Europe Stories Tips & Thoughts Ιταλία

Όταν έχασα το πορτοφόλι μου στη Μπολόνια !

Ο μεγαλύτερος φόβος μου όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύω ήταν, είναι και θα είναι να μη χάσω τα ταξιδιωτικά μου έγγραφα. Δυστυχώς πριν τρία χρόνια αντιμετώπισα τον μεγαλύτερο εφιάλτη μου και σε αυτό το άρθρο αποφάσισα να μοιραστώ την τραυματική εμπειρία μου μαζί σας.

Μπολόνια
Η θέα της Piazza Maggiore απο τον πύργο Asinelli

Ένα φθινοπωρινό βράδυ του Οκτώβρη του 2017, με βρήκε στο τρένο της επιστροφής από το Ουρμπίνο προς τη Μπολόνια. Η οποία ήταν και η βάση μου για εκείνες τις μέρες. Η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη, η κούραση ακόμη μεγαλύτερη και εγώ περίμενα πως και πως την ώρα που θα επέστρεφα στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστώ. Μόλις λοιπόν αποβιβάστηκα στον σιδηροδρομικό σταθμό, δεν έχασα χρόνο και σταμάτησα το πρώτο ταξί που πέρασε από μπροστά μου, με προορισμό το κατάλυμα μου. Αφού έφτασα, πλήρωσα τον ταξιτζή και κατευθύνθηκα προς το ξενοδοχείο μου. Όμως ακουμπώντας τις τσέπες μου, αίφνης συνειδητοποίησα ότι το πορτοφόλι μου είχε πέσει μέσα στο αυτοκίνητο. Άρχισα να τρέχω και να φωνάζω σαν τρελός μήπως τον προλάβω, χωρίς όμως επιτυχία.


Για λίγο σάστισα. Μόνος σε μια ξένη χώρα χωρίς ταυτότητα, χρήματα και κάρτες. Και τώρα τι; Αυτό που έπραξα, και συμβουλεύω να κάνετε όλοι αν βρεθείτε σε μια παρόμοια κατάσταση, είναι να κρατήσω τη ψυχραιμία μου. Πήγα στον υπάλληλο του ξενοδοχείου που διανυκτέρευε και με λίγα αγγλικά και λίγα ιταλικά, του εξήγησα τη κατάσταση. Με ενημέρωσε ότι στη Μπολόνια υπάρχουν μόνο δυο εταιρίες ταξί, οπότε το να βρούμε το συγκεκριμένο όχημα δε θα είναι τόσο δύσκολο (fun fact τελικά ήταν!!). Όλο το βράδυ τηλεφωνούσαμε στις δυο αυτές εταιρίες, αλλά κανένα νέο στο ακουστικό και έτσι αναγκάστηκα να επικοινωνήσω με τις ελληνικές τράπεζες για να ακυρώσω τις κάρτες μου.

Διαβατήριο

Και μετά τι..;


Η επόμενη μέρα με βρήκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, για να δηλώσω την απώλεια. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε αν χάσετε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα. Αυτή η γραπτή δήλωση δεν είναι απολύτως απαραίτητη. Μπορεί όμως να βοηθήσει στο να βρεθεί πιο σύντομα. Αλλά και να παρεμποδίσει τυχόν παράνομες ενέργειες με τα έγγραφα σας από τρίτους. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής η εμπειρία μου δεν ήταν η καλύτερη. Αφού εκείνη τη μέρα το τμήμα ήταν γεμάτο από δεκάδες ακόμη ανυποψίαστα «θύματα», αλλά λόγω του γεγονότος ότι ήμουν τουρίστας με εξυπηρέτησαν γρηγορότερα.

Αστυνομικό Τμήμα

Βοήθεια από το Ελληνικό Προξενείο στη Μπολόνια

Δεύτερη κίνηση ήταν να επισκεφτώ το Ελληνικό Προξενείο στη Μπολόνια, για να ενημερώσω τις αρχές για την κατάστασή στην οποία βρέθηκα. Ευτυχώς για μένα είχα φωτοτυπία τη ταυτότητα μου από την Ελλάδα, οπότε η διαδικασία έγινε πιο εύκολη. Θα σας ζητηθεί επίσης να συμπληρώσετε μια φόρμα αίτησης και μια δήλωση που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αυτό χάθηκε. Καλό είναι να έχετε επίσης μαζί σας τα αεροπορικά σας εισιτήρια. Ενώ είναι χρήσιμο να ψάξετε εκ των προτέρων όλα τα έγγραφα που θα σας ζητηθούν. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμες όλες τις πληροφορίες και μη χάνετε τζάμπα χρόνο. Οι άνθρωποι εκεί πάντως ήταν ευγενέστατοι και προσπάθησαν να με καθησυχάσουν. Μου έλεγαν ότι αν δεν έχει βρεθεί μέχρι το επόμενο πρωινό (έφευγα την μεθεπόμενη μέρα), θα μου εξέδιδαν ένα έγγραφο εντός 24 ωρών. Ώστε να μπορέσω να φύγω από τη χώρα.


Εν κατακλείδι το ίδιο βράδυ ο οδηγός του ταξί ήρθε αυτοπροσώπως και παρέδωσε το πορτοφόλι μου στην υποδοχή του ξενοδοχείου. Με τη ταυτότητα και τις κάρτες μου, χωρίς όμως τα χρήματα!!! Στην αρχή νευρίασα που τόσο απροκάλυπτα με «ξάφρισε», αλλά έπειτα έφυγε ένα τόσο μεγάλο βάρος από πάνω μου και είπα να το αφήσω όλο αυτό πίσω.

Κλείνοντας, έχω να πω ότι από τότε δεν έχω ξανακουβαλήσει ποτέ τη ταυτότητα ή το διαβατήριο πάνω μου. Δεν υπάρχει και κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Αλλά το αφήνω στο δωμάτιο, κουβαλώντας μαζί μου μόνο τα αντίγραφα.

Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ: http://othessalonikios.gr/el/

© 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *