Fresh Vibes Greece All Over Me

Γιατί θέλουμε να πάμε στην Αστυπάλαια μετά την καραντίνα.

Η ιστορία με αυτό το νησί ξεκινά έναν Σεπτέμβρη, τρία χρόνια πριν, όταν συναντήσαμε μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές μια φίλη που μόλις είχε επιστρέψει από την Αστυπάλαια. Δε μας είπε και πολλά για το νησί, η αλήθεια είναι. Ήταν η ονειροπόλα έκφραση στο πρόσωπό της, η αίσθηση που είχε ότι ήταν ακόμη εκεί. Θυμόμαστε τα λόγια της: “-Είναι τα vibes του νησιού παιδιά, δε περιγράφεται με λόγια.” και “-Πρέπει απλά να πάτε για να το διαπιστώσατε μόνοι σας!”.  Τα λόγια αυτά μας έπεισαν πως πρέπει πράγματι να επισκεφτούμε αυτό το νησί.

Καραντίνα και αλλαγή πλάνων 

Η καραντίνα μάς πήρε κάποια πράγματα (βλέπε προγραμματισμένο ταξίδι), μάς έδωσε όμως άλλα στον αντίποδα. Ένα από αυτά ήταν η επαναδιαπραγμάτευση των ταξιδιωτικών προορισμών μας. Χρειάστηκε αφενός να αλλάξουμε τα ταξιδιωτικά μας πλάνα για το επόμενο χρονικό διάστημα για τους γνωστούς λόγους, αφετέρου να ανακαλύψουμε μια εκ των έσω απάντηση για το που θέλουμε να πάμε σύντομα.

Και μπορεί το προσεχές διάστημα να παραμένει αβέβαιο για κάθε ταξιδιωτικό πλάνο, για ένα πράγμα είμαστε αποφασισμένοι. Ονειρευόμαστε τη στιγμή που θα πατήσουμε το πόδι μας στην Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά, όπως αλλιώς λέγεται. Το νησί της πεταλούδας το έχουμε ερωτευθεί ήδη, πριν καν πάμε εκεί!

Θα σας εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.

1| Συνδυάζει τον Κυκλαδίτικο αέρα με τα Δωδεκάνησα

Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, έχει όμως κυκλαδίτικο αέρα. Τα άγονα βράχια της σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα, νερά και τα ολόλευκα σπιτάκια με μπλε παράθυρα, χτισμένα αμφιθεατρικά στην Χώρα, σε μαγεύουν αμέσως. Επίσης, η “στρατηγική” θέση της Αστυπάλαιας στο Αιγαίο Πέλαγος, στο νότιο άκρο των Κυκλάδων και ανάμεσα στην Μικρά Ασία, τη μέση Ανατολή και την Αίγυπτο σε βγάζει γρήγορα από το δίλημμα “Κυκλάδες ή Δωδεκάνησα;” αφού συνδυάζει αρμονικά στοιχεία και από τα δυο.

Κι ενώ μπορεί να είναι αποθαρρυντική για κάποιον η πολύωρη διαδρομή με το πλοίο ώσπου να φτάσει στο νησί, ταυτόχρονα είναι δελεαστικό το ότι μπορείς να προσεγγίσεις αρκετά εύκολα με το πλοίο τόσο κάποια κυκλαδονήσια όσο και νησιά των Δωδεκανήσων.

Αστυπάλαια και στο βάθος στο Ενετικό κάστρο

Διαβάστε επίσης: Σίφνος η πιο “chic” κυκλαδίτισσα.

2| Μια από της ομορφότερες χώρες

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι κάνει την χώρα ενός νησιού γραφική; Τα πλακόστρωτα ασπρισμένα καλντερίμια, τα σπίτια με το χαρακτηριστικό λευκό και μπλε χρώμα, η πανοραμική θέα στη θάλασσα αρκούν ίσως και με το παραπάνω για να χαρακτηρίσουμε έναν οικισμό ως γραφικό. Ας προσθέσει κανείς σε αυτά και το “Κάστρο της Αστροπλιάς” ή “Κάστρο των Κουερίνι” και ήδη η Χώρα γίνεται πιο ιδιαίτερη. Το Κάστρο αυτό χτίστηκε από την Βενετσιάνικη οικογένεια των Querini τον 14ο αιώνα. Ο λόγος; Μα φυσικά για να προστατεύσει τους κατοίκους του νησιού από τις επιδρομές των πειρατών. Μέσα στο Κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς του Κάστρου (χτισμένη τον 18ο αιώνα) και του Αγίου Γεωργίου (χτισμένη το 1790). Ακριβώς κάτω από το κάστρο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας. Η Παναγία αποτελεί θρησκευτικό κέντρο του νησιού και το μεγαλύτερό του προσκύνημα.

Τα λευκά σπίτια σκαρφαλωμένα σε βράχο, με τάση να “αγγίξουν” τον ουρανό, ο αιγαιοπελαγίτικος “αέρας” και το Ενετικό Κάστρο δεν είναι τα μόνα στοιχεία που κάνουν αυτό το νησί να ξεχωρίζει. Είναι και οι οκτώ κόκκινοι Μύλοι στη σειρά, που μοιάζει να είναι τοποθετημένοι από θεϊκό, όχι ανθρώπινο, χέρι, για να συμπληρώσουν αυτόν τον θεσπέσιο πίνακα ζωγραφικής. Το ότι αξιοποιούνται και οι οχτώ (!) από το δήμο είτε ως δανειστική βιβλιοθήκη (οι δυο από αυτούς) είτε ως χώρος εκθέσεων το καλοκαίρι μας αρέσει ακόμα περισσότερο.

https://www.instagram.com/p/BnG5y6kntml/?utm_source=ig_web_copy_link

3| Αξιοθέατα για τους λάτρεις της περιπέτειας

Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας όπως εμείς δε γίνεται να μη σου κινήσει το ενδιαφέρον η ύπαρξη τριών γνωστών Σπηλαίων. Η Σπηλιά του Νέγρου στις Βάτσες έχει εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η συγκεκριμένη σπηλιά συνδέεται με διάφορους μύθους με πειρατές και κρυμμένους θησαυρούς. Η Σπηλιά του Δράκου στο Βαθύ διαθέτει επίσης σταλαγμίτες. H Σπηλιά της Παναγίας της Πουλαριανής, στην Ανάληψη, είναι χτισμένη στο ψηλότερο βουνό του νησιού.

Η ύπαρξη του μοναδικού Βρεφικού Νεκροταφείου στον κόσμο που ανακαλύφθηκε στην Αστυπάλαια έχει, επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον από αρχαιολογική και ανθρωπολογική άποψη. Το Βρεφικό Νεκροταφείο τοποθετείται χρονικά στην Γεωμετρική περίοδο και στα ελληνιστικά χρόνια. Όλες αυτές οι “ιδιαιτερότητες” του νησιού μας κλείνουν συνωμοτικά το μάτι και μας προσκαλούν να τις ανακαλύψουμε και από κοντά!

4| Παραλίες μακριά από την πολυκοσμία

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να εγκωμιάσουμε τις παραλίες του νησιού και να σας πούμε τις αγαπημένες μας. Δυστυχώς αυτό δε μπορεί να συμβεί για την ώρα. Στην Αστυπάλαια υπάρχουν πολλές παραλίες, οργανωμένες και μη, αλλά και “κρυφές” παραλίες- ξέρετε τώρα, αυτές που σε πάνε οι ντόποιοι ή που ανακαλύπτει η μύτη του εξερευνητή! Με καραβάκι ή σκάφος μπορείς να εξορμήσεις και σε απομακρυσμένες παραλίες όπως στα νησάκια ΚούνουπεςΚουτσομύτης και στο νησάκι Τηγάνι.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και στις παραλίες της η Αστροπλιά φαίνεται να κρατά τον δικό της αυθεντικό χαρακτήρα. Μακριά από μαζικές τουριστικές παραλίες που βρίσκονται σε άλλα νησιά. Ίσως και αυτό το στοιχείο να συνηγορεί στον χαρακτηρισμό της ως “εναλλακτικό” νησί.

https://www.instagram.com/p/Bn892cFHz14/?utm_source=ig_web_copy_link

5| Φαγητό και ιδιαίτερα στέκια

“Υπάρχει περίπτωση σε ελληνικό νησί να μη φας καλά;” θα μας ρωτήσετε. Γενικά είναι μάλλον δύσκολο, πράγματι. Εκείνο που κάνει όμως ένα τόπο να διαφέρει είναι οι άνθρωποι πίσω από τις γεύσεις. Οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας φαίνεται να αγαπούν τόσο πολύ τον τόπο τους που κρατούν τις παραδόσεις. Σμιλεύουν το παλιό με το νέο και δημιουργούν αυτό το κάτι διαφορετικό.

Δε κρύβουμε πως από όσα έχουμε ακούσει αλλά και διαβάσει, έχουμε κάνει μια λίστα από τα στέκια για φαγητό που θέλουμε να επισκεφτούμε. Ένα πολύ ιδιαίτερο στέκι είναι “Το καφενείο του Μουγγού” που απλά θέλουμε οπωσδήποτε να τιμήσουμε. Επίσης ονειρευόμαστε την στιγμή που θα γευτούμε το βραβευμένο “μαμαδίστικο” πρωινό που σερβίρεται…στο κρεβάτι στο κατάλυμα που ακούει στο όνομα Kallichoron Art Boutique Hotel.

https://www.instagram.com/p/B1Mn6cHo4ox/?utm_source=ig_web_copy_link

6| Παραδοσιακά πανηγύρια & Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Για τα πανηγύρια μπορεί να μη χρειάζονται πολλά λόγια. Κάθε Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του έχει παρευρεθεί τουλάχιστον σε ένα. Όπως και στα περισσότερα νησιά έτσι και η Αστυπάλαια διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις. Το πιο γνωστό λαμβάνει χώρα τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως τα τελευταία χρόνια η Αστυπάλαια πρωτοπορεί με τα πολιτιστικά φεστιβάλ που διοργανώνει. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού “Αστυπάλαια In Passion”. Διοργανώνεται συνήθως την άνοιξη και αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Πολύ θα θέλαμε να το ζήσουμε και από κοντά μιας και εκτιμάμε κάθε τοπική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη ενός μέρους  και είμαστε και καλοφαγάδες!

Εσείς έχετε βρεθεί σε αυτό το ιδιαίτερο νησί; Αν ναι, θα χαρούμε να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας και τις προτάσεις σας στα σχόλια κάτω από αυτό το άρθρο.

Να είμαστε καλά και να ανταμώσουμε στα μέρη για τα οποία χτυπά η καρδιά μας!


 Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση των:

Kallichron Art Boutique Hotel (για περισσότερο Αστυπαλίτικο “αέρα” ακολουθήστε τους στα social: Instagram:@kallichoron και FacebookKallichoron Art Boutique Hotel ) και  του λογαριασμού Instagram @astypalea_island

 Πηγές: https://astypalaia-island.gr/gr

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες για ταξίδια μας στην Ελλάδα και στον κόσμο μπείτε στο blog μας https://www.zoudia.gr και ακολουθήστε μας στο instagram: @zoudiagr

© 2020 – 2023, Zoudia – The Couple Travel Blog. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.