Κείμενο Follow A Flamingo
Το μόνο μέρος που έχω επισκεφθεί και ένιωσα τόσο εντυπωσιασμένη αλλά και μία βαθιά και πραγματική θλίψη ταυτόχρονα. Είναι μία μικρή πόλη που κατοικείται τα τελευταία 9000 χρόνια. Τίποτα το περίεργο σωστά;Λάθος. Οι άνθρωποι ζούνε σε σπηλιές εδώ και 9000 χρόνια. Μόλις πατήσεις το πόδι σου σε αυτή την πόλη νιώθεις σα να ταξιδεύεις στο χρόνο και βλέπεις την ιστορία να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου.
Η πόλη είναι τόσο γραφική και νομίζεις εκ πρώτης όψεως ότι είναι τμήμα των βράχων αφού είναι σκαλισμένη στη βουνοπλαγιά. Με μία πρώτη ματιά νομίζεις ότι τα σπίτια δεν είναι ενσωματωμένα στα βράχια ότι αυτά που έχεις ακούσει είναι υπερβολές και δεν είναι σπηλιές. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί γύρω στην Αναγέννηση, οι κάτοικοι προσπαθώντας να επεκτείνουν τις κατοικίες τους, είχαν δημιουργήσει σε κάποιες από τις σπηλιές προσόψεις. Οι κάτοικοι ζούσαν μέχρι το 1952 στις σπηλιές και κάποιες από αυτές έχουν πρόσοψη που τις κάνει να μοιάζουν με σπίτια.
Μία πόρτα, ένα παράθυρο, κάποιες φορές μία κουρτίνα ξεγελά το μάτι του επισκέπτη και νομίζεις ότι έχεις μπροστά σου ένα γλυκούλικο χωριό με παραδοσιακά σπίτια. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από αυτές τις ρομαντικές σκέψεις. Οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές χωρίς ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό, μαζί με τα ζώα τους κάτω από μεγάλη φτώχεια και ανθυγιεινές συνθήκες. Χτισμένο αμφιθεατρικά αυτό το βιβλικό τοπίο με τα δύο “Σασσι” (Sasso Barisano and Sasso Caveoso) είναι σήμερα κηρυγμένα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιας Unesco από το 1993 και άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται να τα επισκεφτούν . Το 2019 θα είναι μάλιστα η πολιτιστική πρωτεουσα της Ευρώπης.
Περπατώντας στους δρόμους της πόλης, νιώθεις να ανατριχιάζεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πόλη κατοικείται αδιάκοπα από την Παλαιολιθική εποχή πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στις σπηλιές, κατοικούσαν εκεί που κατοικούσαν και όλοι τους οι πρόγονοι. Είναι ένα μέρος γεμάτο ενέργεια, ιστορία και τον καθημερινό αγώνα των ντόπιων για επιβίωση. Η πόλη το 1952 χαρακτηρίστηκε “εθνική ντροπή” από τον τότε πρωθυπουργό Alcide de Gasperi. Τα Σάσι και τα σπίτια-σπηλιές εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νέα, μοντέρνα σπίτια με νερό και ηλεκτρισμό. Η πόλη έχει γνωρίσει όμως μία τέτοια άνθηση τα τελευταία χρόνια που οι νέοι επιστρέφουν σε αυτόν τον τόπο για να ανοίξουν μικρά εστιατόρια, ξενοδοχεία και γκαλερί. Είναι μία απόδειξη ότι όλοι αγαπούν τις ρίζες τους ακόμη και αν ένα μέρος είναι χαραγμένο στη μνήμη με φτώχεια, πείνα και ντροπή.
Το μοναδικό τοπίο, το μεσογειακό φως και οι κίτρινοι λίθοι κάνουν το μέρος να μοιάζει σαν κάποια πόλη της Βίβλου ή την Ιερουσαλήμ. Για αυτό το λόγο έχει χρησιμοποιηθεί συχνά σαν σκηνικό για πολλές ταινίες.
Αν επισκεφτείτε τη Ματέρα αφιερώστε χρόνο για να περπατήσετε μέσα στα Σάσι. Υπάρχουν επίσης πολλές υπόγειες εκκκλησίες με τοιχογραφίες και φυσικά πολλά μονοπάτια. Επισκεφθείτε το Casa Grotta del Casalnuovo για να πάρετε μία ιδέα για το πως ζούσαν οι άνθρωποι εκεί. Ακόμη δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές χωρίς φυσικό φωτισμό ή αερισμό! Όταν δείτε τα κύρια αξιοθέατα δοκιμάστε την τοπική κουζίνα, ειδικά το ψωμί. Η κουζίνα βασίζετε σε λαχανικά αφού οι άνθρωποι ήταν πολλοί φτωχοί και τα ζώα τους ήταν ότι πολυτιμότερο είχαν. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τίποτα! Όλα τα εστιατόρια (και εννοώ ένα προς ένα) κλείνουν από τις 16.00 μέχρι τις 19.00 για μεσημεριανή σιέστα!
Τέλος, υπάρχουν και πολλά κτίρια και επαύλεις που είναι δείγματα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, κάνοντας αυτό το μέρος να δείχνει ακόμη πιο ενδιαφέρον μέσα από τις αντιθέσεις του.
© 2018 – 2020, Travel Vibe Crew. All rights reserved.
Travel Editor