Europe Stories Food Stories

5 Ευρωπαϊκά Χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης, της ανταπόδοσης και της ευγνωμοσύνης. Είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε μια νέα αρχή, ξεχνώντας το παρελθόν και βαδίζοντας σε ένα πιο υποσχόμενο μέλλον. Ίσως είναι και η περίοδος που μπορούμε να αφεθούμε περισσότερο, απολαμβάνοντας τις μέρες αδείας μας, τους στολισμούς με τα πολύχρωμα λαμπιόνια και γενικά όλο αυτό το εορταστικό κλίμα. Ας μη γελιόμαστε όμως, Χριστούγεννα είναι κυρίως… το φαγητό και πιο συγκεκριμένα τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Είτε βρίσκεστε στο πιο απομακρυσμένο χωρίο της Ελλάδας είτε σε μια πόλη της κεντρικής Ευρώπης, ο παρανομαστής είναι ίδιος και είναι τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, χριστόψωμο και ασφαλώς η βασιλόπιτα, σπάνια λείπουν από τα ελληνικά νοικοκυριά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι γλυκά τρώνε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων; Εγώ φυσικά ναι, για αυτό έκανα μια λίστα με τα πιο διάσημα από αυτά και σας τα παρουσιάζω.


Panettone, Ιταλία

Ίσως ένα από το πιο αναγνωρίσιμα Χριστουγεννιάτικα γλυκά εκτός Ελλάδος είναι το πανετόνε από το Μιλάνο. Πρόκειται για ένα ψηλό αρτοσκεύασμα, κάτι μεταξύ τσουρεκιού και ψωμιού, που θυμίζει την τιάρα του πάπα! Είναι γλύκισμα εξαιρετικά αφράτο και γεμάτο απ’ τ’ αρώματα του μεσογειακού περιβολιού, αφού περιέχει σε αρκετή ποσότητα κόντιτα από πορτοκάλι, κίτρο και λεμόνι και σε πολλές περιπτώσεις σταφίδα.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πώς πρωτοφτιάχτηκε, αλλά οι επικρατέστεροι είναι δύο. Ο πρώτος και πιο αληθοφανής λέει ότι ο Τόνι, ένας Μιλανέζος φούρναρης, επρόκειτο να επιμεληθεί τα αρτοσκευάσματα για το βασιλικό γιορτινό τραπέζι του Λουδοβίκο Ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476. Για κακή του τύχη όμως τον πήρε ο ύπνος, με αποτέλεσμα τα ψωμιά να γίνουν κάρβουνο. Μες στην απελπισία του, ο φούρναρης στράφηκε στο ζυμάρι που του είχε περισσέψει, πρόσθεσε σ’ αυτό αυγά, μέλι, σταφίδες, ζαχαρωμένα φρούτα και επινόησε επιτόπου τη συνταγή ενός γλυκού ψωμιού, που στη συνέχεια εμφάνισε στο Λουδοβίκο ως μια πολύ ξεχωριστή γιορτινή προσφορά. Στην μνήμη του ονομάστηκε “Pan di Toni”.

Ο δεύτερος θέλει να είναι δημιούργημα μια μοναχής-μαγείρισσας, εν ονόματι Ουγκέτα, η οποία ενώ έφτιαχνε ψωμί για τους άπορους τα Χριστούγεννα, ξέμεινε από υλικά και έτσι πρόσθεσε αυγά, ζάχαρη, σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα, με αποτέλεσμα το ψωμί να γίνει γλυκό!

Το Μιλανέζικο γλυκό Panettone

Plum Pudding, Βρετανία

Η πουτίγκα, είναι το γλυκό-σύμβολο των Χριστουγέννων για τους Βρετανούς. Έχει τις ρίζες του σε μια μεσαιωνική συνταγή που επέζησε, σχεδόν με την αρχική της μορφή, χάρη στη βαθιά της γεύση. Χρονολογείται από τον 14 αιώνα, όταν ήταν απλά ένας χυλός γνωστός ως “frumenti”, φτιαγμένος από σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα, κρασιά και μπαχάρια. Πολλές φορές έμοιαζε με σούπα, η οποία τρώγονταν σαν νηστίσιμο πιάτο κατά την προετοιμασία πριν τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Στη βασική της συνταγή η πουτίγκα περιλαμβάνει οπωσδήποτε αποξηραμένα φρούτα και βούτυρο ή ζωικό λίπος, που συνήθως αναμειγνύεται με τριμμένη φρυγανιά ή ψίχουλα ξερού ψωμιού, τα οποία αντικαθιστούν το αλεύρι. Το μείγμα παίρνει μια ιδιαίτερη γεύση από το αλκοόλ και τα πολλά ζαχαρωμένα φρούτα.

Η Βρετανική Pudding

Buche de Noël, Γαλλία

Το Buche de Noël είναι το πιο διάσημο γαλλικό γιορτινό γλυκό και σπάνια λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ως πρώτο άκουσμα δεν σας λέει κάτι, αλλά αν το δείτε σίγουρα θα το αναγνωρίσετε, αφού είναι αρκετά δημοφιλές και στη χώρα μας. Πρόκειται λοιπόν για ένα είδος κορμού (και κυριολεκτικά και μεταφορικά) με γλάσο σοκολάτας και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Το σχήμα του μοιάζει με κορμό δέντρου, ενώ οι στρώσεις εσωτερικά δίνουν την ίδια αίσθηση με αυτή ενός αληθινού δέντρου. Οι ρίζες της παράδοσης του Buche de Noël βρίσκονται στην εποχή των Κελτών, όταν εκείνη τη περίοδο έψαχναν για κάποιο κορμό δέντρου από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι.

Το γαλλικό Buche de Noël

Brunsli, Ελβετία

Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείτε κάποιο σπίτι στην Ελβετία κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων και να μη βρείτε τα Brunsli. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά σοκολατένια μπισκότα (bruns σημαίνει καφέ και η κατάληξη -lli μικρά). Αυτά περιέχουν ελάχιστο αλεύρι, κανέλα και γαρίφαλο, ενώ είναι πασπαλισμένα με κρυσταλλική ζάχαρη.

Σύμφωνα με τους Ελβετούς πρωτοφτιάχτηκαν το 1700 και στην αρχή αποτελούσαν κέρασμα σε φεστιβάλ και γάμους. Όμως με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκαν ως το «επίσημο» χριστουγεννιάτικο γλυκό της χώρας. Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα μεγέθη, μικρά, μεγάλα, λεπτά, χοντρά, αλλά τα παραδοσιακά είναι αυτά σε μορφή μπουκίτσας.

Το Ελβετικό Brunsli

Lebkuchen, Γερμανία

Τα Lebkuchen είναι το σήμα κατατεθέν κάθε χριστουγεννιάτικης υπαίθριας αγοράς στη Γερμανία. Πρόκειται για μικρά μαλακά μπισκοτάκια, με γλυκιά γεύση και πλούσιο άρωμα μπαχαρικών (αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο κ.ά). Περιέχουν επίσης ξηρούς καρπούς και μέλι. Πρωτοεμφανίστηκαν στη Νυρεμβέργη τον 13ο αιώνα από κάποιους μοναχούς στη Φραγκονία. Βέβαια ο αστικός μύθος λέει ότι το 1487 ο αυτοκράτορας Φρίντριχτς Γ κάλεσε όλα τα παιδιά της πόλης σε μια ειδική εκδήλωση. Εκεί τους παρουσίασε τα Lebkuchen, τα οποία είχαν τυπωμένο πάνω τους το πορτρέτο κάθε παιδιού.

Το Γερμανικό Lebkuchen

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ: http://othessalonikios.gr/el/

© 2019 – 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Travel Editor at 23 | Website

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019.

Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»!

Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog.

Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!

Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media!

#Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography

 

 

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019. Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»! Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog. Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο! Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media! #Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.