Europe Stories

“Οδηγίες Χρήσης” για 48 Ώρες στο Βερολίνο

Το Βερολίνο είναι αδιαμφισβήτητα η πιο budget πόλη της Γερμανίας, με άπειρες επιλογές για οικονομική διαμονή, ενώ το φαγητό και το ποτό είναι άφθονο και προσιτό σχεδόν παντού! Αυτό που απομένει να διαχειριστείτε συνετά είναι οι δραστηριότητές σας προκειμένου να γνωρίσετε την πόλη χωρίς να ξοδευτείτε.

📷 go_berlin

Στο τελευταίο μου ταξίδι διάρκειας μόλις 48 ωρών στην Γερμανική πρωτεύουσα ανακάλυψα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, διατηρώντας τον προϋπολογισμό του εξαιρετικά χαμηλά! Συγκεκριμένα επισκέφτηκα όλα τα παρακάτω σημεία ενδιαφέροντος, ξοδεύοντας μόλις 22,90 ευρώ!

📷 @mr_mattjames

Πώς θα κινηθείτε στο Βερολίνο
Η πρώτη σας κίνηση είναι να εξοπλιστείτε με ένα ημερήσιο (ή πολλαπλών ημερών) εισιτήριο για να καλύψετε όλες τις μετακινήσεις σας.

Υπάρχουν 3 βασικές επιλογές για να διαλέξετε, με κάθε μια να σας δίνει ένα διαφορετικό πλεονέκτημα ανάλογα με τη διάρκεια της διαμονής και τη συνολική χρήση που σκοπεύετε να κάνετε:
1.Ημερήσιο Εισιτήριο για τη Ζώνη AB (περιοχή που καλύπτει την πόλη του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Τέγκελ) με κόστος 7 ευρώ ή για τη Ζώνη ABC (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Πότσδαμ και του αεροδρομίου Σόνεφελντ).

📷 @bonjourneyyy

Προσοχή: Το εισιτήριο έχει ισχύ για μια ολόκληρη ημέρα και όχι για 24 συνεχείς ώρες.
2.Κάρτα “Καλώς Ήρθατε στο Βερολίνο“, με ισχύ για 48 συνεχείς ώρες από την πρώτη ενεργοποίησή της. Η κάρτα σας παρέχει απεριόριστες μετακινήσεις με κόστος 19,90 ευρώ για τη ζώνη AB ή με 22,90 ευρώ για τη ζώνη ABC. Επιπλέον, με τη χρήση αυτής της κάρτας, σας προσφέρονται επιπλέον εκπτώσεις σε διάφορα αξιοθέατα, εστιατόρια και καταστήματα.

📷 @_hans_im_glueck_

3.Το “Πάσο του Βερολίνου” είναι η πιο ακριβή επιλογή (89 ευρώ), αλλά σας παρέχει δωρεάν είσοδο σε πάρα πολλά κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει νόημα αν σκοπεύετε να μείνετε στο Βερολίνο για 3 ημέρες και σχεδιάζετε να επισκεφθείτε πολλά μουσεία και γκαλερί.

Η Γκαλερί της Ανατολικής Πλευράς
Πιθανώς η μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί σε όλο τον κόσμο και ένα σύμβολο γιορτής για την πόλη μετά την πτώση των φυσικών και πολιτικών συνόρων μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου. Πάνω από 100 έργα τέχνης αποτυπώνουν συμβολικά, σε αυτό το καλοδιατηρημένο τμήμα (μήκους 1.316 μέτρων) του αυθεντικού τείχους του Βερολίνου, τα συναισθήματα παγκόσμιων καλλιτεχνών για την ομορφιά ενός κόσμου χωρίς σύνορα.
Η επίσκεψη στην Γκαλερί της Ανατολικής Πλευράς είναι δωρεάν.

 

Σημείο Ελέγχου Τσάρλι
Το Σημείο Ελέγχου Τσάρλι υπήρξε ένα από τα βασικότερα διαχωριστικά σύνορα μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου. Ήταν η μοναδική πύλη εκατέρωθεν διέλευσης για ξένους τουρίστες και μέλη των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Δυο από τα πιο δημοφιλή φωτογραφικά αξιοθέατα της περιοχής είναι τα αντίγραφα της Πινακίδας και του Αμερικανικού Φυλακίου που οριοθετούσαν το Σημείο Ελέγχου Τσάρλι.

📷1rosis

Ωστόσο, μην ξεγελαστείτε, οι Αμερικανοί φρουροί που βλέπετε να στέκονται μπροστά από το φυλάκιο είναι μέρος μια ατυχούς θεατρικής προσομοίωσης με εμπορευματικό χαρακτήρα. Θα σας ζητήσουν 3 ευρώ για μια φωτογραφία μαζί τους. Ως δείγμα σεβασμού προς τον χώρο, θα σας συμβούλευα να αποφύγετε με κάθε τρόπο να γίνετε μέρος αυτής της τουριστικής παγίδας…

Το Κτίριο του Ράιχσταγκ
Το Ράιχσταγκ είναι η σημερινή κατοικία του Γερμανικού Κοινοβουλίου και το σύμβολο της δημοκρατίας, όπως επακριβώς αναγράφει και η επιγραφή στην πρόσοψή του: “Dem Deutschen Volke” (“Για τον Γερμανικό Λαό”).
Το πιο εντυπωσιακό μέρος του Ράιχσταγκ, ο γυάλινος θόλος του, είναι το τέλειο σύμβολο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αφού έχει κατασκευαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προσφέρει φυσικό φως και εξαερισμό στο Κοινοβούλιο!

📷 @maryna_lopushin

Η επίσκεψη στον θόλο του Ράιχσταγκ είναι δωρεάν, απαιτείται όμως να έχει προηγηθεί η εγγραφή σας για συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα εισόδου. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να επισκεφθείτε τον χώρο στην ιστοσελίδα: www.bundestag.de
Ένας εναλλακτικός, αλλά και πιο δαπανηρός τρόπος να ανέβετε στην οροφή του Ράιχσταγκ είναι να κάνετε κράτηση στο εστιατόριο που υπάρχει στον τελευταίο όροφο. Λέμε τώρα…

Η Στήλη της Nίκης στο Πάρκο Τίεργκάρτεν
Όταν οι περισσότεροι τουρίστες κατευθύνονται προς τον τηλεοπτικό πύργο του Βερολίνου για να απολαύσουν μια 360 μοιρών θέα της πόλης (πράγμα που προϋποθέτει ότι θα πληρώσετε ένα ακριβό εισιτήριο), εγώ σας προτείνω να κατευθυνθείτε στη Στήλη της Νίκης για μια εξίσου εκπληκτική, αλλά μακράν πιο προσιτή, πανοραμική θέα.
Περιμετρικά της βάσης της στήλης, θαυμάστε ένα εκπληκτικό μωσαϊκό που εικονογραφεί με έναν μοναδικό τρόπο σημαντικά γεγονότα της γερμανικής ιστορίας. Το άγαλμα στην κορυφή αντιπροσωπεύει τη Βικτώρια, τη Ρωμαϊκή έκδοση της Ελληνικής Θεάς Νίκης. Η πρόσβαση στην κορυφή της στήλης, καθώς και στο μουσείο που φιλοξενείται στο πρώτο επίπεδό της, θα σας κοστίσει μόλις 3 ευρώ!
Η Στήλη της Νίκης βρίσκεται στο κέντρο του πάρκου Τίεργκαρτεν, ένα όμορφο πράσινο μέρος της πόλης και αξίζει να επισκεφθείτε όσο βρίσκεστε στο Βερολίνο.

📷miri_enjoys_life

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου
Αν και η Πύλη του Βρανδεμβούργου θεωρήθηκε σύμβολο διαίρεσης για την πόλη του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ιστορικά κατασκευάστηκε για να αντιπροσωπεύσει το ακριβώς αντίθετο. Αρχικά στην κορυφή της Πύλης βρισκόταν το άγαλμα της Θεάς Ειρήνης, η οποία και οδηγούσε το άρμα με τα τέσσερα άλογα που βλέπουμε ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, το 1814, κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της Πύλης, το άγαλμα “εξοπλίστηκε” με τη ράβδο που φέρει τον Πρωσικό Αετό και τον Σιδηρούν Σταυρό, αλλάζοντας σαφώς τη γυναικεία μορφή στη Θεά της Νίκης Βικτώρια.
Μια βόλτα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και αργά το απόγευμα θα σας δώσει μια διαφορετική προοπτική αυτού του καταπληκτικού ορόσημου.

📷 travelfairytale2018

Το Νησί των Μουσείων
Το Βερολίνο είναι πραγματικός παράδεισος για έναν λάτρη της ιστορίας και των τεχνών, και το ομώνυμο Νησί των Μουσείων που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Μίττε, φιλοξενεί πέντε μουσεία παγκόσμιας κλάσης! Το συγκρότημα έχει καταγραφεί ως χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, επομένως ακόμη και αν δεν έχετε το χρόνο να επισκεφθείτε τις ίδιες τις εκθέσεις, μην παραλείψετε να περάσετε από την περιοχή για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων.

Η λεωφόρος Unter den Linden
Η Unter den Linder είναι η παλαιότερη λεωφόρος στην καρδιά του ιστορικού Βερολίνου, η οποία και εκτείνεται από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μέχρι το Νησί των Μουσείων. Περπατώντας κατά μήκος αυτού του δρόμου θα θαυμάσετε πολλά εξέχουσας σημασίας κτίρια, όπως η Κρατική Όπερα, η Κρατική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ιστορίας της Γερμανίας.
Μια σύντομη παράκαμψη θα σας οδηγήσει στην Bebelplatz, το σημείο όπου το 1933 Ναζιστές μαθητές έκαψαν πάνω από 20.000 βιβλία. Ως σημείο ανάμνησης εκείνης της ημέρας, ένα μικρό γυάλινο παράθυρο στο έδαφος κοιτάζει προς μια βιβλιοθήκη με άδεια ράφια.
Από την Bebelplatz κατευθυνθείτε στην Gendarmenmarkt, ίσως την ομορφότερη πλατεία σε ολόκληρο το Βερολίνο. Εδώ βρίσκονται τρία εντυπωσιακά κτίρια; ο Γαλλικός Καθεδρικός ναός, το Μέγαρο Μουσικής και ο Γερμανικός Καθεδρικός ναός.

📷 @enjoy_the_beautiful_moments

Hackescher Markt
Το Βερολίνο είναι διάσημο για το αστικό του στυλ και η αγορά Hackescher Markt φιλοξενεί τις καλύτερες τοπικές μπουτίκ μόδας, vintage καταστήματα, καθώς και γοητευτικά καφέ και εστιατόρια. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή ο κρυμμένος θησαυρός του Βερολίνου, οι ιστορικές αυλές και τα art nouveau κτίριά του, σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε μέσα από ατμοσφαιρικά πλακόστρωτα σοκάκια.
Στο Hackesche Höfe θα βρείτε 8 διαφορετικές αυλές, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται μέσα από αψιδωτές εισόδους. Αναζητήστε την είσοδο που οδηγεί στο θρυλικό καφέ Cinema, ένα διάσημο σημείο συνάντησης για μποέμ καλλιτέχνες και ντόπιους. Κατόπιν, διασχίστε το δρομάκι με τα πολύχρωμα γκράφιτι και μπείτε στην αυλή που αποτελεί πλέον ένα δημοφιλές πολιτιστικό κέντρο για το Βερολίνο, φιλοξενώντας μόνιμες αλλά και προσωρινές εκθέσεις, η διασημότερη των οποίων βρίσκεται στο Κέντρο της Άννα Φράνκ.
Τουριστική Διαδρομή.


Ο πιο προσιτός τρόπος για να απολαύσετε τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βερολίνου από το άνετο κάθισμα ενός διώροφου λεωφορείου, είναι οι γραμμές 100 και 200. Τα δρομολόγια είναι πάρα πολύ συχνά, δημοφιλή πλέον σε όλους τους τουρίστες, και καλύπτουν την ίδια περιοχή με το λεωφορείο Hop-On / Hop-Off, αλλά με τη σημαντική διαφορά ότι έτσι απολαμβάνετε τη διαδρομή στην τιμή ενός απλού εισιτηρίου (ή δωρεάν με το Ημερήσιο Εισιτήριο / Κάρτα / Πάσο σας)!

📷 @aigoberlin

Καλά να περάσετε!

 

Featured Photo by @chez_rulz

© 2018 – 2019, Stavroula Anagnostopoulou. All rights reserved.

Γεννημένη traveller η Σταυρούλα διατηρεί στο facebook ένα ημερολόγιο ταξιδιού, με σημειώσεις και συμβουλές, φωτογραφίες και βίντεο, ιδέες και πολύ έμπνευση. Μέσω αυτού μοιράζετε τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες εν κινήσει και κυρίως... σε πραγματικό χρόνο! Σε πραγματικό χρόνο σημαίνει ότι η επικοινωνία μεταξύ της ίδιας και των fans της είναι διαδραστική. Μπορείς να επηρεάσεις κι εσύ τα ταξιδιωτικά της σχέδια προτείνοντας της μια καινούργια διαδρομή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *