Europe Stories Τσεχία

Dancing House: Αυτή είναι η ιστορία του διάσημου κτιρίου της Πράγας

Το «Κτίριο που χορεύει», γνωστό και ως Φρεντ και Τζίντζερ, είναι ένα κτίριο γραφείων στην Πράγα. Σχεδιάστηκε από τον Τσεχοκροάτη αρχιτέκτονα Βλάντο Μίλουνιτς μαζί με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι σε ένα άδειο οικόπεδο δίπλα στον ποταμό Μολδάβα. Το κτίριο σχεδιάστηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 1996. Ο μη-παραδοσιακός σχεδιασμός του ήταν αμφιλεγόμενος την εποχή της κατασκευής, καθώς το κτίριο βρίσκεται ανάμεσα σε μπαρόκ, γοτθικά και art nouveau κτίρια για τα οποία είναι γνωστή η Πράγα.

Το Dancing House της Πράγας αποτελεί πλέον έναν «θεσμό» θα λέγαμε τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους. Δείχνει να αψηφά το νόμο της βαρύτητας και μάλιστα τιμήθηκε με βραβείο από το αμερικανικό περιοδικό Time, στην κατηγορία του σχεδιασμού το 1996.

@theroyaltourblog / instagram

Η ιστορία πίσω από το διάσημο κτίριο

Το Dancing House βρίσκεται σε ένα οικόπεδο με εξαιρετική ιστορική σημασία. Το σπίτι που βρισκόταν εκεί πριν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού αεροπορικού βομβαρδισμού της Πράγας στις 14 Φεβρουαρίου 1945. Το 1992 η γη αγοράστηκε από την ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Nationale Nederlanden, η οποία συμφώνησε να χορηγήσει την οικοδόμηση ενός σπιτιού σε αυτήν την πολυσυζητημένη τοποθεσία. Επέλεξαν τον Μίλουνιτς ως σχεδιαστή και του ζήτησαν να συνεργαστεί με τον Φρανκ Γκέρι, έναν πολύ γνωστό Καναδό-Αμερικανό αρχιτέκτονα. Οι δύο αρχιτέκτονες συναντήθηκαν το 1992 στη Γενεύη και άρχισαν να συλλέγουν ιδέες και να επεξεργάζονται την αρχική ιδέα, δημιουργώντας το ενδιαφέρον και εντυπωσιακό κτίριο που βλέπουμε σήμερα.

Το αποδομιστικό στιλ του κτιρίου

Αν παρατηρήσεις από πιο μακριά το κτίριο θα καταλάβεις και το λόγο που ονομάστηκε έτσι. Οι δύο αυτοί πύργοι θυμίζουν τους θρυλικούς χορευτές Τζίντζερ Ρότζερς και Φρεντ Αστέρ. Το στιλ του κτιρίου χαρακτηρίζεται αποδομιστικό, δηλαδή πρόκειται για μια μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική της δεκαετίας του 1980. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του θέματος είναι ο κατακερματισμός, η έλλειψη αρμονίας ή συνέχειας στο σχέδιο. Το «ελεγχόμενο χάος» είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της ιδέας, η οποία επεξεργάζεται τις αντιπαρατιθέμενες γωνίες και καμπύλες του κτιρίου. Το «χορευτικό ζευγάρι» δημιουργήθηκε από σχεδόν 100 τσιμεντένια πάνελ, τα οποία έχουν όλα διαφορετικό σχήμα και μέγεθος.

Στη μέση του κτιρίου, υπάρχουν δύο κύρια μέρη που αποτελούν τη δομή. Το πρώτο μέρος, το θηλυκό κομμάτι, είναι ένας γυάλινος πύργος που στηρίζεται σε καμπύλες κολόνες και το δεύτερο, το αρσενικό,  έχει ανομοιόμορφα καλούπια και στραβά παράθυρα, προσθέτοντας στο χαοτικό θέμα. Τα παράθυρα έχουν πλαίσια που προεξέχουν, δημιουργώντας ένα 3D εφέ.

Ο μοναδικός αμφιλεγόμενος σχεδιασμός και ο συμβολισμός του

Ο μη παραδοσιακός σχεδιασμός ήταν θέμα συζήτησης την εποχή της κατασκευής του λόγω μοναδικότητας. Το σπίτι ξεχωρίζει ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια που φημίζονται για τα μπαρόκ και art nouveau χαρακτηριστικά τους. Ο συνδυασμός του αποδομισμού και του μοντερνισμού είναι αρκετά διαφορετικός από το γοτθικό στυλ που χρησιμοποιούσαν τόσα πολλά από τα κτίρια και τις εκκλησίες εκείνη την εποχή.

Το φανταστικό χορευτικό και αιωρούμενο σχήμα του φαίνεται να θυμίζει τη χαρούμενη ελευθερία που κατέκλυσε την Τσεχοσλοβακία μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Στην πραγματικότητα, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα κτίριο ως σύμβολο της νεοαποκτηθείσας ελευθερίας και ο Μίλουνιτς έπραξε πολύ σωστά καθώς προσπάθησε να συλλάβει την ενέργεια που ένιωθε ολόκληρη η κοινωνία εκείνη την περίοδο και να την ενσωματώσει στο κτίριο. Γι’ αυτό το «Κτίριο που χορεύει» αποτελεί σύμβολο επανάστασης και ελευθερίας.

Το Dancing House σήμερα

Το Ginger & Fred Restaurant είναι ένα πολυτελές γαλλικό εστιατόριο στον 7ο όροφο του Dancing Building. Η θέα από την κορυφή είναι ασύλληπτη. Ο ψηλός όροφος προσφέρει μοναδική και εκπληκτική θέα στο Κάστρο, την Παλιά Πόλη και τη Μικρή Πόλη. Λειτουργεί επίσης και το Dancing House Hotel, που προσφέρει υπέροχη θέα στον Μολδάβα, διαθέτει εστιατόριο, μπαρ και μια περίπλοκα σχεδιασμένη ατμόσφαιρα. Το κτίριο φιλοξενεί επίσης γραφεία και γκαλερί. Το εσωτερικό του έχει επιμεληθεί η Τσέχα αρχιτέκτονας Έβα Γιρίκνα.

Το Dancing House είναι ένα αρχιτεκτονικά μοναδικό κτίριο που προσελκύει τα βλέμματα χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την όμορφη πόλη. Μαζί με το Κάστρο της Πράγας, τις όμορφες εκκλησίες, τα παραδοσιακά εστιατόρια και τις ατελείωτες παμπ, αυτό το καλλιτεχνικό κτίριο είναι ένα διάσημο και δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο για όλους όσους επισκέπτονται την πρωτεύουσα της χώρας.

Διάβασε περισσότερα Travel Vibes για την Τσεχία εδώ!

© 2022, Travel Vibe Crew. All rights reserved.

99

Travel Editor

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *