Fresh Vibes Greece All Over Me

7 επιλογές για τα γραφικά Ζαγοροχώρια

Ένας από τους αγαπημένους ορεινούς προορισμούς, τα Ζαγοροχώρια προσφέρουν τα πιο καρτποσταλικά τοπία, τις πιο γραφικές διαδρομές και εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα ζεστά μαγαζιά και οι ρομαντικοί ξενώνες είναι λίγοι από τους λόγους που αξίζει να τα επισκεφθείτε. Παρακάτω αναφέρουμε 7 επιλογές που ξεχωρίσαμε:

Τι να κάνετε στα Ζαγοροχώρια

Δρακολίμνη

Βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Τύμφης, σε υψόμετρο 2050 μέτρων. Πρόκειται για μία λίμνη ανάμεσα στα βουνά που προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα. Το σχήμα της είναι ελλειψοειδές και παρόλο που το τοπίο γύρω από την λίμνη είναι γυμνό, η πανοραμική θέα των κορφών των βουνών είναι εκπληκτική. Έχει μόνιμο νερό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι οι Τρίτωνες, ένα σπάνιο είδος αμφίβιου που μοιάζει με δράκο.

Για να φτάσετε στην Δρακολίμνη, θα πρέπει να ακολουθήσετε την πεζοπορική διαδρομή, που ξεκινά από το Μικρό Πάπιγκο, σε μία διαδρομή 4 ωρών. Διαφορετικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από το καταφύγιο Αστράκα, από όπου είναι 1,5-2 ώρες πεζοπορία.

Οι διαδρομές παρακάτω είναι από τις πιο δημοφιλή για τους λάτρεις της πεζοπορίας, και είναι σχετικά ξεκούραστες:

  • Μικρό Πάπιγκο- Καταφύγιο Αστράκας: 5,6 χιλιόμετρα περίπου σε 3:30-4:00 ώρες.
  • Καταφύγιο- Δρακόλιμνη Τύμφης: 2,8 χιλιόμετρα περίπου σε 1:30-2:00 ώρες.

Συνολικά: 17 χιλιόμετρα περίπου με την επιστροφή.

Υψομετρική διαφορά: 1.080 μέτρα περίπου.

Φαράγγι Βίκου

Ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο με καταπληκτική θέα. Αποτελεί σημείο ορόσημο στα Ζαγοροχώρια. Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα αξιοθέατα της φύσης με σημαντική οικολογική αξία. Έχει μπει στο ρεκόρ Guinness ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του. Σ’ ένα σημείο το βάθος είναι 900 μέτρα και το πλάτος 1100 μέτρα.

Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στον πυρήνα του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου. Το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Πιο συγκεκριμένα, στην ιδιαίτερη πανίδα του Βίκου ανήκει η καφέ αρκούδα, αγριόγατες, λύκοι, η σπάνια και απειλούμενη υπό εξαφάνιση ευρασιατική βίδρα και πολλά ακόμα ζώα αλλά και 110 καταγεγραμμένα είδη πουλιών σπάνια και μη. Επίσης, έχουν καταγραφεί 2.000 είδη και υποείδη χλωρίδας. Από τα οποία τα 250 θεωρούνται θεραπευτικά βότανα, και υπήρχαν πολλοί “Βικογιατροί” όπως τους έλεγαν, που βοηθούσαν τον κόσμο με αυτά.

Τα σημεία που προσφέρουν την καλύτερη θέα του φαραγγιού είναι στη θέση Μπελόη, η Μονή της Αγίας Παρασκευής και η θέση Οξυά. Πολλοί θεωρούν την θέση Μπελόη την πιο εντυπωσιακή, στην οποία θα πάτε με τα πόδια από το χωριό Βραδέτο (10 – 25 λεπτά). Στην Μονή της Αγίας Παρασκευής θα φτάσετε από το χωριό Μονοδένδρι από ένα πανέμορφο μονοπάτι, όπου θα βρείτε την πινακίδα που αναφέρει την θέση του φαραγγιού στο ρεκόρ Guinness.

Bonus Tip 

Για εμάς το καλύτερο View Point ήταν στην περιοχή της Οξυάς. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, όπου μπορείτε να δείτε το πόσο επιβλητικό είναι το φαράγγι. Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν υψοφοβία και ακροφοβία.

Ο καλύτερος τρόπος όμως για να γνωρίσετε το φαράγγι είναι διασχίζοντάς το. Με κάποιον έμπειρο οδηγό που θα σας καθοδηγήσει θα περπατήσετε στα μονοπάτια που έχουν σηματοδοτηθεί. Η διαδρομή είναι 5-7 ώρες και ξεκινάει από το Μονοδένδρι και καταλήγει στον Βίκο.

Η θέα στο φαράγγι του Βίκου από την θέα της Οξυάς

Αναλυτικές πληροφορίες για τα Ζαγοροχώρια βρείτε στο άρθρο μας εδώ.

Πέτρινο Δάσος

Κοντά στην περιοχή Μονοδένδρι, βρίσκεται το παράξενο φαινόμενο του Πέτρινου Δάσους που προκαλεί ενθουσιασμό σε όσους το αντικρίζουν. Πυργωειδές δομές από ασβεστολιθικούς βράχους ορθώνονται επιβλητικά μέσα από ένα δάσος από σφενδάμους και δρύες.

Το πέτρινο δάσος στην περιοχή του Ζαγορίου.

Πεζοπορία

Υπάρχουν πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας. Η φυσική ποικιλομορφία του Ζαγορίου, με τα πυκνά δάση, τις βαθιές χαράδρες, ποτάμια, εντυπωσιακά γεφύρια συμπληρώνουν την φυσική ομορφιά του τοπίου. Διατίθενται πολλές πεζοπορικές διαδρομές, καθώς το πεζοπορικό δίκτυο είναι πυκνό και ποικίλλουν οι βαθμοί δυσκολίας τους. Η πιο γνωστή είναι το πέρασμα της χαράδρας του Βίκου (12,5 χιλιόμετρα, 5-7 ώρες). Ξεκινάει από το χωριό Βίκος και φτάνει στο Μονοδένδρι ή το αντίστροφο. Δεύτερη πιο γνωστή είναι η διαδρομή καταφύγιο Αστράκας – Δρακολίμνη (2,8 χιλιόμετρα, 1 ώρα). Θα βρείτε επίσης πολλές ακόμα διαδρομές και με την συνοδεία κάποιου έμπειρου οδηγού, μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα απολαύσετε τα εντυπωσιακά τοπία που έχει να σας προσφέρει το Ζαγόρι.

Βοϊδομάτης

Πρόκειται για έναν μικρό παραπόταμο του Αώου με μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα πεντακάθαρα νερά του, τα πιο καθαρά στην Ελλάδα και ίσως και την Ευρώπη. Τα κρυστάλλινα και διαυγή νερά του θα σας εντυπωσιάσουν και πολλοί λένε ότι το νερό είναι πόσιμο. Μπορείτε να περπατήσετε στο ποτάμι και να θαυμάσετε το τοπίο, ή να δοκιμάσετε τις αντοχές σας ανάμεσα στα extreme sports που προσφέρει ο Βοϊδομάτης, όπως canoe, kayak και rafting.

Κολυμπήθρες

Οι γνωστές Κολυμπήθρες, ή αλλιώς οβίρες, είναι κοιλώματα από ασβεστόλιθους, τα οποία δημιουργήθηκαν από την ροή του νερού και σχημάτισαν τις φυσικές αυτές πισίνες. Από τα must μέρη στα Ζαγοροχώρια. Το τοπίο είναι μαγικό και το καλοκαίρι ιδανικό για βουτιές. Φτάνοντας στο Μικρό Πάπιγκο, θα δείτε μια πινακίδα προς το ρέμα Ρογκοβό και τις κολυμπήθρες. Από εκεί, μετά από λίγα μέτρα θα αντικρίσετε τις πρώτες κολυμπήθρες και ανεβαίνοντας το τοπίο γίνεται όλο και πιο άγριο και εντυπωσιακό.

κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια.

Καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα

Κοντά στο χωριό Ηλιοχώρι, βρίσκονται οι εντυπωσιακοί καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα. Ένα από τα αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια που λίγοι γνωρίζουν. Πρόκειται για 3 καταρράκτες, με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 25 μέτρα, που σχηματίζουν 2 μεγάλες και 1 μία μικρή βάθρες (λίμνες). Το τοπίο που δημιουργείται είναι παραμυθένιο και το καλοκαίρι μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία και να κολυμπήσετε σε μία από τις λίμνες. Χρειάζεται περίπου 20 λεπτά περπάτημα.

Καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα στα Ζαγοροχώρια.

Ακολουθήστε τις περιπέτειες και τα ταξίδια μας στο προσωπικό μας website εδώ.

Featured photo: ΤheTravellers.gr

© 2020, Worth Every Mile. All rights reserved.

Είναι ο Στράτος και η Αλίκη, ένα ζευγάρι με όρεξη για δραστηριότητες και ταξίδια. Τους αρέσει να σκέφτονται θετικά, να γνωρίζουν κόσμο και να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες. Περιμένουν αγωνιωδώς την κάθε επόμενη εξόρμηση ή δραστηριότητα τους, γιατί αυτό τους γεμίζει, τους φέρνει πιο κοντά και τους βοηθάει να ξεφεύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Θεωρούν ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να είμαστε μίζεροι και γεμάτοι αρνητική ενέργεια, οπότε η στάση τους είναι ακριβώς η αντίθετη. Προσπαθούν πάντα να αξιοποιούν τον χρόνο τους εποικοδομητικά, να ανακαλύπτουν νέους προορισμούς και να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *