Europe Stories Ιταλία

Πομπηία: η αρχαία πόλη που θάφτηκε κάτω από τον Βεζούβιο

Η Νάπολη είναι αγαπημένος προορισμός των απανταχού ταξιδιωτών τα τελευταία χρόνια. Και πώς να μην είναι, αφού πρόκειται για μία άκρως παραδοσιακή πόλη του Ιταλικού Νότου με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Επιπλέον, αποτελεί την επίσημη γενέτειρα της πίτσας. Σε απόσταση περίπου 40χλμ απο το κέντρο της βρίσκεται η περιβόητη Πομπηία, ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε αν ποτέ επισκεφτείτε τη Νάπολη.

Η Πομπηία χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. στους πρόποδες του Βεζούβιου απο τους Έλληνες, οπότε είχε επηρεαστεί πολύ απο τον ελληνορωμαικό πολιτισμό. Η τοποθεσία και ιδιαίτερα το εξαιρετικό της κλίμα την έκαναν δημοφιλή προορισμό και μάλιστα πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν εκεί τις εξοχικές επαύλεις τους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφροδότατος σεισμός που συντάραξε την πόλη. Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., ύστερα απο μία φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου, ένα κύμα απο λάβα και στάχτη έθαψε κυριολεκτικά την Πομπηία μέσα σε λίγες ώρες. Θεωρείται οτι περισσότεροι απο 2000 άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί και τελικά πέθαναν απο ασφυξία.

Το να φτάσεις στην Πομπηία είναι πανεύκολο μιας και πραγματοποιούνται καθημερινές εκδρομές απο τη Νάπολη απο αρχές Απριλίου μέχρι τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη. Υπάρχουν τουριστικά κιόσκα σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης απο τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτηριό σας για το λεωφορείο που θα σας μεταφέρει εκεί. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα(ανάλογια απο ποιό σταθμό παίρνεις το λεωφορειο) και κοστίζει 15 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για τα παιδιά με επιστροφή. Το λεωφορείο σας αφήνει κοντά στην “Porta Marina Superiore” όπου μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο σας για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.

Αυτό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει απο την επίσκεψη σας στην Πομπηία είναι το πόσο καλά έχουν διατηρηθεί πάρα πολλά τμήματα της πόλης. Θα αντικρύσετε κολώνες, αγάλματα, αψίδες, αντικείμενα, σπίτια, καταστήματα, ναούς, ώς και θέατρα που έχουν μείνει σχεδόν ανέπαφα παρόλο το μέγεθος της καταστροφής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι όλα αυτά παρέμειναν θαμμενα για 1500 περίπου χρόνια κάτω απο την λάβα, όποτε και διασώθηκαν απο τη φθορά του χρόνου. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολλές λεπτομέρειες απο την καθημερινότητα των κατοίκων της Πομπηίας, όπως και απο τις τελευταίες τους στιγμές μετά την ολέθρια έκρηξη του Βεζούβιου!

Αν πέρα απο την Πομπηία θέλετε να πάτε και στον Βεζούβιο, μπορείτε να αγοράσετε ένα πακέτο των 25 συνολικά ευρώ για τους ενήλικες και των 20 αντίστοιχα για τα παιδιά που περιλαμβάνει την έξτρα διαδρομή του λεωφορείου απο τη Πομπηία μέχρι το ηφαίστειο. Απο εκεί που θα σας αφήσει το λεωφορείο, υπολογίστε οτι θα χρειαστείτε μία ώρα περίπου περπάτημα μέχρι να φτάσετε στον κρατήρα και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα απο ψηλά! Απαραίτητη προυπόθεση βέβαια για την πραγματοποίηση του δεύτερου σκέλους της εκδρομής είναι να κάνει καλό καιρό. Διαφορετικά θα είναι αδύνατο να ανεβείτε το ηφαίστειο με τα πόδια.

Λοιπόν, τί λέτε; Σας έπεισα οτι αξίζει να επισκεφτείτε την Πομπηία;

© 2019 – 2020, Nikos Sigkas. All rights reserved.

Art/Cat/Music/Travel Freak

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *