Europe Stories Trip Ideas Ιταλία

Πώς να δεις την Εμίλια Ρομάνα στην Ιταλία με το τρένο

Η επαρχία της Εμίλια Ρομάνα στη βορειο-κεντρική Ιταλία είναι διάσημη για τη γαστρονομία, την τέχνη και την πλούσια ιστορία της. Θα έχεις σίγουρα ακουστά την Μπολόνια και την Πάρμα, ίσως και τη Φεράρα και τη Ραβένα. Όλες αυτές οι πόλεις λοιπόν βρίσκονται στην επαρχία της Εμίλια Ρομάνα.

Ένα άλλο πράγμα για το οποίο φημίζεται η Ιταλία βέβαια είναι τα τρένα της. Είναι άνετα, γρήγορα και το δίκτυο ενώνει σχεδόν όλες τις πόλεις της χώρας. Επομένως, γιατί να μην εκμεταλλευτείς την ευκαιρία να εξερευνήσεις αυτή την πλούσια περιοχή με έναν άνετο, ξεκούραστο και προπαντός, οικολογικό τρόπο;

Έχοντας μερικά από τα πιο γρήγορα τρένα στην Ευρώπη και με διαδρομές σε ειδυλλιακά τοπία, η Εμίλια Ρομάνα είναι ένας τέλειος προορισμός για όσους αγαπούν τα ταξίδια με τρένο.

Επίσης, το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής παρέχει γρήγορη σύνδεση και με την υπόλοιπη Ιταλία. Ενδεικτικά, τα τρένα υψηλής ταχύτητας (AV) των εταιρειών Trenitalia και Italo, συνδέουν την Μπολόνια και το Ρέτζιο στην Εμίλια Ρομάνα με μια σειρά από πόλεις, όπως το Μιλάνο, το Τορίνο, τη Βερόνα, το Μπολτζάνο, τη Φλωρενία, τη Βενετία, τη Ρώμη και τη Νάπολη.

Οι αψιδωτές στοές της Μπολόνια, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO // Photo by Arno Senoner on Unsplash

Από την άλλη, όσοι θέλουν να κάνουν πιο τοπικές εκδρομές και προτιμούν το slow travel, τα τοπικά τρένα είναι εύκολα προσβάσιμα. Επιπλέον, συνδέουν όλες τις πόλεις της Εμίλια Ρομάνα μεταξύ τους, σαν τον κορμό με τα κλαδιά ενός δέντρου.

Καθώς απλώνεται από τα Απέννινα Όρη έως το δέλτα του ποταμού Πάδου και την ακτή της Αδριατικής, η Εμίλια Ρομάνα είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν την εμπειρία της τοπικής ιταλικής κουζίνας, αλλά και πλούσια ιστορία, κουλτούρα και τέχνη. Όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται να νοικιάσεις αυτοκίνητο, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμα με το τρένο.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τον αρχαίο ρωμαϊκό δρόμο της Via Emilia και ας δούμε τους καλύτερους προορισμούς με τρένο στην Εμίλια Ρομάνα, ξεκινώντας από το Μιλάνο:

Πιασέντζα – Η αυθεντική “γαστρονομική κοιλάδα”

(1 ώρα με το τρένο από το Μιλάνο)

Οι Ρωμαίοι την έλεγαν “ένα ευχάριστο μέρος”. Η ειδυλλιακή Πιασέντζα είναι στο κέντρο της κοιλάδας του ποταμού Πάδου. Καθώς είναι μόλις 60 χιλιόμετρα από το Μιλάνο, μπορείς να φτάσεις στην Πιασέντζα σε κάτι παραπάνω από 1 ώρα.

Αν σου αρέσει το καλό φαγητό, εδώ θα ανακαλύψεις την αληθινή “κοιλάδα της γαστρονομίας” της Ιταλίας. Χαρακτηριστικά, στην Πιασέντζα είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αλλαντικών, τυριών και Π.Ο.Π. κρασιών, όπως τα Gutturnio, Malvasia και Ortrugo.

Όμως, το highlight της πόλης είναι ο καθεδρικός της (Duomo), που είναι αφιερωμένος στην Παναγία και την Αγία Ιουστίνα. Ο Ντουόμο της πόλης ενώνει αρχιτεκτονικά το κλασικό στυλ της Εμίλια Ρομάνα με γοτθικά στοιχεία νεότερης ηλικίας.

 www.emiliaromagnaturismo.it/en/towns/piacenza

Πάρμα – Η πρωτεύουσα της δημιουργικής γαστρονομίας

(30 λεπτά με το τρένο από την Πιασέντζα)

Πάρμα, ο καθεδρικός ναός και το βαφτηστήριο

Η Πάρμα είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Εμίλια Ρομάνα. Αν σου θυμίζει κάτι το όνομά της, αυτό είναι το γνωστό προσούτο της Πάρμα. Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι η πόλη φημίζεται για το φαγητό της. Τόσο πολύ μάλιστα, που πρόσφατα η UNESCO της έδωσε τον τίτλο “Δημιουργική Πόλη για τη Γαστρονομία”. Έναν τίτλο που έχει δώσει επίσης και σε πόλεις όπως το Μπέργκαμο στη βόρεια Ιταλία αλλά και στη δική μας Θεσσαλονίκη.

Το διάσημο προσούτο της Πάρμα

Εκτός από το προσούτο, η Πάρμα είναι επίσης γνωστή για τη διάσημη παρμεζάνα ή Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο, όπως είναι το επίσημο όνομα του τυριού. Φυσικά, δεν είναι μόνο η παρμεζάνα και το προσούτο που θα βρεις στην Πάρμα, αλλά και χίλια άλλα, όπως το σαλάμι di Felino. Να σκεφτείς ότι λίγο πιο νότια από την Πάρμα, στην κοιλάδα Λανγκιράνο, θα βρεις περίπου 500 επίσημους παραγωγούς του διάσημου προσούτο. Καλύτερα να αφήσεις τα σφιχτά παντελόνια στο σπίτι.

 www.emiliaromagnaturismo.it/en/towns/parma

Μοδένα – Ράλι, μπαλσάμικο και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO

(30 λεπτά με το τρένο από την Πάρμα)

Αφήνοντας πίσω μας την Πάρμα (και ελπίζω έχοντας χωνέψει το προσούτο και την παρμεζάνα), πάμε παρακάτω στην εξερεύνησή της Εμίλια Ρομάνα. Επόμενος σταθμός: Μοδένα.

Η Μοδένα είναι διάσημη για τα ράλι με αγωνιστικά αυτοκίνητα Φεράρι, Λαμποργκίνι και Μαζεράτι. Αλλά εκτός από τους αγώνες αυτοκίνητων, η Μοδένα έχει πλούσια αρχιτεκτονική και κουλτούρα. Αυτός ο συνδυασμός κάνει την πόλη ένα τέλειο μείγμα καινοτομίας και παράδοσης.

Συχνά την αποκαλούν και “κοιλάδα των μηχανών”, καθώς είναι το κέντρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ιταλία. Επίσης, εδώ έχουν τη βάση τους γνωστοί κατασκευαστές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ενώ θα βρεις και σχετικά μουσεία. Μάλιστα, μεταξύ 11-14 Μαΐου 2023, η Μοδένα φιλοξενεί μια τετραήμερη γιορτή, το Motor Valley Fest, με πολλές εκδηλώσεις, παραστάσεις και δραστηριότητες.

Από την άλλη, όσοι αγαπούν την κουλτούρα και την ιστορία, θα βρουν στη Μοδένα τρία Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: τον καθεδρικό, τον πύργο της πόλης (Torre Civica) και την κεντρική πλατεία (Piazza Grande).

Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι η Μοδένα είναι και το κέντρο παραγωγής του ομώνυμου βαλσαμικού ξυδιού, προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως (Π.Ο.Π.).

 www.emiliaromagnaturismo.it/en/towns/modena

Μπολόνια – Η αδιαμφισβήτητη παγκόσμια πρωτεύουσα φαγητού

(33 λεπτά με το τρένο από τη Μοδένα)

Η πόλη της Μπολόνια

Η ιστορική πόλη της Μπολόνια είναι ανάμεσα στα Απέννινα Όρη και την κοιλάδα του Πάδου. Συνεχώς ο κόσμος την ψηφίζει ως τη γαστρονομική πρωτεύουσα του πλανήτη και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Εδώ θα βρεις πληθώρα τοπικών λιχουδιών, όπως η μορταδέλλα και τα φρέσκα, χειροποίητα τορτελίνι, αλλά και τις ταλιατέλες με κρέας (το γνωστό ραγκού). Όσα και να πούμε για το φαγητό της Μπολόνια θα είναι λίγα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας να το δοκιμάσεις επί τόπου!

Ταλιατέλες με κρέας ραγκού

Αλλά, όσο το ιταλικό παρατσούκλι της Μπολόνια είναι “η χοντρή” (εξαιτίας της πλούσιας τοπικής κουζίνας), άλλο τόσο είναι και το “η πολυμαθής”, καθώς το πανεπιστήμιο της είναι το παλαιότερο της Ευρώπης, από το 1088.

Επιπρόσθετα, η Μπολόνια είναι στη λίστα της UNESCO, Δημιουργικές Πόλεις – “Πόλη της Μουσικής”. Ενώ το 2021, οι διάσημες αψιδωτές στοές της έγιναν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 www.emiliaromagnaturismo.it/en/towns/bologna

Φεράρα – Τέχνη και πολιτισμός στην καρδιά της αναγεννησιακής Ιταλίας

(30 λεπτά με το τρένο από την Μπολόνια)

Η Φεράρα, γνωστή ως η Πόλη της Αναγέννησης, είναι μεταξύ της Μπολόνια και της Βενετίας. Είναι μια εκπληκτική πόλη, με πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, κάτι που την έβαλε στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1995.

Αν και η πόλη σχεδιάστηκε κατά την Αναγέννηση, στη σύγχρονη εποχή έγιναν πολλές παρεμβάσεις στον αστικό σχεδιασμό. Αυτό τη μεταμόρφωσε πλέον σε έναν τέλειο συνδυασμό ιστορικού και σύγχρονου αστικού τοπίου.

Ένας εύκολος τρόπος να εξερευνήσεις τη Φεράρα και τις γύρω περιοχές είναι με ποδήλατο. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ποδηλατάδα γύρω από τα τείχη που περικλείουν το ιστορικό κέντρο της πόλης (που επιπλέον, είναι κλειστό για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές). Ενώ όσοι θέλουν να βγουν από την πόλη, μπορούν να πάρουν ένα από τα πολλά μονοπάτια ποδηλατικού τουρισμού. Με τόση έμφαση στο ποδήλατο, σίγουρα δε θα σας ξαφνιάσει το ότι η Φεράρα έχει το παρατσούκλι “Πόλη των Ποδηλάτων”.

www.emiliaromagnaturismo.it/en/towns/ferrara

Ραβέννα – Αξιοθέατα στην ιστορική πόλη της Αδριατικής

(1  ώρα με το τρένο από τη Φεράρρα)

Ραβέννα

Αφού χορτάσαμε ποδηλατάδες (για να κάψουμε τις θερμίδες που φάγαμε στην Μπολόνια), συνεχίζουμε με το τρένο προς Ραβέννα.

Η Ραβέννα, υπήρξε ιστορική βυζαντινή πόλη και επίσης πρωτεύουσα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά συνέπεια, είναι γεμάτη ιστορικά αξιοθέατα. Η πόλη είναι ανάμεσα στο Σαν Μαρίνο και την Μπολόνια, και έχει πολλά μνημεία στη λίστα της UNESCO. Όπως για παράδειγμα, η Βασιλική του Σαν Βιτάλε, το Βαφτιστήριο του Νέου, το Μαυσωλείο της Γκάλα Πλασίντια και το Μαυσωλείο του Θεοδόριχου.

Ραβέννα, το Μαυσωλείο του Θεοδόριχου

Επίσης, καθώς είναι σε μικρή απόσταση από την πανέμορφη ακτογραμμή της ιταλικής πλευράς της Αδριατικής, έχει άμεση πρόσβαση σε εννιά (9) παραλίες. Πλήρως εξοπλισμένες φυσικά με ξενοδοχεία, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Εδώ, ο ταξιδιώτης μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί, απολαμβάνοντας τη θάλασσα, καλό φαγητό και κρασί.

 www.emiliaromagnaturismo.it/en/towns/Ravenna

Ρίμινι – Μια δροσιστική βουτιά στην Αδριατική Ριβιέρα 

(58 λεπτά με το τρένο από τη Ραβέννα)

Ρίμινι, η γέφυρα του ποταμού Τίβερη

Φτάσαμε αισίως στον τελικό μας προορισμό, σε αυτή την υπέροχη διαδρομή με τρένο που ξεκίνησε από το Μιλάνο. Μιλάμε φυσικά για το Ρίμινι, το διάσημο θέρετρο της Αδριατικής Ριβιέρας.

Εκτός όμως από τις ωραίες του παραλίες, το Ρίμινι προσφέρει επίσης στον επισκέπτη πλούσια ιστορία και πολιτισμό στη γύρω περιοχή. Εδώ θα βρείτε και το Διεθνές Μουσείο Φεντερίκο Φελίνι. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη και σεναριογράφου.

Το μουσείο Φελίνι στο Ρίμινι

Το μουσείο περιλαμβάνει τρία σημαντικά αξιοθέατα της παλιάς πόλης του Ρίμινι. Πιο συγκεκριμένα, το κάστρο Σισμόντο, το σινεμά Φουλγκόρ και την πλατεία Μαλατέστα, γνωστή και ως “πλατεία των ονείρων”.

Εκτός όμως από το μουσείο Φελίνι, το Ρίμινι έχει πληθώρα από εστιατόρια, μαγαζιά για ψώνια και ευκαιρίες για δραστηριότητες. Σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σε ενθουσιάσει!

www.emiliaromagnaturismo.it/en/towns/rimini

Συνοψίζοντας

Η Εμίλια Ρομάνα είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, γνωστή για τη γαστρονομία της. Επιπλέον, το άρτιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιταλίας δίνει την ευκαιρία σε όποιον αγαπά τις αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, να την ανακαλύψει εύκολα και ξεκούραστα. Είναι επίσης και ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να ταξιδεύεις. Μην περιμένεις άλλο, οι γοητευτικές πόλεις της Εμίλια Ρομάνα σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις!

 

© 2023, Eleanna | Chic Travel Tales. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.