Europe Stories Τουρκία

Καντίκιοϊ: Η Ασιατική πλευρά της Πόλης.

Υπάρχουν μέρη που όταν φεύγεις ένα κομμάτι του εαυτού σου μένει πίσω. Υπάρχουν προορισμοί που συντονίζεσαι με την αύρα τους, την ενέργεια τους, με τα χνώτα των καθημερινών ανθρώπων της.  Ένα τέτοιος προορισμός για εμάς είναι η Κωνσταντινούπολη. Ένας προορισμός που έχουμε επισκεφτεί τρεις φορές, μέσα σε μια πενταετία . 

Θεωρούμε ότι πάντα κάτι θα έχουμε να ανακαλύψουμε στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια πόλη τόσο ζωντανή (16 εκατ. κάτοικοι πλέον!), το ενδιαφέρον της δε θα μπορούσε να εξαντληθεί με μια επίσκεψη στα βασικά αξιοθέατα της Ευρωπαϊκής πλευράς. Η Ασιατική πλευρά της Πόλης, εξίσου όμορφη και συναρπαστική, αξίζει σίγουρα να συμπεριληφθεί στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα. Εμείς, στο τελευταίο μας ταξίδι, αφιερώσαμε δυο ημέρες στην “απέναντι” πλευρά της Κωνσταντινούπολης και σας την αποκαλύπτουμε!

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d48192.25802973927!2d29.028033549645766!3d40.98112770155378!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x14cac790b17ba89d%3A0xd2d24ea0437a7ee2!2zzprOsc69z4TOr866zrnOv8-KL86Vz4DOsc-Bz4fOr86xIM6az4nOvc-Dz4TOsc69z4TOuc69zr_Pjc-Azr_Ou863z4IsIM6kzr_Phc-BzrrOr86x!5e0!3m2!1sel!2sgr!4v1579533265305!5m2!1sel!2sgr&w=600&h=450]

Διαβάστε επίσης: Η άλλη πλευρά της Κωνσταντινούπολης

Διαβάστε επίσης: Τα Ζούδια στην Κωνσταντινούπολη

Καντίκιοϊ (Kadıköy) 

Το Καντίκιοϊ (“the Village of the Judge” στα Τούρκικα) είναι η πιο ζωντανή περιοχή στην Ασιατική πλευρά, με εμπορικά κέντρα, αγορά και μοντέρνα καφέ. H Kadife sokak είναι γνωστή για την νυχτερινή της ζωή με αρκετά bars για διασκέδαση. Στο Καντίκιοϊ (kadıköy) θα μπορέσετε να γνωρίσετε καλύτερα πως ζουν οι ντόπιοι της Πόλης, αφού οι περισσότεροι τουρίστες κινούνται στην Ευρωπαϊκή πλευρά.     Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.         

Τι αξίζει δεις στο Καντίκιοϊ (Kadıköy) 

Αν και ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος εμείς πήραμε ένα από τα πλοία της γραμμής για να περάσουμε στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Παρέα με τους γλάρους και χαζεύοντας την μαγική εικόνα του Βοσπόρου φτάσαμε απέναντι πριν προλάβουμε να το καταλάβουμε. Σαν πρώτη εικόνα το λιμάνι του Καντίκιοϊ δεν εντυπωσιάζει. Έτσι, προχωρήσαμε προς το κέντρο της συνοικίας αγοράζοντας το κλασικό κουλούρι (simit) από τους πλανόδιους πωλητές (simitçi) που βρίσκονται σχεδόν παντού στην Κωνσταντινούπολη.

Καντίκιοϊ κέντρο

The Bull Statue

Κάναμε μια πρώτη στάση στο Άγαλμα του Ταύρου (The Bull Statue). Το άγαλμα αυτό, που φτιάχτηκε στην Γαλλία το 1860 από έναν γάλλο καλλιτέχνη, συμβολίζει τον νικηφόρο πόλεμο της Γαλλίας έναντι των Γερμανών. Εκτός όμως από τον παραπάνω συμβολισμό ο Ταύρος είναι το πιο γνωστό σημείο συνάντησης των ντόπιων.

The Bull Statue

Bayarihe Street

Περνώντας απέναντι από το Άγαλμα του Ταύρου βρεθήκαμε στη Bayarihe Street. Η Bayarihe καταλάβαμε ότι είναι ένα από τα ζωντανά κομμάτια του Καντίκιοϊ αφού, εκτός από τους πολλούς περαστικούς, η οδός αυτή είναι γεμάτη καταστήματα και καφέ. Ωραία πινελιά στη Bayarihe  δίνει και το χαρακτηριστικό κόκκινο ρετρό τραμ που περνάει κυριολεκτικά μέσα από το δρόμο.

Καντίκιοϊ – Bayarihe Street
Καντίκοϊ

Moda

Η περιοχή Moda ήταν ένα από τα σημεία που θέλαμε πολύ να δούμε στο Καντίκιοϊ (Kadıköy). Φτάνοντας εκεί με τα πόδια, συναντήσαμε μια ήσυχη και πράσινη γειτονιά, με ανθρώπους καθημερινούς με χαλαρή διάθεση. Αν μέναμε στην Κωνσταντινούπολη σίγουρα θα θέλαμε να ζούσαμε εκεί. Θα την προτείναμε για επίσκεψη τους ανοιξιάτικους ή καλοκαιρινούς μήνες, αφού ενδείκνυται για περιπάτους κατά μήκος της ακτής και τσάι στους κήπους στην παραλιακή πλευρά της Moda.

Moda
Η Moda ενδεικνύεται για ανοιξιάτικους περιπάτους

Αγορά στο Καντίκιοϊ (Kadıköy) 

Στην αγορά του Καντίκιοϊ βρεθήκαμε τυχαία ψάχνοντας ένα παραδοσιακό εστιατόριο για μεσημεριανό φαγητό. Η αγορά του Καντίκιοϊ είναι το πιο όμορφο και πιο ζωντανό κομμάτι της περιοχής και χαρακτηρίζεται ως η “Beyoglu της ασιατικής πλευράς. Σε εμάς θύμισε λίγο την Μεγάλη οδό του Πέραν (Istiklal) αφού είναι γεμάτη μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια. Μάλιστα, σε μια γωνία της αγοράς βρεθήκαμε μπροστά στην ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Ευφημίας που χρονολογείται από το 1694. 

Η αγορά στο Καντίκιοϊ
Παραδοσιακός πάγκος στο Καντίκιοϊ

Διαβάστε επίσης: Εκδρομή στα Πριγκιπόνησα

Που να φας;

Όπως όλη η Κωνσταντινούπολη έτσι και το Καντίκιοϊ έχει άπειρες επιλογές για φαγητό και καφέ. Από πρόχειρα μαγειρεία μέχρι καλά εστιατόρια και γρήγορο street food. Εμείς επιλέξαμε το Halil Lahmacun. Ένα μαγαζί που είναι πολύ γνωστό για το παραδοσιακό λαχματζούν που φτιάχνει. Πράγματι, το λαχματζούν τους είναι ολόφρεσκο μιας και οι πίτες ζυμώνονται εκείνη τη στιγμή. Πολύ καλό είναι και το κιουνεφέ που δοκιμάσαμε μετά το φαγητό. Μη το χάσετε!

Οι πίτες στο Halil Lahmacun ζυμώνονται εκείνη τη στιγμή
Παραδοσιακό Κιουνεφέ και Λαχματζούν στο Halil Lahmacun

Αν κάποιος αναζητά κάτι σε μαγειρευτό φαγητό ακριβώς απέναντι υπάρχει το Çiya Sofrası. Ένα επίσης πολύ γνωστό μαγειρείο της περιοχής. Για καφέ επισκεφτήκαμε το Naan Bakeshop , ένα πολύ όμορφο και ζεστό καφέ. Το συγκεκριμένο μαγαζί προτείνεται για πρωινό και brunch. 

Πως να πας;

Η πρόσβαση στο Καντίκιοϊ είναι πάρα πολύ εύκολη. Για να περάσετε στην ασιατική πλευρά δεν έχετε παρά να πάρετε ένα από τα δημόσια ferries που φεύγουν από το Καράκιοϊ (Karakoy) και το Εμινoνού (Eminonu). Τα ferries φεύγουν κάθε 15-20 λεπτά και για εισητήριο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Istanbul card.

Τα ferries είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσετε στην ασιατική πλευρά

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες για την Κωνσταντινούπολη μπείτε στο blog μας https://www.zoudia.gr και ακολουθήστε μας στο instagram: @zoudiagr


© 2020, . All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.