Europe Stories Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα Travelvibe για το εντυπωσιακό Stonehenge

To Stonehenge είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στην Σκωτια της Αγγλίας  Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.

Το όνομα Stonehenge προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen gist, που σημαίνουν ‘κρεμαστοί λίθοι’ και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων γνωστών ως henge(s), δηλαδή κυκλικές περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει. Μορφολογικά έχει μακρινή μόνον συγγένεια με τους υπόλοιπους λίθινους κύκλους των Βρετανικών νήσων ενώ τα περίφημα τρίλιθά του το καθιστούν μοναδικό.

Το Στόουνχεντζ και ο περιβάλλων χώρος του προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά το 1986.

Μέχρι σήμερα μελετητές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως το μνημείο είτε χτίστηκε από Μυκηναίους, είτε από Ρωμαίους, είτε από Βρετανούς, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν την κατασκευή του ακόμα και από εξωγήινους πολιτισμούς.

Μέχρι σήμερα μελετητές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως το μνημείο είτε χτίστηκε από Μυκηναίους, είτε από Ρωμαίους, είτε από Βρετανούς, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν την κατασκευή του ακόμα και από εξωγήινους πολιτισμούς.

Το Stonehenge μάλλον ήταν τόπος λατρείας στον οποίο είτε γίνονταν και ανθρωποθυσίες είτε πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες, γιατί πολύ κοντά τσο σημερινό μνημείο βρέθηκε μετά από ανασκαφές ένα νεκροταφείο.

Το σημαντικότερο θέμα σχετικά με το Stonehenge και αυτό που το έχει κάνει τόσο διάσημο και έχει αναπτύξει τόσες θεωρίες γύρω από αυτό είναι ότι δεν βρεθεί γραπτό κείμενο που να περιγράφει το πως χτίστηκε το μνημείο και το που και πως χρησιμοποιούνταν.

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δηλαδή ήταν τόπος θρηκευτικής λατρείας. Οι πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι οι πέτρες του εσωτερικού κύκλου μεταφέρθηκαν στο Stonehenge από το Βόρειο Pembrokeshire της Ουαλίας, μία τοποθεσία που βρίσκεται 220km μακριά.

Η τοποθεσία βρίσκεται περίπου μιαμιση ώρα νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Οι επισκέπτες δε μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα στις πέτρες ή να τις αγγίξουν, παρά να τις δουν από μακριά. Ετσι στην πραγματικότητα ο επισκέπτης δε βλέπει τίποτα περισσότερο από αυτό που φαίνεται και έξω από τα συρματοπλέγματα που οριοθετούν το μνημείο.

@boudicca_boksdot

Ο πιο εύκολος τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος το Stonehenge είναι να πάει με το αυτοκίνητο. Αν ο επισκέτης διαλέξει να πάει με το τραίνο θα ταλαιπωρηθεί πολύ μιας και ο κοντινότερος σταθμός είναι το Salisbury που βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά.

Το τραίνο ξεκινάει στο Waterloo Station και κάνει περίπου μιαμιση ώρα. Μετά θα πρέπει να πάρετε ταξί το οποίο θα στοιχίσει αρκετά χρήματα ή το τοπικό λεωφιρείο το οποίο δεν έχει και πάρα πολύ συχνά δρομολόγια. Ενας άλλος τρόπος είναι με λεωφορείο το οποίο ξεκινά από τον Victoria Coach Station και κάνει περίπου 2 ώρες.

Η κοντινότερη στάση είναι το Amesbury που απέχει περίπου 3.5 χιλιόμετρα και οι περισσότεροι περπατάνε μέχρι το Stonehenge. Η είσοδος κοστίζει 8 λίρες και το μνημείο είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 9.30πμ μέχρι τις 6μμ το καλοκαιρι (Μάρτιο-Οκτωβριο) και από τις 9.30πμ μέχρι τις 4μμ το χειμώνα.

Και για να λυθούν κάποια μυστήρια, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, το πελώριο πέτρινο μνημείο τελικά δεν ήταν ούτε προϊστορικό παρατηρητήριο,ούτε ναός,ούτε εξωγήινο δημιούργημα. Ήταν απλώς το πρώτο σύμβολο ενότητας των Βρετανικών Λαών, οι οποίοι μετά από πολλές συγκρούσεις.έκαναν ανακωχή θέτωντας τα πρώτα θεμέλια για ένα Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι γιγάντιες πέτρες  συμβολίζουν τους προγόνους των φυλών των πρώτων αγροτικών κοινοτήτων της Βρετανίας και η κατασκευή του απαιτούσε την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι έπρεπε να κουβαλήσουν τις πέτρες σε αποστάσεις πολύ μεγάλες και να τις τοποθετήσουν.

Ο λόγος που οι αρχαίοι Βρετανοί διάλεξαν την συγκεκριμένη τοποθεσία είναι επειδή το θεωρούσαν ως το κέντρο του κόσμου τους και εκεί μαζευόντουσαν όλοι για να γιορτάσουν τα θερινά και χειμερινά ηλιοστάσια.

Το Stonehenge είναι ένας προορισμός πολυ διαφορετικός από τα τετριμμένα και σε σύγκριση με έναν πιο τουριστικό και safe προορισμό.

Το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον να επισκεφτείς, να μάθεις και να εξερευνήσεις το χιλιάδων χρόνων μυστήριο που κρύβεται πίσω από αυτό το μέρος και να ζήσεις την εμπειρία. Προσωπικά είναι ένα όνειρο που στο μέλλον θα γίνει πραγματικότητα.

© 2020, Christos Zacharopoulos. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *