Discover Fresh Vibes Greece All Over Me Radar

Μια βόλτα με το ολοκαίνουργιο μετρό της Θεσσαλονίκης!

Εγώ στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας

Το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι πλέον ένα κακόγουστο ανέκδοτο, αφού πλέον λειτουργεί κανονικά. Πρόκειται για το πρώτο αυτόματο (χωρίς οδηγό) σύστημα μετρό στην Ελλάδα, το οποίο εντυπωσιάζει με την καινοτομία και την ομορφιά του. Η ομορφιά αυτή προέρχεται από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του και εκτίθενται σε διάφορες στάσεις του έργου. Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε τους 13 σταθμούς της πρώτης γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης!

 

Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός

Ο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός αποτελεί την αφετηρία του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης! Το εντυπωσιακό κτήριο του σταθμού κτίστηκε το 1961 και βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα Βαλκάνια. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών για την αποπεράτωση του έργου, ήρθαν στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα τα ανασκαφικά δεδομένα μαρτυρούν, χωρίς αμφιβολία την ταφική χρήση του χώρου από το 300 μ.Χ. έως και το 400 μ.Χ.. Εντοπίστηκε τμήμα του δυτικού νεκροταφείου της αρχαίας Θεσσαλονίκης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις τουλάχιστον συστάδες, με αραιή διάταξη και απόσταση από τον αρχαίο οδικό άξονα! Κεραμικοί κλίβανοι κατασκευής δομικών υλικών αποτελούν σημαντικά τεκμήρια των εργαστηριακών εγκαταστάσεων του γνωστού από τις γραπτές πήγες Βυζαντινού «κεραμήσιου κάμπου».

 

Δημοκρατίας

Ο Σταθμός Δημοκρατίας, βρίσκεται στη διάσημη περιοχή του Βαρδάρη στο κέντρο της πόλης! Η κατασκευή του σταθμού καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό από αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ η εταιρεία που επιβλέπει το έργο χαρακτήρισε τον αρχαιολογικό χώρο υψηλής σημαντικότητας. Στο εργοτάξιο του σταθμού βρέθηκαν ένα αρχαίο και ένα πρωτοχριστιανικό κοιμητήριο, μια εκκλησία, καθώς και οθωμανικά πανδοχεία και αποθήκες. Αρχικά, ο σταθμός είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστεί δυτικότερα, αλλά τελικώς στην οριστική σχεδίαση μετακινήθηκε προς τα ανατολικά ώστε να είναι εκτός της περιοχής που βρίσκονταν τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης και άρα να αποφευχθούν παραπάνω καθυστερήσεις λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων.

Βενιζέλου

Επόμενη στάση Βενιζέλου, next stop Venizelou! Αδιαμφισβήτητα ο συγκεκριμένος σταθμός είναι το στολίδι του μετρό της Θεσσαλονίκης και ένας από τους πιο όμορφους σε ολόκληρο τον κόσμο! Ο Σταθμός Βενιζέλου βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης λόγω της αποκάλυψης σημαντικών αρχαιοτήτων και τη διαμάχη για την ορθή διαχείρισή τους προκειμένου όμως και να μην ακυρωθεί η κατασκευή του σταθμού. Οι αρχαιότητες αποκαλύφθηκαν το 2012 και σύντομα τέθηκε το δίλημμα «ή μετρό ή αρχαία».

Εν τέλει αποφασίστηκε οι σήραγγες να κατασκευαστούν σε βάθος 31 αντί για 14 μέτρα και να διαμορφωθεί ο σταθμός ώστε τα ευρήματα να εκτεθούν εντός αυτού, όπως συμβαίνει στον σταθμό Σύνταγμα του Μετρό της Αθήνας. Στο εργοτάξιο του σταθμού βρέθηκαν σε βάθος 5,4 μέτρων, η ρωμαϊκή λεωφόρος Decumanus Maximus, μαζί με καταστήματα και σπίτια τα οποία βρίσκονταν κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας οδού (σημερινή οδός Εγνατίας). Ένας ιστορικός μάλιστα ονόμασε τότε την ανακάλυψη «Βυζαντινή Πομπηία». Οι ειδικοί αποσυναρμολόγησαν τον δρόμο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίας και στη συνέχεια να τον επανασυναρμολογήσαν εντός του αρχαιολογικού χώρου, όπου σήμερα είναι επισκέψιμος!

Η Αρχαία Εγνατία Οδός στον σταθμό της Βενιζέλου
Η Αρχαία Εγνατία Οδός στον σταθμό της Βενιζέλου

Αγίας Σοφίας

Εξίσου σημαντικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν και στον Σταθμό της Αγίας Σοφίας, ο οποίος περιλαμβάνει ένα μικρό μουσείο εντός του σταθμού και στην επιφάνεια, προς την Πλατεία Μακεδονομάχων, εκτίθενται διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα ήρθε στο φως η συνεχεια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και μια κυκλική πλατεία με κίονες, η οποία φαίνεται να συνέδεε τον Ναό της Αγίας Σοφίας με αυτόν της Αχειροποίητου. Σε αντίθεση με τον Σταθμό Βενιζέλου, εδώ αποφασίστηκε τα ευρήματα να μεταφέρθηκαν εκτός σταθμού. Ο σταθμός Αγίας Σοφίας εμφανίζεται και στον σχεδιασμό του 1987-1988, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως η τρύπα του Κούβελα, επειδή ενώ τα έργα κατασκευής Μετρό ξεκίνησαν από τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, στην πράξη δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν και μόλις το 1989 τα έργα σταμάτησαν οριστικά, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Άξια προσοχής είναι επίσης η παρουσίαση των επιπέδων της πόλης από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού!

Σιντριβάνι

Ο Σταθμός Σιντριβάνι είναι και ο τελευταίος στον οποίο βρέθηκαν αρχαιότητες! Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κτήριο που διοργανώνεται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και υπήρξε στάση της τελευταίας τροχιοδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης έως τις 21 Ιουλίου 1957, συνδέοντας την Πλατεία Δημοκρατίας με το Ντεπώ! Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν πανέμορφα ψηφιδωτά, που χρονολογούνται στον 4ο και 5ο αι. μ. Χ., τα σχέδια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμήσουν τα δάπεδα όλων των σημερινών σταθμών του μετρό!

Πανεπιστήμιο

Ο σταθμός Πανεπιστήμιο εξυπηρετεί τα δυο πανεπιστήμια της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Πρόκειται για τον βαθύτερο σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης (37 μέτρα), ενώ είναι ο μοναδικός που διαθέτει τρεις εξόδους!

Η είσοδος στον Σταθμό Πανεπιστήμιο
Η είσοδος στον Σταθμό Πανεπιστήμιο

Παπάφη

Ο σταθμός Παπάφη πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Παπάφη, Θεσσαλονικιό έμπορο και εθνικό ευεργέτη. Είναι κατασκευασμένος στον χώρο του Παπάφειου, ενός ορφανοτροφείου αποκλειστικά αρρένων που χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο και σήμερα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή του σταθμού σε αυτό το σημείο καθυστέρησε λόγω δικαστικής διαμάχης για την απαλλοτρίωση τμήματος του κήπου, όμως τελικά επετεύχθη συμβιβασμός.

Η είσοδος στον Σταθμό Παπάφη
Η είσοδος στον Σταθμό Παπάφη

Ευκλείδη

Ο σταθμός Ευκλείδη πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό και τη γειτονική ομώνυμη τεχνική σχολή, στη διασταύρωση των οδών Κατσιμίδη και Αλεξάνδρου Παπαναστασίου. Ο σταθμός είχε εμφανιστεί επίσης στην πρόταση του Μετρό Θεσσαλονίκης το 1988, με το όνομα Αρχαιολογικό Μουσείο.

Φλέμιγκ

Ο σταθμός πήρε το όνομά του από τον Σκωτσέζο επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βρέθηκε ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο και ένας μικρός οικισμός, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως αρχαιολογικός χώρος χαμηλής σημασίας από την Ελληνικό Μετρό, την επιβλέπουσα εταιρεία της κατασκευής του δικτύου.

Μια πινακίδα του μετρό στον σταθμό Φλέμιγκ
Μια πινακίδα του μετρό στον σταθμό Φλέμιγκ

Αναλήψεως

Η κατασκευή του σταθμού Αναλήψεως αποδείχθηκε προβληματική, λόγω της στενότητας της οδού Δελφών. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί με τη μέθοδο του ανοιχτού ορύγματος και μετέπειτα επικάλυψης της, ενώ η οδός Δελφών έκλεισε σε μήκος 250 μέτρων το 2011.

Το logo του μετρό Θεσσαλονίκης
Το logo του μετρό Θεσσαλονίκης

25ης Μαρτίου

Ο Σταθμός 25ης Μαρτίου πήρε το όνομά του από την ομώνυμη οδό, που τιμά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με το άνοιγμα της δεύτερης γραμμής του μετρό μέσα στο 2025, το συγκεκριμένο σημείο θα είναι το τελευταίο που οι δύο γραμμές θα μοιράζονται σήραγγες, και από εκεί θα συνεχίζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η είσοδος στον Σταθμό 25ης Μαρτίου
Η είσοδος στον Σταθμό 25ης Μαρτίου

Βούλγαρη

Ο Σταθμός της Βούλγαρη πήρε το όνομα του από τον Δημήτριο Βούλγαρη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας για οκτώ θητείες μεταξύ του 1855 και του 1875. Ο σταθμός αυτός εμφανίζεται, επίσης, στην πρόταση του Μετρό Θεσσαλονίκης του 1987-1988, που όμως εγκαταλείφθηκε τελικώς το 1989 λόγω ελλείψεως χρηματοδότησης.

Ο χάρτης της γραμμής 1 του μετρό Θεσσαλονίκης
Ο χάρτης της γραμμής 1 του μετρό Θεσσαλονίκης

Νέα Ελβετία

Ο Σταθμός στη Νέα Ελβετία αποτελεί το τέρμα της Γραμμής 1 του Μετρό Θεσσαλονίκης, κοντά στο αμαξοστάσιο Πυλαίας. Η ιδέα για σταθμό στην περιοχή χρονολογείται από το 1918, όταν προτάθηκε ως τερματικός για μητροπολιτική σιδηροδρομική γραμμή, με την διαφορά ότι ο σημερινός σταθμός είναι υπόγειος. Τέλος, από την Νέα Ελβετία υπάρχει λεωφορείο που κατυθείνεται απευθείας στο αεροδρόμιο (2Χ), ενώ ξεκινούν ακόμη διάφορες γραμμές που την συνδέουν με το ανατολικό κομμάτι της πόλης!

Οικονομικές πτήσεις για Θεσσαλονίκη θα βρεις εδώ!

Εγώ στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας
Εγώ στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας

 

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη aka O Thessalonikios θα βρεις στο blog του εδώ

Ενώ μπορείς να τον ακολουθήσεις στο instagram εδώ και εδώ

© 2025, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Travel Editor at 23 | Website

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019.

Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»!

Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog.

Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!

Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media!

#Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography

 

 

Γεια σου είμαι ο Παντελής “ο Θεσσαλονικιός”, είμαι 32 ετών και αποτελώ μέλος της ομάδας του Travel Vibe από το 2019. Εμφανώς το προσωνύμιο μου δεν είναι τυχαίο, αφού προέρχεται από τη πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να διαμένω, τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασκώ το επάγγελμα του Οικονομολόγου-Λογιστή, αλλά το μεγάλο μου πάθος είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Τα ταξίδια. Μέχρι στιγμής έχω ταξιδέψει σε 42 χώρες ανά τον κόσμο, με αγαπημένα μου ταξίδια να είναι η εξερεύνηση της μαγευτικής Ισλανδίας, η ευχάριστη έκπληξη του κοσμοπολίτικου Μαρόκο, ο επίγειος παράδεισος των Μαλδιβών και η περιήγηση μου στα Highlands της Σκωτίας. Σε αυτά τα ταξίδια είδα απίστευτα φυσικά τοπία, έζησα μοναδικές περιπέτειες, γνώρισα τρομερούς ανθρώπους και  δοκίμασα διάφορες πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές. Στόχος μου είναι να γυρίσω και τις 194 χώρες του κόσμου. Δεν ξέρω αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσω μέχρι τέλους. Ως γνωστόν, «ο επιμένων νικά»! Στα άρθρα μου στο travel vibe θα βρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς από μέρη που έχω επισκεφθεί, κρυμμένα διαμάντια μέσα σε πόλεις, παράξενα αξιοθέατα, ιδιαίτερες εμπειρίες και πολύ φαγητό! Στον ελεύθερο μου χρόνο, πέραν από ταξίδια, μου αρέσει να γράφω για τις περιπέτειες μου, κάποιες από τις οποίες, πέραν από το Travel Vibe, μπορείτε να τις διαβάσετε στο προσωπικό μου blog. Ακόμη, αγαπάω το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Όταν μπορώ να τα συνδυάζω με τα ταξίδια, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο! Κάτι που πρέπει να ξέρεις για μένα είναι ότι μιλάω 5 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα και κινέζικα (!). Και όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος του πλανήτη που δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τα λόγια, χρησιμοποιώ τη γλώσσα του σώματος. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα τη βρω την άκρη! Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα και να παρακολουθήσεις τα μελλοντικά μου ταξίδια, μπορείς να με ακολουθήσεις στα παρακάτω social media! #Backpacker, #Foodie, #Adventure Traveler, # Budget Traveler, #Photography    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.