World Stories

Πήλινος Στρατός στην Κίνα: Mπήκαμε στο μουσείο

Ένας από τους λόγους, της επίσκεψής μας στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Σιαν είναι η επίσκεψη του μουσείου TERRACOTTA WARRIORS MUSEUM για να δούμε από κοντά τον Πήλινο στρατό -TERRACOTTA WARRIORS.

Το 1974 ένας αγρότης, σε μια περιοχή που απείχε από την Σιάν, περίπου 40 χιλιόμετρα βορειανατολικά, ανακάλυψε το τμήμα ενός αγάλματος, από τερακότα, ενώ έσκαβε στο χωράφι του, για να ανοίξει ένα πηγάδι, έτσι η αρχαιολογική κοινότητα βρέθηκε μπροστά σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, ένας στρατός 8000 πολεμιστών από τερακότα, του 3ου αιώνα ήρθε στο φως.

Την εποχή κατασκευής των αγαλμάτων, βασίλευε ο Τσίν Σι Χουάνγκ, ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας.
Όταν πέθανε, ετάφη στα περίχωρα της Σιάν και μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έφερε στο φως τον τάφο του, ο οποίος βρίσκεται θαμμένος κάτω από ένα λοφώδη όγκο χώματος. Όμως αποκαλύφθηκε ο πήλινος στρατός του, ο οποίος κατασκευάστηκε για να τον συντροφεύει και τον φρουρεί στο αιώνιο ταξίδι του. Στις τεράστιες αίθουσες – μουσεία έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα η οποία μεταφέρθηκε ως εδώ από τον λόφο όπου βρέθηκαν, 10 χιλιόμετρα πιο μακρυά!

Αφού παρακολουθήσεις μια εκτενή παρουσίαση στο video wall με αναφορές στην κατασκευή και την ανακάλυψη του πήλινου στρατού από τον γνωστό σ΄ όλο τον κόσμο αγρότη, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται κάθε μέρα σε μια από τις αίθουσες του μουσείου και υπογράφει τα σχετικά βιβλία για την ανασκαφή, έχει προσωπική φρουρά που δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση του, μπορείς μόνο να τον δεις από κοντά και να σου υπογράψει τα βιβλία για τον Πήλινο στρατό, που θα αγοράσεις από το διπλανό εκθετήριο. Ο αγρότης σήμερα είναι ανώτερο στέλεχος της Κινέζικης κυβέρνησης και χαίρει εκτίμησης από όλους. Μιλάμε για μεγαλεία!

Συνέχεια έχει η πρώτη αίθουσα (Pit 1) και η πιο ενδιαφέρουσα κατά την άποψη μου με τις τάφρους, σχεδόν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, ένα μεταλλικό κτήριο, 210 μέτρα μήκος και 60 πλάτος και 4,6 έως 6,5 μέτρα ύψος, χωρίς να στηρίζεται σε εσωτερικές κολώνες, όπου υπάρχουν τάφροι με χώμα και ξύλο και 6.000 κεραμικά είδη.

Υπάρχουν πολεμιστές ντυμένοι, έτοιμοι για μάχη, με τις λόγχες τους και διάφορα όπλα, ιππείς ,αρματηλάτες και επιτελείς. κάθε πολεμιστής έχει ύψος 1,8 μέτρα ,φοράει στολή, που διακρίνει τον στρατιωτικό του βαθμό. Τρεις σειρές από 70 πολεμιστές αποτελούν την εμπροσθοφυλακή. Ακολουθούν 38 σειρές στρατεύματος που είναι το κύριο σώμα του στρατού.


Ο στρατός δεν εντυπωσιάζει μόνο από την πληθώρα των αγαλμάτων αλλά και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, τα αγάλματα διακρίνονται για τον ρεαλισμό τους. Οι πολεμιστές έχουν επεξεργασμένες λεπτομέρειες λεπτομέρειες στο πρόσωπο ,στην κόμμωση και την ενδυμασία. Οι άμαξες και τα αλόγα έχουν εξοπλισμό, που μέχρι και σήμερα παραμένει ο ίδιος. Οι αναλογίες πολεμιστών και αλόγων είναι φυσικές.

Ο κάθε στρατιώτης έχει διαφορετική μορφή, διαφορετικά χαρακτηριστικά και έκφραση προσώπου. Οι terracotta warriors ήταν ζωγραφισμένοι με υπέροχα χρώματα, σήμερα σε ελάχιστα αγάλματα υπάρχουν μικρές ποσότητες των χρωμάτων.


Κατά τις ανασκαφές όταν οι πολεμιστές ήρθαν σε επαφή με τον αέρα, οξυγονώθηκαν και καταστράφηκαν τα χρώματα.
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να βρουν νέες μεθόδους για να μην καταστρέφονται τα χρώματα και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο πήλινος στρατός βρέθηκε σχεδόν κατεστραμμένος, κεφάλια, πόδια, χέρια ήταν χωριστά και στην συνέχεια συναρμολογήθηκαν. Μέχρι σήμερα συναρμολόγησαν περίπου 1000 στρατιώτες ,ενώ χιλιάδες κομμάτια βρίσκονται στις τάφρους περιμένουν τους αρχαιολόγους….Οι ανασκαφές και οι έρευνες συνεχίζονται.


Το 1999 αναφέρθηκε ότι οι πολεμιστές τερακότα υπέφεραν από “9 διαφορετικά είδη μούχλας” που προκαλούνται από την θερμοκρασία και την υγρασία που υπάρχει στο κτήριο που στεγάζει τον πήλινο στρατό και από την αναπνοή των τουριστών.

Η εφημερίδα “Νότια Κίνα morning”αναφέρει ότι τα στοιχεία που έχουν γίνει γκρίζα, είναι η οξείδωση από την έκθεση στον αέρα, ίσως προκαλέσει καταστροφή στα όπλα που μπορεί να πέσουν και οι μύτες και τα χτενίσματα να εξαφανιστούν. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς.


Άλλη εφημερίδα έγραψε ότι στην επιφάνεια των στρατιωτών οι επιστήμονες ανακάλυψαν αιθάλη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν άνθρακα ήταν υπεύθυνη για την αλλοίωση των στρατιωτών τερακότα.

Ο μεγάλος σεισμός στο Sichuan πριν από χρόνια ,προκάλεσε κάποιες ελαφριές ζημίες σε πολλούς στρατιώτες, άλλοι έγειραν, άλλοι υπέστησαν μικρές ρωγμές. Ρωγμές εμφανίστηκαν και σε ένα άγαλμα αλόγου.
Συνολικά η ζημιά ήταν ελάχιστη, μπήκαν στηρίγματα υποστήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες ζημίες στο μέλλον.

Στην συνέχεια μπορείς να επισκεφτείς και τις υπόλοιπες αίθουσες του μουσείου με τα πολλά και μοναδικά ευρήματα αυτής της μεγάλης ανασκαφής. Είναι γεγονός ότι η περιήγηση στους τεράστιους χώρους του μουσείου κρατάει πολλές ώρες, με πολύ περπάτημα και ορθοστασία, στο τέλος όμως φύγεις με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ένα όνειρο των παιδικών μου χρόνων, να δω από κοντά τον Πήλινο στρατό, τότε που φιλοξενήθηκε ένα τμήμα του στην Αθήνα, στην Εθνική Πινακοθήκη και δεν κατάφερα να πάω, έγινε πραγματικότητα!

Η οργάνωση του μουσείου και η παρουσίαση των σημαντικών αυτών ευρημάτων είναι πολύ καλή, οι Κινέζοι είναι πολύ μπροστά , η ξενάγηση επίσης αρίστη, αν και ο κόσμος ήταν λιγότερος ,κάτι που είναι δύσκολο σε αυτήν την πολυπληθή χώρα, θα ήταν όλα τέλεια.

ΤIPS- Από την πόλη της Σιαν η απόσταση είναι περίπου 40 χλμ, θα κάνετε περίπου 1 ώρα και μπορείτε να φτάσετε στην Lintong District,όπου βρίσκεται το Μουσείο, με λεωφορείο ή ταξί.Τα λεωφορεία ξεκινούν από τον σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και από το αεροδρόμιο.Τα εισιτήρια στα λεωφορεία είναι φτηνά ενώ έχετε και την επιλογή του ταξί, που στοιχίζει πιο ακριβά . Τα εισιτήρια να τα αγοράζεται πάντα μέσα στο λεωφορείο .

Τα δρομολόγια είναι τακτικά, φεύγουν μόλις γεμίσει το λεωφορείο και πιστέψτε με γεμίζουν πολύ γρήγορα γιατί έχουν και πολλοί άλλοι την ίδια ιδέα με εσάς, καλό είναι να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί για να αποφύγετε τις ουρές στην στάση αλλά και τον συνωστισμό που επικρατεί στις αίθουσες του μουσείου.

Αποφύγετε την επίσκεψη τα σαββατοκύριακα και τις αργίες των Κινέζων. Μια καλή ευκαιρία να δείτε το μουσείο με λιγότερο κόσμο, είναι τις μεσημεριανές ώρες, που οι περισσότεροι ξεκουράζονται και τρώνε στα εστιατόρια που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο. Το λεωφορείο σταματάει ένα χιλιόμετρο, μακρυά από την είσοδο του Μουσείου, αν βαριέστε το περπάτημα ,υπάρχουν μικρά αυτοκίνητα του γκολφ για να σας μεταφέρουν.

Πρέπει να έχετε μαζί σας το διαβατήριο θα σας ζητηθεί για την εκδοσή εισιτηρίων (150 yuan). Μπορείτε να ζητήσετε audio guide (με πληρωμή 40 yuan) είναι στα αγγλικά, δεν υπάρχει στα Ελληνικά.

Το μουσείο λειτουργεί από τις 8,30 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, η έκδοση εισιτηρίων σταματάει μισή ώρα νωρίτερα, αλλά επειδή χρειάζεται χρόνος (τουλάχιστον 4 ώρες) για να περιηγηθείτε στις αίθουσες να είσαστε νωρίς εκεί.


Η τιμή του εισιτηρίου για το Μουσείο Teracotta Warriors and Horses περιλαμβάνει είσοδο στο Μαυσωλείο Qin Shi Huang, είναι ο λόφος όπου βρέθηκε ο στρατός . Μπορείτε να πάρετε ένα δωρεάν λεωφορείο για να πάτε εκεί αν σας ενδιαφέρει, θα κάνετε περίπου 10 λεπτά, φυσικά ο χώρος είναι κλειστός, προσωπικά δεν πήγα.

Μαζί σας να έχετε ένα μπουκάλι νερό και καπέλο για τους εξωτερικούς χώρους. Βεβαία υπάρχουν αρκετά καφέ για να κάνετε μια στάση και να ξεκουραστείτε. Τουαλέτες επίσης υπάρχουν αρκετές στον χώρο, καλό είναι να έχετε χαρτί υγείας μαζί σας.

© 2019, Trips and Dreams. All rights reserved.

Ξεκίνησε το blogging γιατί ήθελε να μοιράζεται τις ταξιδιώτικες της εμπειρίες, με τους φίλους της . Τώρα ήρθε η ώρα να μοιραστεί τις εμπειρίες, τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες και τα μελλοντικά της σχεδία, μαζί μας. Motto της «Η ζωή είναι μικρή και ο κόσμος πολύ μεγάλος», γιαυτό μην ξεχνάτε «Trips and Dreams».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *