Τα επίσημα εγκαίνια του «M.U.S.A.N» πραγματοποιήθηκαν στις 31 Ιουλίου, παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη , Jason deCaires Taylor. Ο Βρετανός γλύπτης είναι εκπρόσωπος του κινήματος eco-art και έχει δημιουργήσει υποβρύχια μουσεία ανά τον κόσμο, με πιο διάσημο το MUSEO Atlantico στο νησί Λανθαρότε το οποίο ήταν μέχρι σήμερα το μοναδικό υποβρύχιο μουσείο στην Ευρώπη. Ο καλλιτέχνης σχεδίασε επίσης και το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής , το Molinere Underwater Sculpture Park στη Γρενάδα, το οποίο μπήκε στη λίστα με τα 25 θαύματα του κόσμου από το National Geographic.




Τα γλυπτά σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό , δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία που όμοια της δεν προσφέρεται πουθενά αλλού τόσο στη Κύπρο όσο και στις γύρω χώρες.
Στο νέο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής Αγίας Νάπας , οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος είτε κάνοντας κατάδυση ή ακόμη και μόνο με μια μάσκα και βατραχοπέδιλα (snorkeling) . Εκεί θα θαυμάσουν 93 έργα τέχνης του διάσημου καλλιτέχνη . Τα γλυπτά, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο, είναι κατασκευασμένα με ουδέτερο pH από αδρανή υλικά, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά με τη φύση αλλά να προσελκύσουν θαλάσσια ζωή. Τοποθετήθηκαν σε διάφορα βάθη μεταξύ 8 και 10 μέτρων. Το μουσείο βρίσκεται στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Αγίας Νάπας Περνέρα , 200 μέτρα από την ακτογραμμή μεταξύ του λιμανιού της Αγίας Νάπας και της παραλίας Περνέρα. Αναμένεται ότι με την πάροδο χρονικού διαστήματος η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί λόγω του μουσείου.


Για την ασφάλεια του κοινού αλλά και για καλύτερη εμπειρία στον επισκέπτη καθώς και για τον έλεγχο λειτουργίας του μουσείου, οι επισκέψεις προς το παρόν θα πραγματοποιούνται μόνο με συνοδεία καταδυτικών σχολών (ακόμη και για ελεύθερη κατάδυση και snorkeling). Για την επίσκεψη σας στο μουσείο απαιτείται κράτηση μέσω καταδυτικής σχολής η οποία έχει εγγραφεί στο μουσείο. Εμείς σας προτείνουμε τη σχολή Aquanaut diving school 0035797629479


Μπορείτε να δείτε όλες τις σχολές εδώ
© 2021, Michalis Xenofontos. All rights reserved.