Greece All Over Me

Ελληνικά νησιά και Σεπτέμβριος. Ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Αύγουστος. Η κορύφωση του καλοκαιριού. Όλοι θέλουν να πάρουν άδεια την εβδομάδα του 15 Αύγουστου. Όλοι θέλουν να μην είναι στο κλεινόν άστυ. Κλισέ. Αλλά θέλουν. Η Αθήνα αδειάζει, τα ελληνικά νησιά γεμίζουν και με το πέρας των διακοπών όλοι νοσταλγούν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους σε κάποιο γραφείο το απέραντο ελληνικό γαλάζιο που δεν αντικρύζουν πια. Γιατί όμως αυτός ο ψυχαναγκασμός για τον Αύγουστο; Γιατί να πρέπει να εξαντλήσεις τις ημέρες των διακοπών σου μόνο σε ένα μήνα; Τι γίνεται με τον Σεπτέμβρη που ακολουθεί; Μήπως ο Σεπτέμβρης και γενικά το φθινόπωρο είναι τελικά ο καλύτερος μήνας να επιλέξεις τα ελληνικά νησιά; Είναι. Και παρακάτω θα βρεις τους πέντε κυριότερους λόγους που θα σε κάνουν να θέλεις να κάνεις καλοκαιρινές διακοπές τον Σεπτέμβρη.

@giopat 
  • Κόσμος

Τον Αύγουστο και γενικά τους καλοκαιρινούς μήνες σίγουρα δεν είσαι ο μοναδικός/η που είχες την ιδέα να πας διακοπές σε κάποιο Ελληνικό νησί. Έλληνες και ξένοι καταφτάνουν με το ίδιο όνειρο με εσένα. Τις διακοπές. Έτσι το αποτέλεσμα είναι να περπατάς σε σοκάκια γεμάτα από κόσμο, να μην βρίσκεις σε μαγαζιά να καθίσεις, να μην μπορείς να βρεις πάρκινγκ στη χώρα του νησιού κ.ο.κ. Ό,τι ακριβώς αντιμετωπίζεις και στην πόλη απλά αυτή τη φορά το σκηνικό αλλάζει, και από γκρι άχρωμες πολυκατοικίες περιλαμβάνει λευκά σπίτια με μπλε παράθυρα. Από τον Σεπτέμβριο και μετά όμως ο κόσμος αραιώνει. Τα νησιά δεν είναι έρημα, δεν είναι και ασφυκτικά γεμάτα. Μπορείς να κάνεις βόλτα το βράδυ στα σοκάκια και να απολαμβάνεις την ηρεμία και το σκηνικό. Να πηγαίνεις σε όποιο μαγαζί/ταβέρνα/εστιατόριο σου αρέσει και να βρίσκεις αμέσως τραπέζι. Με λίγα λόγια, το φθινόπωρο θα απολαύσεις πραγματικά ένα νησί και θα το γνωρίσεις. Άσε που θα βγάλεις και τις φωτογραφίες σου ανενόχλητος, χωρίς πολύ κόσμο στο background, μόνο εσύ και η βουκαμβίλια.

@postcardsbyhannah
  • Καιρός

Ο καιρός. Ένα τεράστιο κεφάλαιο. Όλοι για διακοπές θέλουμε ήλιο, ζέστη και ξαστεριά. Σίγουρα όμως δεν θέλουμε ‘’40 βαθμοί, λιώνει το κορμί’’ γιατί μπορεί η λύση να είναι μια ‘’πάμε παραλία’’, αλλά με τις άλλες ώρες τι γίνεται; Εννοώ, ναι, καλοκαίρι σημαίνει να είσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στη θάλασσα αλλά σίγουρα ακόμα και εκεί, οι θερμοκρασίες αν είναι ανυπόφορες και όσο και να ‘’βουτάς’’ το να παραμείνεις για πολλές ώρες στην ξαπλώστρα/πετσέτα/ψάθα γίνεται δύσκολο και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες και επικίνδυνο. Τον Σεπτέμβρη ο καιρός είναι ιδανικός. Λίγη δροσιά το πρωί, ζέστη φυσιολογική το μεσημέρι και δροσιά για ένα ελαφρύ μακρυμάνικο το βράδυ. Νιώθεις να αναπνέεις με λίγα λόγια και φυσικά απολαμβάνεις καλύτερα όποια δραστηριότητα και αν κάνεις χωρίς να ιδρώνεις και να ‘’καταριέσαι’’ τη ζέστη. Επίσης, μην ξεχνάς ότι τον Σεπτέμβριο μειώνονται και τα μελτέμια στο Αιγαίο άρα οι πιθανότητες να βάλεις εκείνη τη φούστα όπου με τον αέρα θα ήταν απαγορευτική, ή να κάνεις οποιοδήποτε χτένισμα θέλεις χωρίς να αυτό να χαλάσει, αυξάνονται.

 @tom.ella.moments
  • Ακτοπλοϊκά

Μεγάλη πληγή γιατί ας μην γελιόμαστε, είμαστε αρκετοί εκεί έξω που δυστυχώς δεν γνωρίσουμε από πολύ νωρίς τις ημέρες που θα πάρουμε άδεια ή δεν έχουμε καταλήξει στον προορισμό ήδη 3 μήνες νωρίτερα. Για να βρεις ακτοπλοϊκά τον Αύγουστο λοιπόν θα πρέπει ή να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, ή να έχει πιάσει κάποιο τάμα σε κάποια Παναγιά, ή να έχεις κανονίσει τις διακοπές σου κάποιους μήνες νωρίτερα. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχεις το εισιτήριό σου μεν, θα ταξιδέψεις στοιβαγμένος πάνω σε ένα ασφυκτικά γεμάτο πλοίο δε. Από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Διαλέγεις προορισμό, πηγαίνεις με τη βαλίτσα στο λιμάνι, βγάζεις επιτόπου εισιτήριο, επιβιβάζεσαι σε ένα πλοίο όπου μπορείς να διαλέξεις εσύ που θες να καθίσεις και όχι να στο επιβάλλουν οι συνθήκες και voila! Καλό ταξίδι.

@manoleas
  • Διαμονή

Δεν θα μιλήσω πάλι για τη δυσκολία του να βρεις διαμονή τον Αύγουστο τελευταία στιγμή. Θα μιλήσω αυτή τη στιγμή για το οικονομικό κομμάτι. Αν και ο Σεπτέμβριος ίσως θεωρείται πολλές φορές high season, o Ιούλιος και ο Αύγουστος σίγουρα θεωρούνται high high season. Ξέρω, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο αλλά οι τιμές εκείνη την περίοδο στο καταλύματα είναι στο πικ τους. Είναι οι υψηλότερες μέσα στον χρόνο και σίγουρα πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στις ανέσεις που περιμένεις ανάλογα με το ποσό που ζητάνε και δίνεις. Τον Σεπτέμβριο αντίθετα, είναι πολύ πιο οικονομικά, ακόμα και κάποια αρκετά καλά ξενοδοχεία ρίχνουν τις τιμές τους προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο. Έτσι, πέρα από το ότι έχεις πλέον την επιλογή να διαλέξεις εσύ το που πραγματικά θέλεις να μείνεις και να μην σε οδηγήσουν πάλι οι συνθήκες σε επιλογές που δεν θα έκανες αν ήταν στο χέρι σου, έχεις και τη δυνατότητα να επιλέξεις κάποιο δωμάτιο όπου τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο οικονομικά θα σου ήταν αδύνατο.

@christinatouloumtzidou
  • Παραλίες

Όπως ήδη αναφέρθηκε καλοκαιρινές διακοπές και παραλία είναι όπως το βούτυρο και το ψωμί. Πάνε πακέτο. Τι γίνεται όμως τους καλοκαιρινούς μήνες στις παραλίες; Είναι ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο. Είτε πρόκειται για παραλίες της Αθήνας, είτε πρόκειται για τις παραλίες του νησιού. Το πιο πιθανό είναι είτε να μην βρίσκεις εύκολα ξαπλώστρα σε κάποια οργανωμένη παραλία, είτε να μην βρίσκεις ούτε σκιά για δείγμα ή κάποια θέση να στήσεις τη δική σου ομπρελίτσα σε ελεύθερη παραλία είτε πάλι να συναντήσεις το γνωστό θέμα με το πάρκινγκ σε δημοφιλείς παραλίες του όποιου νησιού. Να είναι δηλαδή δύσκολο, χρονοβόρο έως ανύπαρκτο. Αυτά είναι κάποια από τα προβλήματα όπου σίγουρα δεν θα συναντήσεις από Σεπτέμβρη. Ο κόσμος μειώνεται αισθητά, οι παραλίες είναι πιο καθαρές από ποτέ, (κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει όλο το χρόνο), και μπορείς να απολαύσεις τη διαδρομή σου από την ομπρέλα σου προς τη θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να κάνεις σλάλομ ανάμεσα στους λουόμενους. Extra tip:  Το νερό της θάλασσας είναι πιο ζεστό από τον Σεπτέμβρη και μετά.

@manoleas

Συμπέρασμα; Τον Σεπτέμβριο θα κάνεις τις διακοπές σου σε κάποιο ελληνικό νησί χωρίς το άγχος αν θα βρεις εισιτήρια, θα μπορείς να δεις τις ομορφιές του χωρίς να μπαίνει εμπόδιο σε αυτό η πολυκοσμία, θα βρεις αρκετά ποιο οικονομικά καταλύματα και φυσικά ο καιρός θα είναι ιδανικός. Ζεστός τις μεσημεριανές ώρες, δροσερός τις βραδινές. Τι άλλο να χρειάζεται κανείς;

ΥΓ. Ζακέτα να πάρεις.

© 2019, Eirini Fengoudaki. All rights reserved.

Η Ειρήνη αγαπάει τους μακρόσυρτους τίτλους. Γι’ αυτό και σπούδασε περίεργα πράγματα όπως Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων, Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων, Digital and Brand Marketing. Υποστηρίζει ακράδαντα ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν είχαν όλοι στα σπίτια τους βιβλιοθήκες. Αγαπάει τη φωτογραφία, τα soundtrack του Ταραντίνο, τη λέξη ‘’ασκαρδαμυτκί’’. Δεν αγαπάει τη ρέγκε. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει τουρίστρια. Μέχρι τότε ταξιδεύει σε κάθε πιθανή και απίθανηγωνιά του πλανήτη με τη φωτογραφική της μηχανή ώστε όταν έρθει η ώρα να ξέρει ακριβώς που πρέπει να πάει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *