Europe Stories Fresh Vibes Νορβηγία

Μουσείο Fram: Το πρώτο ξύλινο παγοθραυστικό στον κόσμο

Έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο μουσείο της Νορβηγίας. Το μουσείο Fram βρίσκεται στη χερσόνησο του Bygdøy στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο και εγκαινιάστηκε στις 20 Μαΐου 1936. Σκοπός του να εξιστορήσει τις προσπάθειες για την εξερεύνηση του βόρειου και του νότιου πόλου από τους νορβηγούς εξερευνητές, της εποχής, Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup, και Roald Amundsen.

Στο Μουσείο έχετε την δυνατότητα να περιηγηθείτε σε δύο πλοία, το “Fram” και το “Gjøa”. Κυρίως όμως επικεντρώνεται στο αρχικό σκάφος εξερεύνησης Fram. Στο πλοίο δόθηκε το όνομα Fram διότι στα Νορβηγικά σημαίνει «Forward». Το Fram είναι το ισχυρότερο ξύλινο παγοθραυστικό που έχει κατασκευαστεί ποτέ το οποίο διατηρεί μέχρι και σήμερα τα ρεκόρ για ιστιοπλοΐα μακρύτερου βορρά και μακρύτερου νότου.

Αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στο παγοθραυστικό Fram

Οι αίθουσες και το ιστορικό αρχείο

Το μουσείο διαθέτει δύο μεγάλες αίθουσες, μία για κάθε πλοίο. Στην κάθε μία από αυτές υπάρχουν από 2 έως 3 όροφοι περιμετρικά των πλοίων. Στον κάθε όροφο βρίσκονται οθόνες που αναγράφουν την ιστορία του πλοίου. Επίσης εκτίθενται χάρτες, προσωπικές σημειώσεις των εξερευνητών και ποικιλία αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή πάνω σε αυτό το σκάφος.

Στην αίθουσα που εκτίθεται το πλοίο Fram υπάρχει και μία αίθουσα σινεμά όπου σας αφηγείται όλη την ιστορία του πλοίου σε δέκα διαφορετικές γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρωσικά, Ιαπωνικά, Κινέζικα, Κορεατικά και Νορβηγικά. Προσωπικά βρήκα την αφήγηση άκρως βοηθητική, ειδικά σε περίπτωση που βαριέστε να διαβάσετε όλα αυτές τις πληροφορίες περιμετρικά του πλοίου.

Αίθουσα όπου προβάλετε η ταινία μικρού μήκους με την ιστορία των δύο πλοίων

Διαδραστικά ”παιχνίδια”

Μία από τις ομορφότερες δραστηριότητες που διαθέτει το μουσείο είναι η δυνατότητα που έχουν οι επισκέπτες να επιβιβαστούν στα δύο πλοία. Μπορούν να δουν πώς το πλήρωμα καθώς και τα σκυλιά τους κατάφεραν να επιβιώσουν στα πιο κρύα και πιο επικίνδυνα μέρη της γης, την Αρκτική και την Ανταρκτική. Μάλιστα στο Fram υπάρχει και η δυνατότητα να εξερευνήσουν το εσωτερικό του.

Αν και συντηρημένο, έχουν μείνει ανεξίτηλα τα σημάδια του χρόνου. Οι κουκέτες των ναυτικών, τα αμπάρια, το μηχανοστάσιο αλλά και η τραπεζαρία, όλα σε ταξιδεύουν έναν αιώνα πίσω. Την εμπειρία αυτή, στα ενδότερα του πλοίου, θα κάνει πιο ζωντανή ο ήχος από τη θάλασσα και τα θαλασσοπούλια, η κίνηση του πλοίου καθώς και τα φώτα που αναβοσβήνουν. Όλα συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία.

”FRAM”

Τελευταίο σας άφησα ίσως το αγαπημένο μου διαδραστικό ”παιχνίδι” του μουσείου το οποίο είναι ο πολικός προσομοιωτής. Ενώ λοιπόν κάνετε τη βόλτα σας στους διαδρόμους γύρω από το πλοίο, θα βρεθείτε μπροστά από μία περίεργη πόρτα. Μόλις η πόρτα αυτή ανοίξει μία περιπέτεια θα ξεκινήσει που επιστροφή δεν έχει. Ένας σκοτεινός λαβύρινθος, πολικές θερμοκρασίες, κινούμενοι διάδρομοι και περίεργοι ήχοι, όλοι οι κίνδυνοι των αποστολών που θα σας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή.

Για να κλείσει όμορφα η ξενάγηση σας, το μουσείο έχει φροντίσει και έχει τοποθετήσει κοντά στη έξοδο ένα τεράστιο ιγκλου τέλειο για φωτογραφίες καθώς και ένα παιχνίδι δύναμης.

Όλα αυτά είναι μία εμπειρία που υπόσχεται απολαυστικές στιγμές τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους.

Προσομοίωση ενός ΙΓΚΛΟΥ και η στολή που χρησιμοποίησαν οι εξερευνητές όταν έφτασαν στο Νότιο Πόλο

Πως γεννήθηκε η ιδέα

Το πλοίο ανατέθηκε, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον ναυπηγό Colin Archer σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έδωσε ο Νορβηγός εξερευνητής της Αρκτικής Fridtjof Nansen, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του πλοίου.

Για να ταξιδέψει πιο βόρεια από οποιονδήποτε, ο Νάνσεν χρειαζόταν ένα πλοίο ειδικά προσαρμοσμένο για τις σκληρές συνθήκες της Αρκτικής. Ο Nansen οραματίστηκε ένα πλοίο που θα μπορούσε να «επιπλέει» πάνω από τον γεμάτο πάγο και να διασχίσει όλο το βόρειο Πόλο.

Το Fram ήταν ικανό να μεταφέρει προμήθειες τόσες ώστε το πλήρωμά του να επιβιώσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ειδική μόνωση για να εξασφαλίσει προστασία από το κρύο και αντίσταση στην καταστροφή από τον πάγο. Το πλοίο περιλάμβανε ακόμη και έναν ανεμόμυλο, ο οποίος διέθετε γεννήτρια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό από λαμπτήρες ηλεκτρικού τόξου. Είχανε προβλέψει σχεδόν τα πάντα.

Χάρτες που απεικονίζουν τις διαδρομές που ακολούθησαν

Οι 3 αποστολές του Fram

Η πρώτη του πολική αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1893 με πλοίαρχο τον Nansen. Ξεκίνησε μια τριετή αποστολή προσπαθώντας να φτάσει στον Βόρειο Πόλο. Η ιδέα ήταν να παγιδεύσει σκόπιμα το πλοίο στον πάγο και στη συνέχεια με την βοήθεια των ωκεάνιων ρευμάτων να διασχίσει τον Πόλο πάνω στον πάγο. Αυτή η αποστολή όμως έληξε ανεπιτυχώς το 1896.

Αργότερα το Fram χρησιμοποιήθηκε από τον Otto Sverdrup κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του στην Καναδική Αρκτική μεταξύ του 1898 και του 1902.

Αλλά ίσως η πιο διάσημη αποστολή για την οποία αναχώρησε το Fram ήταν ο Νότιος Πόλος από το 1910 μέχρι το 1912. Το 1910 ο εξερευνητής Amundsen έγινε ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στον Νότιο Πόλο. Συνολικά το ταξίδι είχε διαρκέσει 99 ημέρες και η απόσταση που διανύθηκε ήταν περίπου 1.860 μίλια.

Αυτό ήταν και το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του Fram. Το διάσημο πλοίο παρέμεινε αγκυροβολημένο μέχρι το 1935 όταν χτίστηκε το Μουσείο.

Ο Nansen το 1922 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τα ανθρωπιστικά του έργα.

“Gjøa”, διασχίζοντας το Northwest Passage

Στο μουσείο Fram όπως προαναφέραμε εκτός το ομώνυμο πλοίο εκτίθεται και ένα μικρότερο πλοίο, το ”Gjøa”. Το πρώτο πλοίο που διέσχισε το Northwest Passage. Ο Roald Amundsen (ο οποίος είχε ηγηθεί στο ταξίδι του ”Fram” προς το Νότιο Πόλο) και ένα πλήρωμα έξι ακόμα ατόμων κατορθώνουν αυτό το μοναδικό επίτευγμα σε ένα τριετές ταξίδι που ολοκληρώθηκε το 1906. Το Gjøa εκτίθεται στο ίδιο κτήριο με το Fram αλλά έχει δικό του ξεχωριστό χώρο όπου έχει αφιερωθεί στην ιστορία του.

Εισιτήρια

DescriptionPrice*
Adults120.00 ΝΟΚ
Groups 15+ pers.80.00 ΝΟΚ ανά άτομο
Children under 16 years50.00 ΝΟΚ
Senior citizens90.00 ΝΟΚ
Student50.00 ΝΟΚ
Family ticket240.00 ΝΟΚ

Τα κόστη που ισχύουν αυτή την περίοδο είναι τα παραπάνω. Φυσικά υπάρχουν και αρκετές προσφορές όπου με ένα εισιτήριο μπορείτε να επισκεφτείτε πάνω από ένα μουσείο στην χερσόνησο Bygdøy.

Γιαυτό μετά την επίσκεψή σας στο μουσείο Φραμ σας συστήνω να επισκεφτείτε και τα υπόλοιπα μουσεία τα οποία βρίσκονται στην χερσόνησο Bygdøy. Πρόκειται για το Kon-Tiki, το Νορβηγικό Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας, το Μουσείο Πλοίων Viking και το Νορβηγικό Ναυτικό Μουσείο. Η εμπειρία θα σας αφήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο που ζούσαν οι Νορβηγοί από την εποχή των Viking μέχρι και σήμερα.

Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται είτε με το λεωφορείο Nο30, είτε με το ferry που πραγματοποιεί τη διαδρομή από το κέντρο του Όσλο προς την χερσόνησο του Bygdøy σε μόλις 10 λεπτά. Κοστίζει μόλις 60 ΝΟΚ και αναχωρεί συνήθως κάθε μισή ώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο στο link εδώ.

Μην παραλείπετε ποτέ λίγη από την βασική ιστορία της κάθε χώρας όταν ταξιδεύετε. Σας ανοίγει τους ορίζοντες. Ο κόσμος είναι μεγάλος και οι γνώσεις τροφή για το μυαλό.

Για όλα τα άρθρα μου μπορείς να βρεις εδώ

Ακολουθήστε με και στο instagram

Τα ταξιδιωτικά μου φιλιά,

© 2020, GreekWomanTraveller. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *