Radar

Gomkers: Σε αυτόν τον ξενώνα θα ζήσεις την Αρμενία και τους ανθρώπους της

Αλεσσάνδρα, Βάλια , Ζέττα, Ματίνα – Τέσσερις φίλες, λίγο κονιάκ κι ένα χρόνο μετά, ένας ιδιαίτερος ξενώνας στο ορεινό Αρμένικο χωριό Gomk, στα 1,800 μέτρα με θέα τις ατελείωτες, μοναδικού κάλλους βουνοκορφές του Καυκάσου. Εδώ επιστρέφουμε στην φύση, τους αργούς ρυθμούς και την ανθρώπινη επαφή και ξεχνάμε κυριολεκτικά ότι αφήσαμε πίσω μας. Μια εγγυημένη απόδραση.

Μοιάζει με περιγραφή ταινίας ή εισαγωγή από ένα μυθιστόρημα όμως είναι real life γεγονός και είμαι τυχερός που το βρήκα καθώς έκανα το καθημερινό μου browsing στο ίντερνετ! To Gomkers είναι πολλά παραπάνω από έναν ξενώνα σκέφτηκα αμέσως, και θέλησα να μιλήσω μαζί τους ώστε να μάθω περισσότερα, μέχρι να βρεθώ εκεί και να γίνω και εγώ ένας Gomker!

Σας παραθέτω την συνέντευξή μας.

Τι είναι Gomker με μια φράση;

Για την Αλεσσάνδρα και την Βάλια Gomker γίνεσαι αν ένα βράδυ πιεις πολύ ντόπιο κονιάκ ενώ βοηθάς τον γείτονα να φτιάξει μέλι και να αρμέξει τις αγελάδες του και αποφασίζεις να αγοράσεις ένα σπίτι στο χωριό για να περνάς τις διακοπές με τους φίλους μακριά από το άγχος της κανονικής σου ζωής αλλά πάντα με ιδιωτικό ντουζ, άνετο στρώμα, ζεστό νερό με πίεση και καλό φαγητό. Gomker είναι να αλληλεπιδράς με τους ντόπιους, να μαθαίνεις τον τόπο, να δέχεσαι την φιλοξενία τους και ως εκ θαύματος να κάνεις κουβέντες σε μία γλώσσα που δεν κατανοείς.

Για την Ζέττα, Gomker γίνεσαι όταν ζήσεις για μερικές μέρες όπως ζούσαν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο δεκάδες χρόνια πριν. Ξυπνώντας το πρωί κοιτώντας την αγρία ομορφιά της φύσης, ακούγοντας μόνο τους ήχους αυτής και των ζώων από τους γείτονες, μαζεύοντας τα φρούτα σου από τα δέντρα, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις, περπατώντας χιλιόμετρα για να φτάσεις στο διπλανό χωριό μέσα από αρχαίες διαδρομές που κάποτε αποτελούσαν τον δρόμο του μεταξιού ή ιππεύοντας το άλογο σου στις μοναδικής ομορφιάς βουνοκορφές του Καυκάσου.

Για την Ματίνα, που είναι η καλλιτέχνης της παρέας, «Gomker είναι που πατάω πόδι στην Αρμενία και έχω ανθρώπους που περιμένουν να μου πουν καροτελουμεμ (μου λείψατε). Gomker που τόπος υπέροχος με αγκάλιασε. Gomker που γινόμαστε λιοντάρια κι αετοί”.

Το Gomkers εμπεριέχει τις έννοιες του συνειδητοποιημένου ταξιδιώτη που σέβεται την κοινωνική και πολιτισμική αυθεντικότητα του τόπου που επισκέπτεται.

Πείτε μας περισσότερα για το project σε μια παράγραφο. Πως γεννήθηκε η ιδέα και πως ήρθε η υλοποίηση του; Συναντήσατε δυσκολίες;

Το project γεννήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν επισκεφτήκαμε την Αρμενία και βρεθήκαμε στο ορεινό χωριό Gomk για ιππασία και πεζοπορία. Ένα βράδυ, ενώ βοηθούσαμε μία οικογένεια στο χωριό να φτιάξει μέλι, αποφασίσαμε αυθόρμητα να αγοράσουμε ένα από τα μισογκρεμισμένα σπίτια του χωριού μαζί με ένα κτήμα με καρυδιές και οπωροφόρα δέντρα και να το κάνουμε ξενώνα. Δύο μήνες αργότερα, επιστρέψαμε στην Αρμενία και ξεκινήσαμε την ανακαίνιση χωρίς γνώση της γλώσσας αλλά με μεγάλο μεράκι και αποφασιστικότητα

Συναντήσατε δυσκολίες;

Το σπίτι ήταν σε άσχημη κατάσταση και συναντήσαμε πολλές δυσκολίες στην ανακαίνισή του κυρίως λόγω ασυνεννοησίας διότι ούτε εμείς μιλούσαμε Αρμενικά ούτε οι ντόπιοι Αγγλικά. Το χρώμα της σκεπής μας αντί για σκούρο πράσινο όπως το είχαμε παραγγείλει, είναι πράσινο φωσφοριζέ!

Οι ντόπιοι εργάτες γνωρίζουν τα βασικά και τα εργαλεία τους είναι πολύ απλά. Φανταστείτε, για να φτιάξουν σκυρόδεμα, ανακάτευαν τα υλικά με ένα φτυάρι, ούτε λόγος για «μπετονιέρα».

Όσον αφορά τα έπιπλα, δεν βρίσκαμε απλά σχέδια πουθενά κι έτσι αναζητήσαμε και εντοπίσαμε έναν καταπληκτικό ξυλουργό, τον Αράμ από το Γεγκεγνατζορ, μία πόλη μισή ώρα μακριά. Του δείξαμε σχέδια από το ΙΚΕΑ με απλές γραμμές και μας έφτιαξε υπέροχα κρεβάτια και έπιπλα από μασίφ ξύλο. Το δε ξυλουργείο του, είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο με μηχανήματα από το 1950 που τα χρησιμοποιεί ακόμα.

Τον χειμώνα διακόψαμε την ανακαίνιση λόγω καιρού. Από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο ο ξενώνας παραμένει κλειστός γιατί το χιόνι φτάνει τα πέντε μέτρα και η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 20. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο το κλίμα είναι εξαιρετικό, με ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες. Το καλοκαίρι οι ημέρες είναι ζεστές και ξερές και τα βράδια δροσερά. Ο καλός καιρός ξεκινάει απο τα μέσα Απριλίου και διαρκεί έως το τέλος του Νοεμβρίου. Ο Νοέμβριος μπορεί να έχει λίγα χιόνια ή βροχές αλλά με πολύ μικρή διάρκεια και άνετες θερμοκρασίες.

Ποια είναι τα δυνατά σημεία του Gomkers;

Η Θέα! Ώσπου φτάνει το μάτι σου, βλέπεις μόνο βουνοκορφές, χωρίς ίχνος πολιτισμού. Η αίσθηση που σου δίνει ο τόπος αυτός είναι πως βρίσκεσαι στην κορυφή του κόσμου και τον βλέπεις από ψηλά. Η μια βουνοκορφή διαδέχεται την άλλη, τα χρώματα εναλλάσσονται και ο ουρανός αλλάζει χρώματα ανάλογα με την εποχή και την ώρα.

Τα ορειβατικά μονοπάτια φτιαγμένα από τους HIKEArmenia. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται αρχαία Υπερκαυκάσια μονοπάτια που κάποτε αποτελούσαν κομμάτι του δρόμου του μεταξιού. Τα μονοπάτια έχουν ανοιχτεί προσφάτως και διατηρούνται πλέον σε πολύ καλή κατάσταση. Στο δρόμο από την πρωτεύουσα στο χωριό, οι επισκέπτες έχουν την επιλογή να περάσουν και από ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα καραβάν σεράι της περιοχής.

Στα οινοποιεία της περιοχής Αρενι οι επισκέπτες μας μπορούν να δουν το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου που ανακαλύφθηκε από Δανούς αρχαιολόγους πριν μερικά χρόνια μέσα σε μία σπηλιά (Areni cave-1), πολλούς αμπελώνες και να δοκιμάσουν το ντόπιο κρασί που φημίζεται για να τα χαρακτηριστικά του. Η Αρμενία έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Μέχρι την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όλη η παραγωγή τους διοχετεύονταν στις Σοβιετικές χώρες μέλη γι’αυτό και δεν έγινε παρά μόνο πρόσφατα γνωστό στον Δυτικό κόσμο.

Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε αρχαιολογικά αξιοθέατα και μοναστήρια από τον 11ο αιώνα, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και πλούσιας ιστορίας.

Το χωριό έχει πολλά άλογα. Η Αρμενία έχει παράδοση στην εκτροφή και εξημέρωση αλόγων. Οι ντόπιοι, αφήνουν τα άλογά τους ελεύθερα τον χειμώνα επάνω στα βουνά, κι όταν λιώνουν τα χιόνα πηγαίνουν και τα φέρνουν πίσω στο χωριό. Τα Αρμένικα άλογα είναι πολύ ανθεκτικά, ήρεμα και προσαρμοσμένα σε μεγάλες διαδρομές. Αρχάριοι και έμπειροι θα λατρέψουν την εμπειρία.

Τα θερμά λουτρά της γειτονικής πόλης Jermuk που έχει πλέον γίνει θέρετρο ιαματικού τουρισμού με πεντάστερα καταλύματα διεθνών προδιαγραφών κι επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι και ανοίγουν τα σπίτια τους για τους επισκέπτες που έχουν την περιέργεια να δουν ή να συμμετέχουν στην παραγωγή του παραδοσιακού αρμένικου ψωμιού, λαβάς, μελιού, γαλακτοκομικών προϊόντων και βουτύρου.

Ο ξενώνας μας απασχολεί 4 ανθρώπους από το χωριό και μία κοπέλα από την διπλανή πόλη που είναι η μοναδική που μιλάει Αγγλικά και συνεννοείται με τους επισκέπτες μας τις μέρες που δεν είμαστε εμείς εκεί.

Οι οδηγοί και οι ξεναγοί μας είναι πιστοποιημένοι και μιλούν πολύ καλά Αγγλικά. Γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους πολύ καλά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μεράκι και αγάπη. Οι ξεναγοί μας μένουν δίπλα στους επισκέπτες μας καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αξίζει να τονίσουμε πως το χωριό έχει εξαιρετικό χώμα και νερό και πώς ότι κι αν σπείρει κανείς, ευδοκιμεί με ευκολία.

Τι προσδοκίες έχετε.

Να περνάμε όμορφες στιγμές στον ξενώνα μας, με τους φίλους μας και τους επισκέπτες.

Σίγουρα είναι κάτι που θα το αγαπήσουν οι άνθρωποι που λατρεύουν το Nomadic style διακοπών, είναι όμως για όλους;

Σίγουρα δεν είναι ένας προορισμός για νυχτερινή ζωή, παρόλο που τα βράδια στην βεράντα μας γινόμαστε όλοι μία παρέα και απολαμβάνοντας ντόπιο κονιάκ και κρασί μοιραζόμαστε εμπειρίες, και στιγμές που μένουν για πάντα αποτυπωμένες στην μνήμη. Είναι ένα μοναδικό, αυθεντικό περιβάλλον όπου η ανθρώπινη επαφή πρωταγωνιστεί.

Συγκεκριμένα, ο ξενώνας μας ενδείκνυται για wine lovers, πεζοπόρους, φωτογράφους, ντοκιμαντερίστες, foodies και λάτρης του αυθεντικού.

Τι να περιμένει ένας ταξιδιώτης που θα επισκεφτεί το Gomkers Guesthouse;

  • Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο σε ένα μέρος που είναι οικονομικά αυτόνομο πέρα από λίγα αγαθά που αγοράζονται από την διπλανή πόλη.
  • Εξαιρετικό κρασί
  • Ατελείωτες βουνοκορφές με πανοραμική θέα μοναδικής ομορφιάς
  • Περπάτημα στα αρχαία μονοπάτια του δρόμου του μεταξιού στο προσφάτως ανοιγμένο Υπερκαυκάσιο δίκτυο μονοπατιών
  • Υγιεινή διατροφή με την πλειονότητα των υλικών κατευθείαν από τον κήπο μας και από τους γείτονες (μαρμελάδες, φυσικοί χυμοί, τυρί, βούτυρο, λαχανικά, φρούτα, αυγά, κρέας). Όλα τα γεύματα ετοιμάζονται από την μαγείρισσα μας στον ξενώνα.
  • Γνωριμία με τους ντόπιους και συμμετοχή εάν το επιθυμεί στις δραστηριότητες τους (άρμεγμα αγελάδων, παραγωγή μελιού, τυρί, παραδοσιακό ψωμί)
  • Απόλυτη ησυχία το βράδυ με μοναδικούς ήχους τα αρμένικα τσομπανόσκυλα μας και το πρωί τους κόκορες και τα χλιμιντρίσματα των αλόγων.
  • Βασικές ανέσεις και ασφάλεια στον ιδιωτικό του χώρο, καθαρά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, προϊόντα βασικής υγιεινής, ζεστό νερό με πίεση.

Πριν έρθει στο χωριό, προτείνουμε στον επισκέπτη να αγοράσει με 10 ευρώ μια sim card από το αεροδρόμιο που θα του δώσει 10 GB και λεπτά ομιλίας, έτσι ώστε αν χρειάζεται να διατηρήσει επαφή με τον έξω κόσμο να μπορεί. Μην περιμένετε 4G ταχύτητες, αλλά είναι αρκετό για πλοήγηση, κοινωνικά δίκτυα, email και voice calls. Ο ξενώνας δεν διαθέτει κοινόχρηστο ίντερνετ. Το βράδυ συστήνουμε σε όλους τους επισκέπτες μας να κλείνουν τα δεδομένα τους ώστε να απολαμβάνουμε όλοι έναν ύπνο με σχεδόν μηδαμινά κύματα στον αέρα. Πιστέψτε μας, κάνει διαφορά!

Ποια είναι η διαδικασία για να ζήσει κάποιος την εμπειρία και με τι παροχές και σε τιμή μπορεί να το υλοποιήσει;

Μπαίνει στο site μας www.gomker.com βλέπει τα ενδεικτικά πακέτα και μας στέλνει ένα email στο gomkers@gmail.com με τις ημερομηνίες που τον ενδιαφέρουν και πόσα άτομα θα είναι (ο ξενώνας έχει δυναμική έως και για 10 άτομα, σε 3 χωριστά δωμάτια, με ιδιωτικό μπάνιο το καθένα). Κατόπιν προσαρμόζουμε το πακέτο εφόσον χρειάζεται και κλείνουμε την εκδρομή. Γίνεται μια προκαταβολή μέσω τραπεζικού εμβάσματος και το υπόλοιπο πληρώνεται επί τόπου στον ξενώνα.

Η διαμονή με πλήρης διατροφή ξεκινά από 30 ευρώ το άτομο τη μέρα.

Τα πακέτα ξεκινούν από 65 ευρώ το άτομο τη μέρα και περιλαμβάνουν διαμονή, οδηγό, αγγλόφωνο πιστοποιημένο ξεναγό, επίσκεψη σε αξιοθέατα (μοναστήρια, φαράγγια, οινοποιεία), πεζοπορία, όλα τα μεταφορικά στην Αρμενία, πλήρης διατροφή.

Δεχόμαστε πληρωμή και με Bitcoin κατόπιν συνεννόησης.

Το φαγητό μας ετοιμάζεται στον ξενώνα από την μαγείρισσα μας που παρέα με την Αλεσσάνδρα από την Ιταλία ετοίμασαν το μενού. Το πρωινό μας έχει τους συνήθης ύποπτους, όπως γιαούρτι, φρούτα, μαρμελάδα, μέλι, παραδοσιακό Αρμένικο ψωμί λαβάς, φρέσκους χυμούς καφέ, τσάι και ομελέτα. Το μεσημεριανό είναι ελαφρύ και δίνεται σε πακέτα γιατί οι επισκέπτες μας είναι έξω όλη μέρα στις δραστηριότητες και το βραδινό αλλάζει καθημερινά και είναι ένας συνδυασμός από Αρμένικη και Μεσογειακή κουζίνα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε το μενού μας σε ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με διατροφικές αλλεργίες.

Παραλαμβάνουμε τους επισκέπτες μας από το αεροδρόμιο με το που προσγειωθούν και τους επιστρέφουμε στο ίδιο σημείο ή σε ξενοδοχείο στην Έρεβαν αν θέλουν να μείνουν και 1-2 μέρες στην πρωτεύουσα.

Υπάρχουν σχέδια για περισσότερα Projects; για παράδειγμα η Ελλάδα που είναι το ίδιο φιλόξενη και το χειμώνα θα μπορούσε να έχει το δικό της “Gomker”

Μακάρι, κάποια στιγμή να μπορέσουμε να κάνουμε και στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με τους Gomkers της Αρμενίας. Μας αποθαρρύνει προς το παρόν η γραφειοκρατία και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων δημόσιων φορέων. Στην Αρμενία οι διαδικασίες είναι απλές, ξεκάθαρες και γρήγορες.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες και για την ιδέα που είναι μια έμπνευση για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα ταξίδια!

Αν μετά από αυτό, νιώσατε την ανάγκη να γίνετε λίγο Gomker σας προτείνω να δείτε τα 3 επεισόδια ”The making of The Gomkers” διάρκειας ενός λεπτού στο κανάλι των Gomkers στο youtube, και να κάνετε connect μαζί τους στα social media.

instagram twitter facebook youtube

© 2019, Panagiotis Karderinis. All rights reserved.

Είναι αυτός που συντονίζει την ομάδα του TravelVibe, που είναι πίσω από το facebook και instagram, που κοιτάει σαν τρελός τα click pages, που κάνει τις ιδέες πραγματικότητα! Επίσης γράφει για μέρη που έχει δει, και για αυτά που θέλει να συναντήσει. Αυτός ο τύπος είναι το unity της ομάδας αφού μπόρεσε να ενώσει travelbloggers και vloggers και την Μάνη με την Αίγινα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *