Fresh Vibes Tips & Thoughts World Stories

6 Αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να δεις, μέχρι τα 25

Γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω , θυμάμαι το λόγω που ξεκίνησα να ταξιδεύω, και δεν ήταν άλλος από την αγάπη μου για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς χώρους . Αυτή η αγάπη με ώθησε να θέλω να ταξιδέψω σε άλλες χώρες , να επισκεφθώ μουσεία και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ακρόπολη – Αθήνα:

Νούμερο ένα στη λίστα μου. Όχι γιατί είναι το πιο όμορφο ή το πιο σπουδαίο από αυτά που θα αναφέρω σήμερα. Αλλά, επειδή είμαστε τυχεροί να το έχουμε τόσο κοντά μας . Προσωπικά δεν θυμάμαι πόσες φορές την επισκέφθηκα αφού είχα την τύχη να μείνω και για μερικούς μήνες στην Αθήνα. Ατελείωτα βράδια να την κοιτάω από μακριά από κάποιο μπάρ ή καφέ. Όσες φορές και να βρεθώ στην Ακρόπολη με πιάνει πάντοτε μια ανατριχίλα . Αδιαμφισβήτητα είναι ο αρχαιολογικός χώρος που έχω απολαύσει περισσότερο στη ζωή μου , τραγική ειρωνεία ότι δυσκολεύτηκα για να βρώ δικές μου φωτογραφίες.

Τιμή Ολόκληρου εισιτηρίου για την Καλοκαιρινή Περίοδο (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου): 20€

Τιμή Ολόκληρου εισιτηρίου για την Χειμερινή Περίοδο (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου): 10€

Δωρεάν είσοδος σε φοιτητές ευρωπαικής ένωσης και για όλους κάθε 1η Κυριακή του μήνα από Νοέμβριο – Μάρτιο .

Πυραμίδες της Γκίζας – Κάιρο:

Το νούμερο ενα παιδικό μου όνειρο ήταν να επισκεφθώ τις πυραμίδες. Αν και τόσο κοντά στη Κύπρο , για πολλά χρόνια οι τιμές των αεροπορικών  εισιτηρίων ήταν απαγορευτικές.

 Οι πυραμιδες της Γκίζας είναι απο τα παλαιότερα σωζόμενα κτήσματα στον κόσμο και το μοναδικό απο τα 7 θαύματα του κόσμου το οποίο σώζεται σήμερα.  Οι θεωρίες για το πώς κατάφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι με τα μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή να χτίσουν τις πυραμίδες είναι ατελείωτες , και κάποιες λίγο περισσότερο παρατραβηγμένες όπως δηλαδή ότι τις έκτησαν εξωγήινοι. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να βρεθεί κάτι αντάξειο της ηλικίας και της τεχνοτροπίας τους. 

Τιμή γενικής εισόδου 120 Αιγυπτιακές λίρες(6 ευρώ) , 50% έκπτωση για φοιτητές . Τιμή εισόδου στη Πυραμίδα του Χέοπα 300 Αιγυπτιακές λίρες (16 ευρώ) , 50% έκπτωση για φοιτητές .

Πέτρα – Ιορδανία:

Ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου. Άλλο ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της  UNESCO και αναμφισβήτητα το στολίδι της Ιορδανίας. Πλέον με τις πολύ φθηνές πτήσεις από Κύπρο και Ελλάδα μπορείτε να βρεθείτε οικονομικά σε ένα από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο κόσμο. Η Πέτρα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στον οποίο θα περάσετε πολλές ώρες για αυτό προετοιμαστείτε κατάλληλα. Είμαι σίγουρος πως θα φύγετε  με τις καλύτερες εντυπώσεις και άπειρες φωτογραφίες.

Τιμή εισόδου 50 Δυνάρια (60 ευρώ). Για πιο οικονομική λύση μπορείτε να αγοράσετε το Jordan pass το οποίο συνδυάζει την βίζα για την είσοδο στη χώρα και τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους.

Ανγκορ Βάτ – Σιέμ Ρέπ Καμπότζη:

Ο πιο μακρινός γεωγραφικά από τους διακαής μου πόθους . Όταν ετοίμαζα το πρόγραμμα μου για την Ασία έκανα τα αδύνατα δυνατά για να χωρέσω έστω και 2 μέρες , ώστε να βρεθώ στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο στο κόσμο. Με περισσότερους από 50 ναούς σκορπισμένους μέσα στη ζούγκλα σε ακτίνα 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων , όσο δηλαδή το Παρίσι.  Και αν στη Πέτρα μπορείτε να περάσετε παρα πολλές ώρες , εδώ μπορείτε να περάσετε μέρες ολόκληρες  τριγυρνώντας στους ναούς. Λόγω τις μεγάλης έκτασης του χώρου ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να κινηθείτε είναι να νοικιάσετε κάποιο τουκ-τουκ μαζί με οδηγό . 

 Τιμή εισόδου 1 ημέρα 37 δολάρια ,  3 μέρες  62 δολάρια και 7 μέρες 72 δολάρια.

Διάβασε πιο αναλυτικό άρθρο για το Ανγκορ Βάτ εδώ

Κολοσσαίο – Ρώμη:

Αν είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλήψεις εάν βρεθείς ποτέ σου στη Ρώμη δεν είναι άλλο από το Κολοσσαίο. Όσο εντυπωσιακό είναι από έξω άλλο τόσο είναι από μέσα. Και επειδή οι περισσότεροι μου γνωστοί το έχουν δει μόνο απο έξω , μπές στο κόπο να το δείς και απο μέσα και να είσαι σίγουρος πως θα σε ανταμείψει.   Αποτελεί πρότυπο μέχρι και σήμερα στη μελέτη του χώρου για μεγάλα πλήθη,  αφού διέθετε 80 εισόδους και χωρούσε περίπου 50 χιλιάδες άτομα.

Τιμή εισόδου 12 ευρώ + 2 ευρώ εαν το κλείσετε ηλεκτρονικά.

Αγία Σοφια – Κωνσταντινούπολη:

Η εκκλησία της Αγίας Σοφιας χτίστηκε το  537 από τον Ιουστινιανό ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο αναφώνησε: «Νενίκηκά σε Σολομών», εννοώντας ότι η Αγία Σοφία ξεπερνούσε σε κάλλος και μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ. Λειτούργησε ως εκκλησία μέχρι το 1453.

Όταν μπήκα στους πιο πάνω  αρχαιολογικούς χώρους ανατρίχιασα . Στην Αγιά Σοφιά όμως δάκρυσα… ποιος Χριστιανός άλλωστε μπορεί να μην συγκινηθεί μόλις περάσει το κατώφλι  αυτού του επιβλητικού ναού .

Τιμή εισόδου 60 Τουρκικες λίρες ( 9 ευρώ) .  

Ελπίζω πως σύντομα θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά . Να δούμε ακόμη περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους  ,παράξενες κουλτούρες , όμορφους λαούς, έντονες  μυρωδιές και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα.

© 2020, Michalis Xenofontos. All rights reserved.

Αν δεν ήταν εργαζόμενος ψυχολόγος μάλλον θα ήταν ένας περιπλανόμενος ταξιδιώτης κάπου στη Λατινική Αμερική.

Κάθε ταξίδι του είναι σαν την προσωπική του ψυχοθεραπεία. Ήρεμη ψυχικά και πνευματικά, όμως ποτέ σωματικά.

Αναζητά την περιπέτεια και εμπειρίες που θα θυμάται για πάντα. Κυνηγά το ηλιοβασίλεμα σε κάθε άκρη της γης.

Θεωρεί πως η δυνατότητα του να προσαρμόζεται σε μέρη και καταστάσεις τον κάνουν να απολαμβάνει τα ταξίδια του στο έπακρο και να βιώνει την αυθεντική πλευρά του κάθε τόπου.

Ο λόγος που γράφει; για να βοηθήσει και άλλους να ζήσουν τις ίδιες αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες και για να ξαναζεί τα ταξίδια του για δεύτερη φορά!

Αν δεν ήταν εργαζόμενος ψυχολόγος μάλλον θα ήταν ένας περιπλανόμενος ταξιδιώτης κάπου στη Λατινική Αμερική. Κάθε ταξίδι του είναι σαν την προσωπική του ψυχοθεραπεία. Ήρεμη ψυχικά και πνευματικά, όμως ποτέ σωματικά. Αναζητά την περιπέτεια και εμπειρίες που θα θυμάται για πάντα. Κυνηγά το ηλιοβασίλεμα σε κάθε άκρη της γης. Θεωρεί πως η δυνατότητα του να προσαρμόζεται σε μέρη και καταστάσεις τον κάνουν να απολαμβάνει τα ταξίδια του στο έπακρο και να βιώνει την αυθεντική πλευρά του κάθε τόπου. Ο λόγος που γράφει; για να βοηθήσει και άλλους να ζήσουν τις ίδιες αξέχαστες ταξιδιωτικές εμπειρίες και για να ξαναζεί τα ταξίδια του για δεύτερη φορά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.