Η Νεκρά “Θάλασσα” δεν είναι ακριβώς θάλασσα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια λίμνη, που αποτελεί τη φυσική εκβολή του Ιορδάνη ποταμού. Γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία, και αποτελεί το φυσικό σύνορό τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να την “προσεγγίσει” κανείς από οποιαδήποτε από τις δυο χώρες. Εμείς, την είχαμε βάλει από καιρό στο μάτι, και στο ταξίδι μας στο Ισραήλ βρήκαμε την τέλεια ευκαιρία να τη δούμε και να… επιπλεύσουμε σε αυτήν.
Διαβάστε επίσης: 6 πράγματα που θα ήθελες να γνωρίζεις πριν ταξιδέψεις στο Ισραήλ
Πληροφορίες για τη Νεκρά Θάλασσα
Η Νεκρά Θάλασσα είναι η πιο βαθιά λίμνη στον κόσμο, με βάθος που αγγίζει τα 300 μέτρα. Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Νεκρά Θάλασσα λέγεται “νεκρά” λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι (33%), που καθιστά αδύνατη τη ζωή σε φυτά ή άλλα έμβια όντα. Επίσης, λόγω της μεγάλης άνωσης του νερού μπορεί κανείς να επιπλέει χωρίς καμία προσπάθεια, κάτι που δε θα βιώσετε πουθενά αλλού.
Η λίμνη, που έχει μεγάλη θρησκευτική και ιστορική σημασία κυρίως στην εβραϊκή, ισλαμική και αιγυπτιακή παράδοση, είναι από μόνη της ένα μοναδικού κάλλους φυσικό φαινόμενο. Μόνο για αυτή τη μοναδικότητα αξίζει κάποιος να την επισκεφτεί. Εμείς, πέρα από την εμπειρία, θέλαμε να εξακριβώσουμε αν όλα όσα λέγονταν για τις ευεργετικές της ιδιότητες ήταν αληθή.
Πώς πας και τι να περιμένεις
Τη Νεκρά Θάλασσα μπορείτε να τη προσεγγίσετε είτε ταξιδέψετε στο Ισραήλ είτε στην Ιορδανία. Εμείς βρεθήκαμε εκεί μέσω ταξιδιωτικού γκρουπ που είχαμε κλείσει από Ελλάδα mirziamov.ru. Η επιλογή ταξιδιωτικού γκρουπ ενδεικνύεται, αφού θα γλυτώσετε από καθυστερήσεις και ελέγχους στα παλαιστινιακά εδάφη στην περίπτωση που μετακινηθείτε μόνοι σας. Υπάρχουν καθημερινές εκδρομές από Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ που μπορείτε να συνδυάσετε με γειτονικά σημεία ενδιαφέροντος.
Τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζονται ένα σωρό πολυτελή θέρετρα κατά μήκος της Νεκράς Θάλασσας για τον λεγόμενο “ιαματικό τουρισμό”. Θεωρείται πως λόγω των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει η Νεκρά Θάλασσα (μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, θεική ένωση) θεραπεύει πολλές χρόνιες δερματικές παθήσεις, ενυδατώνει και απολεπίζει φυσικά το σώμα. Είναι γνωστά άλλωστε και τα άλατα Νεκράς Θάλασσας, που χρησιμοποιούνται στην μπανιέρα μας για χαλάρωση, ευεξία, και αναζωογόνηση.
Η εμπειρίας μας στη Νεκρά Θάλασσα
Η εμπειρία μας στη σύντομη παραμονή μας στην Kalia Beach ήταν πολύ διασκεδαστική. Τραβήξαμε την κλασσική φωτογραφία (διαβάζοντας μέσα στη θάλασσα), παίξαμε με τη λάσπη ακριβώς έξω από το νερό και ακούσαμε πολλά ελληνικά τραγούδια στο μπαρ ακριβώς πάνω από την παραλία. Μη σας παραξενέψει. Η Ελληνική μουσική στο Ισραήλ έχει την τιμητική της. Βγαίνοντας είχαμε την αίσθηση της ευεξίας, μαζί με μια μικρή ερυθρότητα-ερεθισμό στα πόδια. Ευεργετική η Νεκρά Θάλασσα; “Ναι!”, Θεραπευτική; “Δε ξέρουμε με σιγουριά να πούμε.”
Υπηρεσίες των οργανωμένων παραλιών
Στις οργανωμένες παραλίες που συρρέουν πλήθη, υπάρχει μια είσοδος της τάξεως των 8 ευρώ περίπου. Θα βρείτε όλες τις ανέσεις μιας πολύ οργανωμένης δικής μας παραλίας. Αποδυτήρια, ντουζιέρες χαμηλά στη θάλασσα, ντουζιέρες πιο ψηλά προς την έξοδο, beach bar, μαγαζί με σουβενίρ, μασάζ (το πήρε κι αυτό το μάτι μας, ας όψεται η έλλειψη χρόνου!). Γενικά δηλαδή ότι τραβά η ψυχή του ταξιδιώτη που θέλει να κάνει ηλιοθεραπεία και να γευτεί τη χαρά της Θάλασσας. Εννοείται πώς μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη μέρα στη Νεκρά Θάλασσα και να το ευχαριστηθείτε με την καρδιά σας.
Χρήσιμα Tips για τη Νεκρά Θάλασσα
Αποφύγετε το ξύρισμα την προηγούμενη μέρα για να μην ερεθιστείτε!
Η κολύμβηση δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, και θα δείτε αρκετές απαγορευτικές πινακίδες.
Μη βουτήξετε το κεφάλι σας και προσπαθήστε να μη μπει νερό στα μάτια.
Φορέστε παπούτσια παραλίας ή παντόφλες στην παραλία και μέσα στο νερό. Εκτός από τα γλιστερά σημεία, υπάρχει ένα παχύ στρώμα λάσπης ακριβώς έξω, αλλά και μέσα στη Θάλασσα.
Ενδείκνυται η ηλιοθεραπεία. Λόγω των φυσικών προστατευτικών στρωμάτων στην ατμόσφαιρα δεν καίγεστε χωρίς αντηλιακό. Για ασφάλεια εμείς προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε, ειδικά τους πολύ θερμούς μήνες.
Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες για το ταξίδι μας στο Ισραήλ μπείτε στο blog μας https://www.zoudia.gr και ακολουθήστε μας στο instagram: @zoudiagr