Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Ν.Κορέα είναι ένα γεγονός που ξεχωρίζει παγκοσμίως.
Ο έρωτας ήθιστε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φλεβάρη σε κάθε σημείο του πλανήτη μας. Στη Νότιο Κορέα όμως τον θεσμό της αγάπης τον έχουν πάει σε άλλο επίπεδο.
Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Ν.Κορέα είναι λίγο διαφορετική από τον υπόλοιπο κόσμο. Στην πραγματικότητα είναι μία μόνο από τις 12 «ημέρες αγάπης» που γιορτάζονται στις 14 κάθε μήνα.


Ποιες είναι όμως αυτές οι 12 μέρες.
ΟΙ 12 ΜΕΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
- Ημέρα ημερολογίου (Ιανουάριος),
- Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου (Φεβρουάριος),
- Λευκή ημέρα (Μάρτιος),
- Μαύρη ημέρα (Απρίλιος),
- Ημέρα Τριαντάφυλλου (Μάιος),
- Ημέρα Φιλιού (Ιούνιος),
- Ασημένια Ημέρα (Ιούλιος),
- Πράσινη Ημέρα (Αύγουστος),
- Ημέρα Φωτογραφίας (Σεπτέμβριος),
- Ημέρα Κρασιού (Οκτώβριος),
- Ημέρα Κινηματογράφου (Νοέμβριος),
- Ημέρα Αγκαλιάς (Δεκέμβριος).
Τα περισσότερα χρήματα φυσικά ξοδεύονται για τον Άγιο Βαλεντίνο και τη Λευκή Ημέρα, ενώ οι υπόλοιπες μέρες αγάπης λαμβάνουν ελάχιστη έως καθόλου εμπορική προσοχή.
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ (14 Φεβρουαρίου):
Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν στην Κορέα οι γυναίκες δίνουν σοκολάτες στους άνδρες ως ένδειξη στοργής. Παραδοσιακά, οι άνδρες που λαμβάνουν αυτά τα δώρα θα δώσουν ένα δώρο σε αντάλλαγμα τον επόμενο μήνα τη Λευκή Ημέρα.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ;
Ενώ η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μοναδική και διασκεδαστική, μπορεί επίσης να είναι αρκετά ενοχλητική για τις γυναίκες. Όχι μόνο θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να είναι αυτή που θα ομολογήσει τον έρωτά της, αλλά θα πρέπει επίσης να περιμένει έναν ολόκληρο μήνα τη Λευκή Ημέρα για να δει τι πιστεύει ο εκλεκτός της καρδιάς της για εκείνη!
ΛΕΥΚΗ ΜΕΡΑ (14 Μαρτίου):
Η Λευκή Ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά πριν από 35 χρόνια στην Ιαπωνία. Παλαιοτέρα ονομαζόταν “Marshmallow Day”. Η Λευκή Ημέρα είναι η ευκαιρία για τους άνδρες να ανταποκριθούν ή να ανταποδώσουν την αγάπη που έλαβαν από τις γυναίκες στις 14 Φεβρουαρίου. Λαμβάνει χώρα ένα μήνα μετά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Μαρτίου. Το όνομα προέρχεται από την παροχή κυρίως λευκών δώρων, όπως λευκή σοκολάτα και εσώρουχα, από άνδρες ως απάντηση στα δώρα του Αγίου Βαλεντίνου.


ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΧΕΙ ΤΑ ΤΕΛΑΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ;
Αυτό φυσικά έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι έμποροι λιανικής έχουν αρχίσει να στοχεύουν άνδρες και γυναίκες και τις δύο ημέρες. Ως εκ τούτου, οι δύο αυτές ημέρες έχουν μετατραπεί σε μέρες εορτασμού ζευγαριών γενικότερα και όχι ειδικά για άντρες ή γυναίκες. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι οι Κορεάτες πλέον δε γιορτάζουν τον έρωτα μια αλλά δύο φορές τον χρόνο.
Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (14/2-14/3)
Πολλά παντοπωλεία στήνουν μεγάλες εκθέσεις μπροστά από τα καταστήματά τους, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από την εβδομάδα πριν από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έως την εβδομάδα μετά τη Λευκή Ημέρα.
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ
Μερικοί άνθρωποι ακολουθούν τον λεγόμενο «Κανόνα των Τριών» που υπαγορεύει ότι το αμοιβαίο δώρο που δίνει ο άνδρας πρέπει να είναι περίπου 3 φορές η αξία του δώρου που έλαβε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτός ο κανόνας δεν είναι ευρέως αναμενόμενος αλλά πολλοί άντρες τον εκλαμβάνουν ως έναν ανεπίσημο κανόνα.


ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ (14 Απριλίου):
Μία ακόμα ξεχωριστή ημέρα όμως λαμβάνει χώρα σε αυτόν τον κύκλο αγάπης στην κορεάτικη κουλτούρα και αυτή δεν είναι άλλη από τη Μαύρη ήμερα. Όχι τόσο ευρέως διαδεδομένη όσο η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή η Λευκή μέρα αλλά πολύ βολική για όσους δεν έχουν ταίρι. Μερικοί Νοτιοκορεάτες παίρνουν την παράδοση μια βαθμίδα ψηλότερα βγαίνοντας έξω ντυμένοι όλο στα μαύρα, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου βερνικιού νυχιών!
Υποτίθεται ότι οι singles που δεν έλαβαν δώρο ούτε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ούτε τη λευκή ημέρα συγκεντρώνονται στις 14 Απριλίου, για να φάνε Jjajyangmyeon (Black Noodles) με άλλους ελεύθερους φίλους. Σύμφωνα με τους 20άρηδες της Κορέας, οι λυπημένοι singles συναντώνται στις 14 και μοιράζονται το ομώνυμο πιάτο.


ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΑ;
Όπως και στα υπόλοιπα κράτη έτσι και στη Ν.Κορεα τα ζευγάρια βγαίνουν ραντεβού στις 14 Φεβρουαρίου. Περνάνε τη μέρα τους σε θεματικά πάρκα και θεματικά χωριά ολόκληρα που βρίσκονται εκτός κέντρου άλλα είναι γεμάτα φωτισμένες καρδούλες. Πάνε βόλτα στο Lotte world. Είναι κάτι σαν την Disneyland της Κορέας. Ή κάνουν βόλτα παράλληλα του ποταμού Han. Παίρνουν φαγητό στο χέρι και αράζουν δίπλα από το συντριβάνι-γεφυρα Banpo. Tο μεγαλύτερο συντριβάνι-γέφυρα στον κόσμο.








COUPLE RINGS & TWIN CLOTHS
Και φυσικά να μην ξεχάσουμε το ποιο σημαντικό κομμάτι της κορεάτικης κουλτούρας στα ζευγάρια που είναι τα couple rings και twin cloths. 8 στα 10 ζευγαράκια μεταξύ 10 με 30 ετών θα τα δεις ντυμένα το ίδιο. Είναι πολύ γλυκό, δε νομίζετε;


Αν και οι άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμος δεν τη θεωρούν κάτι σπουδαίο ως εορτή, οι Κορεατες δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη μέρα. Είναι ένας λαός που εκφράζει τα συναισθήματά του στον σύντροφο του με τρυφερό τρόπο. Περπατώντας στην πρωτεύουσα θα δεις παντού ζευγαράκια να κρατιούνται χεράκι-χεράκι. Μην ταξιδέψετε μόνοι σας εκεί εάν είστε singles και σας ενοχλεί να βλέπετε ζευγαράκια. Δε θα το αντέξετε.
ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ;
Αν και παραμένει μία από τις πιο σημαντικές ρομαντικές ημέρες, στη σημερινή σύγχρονη Κορέα, είναι επίσης συχνό να προσφέρει κανείς σοκολάτες στους συναδέλφους, στην οικογένεια και στους φίλους του.
“Happy Valentine’s Day” ΣΤΑ ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ
Αν θέλετε να ευχηθείτε σε κάποιον «Happy Valentine’s Day», μπορείτε να πείτε 해피 발렌타인 데이! (haepi ballentain dei!)


Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν γιορτάζουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη Ν.Κορέα. Εσείς τι πιστεύεται; Είναι υπερβολικοί στην έκφραση της αγάπης τους ή είναι κάτι που λείπει από τον δυτικό κοσμο;
Τα ταξιδιωτικά μου φιλιά από την όμορφη και ρομαντική Κορέα!
Τσολάκη Αγγελική (Greekwomantraveller).
© 2023, GreekWomanTraveller. All rights reserved.
Travel Editor