Το Πήλιο είναι ένας από τους προορισμούς που όποια εποχή και να το επισκεφτείς, το ερωτεύεσαι. Είναι βέβαιο ότι θα περάσεις εξίσου καλά και τις τέσσερις εποχές, με την καθεμία να έχει τη δική της ομορφιά και γοητεία. Πριν λίγους μήνες είδα με τα μάτια μου το υπέροχο αυτό μέρος, αφού το επισκέφτηκα για λίγες μέρες και πραγματικά ενθουσιάστηκα με κάθε γωνιά του. Ως λάτρης του καλού φαγητού, δεν άφησα παραπονεμένο κανένα στέκι. Το internet και οι ντόπιοι έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους αφού με ενημέρωσαν για τα καλύτερα εστιατόρια και ταβερνάκια που θα δεις παρακάτω.
Κρίτσα Εστιατόριο, Πορταριά
Η Πορταριά ή αλλιώς «Πόρτα του Πηλίου» είναι από τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής και αξίζει να κάνεις ένα πέρασμα. Θα συναντήσεις το εκκλησάκι της Παναγίας Πορταρέας, που έδωσε το όνομά της στο χωριό και ύστερα θα βρεθείς στην πλατεία όπου θα γευτείς τα πεντανόστιμα πιάτα στο πολυφημισμένο εστιατόριο «Κρίτσα». Πρόκειται για έναν ιδανικό συνδυασμό ζεστής ατμόσφαιρας και νοστιμιάς που θα σε αφήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένο. Κατσικάκι με πατάτες, κουνέλι στη γάστρα, πίτες με σπιτικό φύλλο και ποικιλία ντόπιων ζυμαρικών θα σε κάνουν να θες να μείνεις για πάντα!
Κάρδαμο Οινομαγειρείον, Μακρινίτσα
Όταν πας στη Μακρινίτσα θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο σύννεφο, γιατί μόνο έτσι εξηγείται η μαγευτική θέα της. Για να φτάσεις εκεί θα περάσεις από όλα τα τοπικά μαγαζιά καθώς βρίσκεται στο τέλος του δρόμου. Είτε μεσημέρι είτε βράδυ, η θέα σου κόβει την ανάσα. Σε όλα τα τραπέζια κυριαρχεί ο κόκορας κρασάτος και το σπετζοφάι, που είναι το δικό μου αγαπημένο και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις! Κυριαρχεί η καλή πρώτη ύλη στο μαγαζί και οι παραδοσιακές πίτες από νόστιμο χωριάτικο φύλλο, με τη μαγική χορτόπιτα να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Ταβέρνα Μεταξογένη, Δράκεια
Στη Δράκεια βρίσκεται η πιο παλιά πλατεία της περιοχής, η Κάτω Πλατεία, με τον γέρικο πλάτανο. Είναι ένα ήσυχο χωριό στην πλαγιά του βουνού, με μεγάλη ιστορία. Η νοστιμιά του «Μεταξογένη» όμως κάνει τη διαφορά με τα πανύψηλα δέντρα στην αυλή, το κοφτό κουρτινάκι και το τζάκι να δημιουργούν το τέλειο σκηνικό. Αυτό που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το παραδοσιακό μπουμπάρι: έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μπόλικα μυρωδικά, αλλά και χοιρινό στο πήλινο με λιωμένο τυρί και πολλές άλλες νοστιμιές. Πάντοτε σε συνδυασμό με το δικό τους τσίπουρο και το αυθεντικό γαλοτύρι.
Η Δροσιά- Πινακάτες
Πάμε στα νότια, στις Πινακάτες. Εκεί τα πετρόχτιστα ερειπωμένα σπίτια σε μεταφέρουν στην εποχή εκείνη που το χωρίο έσφυζε από ζωή και οι κάτοικοι βιοπορίζονταν φτιάχνοντας πιάτα (πινάκια) από ξύλο, εξ’ού και το όνομα του χωριού. Η «Δροσιά» θα σε εντυπωσιάσει με τη σπεσιαλιτέ του: αρνάκι και σύκα γεμιστά με κατσικίσιο τυρί. Εκτός από αυτό, κοιλίτσες γιαχνί, πρόβειο παϊδάκι, γίδα με πράσο και σέλινο και άλλα τοπικά πιάτα θα σε κάνουν να αλλάξεις τη γνώμη σου για τα αιγοπρόβεια κρέατα κυρίως γιατί όλα φτιάχνονται από ολόφρεσκα ντόπια υλικά.
Το Μελένιο- Βυζίτσα
Η Βυζίτσα είναι μάλλον το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό του βουνού των Κενταύρων και ο πιο κλασικός σταθμός για αυτούς που επισκέπτονται το Πήλιο. Σήμα κατατεθέν αποτελεί η πλατεία του με τα διάφορα μαγαζιά που μαζεύουν κόσμο. Ένας γλυκός παράδεισος είναι το «Μελένιο» που φιλοξενεί γλυκά και καλούδια από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς. Έχει λαχταριστές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και λέγεται ότι τα καλύτερα είναι η μαρμελάδα από ροδάκινο λεμονάτο, το γλυκό του κουταλιού φυρίκι και το μέλι από πεύκο ή κουμαριά. Το δικό μου αγαπημένο είναι ξεκάθαρα το γλυκό καρυδάκι!
Το Σαλκίμι, Μηλιές
Οι Μηλιές, το αρχοντοχώρι του Πηλίου, αποπνέει πνευματική καλλιέργεια καθώς διαθέτει δική του βιβλιοθήκη αλλά και μουσεία, το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο των Αναμνήσεων στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μουντζούρη. Εκεί βρίσκεται και το «Σαλκίμι», με την υπερυψωμένη θέα και τα πλούσια εδέσματα. Μη χάσεις το γκιούλμπασι με τα τρία διαφορετικά κρέατα στη γάστρα, την αυθεντική πηλιορείτικη παχουλή «κεφτέδα» με ντοματένια σάλτσα, την αρνίσια συκωταριά που τυλίγεται σε μπόλια, το ρολό μοσχαράκι που λιώνει, έντονα σκορδάτο, πάνω στη μακαρονάδα και τη μαραθόπιτα της κυρα-Μυγδαλιώς. Συνοδεύονται με τί άλλο; Φυσικά, με τσίπουρο!
Ταβέρνα Παράδεισος, Τσαγκαράδα
Σε αυτό το αραιοκατοικημένο χωριό, με τις 4 συνοικίες, θα συναντήσεις τον γηραιότερο πλάτανο ηλικίας χιλίων ετών! Θα απολαύσεις τη βόλτα σου πεζός ή με άλογα στο δάσος και θα βρεις πολλές δραστηριότητες στη φύση. Μετά από αυτό επιβάλλεται μία επίσκεψη στον «Παράδεισο» για να απολαύσεις το πηλιορείτικο μενού: κολοκυθανθοί γεμιστοί αυγολέμονο, κατσικάκι στον φούρνο με σκορδάκι και λίγη ντομάτα (έτσι το κάνουν στο Πήλιο), σουτζουκάκια με πατάτες, αυγά με τα χόρτα, άπαιχτη χορτόπιτα, τηγανόψωμο, γίδα με τραχανά, όλα από τα χεράκια μαμάς μαγείρισσας.
Μεϊντάνι (Η ταβέρνα της Νίκης), Ζαγορά
Το οικονομικό και επαγγελματικό κέντρο του χωριού, η Ζαγορά, έχει πλούσιο παρελθόν σε εμπορικές συναλλαγές, βιοτεχνική δραστηριότητα και πολιτιστικά δρώμενα. Θα βρεις καλό φαγητό και νόστιμα γλυκά στην ταβέρνα της κυρίας Νίκης, της ψυχής του χωριού. Μία από τις καλύτερες μαγείρισσες, θα σε εκπλήξει με τις νοστιμιές της. Μαγειρεύει μόνο με ντόπια υλικά και λαχανικά από το μποστάνι της, σε λιγοστά πιάτα, άλλα κάθε μέρα, ένα έπος της ντόπιας μαγειρικής: κλέφτικο στη γάστρα, σπετζοφάι, φτεροκεφτέδες, κεφτεδάκια «όνειρο», χυλοπίτες στον φούρνο, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, χόρτα με αυγά, τράγος κοκκινιστός, ολόφρεσκο ψάρι από το γειτονικό Χορευτό και πηλιορείτικος μπακλαβάς με καρύδι.
Τα χωριά του Πηλίου είναι πολλά και όλα πανέμορφα. Μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, όλα διαθέτουν σημαντική ιστορία, γραφικές πλατείες, πλατάνια και πετρόχτιστα αρχοντικά. Οι γεύσεις και τα παραδοσιακά πιάτα του θα σε συναρπάσουν και θα σε κάνουν να απολαύσεις ακόμη περισσότερο τις διακοπές σου. Γυρνώντας πίσω, σίγουρα θα οργανώσεις άλλη μία απόδραση εκεί!