Tips & Thoughts

Flight Phobia: 8 τρόποι για να απαλλαγείς

Πώς θα καταπολεμήσεις τον φόβο σου για τα αεροπλάνα και θα κατακτήσεις τους αιθέρες;

Μία φοβία είναι ένα έντονο συναίσθημα ότι κάτι κακό, κάτι επικίνδυνο θα σου συμβεί. Χρειάζεται πολύ κουράγιο και εξάσκηση για να ξεπεράσεις τον φόβο σου για τα αεροπλάνα.

Ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει μια ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου της φοβίας, μπορεί να τείνει να αναπτυχθεί καθώς μεγαλώνουμε. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως ο φόβος για τις πτήσεις δεν είναι μια φοβία μόνη της. Οι περισσότεροι άνθρωποι που φοβούνται να πετάξουν μπορεί να είναι κλειστοφοβικοί ή φοβούνται μην κλειδωθούν σε κάποιο αεροπλάνο και δεν θα μπορούν να επιλέξουν ποτέ να κατέβουν, τους τρομάζουν οι αναταράξεις ή η απογείωση και η προσγείωση. Η λίστα μπορεί να γίνει πολύ μακριά. Μπορεί, επίσης, να τους έχει συμβεί κάτι σε μία πτήση κι έτσι να αναπτύχθηκε αυτή η φοβία.

Σήμερα θα σου αποκαλύψω οκτώ tips & tricks που θα σε κάνουν να νιώσεις πιο άνετα:

• Αναγνώρισε πως η κοινή λογική δεν έχει νόημα.

Το άγχος ξεγελά την κοινή λογική. Η νευρικότητα θα σε κάνει να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο ενώ είσαι απόλυτα ασφαλής. Μπορείς να ξεφορτωθείς το άγχος. Βάσει κανόνα κάνε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σου λένε τα αγχωμένα συναισθήματά σου και πολέμησε εκείνα που σε προστάζουν να κάνεις.

• Ομαλοποίησε τα πράγματα όταν χρειάζεται.

Για να διαχειριστείς το άγχος σου όταν οι αναταράξεις χτυπήσουν, μάθε για τα αεροπλάνα και πώς είναι σχεδιασμένα για να χειρίζονται τις αναταράξεις. Εστίασε στο πώς θα ελέγξεις τα συναισθήματά σου ανεξάρτητα με το πότε θα τελειώσουν οι αναταράξεις ή πόσο δυνατές μπορεί να γίνουν. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου πως είσαι ασφαλής.

• Πρόβλεψε το άγχος σου.

Το άγχος που βιώνεις στη σκέψη του φόβου σου. Είναι συχνά το πιο έντονο άγχος που θα αντιμετωπίσεις πριν την πτήση σου, αλλά δεν είναι και η πιο ακριβής πρόβλεψη σχετικά με το πως θα αισθάνεσαι κατά την διάρκεια της. Είναι συχνά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα βιώσεις στην πραγματικότητα .

• Διαχώρισε τον φόβο από τον κίνδυνο.

Είναι συχνά δύσκολο να διαχωρίσουμε το άγχος από τον κίνδυνο γιατί το σώμα μας αντιδρά με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και στα δύο. Βεβαιώσου ότι έχεις χαρακτηρίσει τον φόβο σου ως άγχος. Να λες στον εαυτό σου ότι το άγχος κάνει τις τρομοκρατημένες σκέψεις σου πολύ πιο πιθανές να συμβούν και υπενθύμισε του ότι το να νιώθεις αγχωμένος δεν σημαίνει ότι βρίσκεσαι και σε κίνδυνο. Είσαι ασφαλής ακόμα και όταν νιώθεις έντονο άγχος.

• Κλείσε τους διακόπτες που ενεργοποιούν τον φόβο σου.

Ανακάλυψε τι σε τρομοκρατεί και εξέτασε τι πυροδοτεί τις αγχωμένες αντιδράσεις σου. Ο στόχος σου είναι να προσδιορίσεις τα συγκεκριμένα στοιχεία ενεργοποίησης έτσι ώστε να διαχειριστείς τον φόβο σου όταν τα επίπεδα άγχους σου είναι ακόμη χαμηλά. Όταν γνωρίζεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί τότε θα σου είναι και πιο εύκολο να το σταματήσεις.

• Επιβιβάσου στο αεροπλάνο με γνώση.

Το άγχος ευδοκιμεί από την άγνοια και τρέφει τις “what if?” καταστροφικές σκέψεις. Μα μόλις αποκτήσεις τις γνώσεις, οι “what if?” σκέψεις σου θα περιοριστούν από τα γεγονότα. Εξοικειώσου με τα γεγονότα. Δεν θα εξαλείψουν το άγχος σου αλλά θα σε βοηθήσουν να το διαχειριστείς .

• Εκπαίδευσε τους συνταξιδιώτες σου να μάθουν να σε βοηθούν.

Όσοι ταξιδεύουν μαζί σου χρειάζεται να ξέρουν τι είναι αυτό που σε τρομοκρατεί, μαζί με αυτό που σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις το άγχος σου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Μην ντραπείς να τα μοιραστείς ακόμη και αν ταξιδεύεις μόνη/ος σου. Το καθήκον σου είναι να είσαι σαφής σχετικά με αυτά που σε φοβίζουν και να ζητήσεις ειδικά αυτά που σου χρειάζονται περισσότερο.

• Εκτίμησε την αξία κάθε πτήσης.

Η έκθεση είναι το ενεργό συστατικό για να ξεπεράσεις την φοβία σου. Κάθε πτήση σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις την επόμενη πτήση σου πιο εύκολη. Ο στόχος σου είναι να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλο σου ώστε να γίνει λιγότερο ευαίσθητος σε αυτά που σου δίνουν το έναυσμα.

Όλοι γνωρίζουμε πως η αεροφοβία είναι μη επιστημονική και παράλογη. Μα το υποσυνείδητό μας δεν το επικοινωνεί αυτό στο σώμα μας.

Ωστόσο, αξίζει να σου αναφέρω πως σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας οι πιθανότητες να χάσεις την ζωή στο από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα είναι 1 στις 112. Ενώ οι πιθανότητες να χάσεις τη ζωή σου από ένα αεροπορικής μεταφοράς περιστατικό (το οποίο περιλαμβάνει αεροπορική πτήση) είναι 1 στις 8357. Σκέψου, λοιπόν, πόσα διαφορετικά μέρη στον πλανήτη σε περιμένουν να τα επισκεφτείς και πόσες διαφορετικές κουλτούρες να τις εξερευνήσεις κι εγώ τότε θα σου ευχηθώ…

Καλές Πτήσεις!

Πηγή: YourTipster.gr

© 2019 – 2020, Asimina Plessia. All rights reserved.

Η Ασημίνα δεν είναι μια συνηθισμένη traveller, εργάζεται ως cabin crew σε αεροπορική εταιρία και τα ταξίδια είναι η δουλειά της. Η γεμάτη ταξιδιωτικές εικόνες ματιά της, θα είναι ένα ακόμα δυνατό travel vibe. Μεγάλες της αγάπες ο σκύλος της και οι τάσεις της μόδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *