Greece All Over Me

Πανέμορφοι Φάροι στην Ελλάδα (PartI)

Το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο αποτελείται από 120 φάρους. Κάποιοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, άλλοι σε μέτρια, ενώ σε αρκετούς τα σημάδια φθοράς είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Εμείς, σήμερα, θα ταξιδέψουμε σε 5 αυτούς! Φαροφύλακες, ξεκινάει η βάρδιά σας! Και για να μην σας πιάσουν αδιάβαστους, εστιακό ύψος, με απλά λόγια, λέγεται η απόσταση από το σημείο που εκπέμπει φως ο φάρος μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας και φωτοβολία η ακτίνα ορατότητάς του.

Ο φάρος του Καβομαλιά στο ακρωτήριο Μαλέα
Ήταν για πολλά χρόνια προστάτης των ναυτικών, καθώς η θαλασσοταραχή σε εκείνο το σημείο, το νοτιοανατολικότερο της Πελοποννήσου, εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους. Πρόκειται για έναν σπουδαίο φάρο πελαγοδρομίας, ο οποίος αναστηλώθηκε πλήρως το 2010. Τον αποκαλούν, με πολύ θαυμασμό, το “μονόπετρο” του Κάβο Μαλιά.
Ύψος πύργου: 15 μέτρα
Εστιακό ύψος: 40 μέτρα
Φωτοβολία: 17 ναυτικά μίλια (προς τιμήν των 17 ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο το 1993)

Ο Κόρακας στη Νάουσα της Πάρου
Τοποθετημένος στο κέντρο του Αιγαίου, στο ακρωτήριο Κόρακας της Πάρου, απ’ όπου και πήρε και το όνομά του, ο πολύτιμος αυτός φάρος, πετρόχτιστος και παραδοσιακός, τον Αύγουστο του 2017 κηρύχθηκε ως ένας από τους 350 σπουδαιότερους φάρους παγκοσμίως!
Ύψος πύργου: 10 μέτρα
Εστιακό ύψος: 60 μέτρα
Φωτοβολία: 9 ναυτικά μίλια

Ο φάρος Ηραίον στην Άκρα Μελαγκάβι Λουτρακίου
Αυτός ο φωτεινός γίγαντας οδηγεί τα πλοία που διασχίζουν τον Κορινθιακό προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Βρίσκεται κοντά στον αρχαίο ναό της Ήρας και από εκεί μπορείς να διακρίνεις τις Αλκυονίδες νήσους, το επίκεντρο του σεισμού του 1981. Την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων ανοίγει τις πύλες του στους επισκέπτες.
Ύψος πύργου: 13 μέτρα
Εστιακό ύψος: 58 μέτρα
Φωτοβολία: 19 ναυτικά μίλια

Ο φάρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης
Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως από τον φάρο μπορείς να απολαύσεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα· καλύτερο κι από αυτό της Οίας, καθώς ο ήλιος βυθίζεται ειδυλλιακά μέσα στο πέλαγος. Ο παραδοσιακός φάρος, αν και δεν εντυπωσιάζει αρχιτεκτονικά, είναι ο λόγος που η περιοχή περιμετρικά του αναπτύσσεται, καθώς όλο και περισσότερα ξενοδοχεία χτίζονται στο Ακρωτήρι.
Ύψος πύργου: 10 μέτρα
Εστιακό ύψος: 100 μέτρα
Φωτοβολία: 24 ναυτικά μίλια

Ο φάρος του Κάβο Πάπα στην Ικαρία
Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από κάποιον πάπα, όταν κινδύνεψε να πνιγεί στα ανοιχτά του πελάγους, απέναντι από τον φάρο. Στέκεται εντυπωσιακός πάνω στον βράχο, στο δυτικότερο άκρο του νησιού, και αποπνέει περηφάνια, που οριοθέτησε ένα από τα δυσκολότερα περάσματα του κεντρικού Αιγαίου, μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου.
Ύψος πύργου: 11 μέτρα
Εστιακό ύψος: 75 μέτρα
Φωτοβολία: 25 ναυτικά μίλια

Και κάτι ξεχωριστό· ο Τουρλίτης στην Άνδρο
Η ομορφιά είναι υποκειμενική. Ο Τουρλίτης, όμως, ο φάρος που θεωρείται ως ένα από τα πιο παραδοσιακά ναυτικά μνημεία της Άνδρου, υπερέχει! Κι αυτό, γιατί είναι ο μοναδικός φάρος στην Ελλάδα, που χτίστηκε πάνω σε βράχο, λες και αναδύεται μέσα από τα κύματα, κάθε φορά που αγριεύει η θάλασσα!
Ύψος πύργου: 7 μέτρα
Εστιακό ύψος: 36 μέτρα
Φωτοβολία: 11 ναυτικά μίλια

© 2018 – 2019, Ioannis Sorotos. All rights reserved.

Ξεκίνησε το blogging, όταν δεν ήταν καν μόδα στην Ελλάδα, μόνο και μόνο για να εκφράζεται! Μετά από τόσα χρόνια, παραμένει ακόμα άγνωστος και ευγνώμων, που, μέσα από τη συγγραφή, έμαθε πώς να νιώθει ελεύθερος, αφήνοντας πίσω του οτιδήποτε έχει αρνητικό πρόσημο! Γι' αυτό προτείνει και σε εσάς να χαμογελάτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *