Europe Stories Tips & Thoughts Νορβηγία

Νορβηγία: Στα ίχνη του Βόρειου Σέλας

Κοπέλα με λευκό μπουφάν που κοιτάζει το βόρειο σέλας και δίπλα μια παγωμένη κολώνα με πινακίδες με διάφορους προορισμούς

Η θέαση του βόρειου σέλας αποτελεί έναν προορισμό όνειρο για κάθε ταξιδιώτη  με την ευχή ότι οι καιρικές συνθήκες θα κάνουν εφικτή την παρακολούθηση του. Διαβάζοντας λοιπόν ότι το 2024 είναι το ιδανικό έτος για αυτό το φαινόμενο, άρχισα να ψάχνω προορισμούς που ενδείκνυνται. Η επιλογή κλείδωσε στο Τρόμσο, τη μεγαλύτερη πόλη στη Βόρεια Νορβηγία, η οποία προσφέρεται για το Βόρειο Σέλας αλλά και για πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων.

Επόμενος στόχος η εύρεση πτήσεων και διαμονής. Το Τρόμσο είναι αρκετά τουριστικό και αυτό δυσκολεύει την αναζήτηση. Με τη βοήθεια ενός πρακτορείου εξασφάλισα τη διαμονή μου και τις δραστηριότητες εκεί. Ως προς τις πτήσεις κατάφερα να βρω κάτι προσιτό με 2 ενδιάμεσες στάσεις. Μιας και αναγκαστικά υπήρχε ανταπόκριση στο Όσλο, τη πρωτεύουσα της Νορβηγίας, αποφάσισα να διαθέσω 2 μέρες και εκεί ώστε να δω τι έχει να προσφέρει. Δε θα σας πω ψέματα, είναι μια κλασική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, έχει όμως ένα μουσείο κόσμημα, για το οποίο θα σας μιλήσω αργότερα.

Πλακόστρωτο δρομάκι με σπίτι κόκκινου χρώματος στο Όσλο

Ημέρα πρώτη λοιπόν και πρωινή αναχώρηση από Αθήνα για Όσλο μέσω Φρανκφούρτης. Φτάνω στο Όσλο το απόγευμα της ίδιας ημέρας, check in σε κεντρικό ξενοδοχείο για να μην χάνω χρόνο με μετακινήσεις και βουρ για γνωριμία με τη πόλη. Για τη μετακίνηση σας από το αεροδρόμιο στο κέντρο θα σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε το public train τους γνωστό ως Vy, αντί για το express, καθώς η διαφορά στη τιμή είναι μεγάλη και θα εξοικονομήσετε σε χρόνο μόνο 15 λεπτά.

Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο αυτό που μου έκανε εντύπωση – πέρα από το τσουχτερό κρύο, ήταν ότι συνηθίζουν να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο πάνω στον πάγο. Το πρώτο αξιοθέατο που επισκέφτηκα ήταν το κτίριο της όπερας.  Το παράξενο και μοναδικό με αυτό το κτίριο είναι ότι μπορείτε να περπατήσετε πάνω στην οροφή του, η οποία προσφέρει και εξαιρετική θέα στο Όσλο. Για αυτό άλλωστε κέρδισε και το βραβείο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής το 2008. Απέναντι από την όπερα, στη περιοχή του λιμανιού, θα δείτε πολλές πλωτές σάουνες.

Κτίριο με γυαλί γύρω - γύρω

Άλλη μια συνηθισμένη δραστηριότητα για τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες. Αφού ζεσταθούν αρκετά από τη σάουνα, ακολουθεί βουτιά στα παγωμένα νερά. Ανατρίχιασα μόνο και στην ιδέα. Υπάρχουν δύο μικρά και γραφικά δρομάκια στο Όσλο που αξίζει να επισκεφτείτε και να τα φωτογραφίσετε. Το ένα βρίσκεται στην οδό Damstredet και το άλλο στην οδό Τelthusbakken.

Κοπέλα που φωτογραφίζεται στο χιόνι φορώντας κουκούλα

Το κέντρο του Όσλο είναι σχετικά μικρό και μπορείτε να το περπατήσετε με τα πόδια. Υπάρχουν όμως και κάποια μέρη που θα χρειαστείτε να πάτε με λεωφορείο. Για το λόγο αυτό ίσως αξίζει να προμηθευτείτε ένα ημερήσιο εισιτήριο με κόστος 127 Κορώνες (το εθνικό τους νόμισμα, 1 Κορώνα = 0,086 ευρώ). Προσωπικά δε βρήκα κάπου συμφέρουσα ισοτιμία για να κάνω συνάλλαγμα, οπότε κινήθηκα παντού πληρώνοντας με Revolut. Μια άλλη διασκεδαστική λύση για μετακίνηση είναι η ενοικίαση ηλεκτρικού πατινιού. Κάνετε εγγραφή στην εφαρμογή της εταιρείας, δίνετε τη κάρτα σας και αρχίζετε τη βόλτα σας.

Σε περίπτωση που σας έχει διαφύγει, το φαγητό στη Νορβηγία είναι όχι απλά ακριβό, αλλά πανάκριβο. Μια καλή λύση είναι το Oslo Street Food. Πρόκειται για μια κλειστή αγορά που έχει πάγκους με διάφορα street food. Μια επίσης οικονομική λύση για φαγητό είναι η αλυσίδα εστιατορίων Egon.

Η δεύτερη ημέρα στο Όσλο ξεκινά με πρωινό ξύπνημα για να μπορέσω να δω όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορώ. Αποφάσισα να ξεκινήσω από τα μακρινά και συγκεκριμένα το πάρκο Vigeland. Πήρε το όνομα του από τον καλλιτέχνη του. Εδώ θα θαυμάσετε πάνω από 200 γλυπτά του. Το τοπίο συμπληρώνεται με ποτάμια. Αν θέλετε να πάρετε μια καλή γεύση του θα χρειαστεί να περιηγηθείτε πάνω από 1 ώρα.

Και τώρα σας έχω το καλύτερο μουσείο στο Όσλο, που μόνο και μόνο για αυτό αξίζει να πάτε στη πρωτεύουσα. Αναφέρομαι στο the Fram. Αφηγείται την ιστορία της νορβηγικής πολικής εξερεύνησης και είναι μια καλή αρχή για όσους θέλουν να πάρουν μια ιδέα για το βόρειο σέλας, όπως εγώ. Εκεί θα δείτε και το πρωτότυπο εξερευνητικό πλοίο Fram, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του. Τέλειο; Και δεν είδατε τίποτα ακόμα! Μπορείτε να μπείτε σε ένα igloo που έχουν σχεδιάσει, να διαβάσετε για την ιστορία των νορβηγών εξερευνητών και τις αποστολές τους και ένα σωρό άλλα πράγματα. Φυσικά και εδώ θα χρειαστείτε αρκετή ώρα αν θέλετε να τα δείτε όλα. Αξίζει όμως και με το παραπάνω!

Βγαίνοντας από το the Fram κατευθύνθηκα στο Βασιλικό Παλάτι. Αν είστε εκεί γύρω στη 13:30, θα πετύχετε και την αλλαγή της φρουράς. Επόμενη στάση η μαρίνα Aker Brygge. Όταν βγάζει ήλιο μαζεύονται στα παγκάκια που έχει εκεί για ηλιοθεραπεία. Από το σημείο αυτό μπορείτε να πάρετε κάποιο φέρι για να πάτε στα νησιά.

Ένα ακόμα αξιόλογο και εντυπωσιακό μουσείο είναι το Vikings Μuseum, όπου εκτίθενται διάσημα πλοία αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Δυστυχώς όμως θα παραμείνει κλειστό έως το 2026, οπότε το αντικατέστησα με το Vikings 3d Museum, θέλοντας να πάρω μια ιδέα για την ιστορία των Vikings. Δε θα σας το προτείνω όμως, δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο.

Αρκετά όμως με την πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Πάμε στο ζουμί της υπόθεσης, στη Βόρεια Νορβηγία  και πιο συγκεκριμένα στο Τρόμσο. Η ιδανική περίοδος για το Βόρειο Σέλας ή Aurora Borealis είναι από Σεπτέμβριο έως Απρίλιο. Αρκεί φυσικά ο ουρανός να είναι καθαρός χωρίς σύννεφα. Πολλές οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και προσφέρουν την εκδρομή αυτή είτε με mini van (10-15 άτομα) είτε με λεωφορείο. Κανείς όμως δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα καταφέρετε να το δείτε. Μπορεί να χρειαστεί να ταξιδεύετε με το van για πάνω από 60 – 90 λεπτά μέχρι ο οδηγός να σας πει να ξεχυθείτε έξω γιατί το φαινόμενο είναι πλέον ορατό.

Κοπέλα με λευκό μπουφάν μπροστά σε λίμνη ή θάλασσα κοιτάζει ένα χιονισμένο βουνό

Έτσι συνέβη στη περίπτωση μου και στάθηκα πολύ τυχερή καθώς την ημέρα που είχα κλείσει το tour ήταν και η μοναδική από τις ημέρες που έμεινα εκεί, που το φαινόμενο έγινε ορατό στον ουρανό. Τις υπόλοιπες ημέρες, ενώ το βόρειο σέλας βρισκόταν ακριβώς από πάνω μας, τα σύννεφα δυστυχώς δε μας άφηναν να το διακρίνουμε. Υπάρχουν επίσης και κρουαζιέρες που σας δίνουν τη δυνατότητα να το δείτε. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να είστε καλά ντυμένοι, με ισοθερμικά, σκουφί και γάντια, καθώς θα περάσετε αρκετή ώρα έξω περιμένοντας να κάνει την εμφάνιση του.

Το πράσινο φως από το βόρειο σέλας

Τι άλλο έχει να προσφέρει η πόλη του Τρόμσο;

Μπορείτε να ανέβετε ψηλά με το Τελεφερίκ  Fjellheisen και να θαυμάσετε τη θέα της φωτισμένης πόλης. Από τη μία τα χιονισμένα βουνά και από την άλλη η φωταγωγημένη πόλη. Βέβαια οφείλω να σας προετοιμάσω για τη τσουχτερή τιμή του (περίπου 40 ευρώ).

Από μουσεία επισκέφτηκα το Polar Museum. Πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό μουσείο με εκθέματα της περιοχής και την ιστορία ενός νορβηγού εξερευνητή.

Το ενυδρείο Polaria είναι το πιο βόρειο ενυδρείο στον κόσμο, το οποίο ταιριάζει καλύτερα σε παιδιά θα έλεγα. Διαθέτει μεγάλη πανοραμική οθόνη προβολών, διάφορα είδη ψαριών και αυτό που θέλουν να δουν όλοι όσοι το επισκέπτονται είναι το show με τις φώκιες όταν τις ταΐζουν, το οποίο γίνεται 2-3 φορές κάθε μέρα.

Υπάρχει επίσης και ένα Ice Bar, με πανέμορφα γλυπτά από πάγο. Το μέγεθος του όμως παραείναι μικρό για τη τιμή του.

Το πιο ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο κτίριο στην πόλη είναι ο καθεδρικός ναός σε τριγωνική μορφή. Αν κάνετε μια βόλτα διασχίζοντας τη γέφυρα, σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή.

Πρέπει οπωσδήποτε να χάσετε μια ώρα από τη ζωή σας και να στηθείτε στην ουρά για να δοκιμάσετε το hot dog στη καντίνα Raketten Bar and Polse. Ότι πιο νόστιμο έφαγα σε αυτό το ταξίδι. Για τους λάτρεις της μπύρας, επιβάλλεται και επίσκεψη στο Olhallen, τη παλιότερη μπυραρία της πόλης. Χρονολογείται από το 1928 και έχει 72 είδη μπύρας! Ακριβώς δίπλα είναι και το ζυθοποιείο, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε μπύρα και γιατί όχι να τη φέρετε και στην Ελλάδα.

Κάτι που μπορεί να σας προξενήσει εντύπωση είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ στον δρόμο. Οι κάβες και τα σούπερ μάρκετ πωλούν αλκοόλ συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και σε καμία περίπτωση δε θα βρείτε να αγοράσετε ποτό την Κυριακή!

Γραφικό δρομάκι την ώρα που βραδιάζει με φώτα και σπίτια στο βάθος

Τι άλλες πρωτότυπες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε στο Τρόμσο;

  1. Να πάτε σε φάρμα με ταράνδους και να τους ταΐσετε. Στη Νορβηγία υπάρχει η φυλή Σάμι, η οποία και εκτρέφει ταράνδους. Εκεί που πήγαμε εμείς, μας μάζεψαν σε μια παραδοσιακή σκηνή με φωτιά, ζεστή σοκολάτα, τσάι και μπισκότα και μας εξήγησαν ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους τις συνήθειες και τα έθιμα της φυλής τους, τη σχέση τους με τους ταράνδους και πώς βγάζουν τα προς το ζην από αυτούς. Στη συνέχεια βγήκαμε έξω, πήραμε από ένα κουβαδάκι με τροφή και αρχίσαμε να τους ταΐζουμε. Προσοχή στην αρχή να έχετε τον κουβά ανεβασμένο ψηλά για να μη σας κερατίσουν και να τους τον δίνετε όταν έχετε πλησιάσει. Αφού ασχοληθήκαμε πολύ ώρα με αυτά τα υπέροχα ζωάκια, μετά μαζευτήκαμε ξανά μέσα για μια ελαφριά σούπα. Μαντέψτε από τι ήταν η σούπα. Ναι από τάρανδο!! Προσωπικά η γεύση του δε με ενθουσίασε.
  2. Με τόσο χιόνι να μη κάνετε και ένα snowmobile; Η δραστηριότητα που επέλεξα ήταν βραδινό snowmobile. Μαζευτήκαμε λοιπόν σε ένα cozy σπιτάκι όπου πρώτα φάγαμε παραδοσιακό φαγητό – πολύ νόστιμο – και στη συνέχεια μας έντυσαν με στολές, σκούφους κτλ για το κρύο και μας έδωσαν οδηγίες για τη χρήση των snowmobile. Ομολογώ ότι η οδήγηση είναι πιο δύσκολη από ότι φαίνεται και απαιτείται προσοχή γιατί δεν είναι απίθανο να τρακάρετε κάπου και να πέσετε κάτω. Και ως γνωστόν τα ατυχήματα πληρώνονται. Η βόλτα κράτησε περίπου 90 λεπτά μέσα σε δάσος – κάναμε και μια στάση για ζεστό χυμό και μπισκότα – και στην επιστροφή είχαμε τη χαρά να πάρουμε μια γεύση του βόρειου σέλας πάνω από τα κεφάλια μας.
  3. Dogsledding. Τι είναι αυτό; Έλκηθρο με σκυλιά χάσκι. Επίλεξα τη δραστηριότητα που προσέφερε και διαμονή σε καλύβα και ήταν απίστευτη εμπειρία, αν και το βόρειο σέλας δε μας έκανε τη χάρη αυτή τη φορά. Τι περιλαμβάνει αυτή η ξενάγηση; Σας μεταφέρουν στο χώρο αργά το απόγευμα, έχετε μια γνωριμία με τα σκυλιά στον χώρο τους (συνιστάται να φορέσετε τη στολή που σας δίνουν για να μη λερωθείτε) και στη συνέχεια σας προσφέρουν γεύμα στο εστιατόριο. Ακολουθεί ύπνος στη καλύβα – ευτυχώς υπάρχει φωτιά στη μέση γιατί το κρύο είναι τσουχτερό -, πρωινό ξύπνημα για να πάρετε ένα  πρωινό στα γρήγορα –τίμησα τα pancakes τους – και κατόπιν έλκηθρο με τα χάσκι στο παγωμένο δάσος. Επιστροφή για light lunch (ναι έχει πολύ φαί το πρόγραμμα) και μεταφορά πίσω στο ξενοδοχείο.4.
  4. Κρουαζιέρα. Όπως ανέφερα και πιο πάνω οι κρουαζιέρες συνηθίζονται στο Τρόμσο κυρίως για το βόρειο σέλας, αλλά όχι μόνο. Μπορείτε να κάνετε μια σύντομη κρουαζιέρα γύρω από το λιμάνι, κρουαζιέρα για ψάρεμα ή στα νησιά Φιόρδ. Επίσης αν είστε εκεί από Νοέμβριο έως Ιανουάριο, συνηθίζονται οι κρουαζιέρες για παρατήρηση φαλαινών. Εγώ έκανα μια σύντομη κρουαζιέρα μιας ώρας με το ιστορικό πλοίο Hermes II. Το πλοίο χρονολογείται από το 1917 και έχει χρησιμοποιηθεί και για γυρίσματα ταινίας. Στη κρουαζιέρα διάρκειας 1 ώρας που έκανα εγώ μας είπαν κάποια πράγματα για την ιστορία του πλοίου και κάναμε μια μεγάλη βόλτα γύρω από το λιμάνι.
  5. Περπάτημα σε παγωμένη λίμνη. Η πιο κοντινή στο Tromso είναι η λίμνη Prestvannet, απόσταση περίπου μισής ώρας από το κέντρο. Το τοπίο είναι μαγικό, άσπρο παντού. Όταν ο καιρός είναι καθαρός αρκετοί πηγαίνουν εκεί για να παρατηρήσουν επίσης το βόρειο σέλας.

Κοπέλα πίσω από κέρατα ταράνδου και άλλοι τάρανδοι σε χιονισμένο τοπίο γύρω - γύρω

Εν κατακλείδι το ταξίδι στη Νορβηγία θα το χαρακτήριζα ως μοναδικό λόγω του βόρειου σέλας και των διαφόρων δραστηριοτήτων που προσφέρει η περιοχή. Μπορεί να κοστίζει αρκετά αλλά θα σας γεμίσει με εικόνες που θα σας μείνουν, αν δε είστε και τυχεροί να κάνει την εμφάνιση του το μαγικό φαινόμενο, νομίζω ότι θα το θυμάστε για πάντα.

Περισσότερο Travel Vibe θα βρεις εδώ.

 

© 2024, Sofia & Myrsini. All rights reserved.

Travel Editors at 56 | Website

Είμαστε η Μυρσίνη και η Σοφια και ανήκουμε στην ομάδα του Travelvibe από το 2023.

Έχουμε γράψει άρθρα για τα ταξίδια μας στη Φολεγανδρο, στη Σαντορίνη και στην Αστυπάλαια. Ταξιδεύουμε κυρίως σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τελευταίο μας ταξίδι στην Αυστρία. Στο παρελθόν έχουμε πάει στην Τουρκία, Κωνσταντινούπολη και Καππαδοκία, Παρίσι, Ζυρίχη, Πράγα, Νάπολη και Ακτή Αμάλφι. Κορυφαίο μας ταξίδι ήταν στις Ηνωμένες πολιτείες το 2018, όπου επισκεφτήκαμε μεταξύ άλλων τη Νέα Υόρκη, το άλλος Άντζελες, το Λας Βεγκας και το Γκραντ Κανυον.

Επόμενο ταξίδι μας το Λονδίνο, όπου Θέλουμε εκτός από την πόλη να επισκεφτούμε και κάποια χωριά στην εξοχή. Η Μυρσίνη προτιμά τις χώρες που έχουν ζεστό κλίμα και η Σοφια το ακριβώς αντίθετο.

Στον ελεύθερο μας χρόνο μας αρέσει να κάνουμε βόλτες στην πόλη και να ανακαλύπτουμε πρωτότυπα και ψαγμένα μέρη, να πηγαίνουμε σινεμά και θέατρο και να απολαμβάνουμε καλό φαγητό.

Κάτι που πρέπει να ξέρεις για εμάς είναι ότι αν και μένουμε σε διαφορετικά μέρη, η αγάπη μας για τα ταξίδια μας ενώνει και είναι πάντοτε μια καλή αφορμή για να βρεθούμε.

#adventuretravellers #activetravel

Είμαστε η Μυρσίνη και η Σοφια και ανήκουμε στην ομάδα του Travelvibe από το 2023. Έχουμε γράψει άρθρα για τα ταξίδια μας στη Φολεγανδρο, στη Σαντορίνη και στην Αστυπάλαια. Ταξιδεύουμε κυρίως σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τελευταίο μας ταξίδι στην Αυστρία. Στο παρελθόν έχουμε πάει στην Τουρκία, Κωνσταντινούπολη και Καππαδοκία, Παρίσι, Ζυρίχη, Πράγα, Νάπολη και Ακτή Αμάλφι. Κορυφαίο μας ταξίδι ήταν στις Ηνωμένες πολιτείες το 2018, όπου επισκεφτήκαμε μεταξύ άλλων τη Νέα Υόρκη, το άλλος Άντζελες, το Λας Βεγκας και το Γκραντ Κανυον. Επόμενο ταξίδι μας το Λονδίνο, όπου Θέλουμε εκτός από την πόλη να επισκεφτούμε και κάποια χωριά στην εξοχή. Η Μυρσίνη προτιμά τις χώρες που έχουν ζεστό κλίμα και η Σοφια το ακριβώς αντίθετο. Στον ελεύθερο μας χρόνο μας αρέσει να κάνουμε βόλτες στην πόλη και να ανακαλύπτουμε πρωτότυπα και ψαγμένα μέρη, να πηγαίνουμε σινεμά και θέατρο και να απολαμβάνουμε καλό φαγητό. Κάτι που πρέπει να ξέρεις για εμάς είναι ότι αν και μένουμε σε διαφορετικά μέρη, η αγάπη μας για τα ταξίδια μας ενώνει και είναι πάντοτε μια καλή αφορμή για να βρεθούμε. #adventuretravellers #activetravel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.