Fresh Vibes Tips & Thoughts World Stories

Κούβα: Ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο

Άνδρας με λευκό μπλουζάκι σε ροζ αυτοκίνητο όρθιος ακουμπισμένος και νερά παραλίας και στο βάθος κατοικίες

Χρώματα, χορός, μουσική, παραλίες, πούρα, ρούμι και αυτοκίνητα αντίκες είναι μερικά από αυτά που θα διαβάσεις και θα κάνεις εικόνα στο μυαλό σου μέσα από αυτό το άρθρο! Μετά από 13 ώρες πτήση με την Turkish Airlines από Κωνσταντινούπολη έφτασα επιτέλους στην πολυπόθητη και με άλλον αέρα Κούβα! Με το που φτάνεις σε αυτόν τον τόσο ξεχωριστό προορισμό που παρόμοιος δεν υπάρχει στον κόσμο ξεχνάς πολλά πράγματα του δυτικού πολιτισμού και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Εκτός από την προσγείωση σε άλλη χώρα προσγειώνεσαι και λίγο πίσω χρονικά όπου τα πράγματα πάνε λίγο πιο αργά!

Στην Κούβα πήγα με γραφείο εξειδικευμένο σε ταξίδια στη Λατινική Αμερική, αφού ταξιδεύει μόνο εκεί! Το Travel Latino ξέρει απ΄έξω και ανακατωτά την Κούβα με γραφείο εκτός από την Αθήνα και στην Αβάνα!

Varadero

Πρώτη στάση το τουριστικό αλλά όμορφο Βαραδέρο! Ό,τι πρέπει δηλαδή μετά από μια πολύωρη πτήση! Διαμονή το πρώτο βράδυ στο resort Royalton Hicacos που κυριολεκτικά δε σου έλειπε τίποτα! Εννοείται πήγα δωμάτιο για μια σύντομη τακτοποίηση και κατευθείαν στην παραλία! Κοκτέιλ στο χέρι, βουτιές και χαλάρωση! Το μάτι σου χανόταν κυριολεκτικά στο λευκό – γαλάζιο νερό και στον ουρανό που νόμιζες σε κάποια φάση ότι ήταν ένα! Να πω στο σημείο αυτό πως το θαλασσινό νερό εκεί ήταν πάρα πολύ ζεστό και η θάλασσα ένιωθες ότι δεν είχε τόσο αλάτι, όσο τουλάχιστον έχουμε εδώ στη Μεσόγειο!

Πριν το Varadero κάναμε μια πρώτη στάση στην Puenta Bacunayagua τη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας  για pina colada και κουβανέζικο καφέ ο οποίος ήταν top! Η μέρα συνεχίστηκε κάτω από τους φοίνικες περπατώντας στην κατάλευκη άμμο του Varadero, βραδινό και έπειτα ξεκούραση!

Καταρράκτες El Nicho

Το ταξίδι συνεχίζεται στα ανατολικά της χώρας και αφού κάναμε μια απαραίτητη στάση στο τεράστιο άγαλμα του Che Guevera, περνώντας από την πολη Santa Clara, τα μάτια μας είδαν ένα μικρό θαύμα της φύσης! Περνώντας από διάφορα χωριά κάπου μέσα στην οροσειρά του Escambray όπου το μάτι σου χανόταν στο πλούσιο πράσινο σαν να ήσουν μέσα στη ζούγκλα, φτάσαμε στους καταρράκτες El Nicho! Γεωγραφικά στο περίπου βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Cienfuegos και Trinidad. Το θέαμα σε έκανε να πεις WOW! Μέσα στη φύση, ο ήχος των τρεχούμενων νερών και το μπάνιο στη φυσική πισίνα ήταν μια εμπειρία! Μάλιστα την εκδρομή αυτή την κάνει μόνο το Travel Latino και αν ταξιδέψεις στην Κούβα είναι κρίμα να μη δουν τα μάτια σου, αυτό το φυσικό – μαγικό τοπίο! Επόμενη στάση το αποικιακό Trinidad!

Trinidad

Εδώ ο χρόνος σταματά ακόμα πιο πίσω. Στο Trinidad νιώθεις ότι βρίσκεσαι κάπου στο 1860 -70! Αποικιακά κτίρια, πλακόστρωτα σοκάκια, χρωματιστά σπίτια, άλογα και ένα vibe μιας άλλης πολύ πιο μακρινής εποχής! Τα πολύχρωμα σπίτια με την αποικιακή αρχιτεκτονική μαρτυρούν την άλλοτε αίγλη και δόξα τους! Επισκεφθήκαμε και ένα παλιό σπίτι αρχοντικό που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο! Το highlight της διαμονής μας στο Trinidad εκτός από το ιστορικό κέντρο της πόλης ήταν το μάθημα της canchanchara που κάναμε στον χώρο έξω από το ξενοδοχείο Royalton Mystique όπου μέναμε και μια ωραία ανάμνηση που μου έμεινε ήταν η ώρα του ηλιοβασιλέματος, τσουγκρίζοντας canchanchara!

Η canchanchara είναι το ποτό που έδιναν οι Ισπανοί αποικιοκράτες στους σκλάβους για να έχουν τη δύναμη που χρειάζεται για τις δουλειές μέσα στην ημέρα! Το ποτό περιέχει aguardiente, ρούμι δηλαδή με υψηλό ποσοστό αλκοόλ, μέλι, λεμόνι, νερό και είναι όντως δυνατό! Μια ανάμνηση που κρατήσαμε όλοι στην παρέα από την Κούβα είναι η λέξη Canchanchara και σίγουρα όλοι θα το φτιάξουμε στο σπίτι μας!

Μάλιστα κάτι που δε συναντάς σε άλλες χώρες είναι τα Paladar. Πρόκειται για εστιατόρια μέσα σε κανονικά σπίτια! Λόγω του κομμουνιστικού καθεστώτος και της δυσκολίας να ανοίξει κάποιος μια ιδιωτική επιχείρηση με βάση τα δυτικά πρότυπα, πολλοί κάνουν εστιατόριο το σπίτι τους! Πρώτη φορά είδα κάτι τέτοιο στο Trinidad.

Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι φυσικά το Bodeguita del medio! Ίσως, το πιο γνωστό εστιατόριο – μπαρ της περιοχής! Το πρώτο ξεκίνησε στην Αβάνα και πρόκειται για τα πιο δημοφιλή μαγαζιά της χώρας. Το μοχίτο γενικά στην Κούβα είναι σαν το νερό! Το ποτήρι κοστίζει περίπου στα 2,5€ και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι παρόλο που ήπιαμε αρκετά μοχίτο κανείς δε μέθυσε και αυτό είναι μια απόδειξη ότι το ρούμι στην Κούβα είναι το καλύτερο του κόσμου! Το τελευταίο βράδυ στο Trinidad μας βρήκε σε μια disco – σπηλιά. Η disco Ayala όπως λέγεται, είναι ό,τι πρέπει για να παρτάρεις! Κυριολεκτικά κάτω από τους βράχους το ρούμι συνεχίστηκε με μουσική και χορό!

Cienfuegos

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής για την Αβάνα! Πρώτη στάση η πόλη Cienfuegos με τα πανέμορφα φινετσάτα κτίρια! Κάναμε μια βόλτα στο κέντρο και επισκεφθήκαμε τα τύπου σουπερμάρκετ τους που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας, εννοώ γενικότερα τα σουπερμάρκετ του δυτικού κόσμου. Μερικά ράφια ήταν σχεδόν άδεια με λίγα προϊόντα, τα ψυγεία επίσης άδεια και μάλιστα σε ένα από αυτά δεν είχε ρεύμα! Μέσα έβρισκες από τρόφιμα μέχρι κάποια καλλυντικά και ρούχα και οι τιμές είναι όλες σε δολάριο! Οι εικόνες και τα λιγοστά προϊόντα στα ράφια σίγουρα θα σε προβληματίσουν και θα εκτιμήσεις όλα όσα έχεις!

Πριν την Αβάνα το πρόγραμμα είχε κολύμπι και snorkeling στην punta Perdiz πολύ κοντά στον ιστορικό κόλπο των Χοίρων όπου το 1959 οι Αμερικάνοι ηττημένοι έφυγαν από την Κούβα! Τα νερά όπως και στο Varadero απίστευτα ζεστά, πολύχρωμα ψαράκια να κολυμπάνε μαζί σου και οι φοίνικες δημιουργούσαν ένα παραδεισένιο σκηνικό!

Παραλία με γαλάζια νερά

Αβάνα

Το βράδυ μετά από τόσες εικόνες και ιστορία που προσπαθούσε ο εγκέφαλος μας να αποθηκεύσει, όσα μπορούσε δηλαδή, φτάσαμε στη βασίλισσα της Καραϊβικής ή αλλιώς στην ιστορική πρωτεύουσα Αβάνα! Αφού φτάσαμε στο ξενοδοχείο Paseo del Prado, ανεβήκαμε στο rooftop με θέα την πόλη και το Καπιτώλιο αλλά και την τεράστια διάσημη παραλιακή οδό Malecon!

Το Paseo del Prado είναι από τα πιο σύγχρονα ξενοδοχεία της Αβάνας με όλες τις ανέσεις, πισίνα, φανταστική θέα στη θάλασσα και στην πόλη και με ένα πρωινό που κυριολεκτικά δε θα σου λείψει τίποτα! Οι εικόνες που θα δεις στην Αβάνα θα μου μείνουν αξέχαστες! Το ιστορικό κέντρο ή αλλιώς Habana Vieja – παλιά Αβάνα με τα πολύχρωμα και ιστορικά κτίρια, ο χορός στους δρόμους, οι πλακόστρωτες πλατείες που καθεμία έχει τη δική της ιστορία είναι κάτι το μοναδικό!

Ένα από εθνικά μνημεία της Κούβας είναι ένα διάσημο ξενοδοχείο που έχει φιλοξενήσει σημαντικές και διάσημες προσωπικότητες του πολιτικού και lifestyle χώρου. Μάλιστα υπάρχουν φωτογραφίες των προσώπων αυτών και ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Paris Hilton και ο Αλέξης Τσίπρας! Το Hotel Nacional λειτουργεί από το 1930! Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως και το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Κούβας αφού εκτός από εστιατόρια θα βρεις και αίθουσα cabaret που το βράδυ γίνονται παραστάσεις με εντυπωσιακά κοστούμια που σου θυμίζουν Moulin rouge!

Εκείνο το βράδυ το bar Floridita ήταν μονόδρομος! Ένα από τα αγαπημένα στέκια του Χέμινγουεϊ μαζί με το επίσης ιστορικό Bodeguita del Medio. Πράγματι, είναι ένα από τα καλύτερα bars παγκοσμίως και μέσα υπάρχει καθιστό άγαλμα του Χέμινγουεϊ. Σύμφωνα με τον ίδιο το καλύτερο μοχίτο θα το πιείς στο Bodeguita και το καλύτερο daquiri στο Floridita και είχε δίκιο! Ειδικά το daquiri λεμόνι στο Floridita θα μου μείνει αξέχαστο!

Η επόμενη μέρα φυσικά είχε ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Κούβα! Βόλτα με αυτοκίνητα αντίκες της δεκαετίας του ’50 και του ’60! Όλο το feeling είναι μαγικό! Κάνεις βόλτα σε όλη την κεντρική Αβάνα και νιώθεις ότι παίζεις σε ταινία του τότε! Κάνε τη βόλτα απόγευμα, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος καθώς περνάς από την παραλιακή Malecon με θέα το απέραντο γαλάζιο της Καραϊβικής, νομίζω η στιγμή αυτή δε συγκρίνεται με τίποτα! Πριν τη βόλτα με τα αυτοκίνητα – αντίκες ξεναγηθήκαμε και στο μουσείο ρουμιού της Αβάνας. Μαθαίνεις τα πάντα για το ρούμι, την ιστορία και όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μέχρι να φτάσει στο ποτήρι σου και στο τέλος φυσικά δοκιμάζεις! Βόλτα στην Plaza Vieja για φαγητό και ξεκούραση στο ξενοδοχείο.

Κοιλάδα του Viñales

Σειρά στην ταξιδιωτική εμπειρία της Κούβας έχει τώρα η εκδρομή στο Viñales. Πριν πάμε εκεί – να πούμε ότι μέχρι το Viñales η απόσταση από την Αβάνα είναι περίπου 4 ώρες με το λεωφορειάκι αλλά μαζί με κάποιες στάσεις- κάναμε μια στάση στη Fusterlandia μια πολύχρωμη γειτονιά που αξίζει να δεις! Πριν την άφιξη στην κοιλάδα όπου καλλιεργούνται τα καλύτερα πούρα στον κόσμο δοκίμασα χυμό από ζαχαροκάλαμο, δε με τρέλανε αλλά ήταν κάτι το ιδιαίτερο.

Μια εμπειρία που σε περιμένει εκεί είναι η βόλτα με βάρκα στη σπηλιά του Ινδιάνου κάτω από σταλακτίτες και σταλαγμίτες άπειρων ετών! Μετά από εκεί σειρά είχε το ”μάθημα” διαδικασίας παρασκευής των πούρων! Δοκιμάσαμε όλοι μαζί με ένα ποτήρι μοχίτο. Δεν είχα καπνίσει ποτέ πούρο ξανά και αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο κύριος εκεί μας είπε αν θέλουμε να βουτήξουμε τη ”γόπα” του πούρου στο μέλι για πιο γλυκιά αίσθηση! Ένα πούρο να ξέρεις κοστίζει 10 € αλλά σίγουρα οι φίλοι που καπνίζουν θα το εκτιμήσουν!

Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με ιππασία με θέα το προϊστορικό τείχος του Viñales, ζωγραφισμένο με φιγούρες δεινοσαύρων! Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκα σε άλογο αλλά θα το έκανα ξανά παρά τον φόβο μου στην αρχή!

Το ταξίδι φτάνει στο τέλος του

Τελευταία μέρα στην Αβάνα και ξεχυθήκαμε από νωρίς όλοι να δούμε λίγο το πιο local κομμάτι. Η κατάσταση μέσα στους δρόμους της πόλης δεν είναι και η καλύτερη. Σίγουρα θα δεις εικόνες που θα σε προβληματίσουν αλλά αξίζει μια βόλτα και φυσικά δεν είναι επικίνδυνα – πάντα με το φως της μέρας και όχι σε γειτονιές που δεν είναι καλά φωτισμένες το βράδυ –  όπως παντού άλλωστε. Παρά τη φτώχεια των ανθρώπων δε νιώθεις ανασφάλεια! Το πρόγραμμα είχε ψώνια στο κεντρικό παζάρι για σουβενίρ και δώρα και βόλτα όχι με αυτοκίνητα αντίκες αλλά με coco taxi αυτή τη φορά, τα οποία είχαν πολύ πλάκα και σου προτείνω να κάνεις μια βόλτα! Θα τα δεις παρακάτω στη φωτογραφία.

Και κάπου εδώ ήρθε η στιγμή του αποχαιρετισμού με την ιδιαίτερη αυτή χώρα! Το τελικό feeling ήταν έντονο με τόσες εικόνες και συναισθήματα, ο εγκέφαλος μου προσπαθούσε να βρει χώρο και να τα επεξεργαστεί! Μέσα από τις εικόνες, τα λόγια της καλύτερης ξεναγού μας της Καμίλα από το Travel Latino η οποία μιλάει και τέλεια ελληνικά αφού έχει ζήσει και στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα πως η Κούβα σε μαθαίνει την ουσία, χωρίς όλα τα περιττά πράγματα και τα υλικά αγαθά που προσπαθούμε να αποκτήσουμε για να ικανοποιήσουμε τη ματαιοδοξία μας. Η Κούβα σου δίνει απλόχερα το νόημα της ζωής και σου δείχνει έμπρακτα ότι μπορείς να είσαι ευτυχισμένος και με λίγα!

Περισσότερο Travel Vibe θα βρεις εδώ.

 

 

© 2025, Konstantinos Skafidas. All rights reserved.

Operations Manager & Travel Editor at 03

Hello, Είμαι ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας!

Eχω τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών αλλά πλέον ασχολούμαι με τα social media και το digital marketing. Μεγάλωσα σε ένα χωριό του Αγρινίου τα Καλύβια αλλά από τα 18 μου ζω και εργάζομαι στην Αθήνα.

Αφιερώνω αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα μου στο Instagram και στο Tik tok, ανεβάζοντας περιεχόμενο από τα ταξίδια μου και κυρίως τις εμπειρίες μου από τα μαγαζιά που επισκέπτομαι συχνά πυκνά για φαγητό.

Λατρεύω τα ταξίδια γιατί εκτός από τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις γεύσεις και τις εικόνες που παίρνει κανείς από αυτά σε κάνουν να ζεις σε ένα βραχυπρόθεσμο παράλληλο σύμπαν, ξεφεύγοντας λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα.

Αγαπώ να εξερευνώ νέους τόπους και έπειτα από κάθε ταξίδι νιώθω μια εσωτερική ανανέωση, μια διαφορετική δυναμική και νιώθω πως ένας ακόμα στόχος εκπληρώθηκε. Μου αρέσουν πολύ τα μουσεία και να μαθαίνω για την ιστορία κάθε προορισμού που επισκέπτομαι!

Σε κάθε ταξίδι προσπαθώ να ζήσω όπως ζουν οι locals, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα πολύ τουριστικά μέρη και πάντα τα souvenirs μου είναι κυρίως φαγώσιμα από το σούπερμαρκετ, (τα μαγνητάκια δε με τρελένουν). Ένα ακόμη souvenir είναι τα Instagram stories, τα reels και τα βιντεάκια στο Tik tok μου. Έχω ταξιδέψει προς το παρόν μόνο στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά θα ήθελα όσο πιο σύντομα γίνεται να δω και τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη.

Οι αγαπημένες μου εποχές για να ταξιδεύω είναι όλες εκτός από τον χειμώνα. Με το κρύο με πιάνει μια εσωστρέφεια αλλά πιστεύω στο μέλλον να το διορθώσω. Μέσα από το Travelvibe έχω μάθει και θα μάθω αρκετά ακόμα, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους με κοινό μας την αγάπη μας για τα ταξίδια. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες, ζώντας ξανά το ταξίδι! Αγαπημένοι μου προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι και φυσικά τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι!

Τέλος, σε κάθε προορισμό προσπαθώ να βρω που υπάρχει το καλύτερο γλυκό (γιατί είμαι λάτρης) για να το δοκιμάσω και να πάρω για την επιστροφή.

 

Hello, Είμαι ο Κωνσταντίνος Σκαφίδας! Eχω τελειώσει το Ιστορικό Αρχαιολογικό της Φιλοσοφικής Αθηνών αλλά πλέον ασχολούμαι με τα social media και το digital marketing. Μεγάλωσα σε ένα χωριό του Αγρινίου τα Καλύβια αλλά από τα 18 μου ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Αφιερώνω αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα μου στο Instagram και στο Tik tok, ανεβάζοντας περιεχόμενο από τα ταξίδια μου και κυρίως τις εμπειρίες μου από τα μαγαζιά που επισκέπτομαι συχνά πυκνά για φαγητό. Λατρεύω τα ταξίδια γιατί εκτός από τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τις γεύσεις και τις εικόνες που παίρνει κανείς από αυτά σε κάνουν να ζεις σε ένα βραχυπρόθεσμο παράλληλο σύμπαν, ξεφεύγοντας λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Αγαπώ να εξερευνώ νέους τόπους και έπειτα από κάθε ταξίδι νιώθω μια εσωτερική ανανέωση, μια διαφορετική δυναμική και νιώθω πως ένας ακόμα στόχος εκπληρώθηκε. Μου αρέσουν πολύ τα μουσεία και να μαθαίνω για την ιστορία κάθε προορισμού που επισκέπτομαι! Σε κάθε ταξίδι προσπαθώ να ζήσω όπως ζουν οι locals, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα πολύ τουριστικά μέρη και πάντα τα souvenirs μου είναι κυρίως φαγώσιμα από το σούπερμαρκετ, (τα μαγνητάκια δε με τρελένουν). Ένα ακόμη souvenir είναι τα Instagram stories, τα reels και τα βιντεάκια στο Tik tok μου. Έχω ταξιδέψει προς το παρόν μόνο στην Ευρώπη και σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά θα ήθελα όσο πιο σύντομα γίνεται να δω και τις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη. Οι αγαπημένες μου εποχές για να ταξιδεύω είναι όλες εκτός από τον χειμώνα. Με το κρύο με πιάνει μια εσωστρέφεια αλλά πιστεύω στο μέλλον να το διορθώσω. Μέσα από το Travelvibe έχω μάθει και θα μάθω αρκετά ακόμα, έχω γνωρίσει νέους ανθρώπους με κοινό μας την αγάπη μας για τα ταξίδια. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζω τις ταξιδιωτικές μου εμπειρίες, ζώντας ξανά το ταξίδι! Αγαπημένοι μου προορισμοί μέχρι στιγμής είναι η Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι και φυσικά τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι! Τέλος, σε κάθε προορισμό προσπαθώ να βρω που υπάρχει το καλύτερο γλυκό (γιατί είμαι λάτρης) για να το δοκιμάσω και να πάρω για την επιστροφή.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.