κάθε κιλό μας χρέωσαν 25.000Rp, δηλαδή για 14κιλα ×25.000 =350.000Rp (21€)

“Own only what you can always carry with you: known languages, known countries, known people. Let your memory be your travel bag” -Alexandr Solzhenitsyn

Hot Tip: φρόντισε να είσαι τουλάχιστον μια μέρα πριν στην πόλη όπου θα πετάξεις για να επιστρέψεις Ελλάδα. Μπορεί να υπάρξει κάποια ακύρωση στην εσωτερική σου πτήση.

Όταν είμασταν στη Μαδαγασκάρη τις τελευταίες μέρες τις περάσαμε στο νησί Nosy Be. Είχαμε κλείσει εσωτερική πτήση για να επιστρέψουμε στην πρωτεύουσα δύο μέρες πριν την πτήση της επιστροφής. Χάσαμε δύο πτήσεις από ακύρωση (έτσι μας είπαν, στην πραγματικότητα ήταν over booked) και μετά από πολλές περιπέτειες πετάξαμε από το νησί την ίδια μέρα και φτάσαμε στο Antananarivo λίγες ώρες πριν την πτήση για Ελλάδα!

6) πιάσε μολύβι και χαρτί

Τώρα ήρθε η ώρα για να φτιάξεις το πρόγραμμα σου. Αγοράζεις έναν ταξιδιωτικό οδηγό, εμείς είμαστε φαν του lonely planet. Παλιότερα αγοράζαμε μόνο την έντυπη μορφή αλλά τώρα πια μπορεί να αγοράσουμε την ηλεκτρονική έκδοση, ειδικά όταν θέλουμε να πάμε μόνο σε ένα μέρος της χώρας.

Για παράδειγμα όταν πήγαμε στο Σουλαουέζι δεν αγοράσαμε όλο το βιβλίο Indonesia (26€)  αλλά το Indonesia-Sulawesi pdf chapter (3.5€).  Είναι πολύ πιο οικονομικό, δεν κουβαλάς πολύ βάρος και το έχεις συνέχεια στο κινητό σου. Πολλές φορές το τυπώνουμε κιόλας για να το διαβάζουμε καλύτερα στο σπίτι πριν το ταξίδι.

Στον οδηγό λοιπόν θα βρεις τα highlights, θα δεις ποιες δραστηριότητες έχει μια πόλη και ποια χωριά σου αρέσουν, τις αποστάσεις σε χρόνο ανάμεσα σε δύο περιοχές, τι βολεύει τέλος πάντων και πως θα τα συνδυάσεις.

Το τελικό πρόγραμμα μπορεί να μας πάρει καιρό, ανάλογα πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η χώρα, πόσο μεγάλη, πόσες μέρες έχουμε διαθέσιμες κλπ

“Don’t call it a dream…call it a plan”

7) τοπική βοήθεια

Αν και δεν είμαστε υπέρ των οργανωμένων ταξιδιών, δηλαδή τα απεχθανόμαστε, πολλές φορές σε δύσκολες σε πρόσβαση περιοχές κανονίζουμε με κάποιο τοπικό γραφείο να μας κάνει ένα ιδιωτικό τουρ μερικές μέρες. Μη το φοβηθείς, θα δεις πολλά μέρη σε λιγότερο χρόνο, θα ακούσεις πράγματα για τον τόπο που δε θα τα μάθεις από αλλού και θα κάνεις νέους φίλους.

Αν κάνεις μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις διάφορες σελίδες τοπικών ταξιδιωτικών γραφείων, βλέπεις το πρόγραμμα τους, τις τιμές, τις κριτικές και αποφασίζεις. Η επικοινωνία γίνεται μέσω της ιστοσελίδας τους και έως τώρα δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα έχουμε να πούμε τα καλύτερα με τα γραφεία που συνεργαστήκαμε. Αν χρειαστεί να μεταφέρεις χρήματα για προκαταβολή σημείωσε το >> https://transferwise.com/  Στην Ασία είναι πολύ διαδεδομένο και πολύ ασφαλές.

Το κάναμε στη Μαδαγασκάρη, κατεβήκαμε 3 μέρες με πιρόγα τον ποταμό Thiribihnia, στην Ινδονησία στην ιδιαίτερη περιοχή της Τάνα Τοράτζα που θέλαμε να επισκεφτούμε διάφορες τελετές κηδείας, στο νησί Σοκότρα της Υεμένης που δεν υπάρχουν δημόσια μέσα μεταφοράς ή καταλύματα.

 “It is not down in any map; true places never are.” – Herman Melville

8) Διαμονή

Ο καθένας μας έχει άλλα γούστα και άλλο budget στις διακοπές του. Άλλος θέλει μόνο luxury ξενοδοχεία, άλλος θέλει να κοιμηθεί στη φύση μέσα σε μια σκηνή και άλλος επιλέγει ένα μέτριο οικονομικά δωμάτιο. Ό,τι και να επιλέξεις θέλει και αυτό τον προγραμματισμό του. Αν ταξιδεύεις σε περίοδο high season και οι μέρες σου είναι σχετικά λίγες οι κρατήσεις είναι απαραίτητες ενώ άλλη εποχή μπορείς να το αφήσεις το πρόγραμμα σου πιο χαλαρό.

Εμείς κλείνουμε κυρίως μέσω Booking και ο λόγος είναι ότι μας βολεύει καλύτερα η πλατφόρμα. Κάποιες φορές αφήνουμε μερικές μέρες ελεύθερες, συνήθως στη μέση του ταξιδιού. Υπάρχει περίπτωση κάτι να πάει στραβά στο πρόγραμμα (δεν έχει πάει ποτέ) ή να μας αρέσει κάπου πολύ και να μείνουμε κι άλλο ή να ακούσουμε από κάποιον άλλον ταξιδιώτη κάτι καλό και να θέλουμε να πάμε να το δούμε.

Κλασσικές πλατφόρμες για ξενοδοχεία, διαμερίσματα και χόστελ

>>Booking  >>Agoda  >>hostelworld  >>Airbnb

Για πιο τολμηρούς υπάρχουν οι παρακάτω εφαρμογές όπου μπορείς να μείνεις με ντόπιους χωρίς χρέωση  >>couchsurfing  >>bewelcome

Ακόμα υπάρχει και το housesitting, φροντίζεις το σπίτι κάποιον ενώ αυτοί απουσιάζουν σε αντάλλαγμα δωρεάν διαμονή  >>nomador


“Travel is never a matter of money but of courage.” – Paolo Coelho

9) Βίζα

Τσέκαρε αν χρειάζεται ειδική βίζα για τη χώρα που θα ταξιδέψεις. Ίσως δεν υπάρχει καν πρεσβεία στη χώρα μας και χρειάζεται να σταλεί αλλού.

Στο ταξίδι μας στο Βιετνάμ το 2008 συνειδητοποιήσαμε αργά ότι χρειάζεται ειδική βίζα. Πρεσβεία δεν υπήρχε στην Ελλάδα έτσι έπρεπε να τα στείλουμε στην κοντινότερη μας πρεσβεία δλδ στην Ιταλία. Πληρώσαμε το κούριερ πανάκριβα για να πάνε έγκαιρα ενώ περάσαμε μια βδομάδα με τεράστια αγωνία αν θα προλάβουμε να τα παραλάβουμε έγκαιρα. Τα πήραμε στα χέρια μας μια μέρα πριν το ταξίδι!  >>https://www.projectvisa.com/

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.” Henry Miller

10) τσέκαρε το διαβατήριο σου.

Για να ταξιδέψεις στις περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε πρέπει το διαβατήριο σου να έχει ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες.

“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

11) εμβόλια

Είναι καθαρά δική σου η ευθύνη αν θα κάνεις ή όχι τα εμβόλια που απαιτούνται για την κάθε χώρα. Σίγουρα δεν είσαι υποχρεωμένος και σίγουρα δε θα σε ελέγξει κανένας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (πολύ λίγες χώρες το έχουν σαν βασική προϋπόθεση) Μπορείς να απευθυνθείς στη Περιφέρεια Αττικής, Μεσογείων  448. Προγραμμάτισε το έγκαιρα γιατί κάποια φάρμακα χρειάζονται λίγο χρόνο για να δράσουν και να σε καλύψουν. >>http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=9737&Itemid=429

Τα πρώτα μου 20 ταξίδια τα έκανα χωρίς να νοιαστώ για εμβόλια και φάρμακα. Κάποια στιγμή το 2015 πριν πάμε Μαδαγασκάρη μια φίλη μού έβαλε την ιδέα ότι για εκεί πρέπει να κάνω, ότι επειδή είναι πολύ φτωχή χώρα χωρίς υποδομές, εκτός μεγάλων πόλεων, αν πάθαινα κάτι θα ήταν δύσκολο για μένα…έτσι με έπεισε να κάνω. Πήγα από τα γραφεία τους πήρα τις πληροφορίες, έκανα επιτόπου ηλεκτρονικά την πληρωμή και στη συνέχεια τα εμβόλια.

“To move, to breathe, to fly, to float,
To gain all while you give,
To roam the roads of lands remote,
To travel is to live.” Hans
Christian Andersen

12) καλύτερα να έχεις

Ασχέτως αν θα κάνεις εμβόλια ή όχι καλό θα είναι να έχεις μαζί σου κάποια βασικά φάρμακα για ώρα ανάγκης. Σίγουρα υπάρχουν στη χώρα που θα πας αλλά αν βρίσκεσαι σε κάποιο απομονωμένο νησάκι ή στο δρόμο ταξιδεύοντας όλη μέρα η πρόσβαση σε φαρμακείο θα είναι δύσκολη.

Αυτά που έχω πάντα μαζί μου είναι: παυσίπονα/αντιφλεγμονώδη, αντιεμετικά, αντιδιαροικά (premperan, immodium, ersefuril), μαντηλάκια με οινόπνευμα και χανσαπλαστ, κρέμα αντιβιοτική (fusicort) ίσως και μια αντιβίωση σε συνεννόηση όμως με το γιατρό σου ή τον φαρμακοποιό σου (εγώ πχ είμαι αλλεργική σε κάποιες)

“You don’t have to be rich to travel well.” – Eugene Fodor

13) είσαι ασφαλισμένος;

Μπορεί να νοιώθεις γερός και δυνατός αλλά η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Σε καλύπτει όταν καθυστερήσει η πτήση σου, όταν χάσεις ταξιδιωτικά έγγραφα, για καθυστέρηση αλλά και για απώλεια αποσκευών, φυσικά και για πιο σοβαρά…υγειονομική μεταφορά, έξοδα νοσηλείας,  επαναπατρισμός του ασφαλισμένου κλπ

Εγώ τα τελευταία χρόνια την έχω βάλει στα ταξίδια μου για να είμαι σίγουρη. Χρησιμοποιώ την Interamerican και κλείνω το basic πρόγραμμα με κόστος 38€.

14) Copy για είσαι safe

Τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα είναι κάτι που δε θες να τα χάσεις. Ειδικά αν δεν υπάρχει πρεσβεία στη χώρα που θα είσαι.

Προγραμματίσου λοιπόν και κράτα αντίγραφα. Βγάλε φωτοτυπίες και κράτησε τα στη βαλίτσα σου και στο σακίδιο ώμου. Ε δε μπορεί να χάσεις και τα δύο!

Για σιγουριά όμως βγάλε μια φωτογραφία ή σκάναρέ τα και στέιλτα στο μέιλ σου πριν το ταξίδι σου. Έτσι δεν έχεις το φόβο να τα χάσεις ποτέ!

“Not all those who wander are lost.” -J.R.R. Tolkien

15) Ενημέρωσε την τράπεζα σου

Κάτι που δεν το έχεις σίγουρα σκεφτεί αλλά πίστεψε με είναι απαραίτητο. Υπάρχει ο κίνδυνος βλέποντας η τράπεζα σου περίεργες κινήσεις από χώρες μακρινές να μπλοκάρει τις κάρτες σου!

Το ζήσαμε το 2019 στην Ινδονησία και δε θα ήθελα να το ξαναπάθουμε. Στα ATM υπήρχε πολύ μικρό όριο ανάληψης, 120€/ημέρα, και εμείς χρειαζόμασταν αρκετά μετρητά καθώς θα πηγαίναμε σε ένα νησάκι όπου δεν υπήρχε μηχάνημα ανάληψης. Συγχρόνως αρκετά ATM είχαν ξεμείνει από μετρητά έτσι έγίναν πολλές προσπάθειες ανάληψης σε μια μέρα. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μπλοκάρουν 3 κάρτες του Ανδρέα από διαφορετικές τράπεζες! Ευτυχώς που η δική μου έμεινε ενεργή και συνεχίσαμε το ταξίδι μας χωρίς άλλες σκοτούρες. Σπαταλήσαμε όμως αρκετό χρόνο και περάσαμε μεγάλη αγωνία.

“Work, travel, save, repeat.”

16) Πακετάρισε συνετά

Φτιάξε μια ντάνα με τα απαραίτητα ρούχα, που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς, και μετά άρχισε να αφαιρείς! Σίγουρα έχεις πάρει περισσότερα από ότι είναι απαραίτητο για το ταξίδι σου. Ξέρω ότι είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψεις τι καιρό θα κάνει στις 3 βδομάδες που θα είσαι στο δρόμο. Ξέρω ότι έχουμε μάθει να τα έχουμε όλα κοντά μας και να πιστεύουμε ότι θα πάθουμε κάτι κακό αν μας λείψει αυτό το συγκεκριμένο φόρεμα/παντελόνι αλλά σκέψου μόνο αυτό: θα υπάρξουν πολλές στιγμές που θα βλαστημήσεις που τα έφερες μαζί σου και τώρα είσαι αναγκασμένος να τα κουβαλάς. Πρόσθεσε και το ότι πρέπει να έχεις λίγο ελεύθερο χώρο για τα απαραίτητά ψώνια που θα κάνεις από τη μοναδική χώρα που θα επισκεφθείς.

Στο ταξίδι μας στο Μεξικό κρατούσα ακόμα backpack σακίδιο 14kg και οι μετακινήσεις μας ήταν μόνο με λεωφορεία. Ήθελα να στείλω τα μισά μου ρούχα πίσω με το ταχυδρομείο!  Τώρα έχω καταφέρει να έχω μια βαλίτσα 7,5kg για τις ίδιες μέρες.

“He who would travel happily must travel light.” – Antoine de St. Exupery

17) boarding pass

Γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις check in όταν ανοίξει η πτήση σου, για τα μεγάλα ταξίδια είναι 48 ώρες πριν. Όλοι νομίζω πια κατεβάζουμε το app της αεροπορικής που θα πετάξουμε. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να έχουμε το boarding pass στο κινητό μας. Κάποια όμως αεροδρόμια δε δέχονται ηλεκτρονικό boarding pass αλλά το θέλουν εκτυπωμένο. Αυτό το tip ίσως δε χρειάζεται για το Ελ. Βενιζέλος αλλά κάνε ένα τσεκάρισμα για καλό και για κακό.

Στο τελευταίο μας ταξίδι στο Μαρόκο το αεροδρόμιο του Μαρακές δε δεχόταν ηλεκτρονικό boarding pass και τρέχαμε Κυριακή πρωί να βρούμε ίντερνετ καφέ στη Φες για να τα τυπώσουμε.

“Go, fly, roam, travel, voyage, explore, journey, discover, adventure.”

18) είσαι έτοιμος!

Όσο και να διαβάσεις, όσο και να προγραμματίσεις ένα ταξίδι σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές κούρασης, ταλαιπωρίας, ατυχίας και αναποδιάς, ακόμα και μικρής αδιαθεσίας…Κάτι από όλα αυτά δυστυχώς δε θα μπορέσεις να το αποφύγεις.

Είναι μέσα στην περιπέτεια και περνώντας τα χρόνια, πίστεψε με, μόνο γέλιο θα σου φέρνουν αυτές οι αναμνήσεις και μια γλύκα.

Για αυτό μη σε αποτρέψει από το να ζήσεις την περιπέτεια με όλη σου την καρδιά.

“Wherever you go, go with all your heart” – Confucius

Θυμήσου να σεβαστείς τα έθιμα, τις συνήθειες και τη ζωή των ντόπιων. Εσύ επέλεξες να επισκεφτείς τη χώρα τους. Να είσαι ανοιχτός σε νέες γνωριμίες, νέες εμπειρίες και μη ξεχνάς να χαμογελάς. Το χαμόγελο ανοίγει τις καρδιές.

If you reject the food, ignore the customs, fear the religion and avoid the people, you might better stay home.” -James Michener

Υ.γ Και τίποτα από όλα αυτά να μην κάνεις ο Ανδρέα λέει: πριν κλείσεις την πόρτα αναρωτήσου…. Έχεις πάρει διαβατήριο, bording pass, πιστωτικές κάρτες; Δε θες κάτι άλλο….εεεε και τη φωτογραφική σου μηχανή, φωνάζει η Μαρία!

Καλό σου ταξίδι!

Μαρία ή traveliara psychi

>>Για περισσότερες φωτογραφίες, ιστορίες και tips θα με βρεις στο insta @traveliara_psychi και στο fb Traveliara Psychi

>>Διάβασε περισσότερα άρθρα μου στο Maria Mazarou

© 2020, Maria Mazarou. All rights reserved.

Μια φορά και έναν καιρό η τρελιαρα Μαρία συνάντησε τον ταξιδιάρη Ανδρέα, και από τότε έγινε μια traveliara psychi. Τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, η Μαρία τον ζαλίζει να κλείσουν την επόμενη τους περιπέτεια! Ακολούθησε την για απίθανες ιστορίες, έμπνευση και tips!

  1. Pingback: 6 ταξιδιωτικά shows στο netflix, που πρέπει να δεις άμεσα - Travel Vibe

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *