Σε μια θελκτική τοποθεσία της Αρκαδίας θα συναντήσεις το Δυρράχι. Πρόκειται για ένα χωριό 134 κατοίκων, με γραφικά σπίτια, όμορφα μονοπάτια και πεζοπορία και μαγευτικά τοπία. Το χωριό βρίσκεται στη σκιά του Βόρειου Ταϋγέτου, στο ενδιάμεσο της διαδρομής μεταξύ Καλαμάτας – Μεγαλόπολης.
Το Δυρράχι αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εσένα που θες να απολαύσεις τη μαγεία της Πελοποννησιακής υπαίθρου, μακριά από τις πόλεις και τη φασαρία τους. Απέχει 212 χιλιόμετρα από την Αθήνα (περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά) και 31 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα (40 λεπτά).
Γνωριμία με την ιστορία του χωριού
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τον Δυρράχιο, γιο της Μέλισσας και του Ποσειδώνα, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν οικιστής του αρχαίου Δυρραχίου, μια από τις εκατό πόλεις της Αρχαίας Λακωνίας. Το χωριό αναφέρθηκε δύο φορές τόσο από τον Στέφανο Βυζάντιο τον 6ο αιώνα, όσο και στο Χρυσόβουλλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου (14ος αιώνας).
Έντονη ήταν η συνεισφορά του Δυρραχίου στην Ελληνική Επανάσταση. Ήδη από το 1776 το χωριό γίνεται έδρα του Κλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσίωτη. Εκ τότε νικηφόρες μάχες διεξήχθησαν στην περιοχή. Επιπλέον από το χωριό είχε καταγωγή ο Παναγιώτης Κεφαλάς, ηγετικό πρόσωπο της Άλωσης της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) και θυσιάστηκε στη Μάχη στο Μανιάκι. Η συνεισφορά των Δυρραχιτών στην Άλωση της Τριπολιτσάς απεικονίζεται στον πίνακα του.
Καθαρά Δευτέρα στο Δυρράχι για τις “Μπαρμπούτες“
Αν βρεθείς την Καθαρά Δευτέρα θα έχεις τη δυνατότητα να δεις το τοπικό αποκριάτικό έθιμο “Μπαρμπούτες“, με τις ρίζες του να ξεπερνούν έναν αιώνα. Οι Μπαρμπούτες αποτελούν έναν τρόπο εκτόνωσης των Δυρραχιτών από την καθημερινότητα τους. Η προετοιμασία ξεκινούσε πυρετωδώς μια μέρα πριν και συγκεκριμένα την Κυριακή των Αποκριών. Με γκασμάδες και φορτωτριχιές έβγαζαν αφάνες, τις οποίες μπούρλιαζαν στις τριχιές, τις έσερναν με τον ώμο τους και τις συγκέντρωναν στα κεντρικά σημεία των γειτονιών για το άναμμα της φωτιάς. Ακολουθούσε φαγοπότι και έπειτα, μικροί και μεγάλοι έβγαιναν έξω για το άναμμα της φωτιάς και, φορώντας παλιά ρούχα, μεταμφιέζονταν σε Μπαρμπούτες.
Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, σε κάθε γειτονιά ηχούσαν οι ήχοι από τρομπέτες (θαλασσινά όστρακα), τενεκέδες, κουδούνια και τύμπανα από δέρμα ζώου. Αυτά έδιναν το σύνθημα για την έναρξη του εθίμου, με τους Μπαρμπούτες να ξεκινούν σε διάφορα σημεία του χωριού. Στο έθιμο συμμετείχαν άντρες, γυναίκες και παιδιά, με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχει η “Αναστασία” – ένα κεφάλι μουλαριού, ειδικά κατασκευασμένο, το οποίο φορούσαν δύο άνθρωποι στους ώμους τους, σκεπασμένοι με κουρελού, συμβολίζοντας το ζώο που βοηθούσε στις αγροτικές εργασίες.
Σημαντικά στοιχεία του εθίμου ήταν επίσης το όργωμα με ξύλινο αλέτρι, που έσερναν δύο μεταμφιεσμένοι, καθώς και ο παραδοσιακός γάμος, όπως γινόταν παλαιότερα, όπου ο άντρας ντυνόταν γυναίκα και η γυναίκα, άντρας. Τα πρόσωπα των Μπαρμπουτών βάφονταν από τη μουτζούρα των τηγανιών και των φούρνων.
Το έθιμο ολοκληρωνόταν με τον “παπά της Καθαράς Δευτέρας”, ο οποίος σατίριζε όλα τα παράξενα γεγονότα που είχαν συμβεί στις οικογένειες του χωριού.
Κάθε Καθαρά Δευτέρα κόσμος από διάφορες περιοχές συγκεντρώνονται στο Δυρράχι, ώστε να δουν το αποκριάτικο έθιμο “Μπαμπούτες”.
Πεζοπορία στο Ρέμα των Μύλων
Το μονοπάτι ‘Ρέμα των Μύλων’, στο Δυρράχι, έχει μήκος 3 Χλμ. και ξεκινά από το σημείο που βρίσκεται ο νερόμυλος του Πελεκάση, στην έξοδο προς Νεοχώρι. Είναι εύκολης διάβασης σε μία πολύ όμορφη διαδρομή με πλατάνια, έλατα, κυπαρίσσια και νερά. Στην περιοχή αυτή, οι θα περιηγηθείς σε παλιά κτίρια και μυλωνεία, ενώ τα μονοπάτια που οδηγούν στο Νεοχώρι και τα Μαυροειδέϊκα προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία επαφής με τη φύση και την ιστορία του τόπου.
Στο μονοπάτι από τα Μαυροειδέϊκα προς το Νεοχώρι θα συναντήσεις αρκετά σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο «παλιόπυργας», το φράγκικο παρατηρητήριο με την εντυπωσιακή θέα. Επιπλέον στη διαδρομή σου θα βρεις και το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο διατηρεί την αυθεντικότητά του και μαρτυρά τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής.
Επίσκεψη στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται μέσα σε σπηλιά, λίγο έξω από το χωριό. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μέσα στη σπηλιά βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας από κατοίκους του χωριού. Η σπηλιά αποτέλεσε κρησφύγετο των κατοίκων του χωριού κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Κυριαρχίας στην Πελοπόννησο, αλλά και στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπαίνοντας στην εκκλησία θα αντικρίσεις τις επιβλητικές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού. Μπορείς να φτάσεις εύκολα με το αυτοκίνητο σου από το δρόμο που οδηγεί στη Μονή Ρεκίτσας. Θα χρειαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητο στο τέλος του δρόμου και έπειτα να συνεχίσεις περπατώντας προκειμένου να συναντήσεις τη Μονή.
Επίσκεψη στην ιστορική Μονή Ρεκίτσας
Την ιστορία του χωριού διαμόρφωσε η Μονή Ρεκίτσας, την οποία θα τη βρεις 7 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου. Η ύπαρξη της Μονής χρονολογείται ήδη από το 1600μχ, ενώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε λημέρι Κλεφτών και Αρματολών. Στη Μονή μόνασε μέχρι το 1817 ο Παπαφλέσσας. Παρά τις καταστροφές που υπέστησε από τον Ιμπραήμ, σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής. Στις 16 Αυγούστου λαμβάνει χώρα γιορτή με πλήθος κόσμου και αρχών.


Γιατί το Δυρράχι;
Το Δυρράχι αποτελεί εκείνον τον προορισμό που ψάχνουμε ώστε να αποφορτιστούμε από την καθημερινότητα μας. Σε αυτό το μικρό χωριό της Φαλαισίας η ιστορία και η τοπική παράδοση συνυπάρχουν με τη φύση προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε εσένα που θες να χαλαρώσεις. Είτε βρεθείς το καλοκαίρι είτε το χειμώνα, το Δυρράχι πάντα θα έχει να σου προσφέρει αυτό που ίσως έψαχνες καιρό.
Ευχαριστώ θερμά την Αδελφότητα Δυρραχιτών για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού και πληροφοριών. Η συγκεκριμένη ομάδα δραστηριοποιείται στην προβολή του χωριού, ως έναν εναλλακτικό προορισμό στην καρδιά της Πελοποννήσου. Αξίζει να την ακολουθήσεις στο instagram στο @dyrrachi_arkadias και να παρακολουθείς τη δράση της.


Περισσότερο Travel Vibe εδώ.
© 2025, Antonis Romanos. All rights reserved.