Europe Stories Ρουμανία

Αυτοί είναι οι λόγοι για να επισκεφτείς το Βουκουρέστι

Γράφουν ο Κωνσταντίνος Μουταφίδης και Νίκη Στεφανίδου

Επισκεφτήκαμε το Βουκουρέστι τον Ιούνιο του 2018. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο προορισμός δεν ήταν στη Bucket List κανενός μας και όλες οι συστάσεις μας έλεγαν να μη μείνουμε στο Βουκουρέστι πολύ και να αφιερώσουμε χρόνο στην επαρχία της Ρουμανίας!

Εμείς όμως, θέλαμε να μείνουμε μόνο στο Βουκουρέστι οπότε οργανωθήκαμε ώστε να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αξία σ’ αυτό το ταξίδι.
Στόχος λοιπόν αυτού του άρθρου είναι, μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, να «οργανώσουμε κι εσένα» και να σου δώσουμε λόγους και κάποιες συμβουλές για να επισκεφτείς αυτήν την πόλη.

10 Λόγοι να επισκεφτείς το Βουκουρέστι

1) Συγκοινωνία + Uber
Εννοείται ότι από μόνα τους η συγκοινωνία και το Uber δεν αποτελούν λόγους για να επισκεφτείς μία νέα πόλη. Εμείς όμως, με το που φτάσαμε στο Βουκουρέστι συνειδητοποιήσαμε ότι το ταξί για απόσταση μισής ώρας θα μας έπαιρνε 15€ από το αεροδρόμιο, ενώ η συγκοινωνία θα έκανε 1,5 ώρα και θα μας έπαιρνε γύρω στα 2€. Και τα 2 σενάρια εννοείται πώς είναι πραγματικά οικονομικά για περίπτωση αεροδρομίου. Εμείς επιλέξαμε το Uber και η αλήθεια είναι ότι συνεχίσαμε να το επιλέγουμε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Οι περισσότερες μετακινήσεις μας κόστιζαν γύρω στα 3€ (παρ’ ότι δε μέναμε ιδιαίτερα κεντρικά).

Ο λόγος που το επιλέξαμε είναι γιατί παρ’ ότι η συγκοινωνία στο Βουκουρέστι περιλαμβάνει τραμ, λεωφορεία και μετρό οι στάσεις δε μας βόλευαν ιδιαίτερα και οι χρόνοι τριπλασιαζόταν αν επιλέγαμε τη συγκοινωνία. Από την άλλη οι δρόμοι στο Βουκουρέστι μοιάζουν αρκετά με τους ελληνικούς. Όχι μόνο δομικά, αλλά και πρακτικά. Οι οδηγοί είναι πιο έξαλλοι από τους Έλληνες και σε ώρες αιχμής η κίνηση είναι απελπιστική. Οπότε καλύτερα να προσπαθείς να φτάσεις σε δρόμο με κίνηση με το Uber παρά με το τραμ.

Ένας ακόμα λόγος είναι το ότι οι ίδιοι οι Ρουμάνοι, με τους οποίους συνομιλήσαμε, μας προτείναν το Uber σαν καλύτερο μέσο μετακίνησης. Συγκεκριμένα μας συμβούλεψαν να αποφεύγουμε τα παραδοσιακά ταξί, γιατί συνηθίζουν να κλέβουν ακόμα και τους ντόπιους κι αν δεν έχουμε πρόβλημα να δίνουμε κάτι παραπάνω (που στην περίπτωση τη δική μας, επειδή είμαστε 2 άτομα η διαφορά από τη συγκοινωνία ήταν σχεδόν μηδενική) είναι προτιμότερο, για να μη χάνουμε χρόνο, να παίρνουμε Uber.

📷@danitraveljournal

2) Οικονομία και Λέου Ρουμανίας (RON – LEI)
Η ισοτιμία του ευρώ με το νόμισμα της Ρουμανίας είναι περίπου 1 προς 4,5. Αυτό κάνει αυτομάτως τη Ρουμανία έναν πολύ οικονομικό προορισμό! Νιώθαμε βασιλιάδες. Το φαγητό και το ποτό σε καλά μαγαζιά ήταν τόσο οικονομικό που δεν το πιστεύαμε! Κάποια παραδείγματα, για να έχεις μία εικόνα, είναι ότι το τελευταίο βράδυ καθίσαμε να φάμε κρέπες (μία δική τους συνταγή) σε κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης και πληρώσαμε 4€ το άτομο. Τα κοκτέιλ που ήπιαμε πάλι σε κεντρικό σημείο, ένα βράδυ που βγήκαμε, κόστιζαν 5€. Ενώ τη
μέρα που καθίσαμε σε καλό εστιατόριο ώστε να δοκιμάσουμε και κάποιες πιο παραδοσιακές γεύσεις πληρώσαμε γύρω στα 10€/άτομο.

3) Διασκέδαση
Για σένα που αγαπάς τη νυχτερινή διασκέδαση το Βουκουρέστι είναι παράδεισος! Τα ποτά (όπως αναφέρω και πιο πάνω) είναι εξαιρετικά οικονομικά, τα μπαρ μοιάζουν πολύ στα δικά μας (με μια δεκαετία πίσω τόσο στο είδος της διασκέδασης όσο και στη διαρρύθμιση των χώρων) και οι επιλογές των κλαμπ είναι πραγματικά πολλές! Κλαμπ κρυφά και σκοτεινά, κλαμπ σε ανοιχτούς χώρους που παραπέμπουν σε συναυλιακούς, κλαμπ μπουζούκια. Ναι, ακόμα και για σένα που σου αρέσει η ελληνική μουσική και το μπουζούκι σε ξεσηκώνει θα λατρέψεις το Βουκουρέστι γιατί τα τραγούδια τους μοιάζουν πολύ με τα δικά μας. Το μπουζούκι και το τσιφτετέλι είναι ξεκάθαρο στους ήχους τους και συχνά πολλά ελληνικά τραγούδια τα κάνουν επανεκτέλεση στη γλώσσα τους οπότε είναι ακόμα πιο οικεία.

4) Παλιά Πόλη
Δεν είναι όμως, μόνο κάποια τραγούδια που μοιάζουν με τα δικά μας! Η ίδια η παλιά τους πόλη θυμίζει τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Πλακόστρωτα στενά, γεμάτα μαγαζιά καφετέριες κι εστιατόρια θυμίζουν κάτι από την παλιά πόλη εμπορίου που ήταν κάποτε το Βουκουρέστι. Η παλιά πόλη σφύζει από ζωή όλη τη μέρα και τη νύχτα. Το πρωί με καφετέριες μαγαζιά και τουρίστες και μετά το απόγευμα με μπαράκια, κλαμπς, ακόμα περισσότερους τουρίστες αλλά και πολλούς Ρουμάνους που βγαίνουν να διασκεδάσουν! Η παλιά πόλη είναι γραφική, όμορφη κι αποτυπώνει και τα 2 πρόσωπα του Βουκουρεστίου. Το παλιό και το σύγχρονο!

5) Αρχιτεκτονική
Πριν επισκεφτούμε το Βουκουρέστι είχαμε διαβάσει ότι κάποτε το αποκαλούσαν «μικρό Παρίσι». Στο Βουκουρέστι συμβαίνει το εξής περίεργο: όπως κοιτάς τα κτίρια του κέντρου παρατηρείς ένα κτίριο σοβιετικής αρχιτεκτονικής, πλάι σε ένα κτίριο γαλλικής αρχιτεκτονικής (τύπου επιβλητικό νεοκλασικό) και δίπλα ακριβώς ένα σύγχρονο ψηλό κτίριο. Δεν υπάρχει καμία συνοχή στην αρχιτεκτονική αυτής της πόλης και αυτή η έλλειψη χαρακτήρα σου θυμίζει την ταραχώδη ιστορίας της!!! Παρ’ όλα αυτά ένα από τα κορυφαία δημιουργήματά τους, το παλάτι της Βουλής τους (παλιότερα γνωστό ως το Παλάτι του Λαού), σου κόβει την ανάσα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το 2ο μεγαλύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο, μετά το Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

 

6) Therme
Ο επίγειος τροπικός παράδεισος! Αν ποτέ βρεθείς στο Βουκουρέστι είναι ανάγκη να αφιερώσεις το λιγότερο 3 ώρες στο Therme. Θα μπορούσαμε ίσως να ονομάσουμε αυτόν το χώρο λουτρά, νομίζω όμως ότι μειώνει πολύ αυτό που πραγματικά είναι. Λουτρά έχει στη Βουδαπέστη. Το Βουκουρέστι έχει το Therme. Πρόκειται για ένα πάρκο ευεξίας, χαλάρωσης και διασκέδασης που βρίσκεται μόλις 15 λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης. 8 εσωτερικές κι εξωτερικές θερμικές πισίνες με ιαματικά νερά, κοκτέιλ μπαρ εντός των πισινών, τεχνητή παραλία, 6 σάουνες, 1 χαμάμ, τζακούζι, 15 νεροτσουλίθρες, φωτοθεραπεία, μασάζ, προγράμματα διασκέδασης κι άθλησης και 3 εστιατόρια. Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά με περίπου 15€/ άτομο. Οι χώροι ήταν όλοι πεντακάθαροι και υπήρχε πραγματικά πολύ προσωπικό ασφαλείας το οποίο όντως πρόσεχε και παρακολουθούσε τα πάντα! Μόλις νυχτώσει ο χώρος φωτίζεται με πολλά διαφορετικά χρώματα και γίνεται ακόμα πιο μαγικός. Αυτή η εμπειρία σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.

7) Πάρκα + Πράσινο
Η πόλη αυτή, παρ’ ότι είναι η πρωτεύουσα μίας χώρας που παλεύει να ορθοποδήσει, μας ενθουσίασε με το πόσο προσεγμένη έχει τη φύση της και πόσο σωστά έχει αναδείξει και παράλληλα περιφρουρήσει τα πάρκα της!

Το Βουκουρέστι έχει πάνω 10 πάρκα και πολύ πράσινο σε όλα του τα σημεία. Φυσικά δεν προλάβαμε να τα επισκεφτούμε όλα, θα σας αναφέρουμε όμως τα 2 που είδαμε και τα οποία είναι από τα καλύτερα, με βάση την κοινή γνώμη.

Το Herastrau Park (ή αλλιώς King Michael I Park) το οποίο είναι κοντά στο αεροδρόμιο, είναι ένα πραγματικά μεγάλο πάρκο! Στο κέντρο του έχει μία εξίσου μεγάλη λίμνη, στην οποία υπάρχουν καραβάκια που σε κάνουν βόλτα. Κοντά σε αυτό το πάρκο μπορείς να επισκεφτείς την Αψίδα του Θριάμβου, το Μέγαρο της Άνοιξης και το Μουσείο του Χωριού.

Το Cismigiu Park είναι πολύ μικρότερο, βρίσκεται όμως πολύ κεντρικά και είναι πανέμορφο. Στο κέντρο του έχει επίσης μία λιμνούλα στην οποία μπορείς να νοικιάσεις βάρκα και να κάνεις βαρκάδα, πολύ οικονομικά!

Κάτι που προσέξαμε και λατρέψαμε, είναι το πόσο καθαρά ήταν όλα πάρκα, ακόμα και τα πολύ μικρά στο κέντρο και το ότι μέσα στα πάρκα, σε κοντινές αποστάσεις, μπορούσες να εντοπίσεις μαγαζάκια τύπου περίπτερα, ώστε να αγοράσεις κάτι για να δροσιστείς.

8) Carturesti Carusel
Για τους λάτρεις του βιβλίου και τις πιο ρομαντικές ψυχές, στην παλιά πόλη του Βουκουρεστίου κρύβεται ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου. Ένας χώρος που μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι και που, παρ’ ότι λειτουργεί σαν βιβλιοπωλείο, θυμίζει βιβλιοθήκη χάρη στην ηρεμία, την ησυχία και τη δροσιά που επικρατεί. Ένας όροφος είναι αφιερωμένος στη διεθνή και μεταφρασμένη στα αγγλικά λογοτεχνία, ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει αυτό που ψάχνει!

9) Αξιόλογο Free Tour
Ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνοντας τουρισμό σε μία νέα πόλη προτιμάμε να χαθούμε στους δρόμους της και να βρεθούμε σε μέρη που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν, παρά να πάμε σε ξεναγήσεις και μεγάλα μουσεία. Αυτή τη φορά όμως, επειδή δε γνωρίζαμε απολύτως τίποτα σχετικά με την πόλη, επιλέξαμε να κάνουμε ένα από τα Free Tour. Η διάρκεια ήταν περίπου 1,5 ώρα μαζί με ένα διάλειμμα. Άξιζε τον κόπο! Ο ξεναγός ήταν πολύ φιλικός κι επικοινωνιακός, κράτησε το ενδιαφέρον ενεργό δίνοντάς μας πραγματικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο από τη σύγχρονη, όσο κι από την παλιότερη ιστορία της πόλης! Είναι κάτι λοιπόν που συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

📷 @glpsu

10) Χαρούμενοι και φιλόξενοι άνθρωποι.
Σου δίνουν με κάποιο τρόπο την αίσθηση ότι σε περιμένουν κι ότι πραγματικά χαίρονται που είσαι εκεί. Οι ρυθμοί τους δεν είναι γρήγοροι σαν της Αθήνας. Θυμίζουν περισσότερο Θεσσαλονίκη! Παρ’ ότι μπορεί να περιμένεις το φαγητό σου 1 ώρα (είναι ευρέως γνωστό ότι το φαγητό αργεί πολύ στο Βουκουρέστι) η ευγένειά τους και η προθυμία τους να βοηθήσουν είναι υποδειγματική. Οι σερβιτόροι δεν έχουν μισθό και πληρώνονται από τα μπουρμπουάρ (επικρατεί το να δίνεις το 10% του λογαριασμού σε τιπ) και παρ’ ότι εμείς ολόκληρη την πρώτη μέρα δεν το γνωρίζαμε και δυστυχώς δεν αφήσαμε μεγάλα μπουρμπουάρ, δεν είδαμε κανένα να στραβώνει ή να μας το σχολιάζει. Η πλειοψηφία γνωρίζει αγγλικά και μπορείς να συνεννοηθείς αρκετά καλά με αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο ευχάριστος ο χρόνος σου εκεί!

Τελικά μόνο γλυκιά είναι η γεύση που μας άφησε το Βουκουρέστι και είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουμε στο μέλλον στη Ρουμανία για να επισκεφτούμε κι άλλα μέρη, μιας και πρόκειται για μία μεγάλη χώρα με πλούσια φύση! Μη φοβηθείς να την επισκεφτείς κι εσύ αφού, ευτυχώς, είναι από τους προορισμούς στους οποίους βρίσκεις οικονομικά αεροπορικά και σε 1.5 ώρα είσαι εκεί!

Ελπίζουμε να σε ταξιδέψαμε έστω και λίγο μαζί μας και να σου δώσαμε λόγους για να βρεθείς κι εσύ στο Βουκουρέστι.

📷@heleneinbetween

 

© 2018 – 2020, Travel Vibe Crew. All rights reserved.

99

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *