Europe Stories

Οι Άγιοι Σαράντα και ο αρχαιολογικός χώρος του Βουθρωτού

Τόσο δίπλα μας και όμως τόσο μακριά μας , η Αλβανία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες ομορφιές που αναπτύσσεται στον τομέα του τουρισμού με γοργά βήματα παρά το γεγονός πως συνεχίζει να μην υπάρχει στο χάρτη για εμας τους Έλληνες. Οι λόγοι πολλοί , μεταξύ άλλων η άγνοια μας για το τι κρύβεται μετά τα ελληνοαλβανικά σύνορα και δυστυχώς οι παλιές προκαταλήψεις.

Τι θα συμβέι όμως αν αποφασίσετε να περάσετε μερικές ημέρες στην λεγόμενη ” Αλβανική Ριβιέρα” ; Αφήστε με να σας πώ εγώ .

Καλωσήρθατε στους Άγιους Σαράντα

Η πρώτη μου στάση στους Άγιους Σαράντα ήταν σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Η πόλη σίγουρα δεν συγκλονίζει αλλά μπορεί να σε κρατήσει για ένα όμορφο , χαλαρό Σαββατοκύριακο. Οι επιλογές για φαγητό πολλές , όπως και τα όμορφα καφέ και φυσικά θα βρείς πολύ αξιόλογα καταλύματα για να μείνεις. Η πόλη είναι γνωστό καλοκαιρινό θέρετρο τόσο για τους ντόπιους Αλβανούς όσο και για τουρίστες απο όλο το κόσμο και τα ξενοδοχεία είναι και πολλά αλλά και σε πολύ καλή κατάσταση. Φυσικά όλα αυτά έρχονται σε πολύ χαμηλές τιμές κάτι που δικαιολογεί τον όλο και αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας , φτάνουμε στο Ksamil ή στα ελληνικά Εξαμίλι. Όλες αυτές οι περιοχές έχουν φυσικά έντονο το ελληνικό στοιχείο και θα ακούσεις την ελληνική γλώσσα παντού. Το Εξαμίλι είναι χωριό της Αλβανίας που βρίσκεται στα νότια της χώρας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Ανήκει στην Επαρχία Αγίων Σαράντα στον Νομό Αυλώνα. Είναι χτισμένο σε μία στενή λωρίδα γης, ανάμεσα στο στενό της Κέρκυρας και στη λίμνη του Βουθρωτού.

Ανοικοδομήθηκε κυρίως μετά το 1991 και την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας. Παλαιότερα στην θέση του υπήρχαν μερικές πολυκατοικίες για φυλακισμένους στρατιώτες και η θερινή κατοικία του ηγέτη της χώρας Εμβέρ Χότζα , πλέον όμως θα βρείς πολυτελή θέρετρα να αγναντεύουν τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου , στην επονομαζόμενη ” Αλβανική Ριβιέρα”.

Ksamil

Kαι φτάνουμε επιτέλους στον τελικό μας προορισμό που δεν είναι άλλος από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Βουθρωτού.

Το Βουθρωτό και η ιστορία του.

Οι πρώτες μυθολογικές αναφορές κάνουν λόγο για εξόριστους μετά την πτώση της Τροίας που ιδρύουν την αρχαία πόλη του Buthrotum , ενώ στοιχεία του 4ου αι. Π.Χ εικάζουν πως τότε η πόλη άρχισε να παίρνει ζωή καθώς αποτέλεσε και σημαντικό εμπορικό λιμάνι . Μια εκκλησία αφιερωμένη στον Ασκληπιό , θεό της ιατρικής χτίστηκε τότε , με δωρεές διάφορων θρησκευόμενων.

Το 228 Π.Χ η πόλη καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, καθιερωθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα ως Colognia Augusta Buthrotum και γνώρισε την μεγαλύτερη της άνθιση. Η πόλη οχυρώθηκε , και χτίστηκαν ναοί , αγορές , το θέατρο , θερμές πηγές , συντριβάνια και πολυτελείς κατοικίες ( villas) ενώ μερικούς αιώνες μετά και ειδικά τον 5ο αι. Μ.Χ  , επί χριστιανισμού το Βουθρωτό έγινε Επισκοπική Κατοικία και τότε χτίστηκε και το Βαπτηστήριο με το υπέροχο μωσαικό. Το 19ο αι. πέρασε στα χέρια των Οθωμανών , μέχρι την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Το Βαπτηστήριο ( κάτω από την άμμο προστατευμένο βρίσκεται το μωσαικό)

Φτάνοντας στη κορυψή του Κάστρου απολαύστε τη μοναδική θέα ( σας αξίζει άλλωστε μετά από τόσο περπάτημα) και αν έχετε χρόνο επισκεφθείτε και το ενδιαφέρον Μουσείο που θα βρείτε δίπλα σας.

Χρήσιμα tips:

  1. Μπορείτε να ταξιδέψετε στην Αλβανία με ταυτότητα αρκεί να είναι νέου τύπου.
  2. Καλό θα ήταν να κάνετε συνάλλαγμα , αν και παντού δέχονται και ευρώ.
  3. Αν βρεθείτε στη Κέρκυρα τη συγκεκριμένη εξόρμηση μπορείτε να την κάνετε και ως ημερήσια εκδρομή μέσω τουριστικών γραφείων αλλά και μεμονωμένα με τα συχνά καραβάκια που αναχωρούν απο το λιμάνι και η διάρκεια τους δεν ξεπερνάει τα 40 λεπτά.

Καλά να περάσετε!


© 2019, Eva Voutsina. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.