Europe Stories

Κόσοβο: Ένας Newborn ταξιδιωτικός προορισμός;

Ένα πράγμα που οφείλω να παραδεχτώ δημοσίως είναι ότι δεν έχω και την καλύτερη των σχέσεων με την Πολιτική και την Ιστορία.  Αλλά πριν επισκεφθώ μια χώρα με τόσο ταραγμένο παρελθόν όπως το Κόσοβο (ή αλλιώς Κοσσυφοπέδιο), ένιωσα την ανάγκη να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσω να κατανοήσω πώς η περιοχή αυτή πήρε τη σημερινή της μορφή.Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας αυτά που έμαθα (για όσους δεν τα γνωρίζουν ήδη):

Το Κόσοβο είναι η νεότερη Ευρωπαϊκή χώρα, έχοντας ανακηρύξει την Ανεξαρτησία της από τη Σερβία μόλις το 2008. Το μνημείο NEWBORN (νεογέννητο), αποτελεί ένα ορόσημο για την πρωτεύουσα Πρίστινα, αφού τοποθετήθηκε στο κέντρο της πόλης την πρώτη ημέρα που γεννήθηκε αυτή η νέα χώρα. Κάθε χρόνο, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, το μνημείο NEWBORN ζωγραφίζεται με ένα διαφορετικό θέμα. Η έκδοση του 2019 κάνει αναφορά στην κλιματική αλλαγή και τονίζει τη σημασία της συμμετοχής όλων στο να σώσουμε τον πλανήτη μας. 

Ας γυρίσουμε στο μάθημα Ιστορίας τώρα!  Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν ουσιαστικά το επιστέγασμα ενός σκληρού πολέμου μεταξύ των Σερβικών δυνάμεων και μιας Αλβανικής ανταρτικής ομάδας γνωστής ως Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου. Ο πόλεμος ανάμεσα στα δύο αυτά στρατόπεδα διήρκεσε από τον Φεβρουάριο του 1998 έως τον Ιούνιο του 1999 οπότε και παρενέβη το ΝΑΤΟ, το οποίο ανέλαβε τη διοίκηση/επιτήρηση της περιοχής μέχρις ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία.

11 χρόνια μετά, οι Σέρβοι συνεχίζουν να θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο ως αμφισβητούμενο έδαφος και να μην αποδέχονται την ανεξαρτησία του. Στο πλευρό τους, πολλές άλλες χώρες (περίπου 80), μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα, η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος. Οι περισσότερες αυτών των χωρών είτε θέλησαν να παραμείνουν ουδέτερες είτε θεώρησαν την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου ως ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο παράδειγμα για παρεμφερείς μελλοντικές συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Και για όσους ενδεχομένως αμφισβητείτε κάτι τέτοιο, σκεφτείτε απλά τις “καυτές” περιπτώσεις των ημερών μας με την Καταλονία, τη Σκωτία και την Κριμαία, να αξιώνονται της ανεξαρτησία τους… Η μη αναγνώριση του Κοσόβου ως αυτόνομη χώρα από πολλά ξένα κράτη δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στους Κοσοβάρους, καθώς είναι μεταξύ των λίγων Ευρωπαίων που εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα εισόδου για να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Είναι πολλά αυτά που μπορείτε να δείτε και να κάνετε όμως σε αυτό το Part θα αναφερθώ σε 2-3 πραγματα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κοσόβου είναι ένα μοναδικό δείγμα Μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής που αξίζει να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια! Ο Μπρουταλισμός είναι ένα αυστηρό αρχιτεκτονικό στυλ που στοχεύει στην κατασκευή υπερμεγεθών κτιρίων, ασυνήθιστου σχεδιασμού, και με το κύριο κατασκευαστικό υλικό (δηλαδή το ωμό τσιμέντο) να παραμένει γυμνό ως βασικό στοιχείο προβολής του κτιρίου.

Για να καταλάβετε καλύτερα αυτό το συγκεκριμένο στυλ, φέρτε στο μυαλό σας τις τεράστιες γκρίζες κατασκευές που ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλείς κατά την κομμουνιστική περίοδο… Εκείνα τα κτίρια που απλά λατρεύουμε να μισούμε!?!?! Ε, αυτά είναι κάποια μόνο παραδείγματα Μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής.

Βέβαια, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κοσόβου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ένα κτίριο με μια ιδιαίτερη και άγρια ομορφιά. Από τη μια, η μεταλλική περιφραγμένη πρόσοψη δίνει με δραματικό τρόπο την εντύπωση ότι το κτίριο δεν μπορεί παρά να είναι μια φυλακή. Και από την άλλη, οι 79 θόλοι που προσομοιάζουν με ανθρώπινο εγκέφαλο, να αποτελούν συμβολισμό της γνώσης που κρύβεται φυλακισμένη μέσα σε αυτό το άσχημο κατά τα άλλα κτίριο.

Παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Κοσόβου εδώ και χρόνια, η χώρα είναι ένα λιμάνι γαλήνης και φιλοξενίας. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και χαλαροί.

Η πιο αγαπημένη συνήθεια (αν όχι τελετουργία) της ημέρας είναι να κάνουν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, επισκεπτόμενοι τα διάφορα καφέ και μπαράκια!

Οι Κοσοβάροι χρησιμοποιούν τη λέξη “xhiro” για να περιγράψουν αυτή τους τη συνήθεια και είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που εμείς οι Έλληνες αποκαλούμε “μπαρότσαρκα”!

Είναι αρκετά αυτά που θέλω να μοιραστώ ακόμα από το Κόσοβο, και αν είσαι into να μάθεις περισσότερα τότε βρες την σελίδα μου στο facebook και πάμε για περισσότερα ταξίδια #Realtime.

© 2019, Stavroula Anagnostopoulou. All rights reserved.

Γεννημένη traveller η Σταυρούλα διατηρεί στο facebook ένα ημερολόγιο ταξιδιού, με σημειώσεις και συμβουλές, φωτογραφίες και βίντεο, ιδέες και πολύ έμπνευση. Μέσω αυτού μοιράζετε τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες εν κινήσει και κυρίως... σε πραγματικό χρόνο! Σε πραγματικό χρόνο σημαίνει ότι η επικοινωνία μεταξύ της ίδιας και των fans της είναι διαδραστική. Μπορείς να επηρεάσεις κι εσύ τα ταξιδιωτικά της σχέδια προτείνοντας της μια καινούργια διαδρομή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *