Europe Stories Νορβηγία

Flåm-Myrdal: Ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια με τρένο, στο κόσμο

Καλώς ήρθατε σε ένα ταξίδι στον σιδηροδρομικό σταθμό Flåm. Η σιδηροδρομική γραμμή Flam-Myrdal έχει περιγραφεί ως ένα από τα ομορφότερα ταξίδια με τρένο στον κόσμο και είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στη Δυτική Νορβηγία.

Το τρένο τρέχει από το τέλος του Aurlandsfjord, ένας παραπόταμος του Sognefjord, μέχρι τα ψηλά βουνά στο σταθμό Myrdal.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ

Το περιοδικό National Geographic Traveler Magazine αποκαλεί τη σιδηροδρομική γραμμή Flam-Myrdal ένα από τα 10 κορυφαία ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη, ενώ το 2014, ο Lonely Planet Traveler το ονόμασε το καλύτερο ταξίδι με το τρένο στον κόσμο.

Myrdal Railstation

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Η κατασκευή της γραμμής άρχισε το 1924, με το άνοιγμα της γραμμής το 1940. Επιτρέποντας στην περιοχή Sogn πρόσβαση στο Μπέργκεν και στο Όσλο μέσω της γραμμής Bergen-Oslo. Η ηλεκτρική έλξη άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944. Μέχρι το 1991, το τρένο συνδέθηκε με μια υπηρεσία πορθμείων από το Flåm στο Gudvangen. Το 1992, οι εμπορευματικές μεταφορές τερματίστηκαν και λόγω των χαμηλών τιμών των εισιτηρίων και των υψηλών λειτουργικών εξόδων, η γραμμή ήταν σχεδόν κλειστή. Το 1998, ο Flåm Utvikling ανέλαβε το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις εισιτηρίων για τη γραμμή. Τα τρένα παραμένουν υπό τη διαχείριση των Νορβηγικών Σιδηροδρόμων (NSB), ενώ η ίδια η γραμμή ανήκει και λειτουργεί από τη Νορβηγική Εθνική Διοίκηση Σιδηροδρόμων.

  • Παλαιά σιδηροδρομική γραμμή
  • Old railway
 

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΗ

Τη γραφική αυτή διαδρομή με το παραδοσιακό τρένο μπορείτε να την πραγματοποιήσετε είτε ξεκινώντας από το χωριό Flam, είτε από το Myrdal. Σε αυτή τη μία ώρα το τρένο θα σας μεταφέρει από το επίπεδο της θάλασσας (Sognefjord) στο Flåm στον ορεινό σταθμό Myrdal, είτε το αντίστροφο φυσικά, εξαρτάται πάντα από το σημείο που θα επιλέξετε να το προσεγγίσετε. Επίσης να σημειωθεί ότι το Myrdal είναι ο τελικός σταθμός της σιδηροδρομικής γραμμής Bergen-Myrdal. Το κόστος της διαδρομής ξεκινάει από τα 490 ΝΟΚ περίπου 50 ΕΥΡΩ. Αναλυτικά όλα τα κόστη καθώς και τα δρομολόγια μπορείτε να τα βρείτε στο link εδώ.

Τιπ: Η διαδρομή από το Bergen μέχρι και το χωριό Myrdal με τρένο, όπου βρίσκεται και η αφετηρία του τοπικού τρένου Flam, είναι εξίσου μία από τις ομορφότερες διαδρομές ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο όπου όλο το τοπίο είναι χιονισμένο.

Left: Bergen-Oslo railway
Right: Flam railway

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ HULDRA

Σε ένα σημείο το τραίνο σταματά, επιτρέποντάς σας να πάρετε φωτογραφία τον μαγευτικό καταρράκτη Kjosfossen. Εδώ συνειδητοποιείτε πόση τουριστική διαδρομή είναι η σιδηροδρομική διαδρομή Flam -Myrdal. Πριν από τη στάση, στα μεγάφωνα του τρένου θα ακούσετε μια ιστορία για έναν τοπικό θρύλο που ονομάζεται Huldra. Ένα γυναικείο θηρίο που βρίσκεται μέσα στα βουνά και με το τραγούδι της μαγεύει όλους τους άντρες. Και φυσικά, όταν βγάζετε φωτογραφίες από τον καταρράκτη, μια όμορφη γυναίκα εμφανίζεται ψηλά στον καταρράκτη πίσω από ένα βράχο, χορεύει και τραγουδάει, προσπαθώντας να προσελκύσει τους τουρίστες.

Kjosfossen
https://www.instagram.com/p/B6lKZTpF8X-/?igshid=3lujgoe3iaz0

ΕΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Η γραμμή Flåm (στα νορβηγικά: Flåmsbana) είναι μια σιδηροδρομική γραμμή μήκους 20,2 χιλιομέτρων μεταξύ Myrdal και Flåm στο Aurland της Νορβηγίας. Μια γραμμή διακλάδωσης της γραμμής Μπέργκεν-Όσλο όπου διέρχεται από την κοιλάδα του Flåmsdalen και συνδέει την κύρια γραμμή με το Sognefjord. Η διαφορά ύψους της γραμμής είναι 866 μέτρα και έχει δέκα σταθμούς, είκοσι σήραγγες και μία γέφυρα. Ο σιδηρόδρομος Flåm είναι μία από τις πιο απότομες σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, με το 80% της διαδρομής να τρέχει με κλίση 5,5%. Λόγω της απότομης κλίσης και της γραφικής φύσης, η γραμμή Flåm είναι πλέον σχεδόν αποκλειστικά τουριστική υπηρεσία και έχει γίνει το τρίτο τουριστικό αξιοθέατο στη Νορβηγία.

Berekban Station

ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΜΕ MOUNTAIN BIKE

Μία από τις τοπ δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην περιοχή είναι η κατάβαση της κοιλάδας Flåm με Mountain Bike. Έχοντας προσεγγίσει λοιπόν τον σταθμό, είτε με το τρένο που έρχεται από το Bergen, είτε με το τρενάκι από το Flam, θα πρέπει να νοικιάσετε ένα από τα ποδήλατα που διαθέτει ο σταθμός, σε όλα τα μεγέθη, χρώματα και τα γούστα έτσι ώστε να ξεκινήσετε τη κατάβαση. Το κόστος ενοικίασης ανέρχεται περίπου στα 395 ΝΟΚ (40 ΕΥΡΩ). Περισσότερες πληροφορίες στο link εδώ.

Myrdal-Flam with mountainbike

Τιπ: Σε περίπτωση που δεν πάρετε δεύτερη φορά το τρένο για να επιστρέψετε στην αφετηρία σας, αλλά χρησιμοποιήσετε το mountain bike για την κατάβαση σας στο Flam, να έχετε υπόψιν σας ότι τα ποδήλατα τα παραλαμβάνει κάποιος υπεύθυνος της εταιρίας ο οποίος αναλαμβάνει να τα επιστρέψει στην αφετηρία τους (στο Myrdal) μαζί με τα υπόλοιπα ποδήλατα των τουριστών.

Hareina Village – Flam Church
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%A5m_Church

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο δρόμος από το Myrdal καλύπτει τα τελευταία 20 χιλιόμετρα της πιο εντυπωσιακής ποδηλατικής διαδρομής της Νορβηγίας. Ο Rallar Road είναι ο παλιός δρόμος πρόσβασης για ναυπηγεία από τότε που χτίστηκε η Γραμμή του Μπέργκεν περί το 1920. Τρέχει παράλληλα από τη σιδηροδρομική γραμμή FLAM από την απέναντι πλευρά του ποταμού. Το επάνω (πρώτο) τμήμα είναι ένα μη ασφαλτοστρωμένο κομμάτι όπου στα πρώτα χιλιόμετρα κάνετε κατάβαση μέσα από ένα ζικ-ζακ δρόμο 21 στροφών μέχρι να φτάσετε στο κατώτερο τμήμα εκεί όπου ξεκινάει η κοιλάδα.

Flam Primar School

Λίγα ακόμα χιλιόμετρα ποδηλασίας σε χωματόδρομο όμορφα στρωμένο, μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο παράλληλα του ποταμού θα σας μαγέψει. Καταπράσινο τοπίο, σε συνδυασμό πάντα με τα τρεχούμενα νερά, τα οποία κατεβαίνουν από τα βουνά και πολλοί μικροί καταρράκτες που ξεπηδούν από τις σχισμές των βράχων. Προς τα μέσα της διαδρομής σας προς το Flam θα συναντήσετε και τον ασφαλτωμένο δρόμο όπου πλέον μπορούν να μετακινηθούν πεζοί και οχήματα.

Flam Museum

Φτάνοντας στο Flam μπορείτε να κάνετε μία μικρή βόλτα στο γραφικό χωριουδάκι. Να πιείτε το τοπικό αφέψημα με ρόδι στο καφέ ‘’Bakkastova Cafe’’ και να δοκιμάσετε τα θεσπέσια τοπικά γλυκά από το φούρνο ‘’Flam Bakery’’ που βρίσκεται στο λιμάνι του μικρού χωριού.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ:

  1. Τους καταρράκτες Kjosfossen, Kårdalsfossen, Rjoandefossen και Brekkefossen.
  2. Το γαλακτοκομείο “Rallarrosa” στο Kårdal. Ένα παραδοσιακό ορεινό αγρόκτημα που πωλεί σπιτικό τυρί κατσικίσιο. Γραφικό μέρος για να κάνετε ένα διάλειμμα.
  3. Στο μέσο της κοιλάδας βρίσκεται το βαθύ φαράγγι του Berekvam.
  4. Η εκκλησία Flåm, χτισμένη το 1667, βρίσκεται στο “παλιό” κέντρο του χωριού Flåm από την Håreina.
  5. Το τοπικό δημοτικό σχολείο του Flam χτισμένο δίπλα στον ποταμό, ανάμεσα στο πράσινο, με φόντο τα χιονισμένα βουνά και τους καταρράκτες. Πραγματικά σκέτη μαγεία.
Flamselvi river

Και να θυμάστε, η ζωή είναι μία περιπέτεια!

Τα ταξιδιάρικα φιλιά μου,

Greekwomantraveller!

© 2019 – 2023, GreekWomanTraveller. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *