Παρά τον πλούτο της πόλης σε τέχνη και πολιτισμό, το Άμστερνταμ κατέχει το αδίκως το προσωνύμιο «αμαρτωλή πόλη». Αυτό διότι στην ολλανδική πρωτεύουσα είναι νόμιμη τόσο η πορνεία (Red light district) όσο και τα ελαφριά ναρκωτικά. Άσχετα με τον αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτά, αποτελούν τον μεγαλύτερο πόλο έλξης τουριστών.


To De Wallen είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Πρόκειται για τη περιοχή με τα πολύφωτογραφημένα κανάλια, τα στενά σοκάκια και τα παραδοσιακά μπαρ. Και κάπου εκεί συναντάμε την ιστορική γειτονιά με τα κόκκινα φώτα νέον (Red light district). Μια περιοχή που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές τουριστικές ατραξιόν της χώρας, μιας και υπηρετεί τις προσωπικές ανάγκες και φαντασιώσεις όχι μόνο των ντόπιων αλλά και των ξένων, εδώ και 5 αιώνες! Σε αυτό το κομμάτι του Άμστερνταμ θα δείτε βαριά βαμμένες και έξαλα ντυμένες κοπέλες, να προσελκύουν πελάτες από τα παράθυρα των δωματίων τους στο επίπεδο του δρόμου! Υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 300 παράθυρα φωτισμένα με κόκκινο χρώμα, προσφέροντας «υπηρεσίες» όλο το εικοσιτετράωρο. Εκτός από τις ιερόδουλες, στην Red light district θα βρείτε πολλά sex shops,strip clubs, ενώ όλα γυρνάνε γύρω από το sex.
Έχει και τουριστικό ενδιαφέρον η Red light district;
Πλήθη ανθρώπων περνούν από τα σοκάκια για να χαζέψουν, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά. Οπότε αν δεν θέλετε να δείτε το κινητό ή τη φωτογραφική σας στον πάτο ενός καναλιού, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Από πέρσι βέβαια η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση αυτών των άσκοπων μετακινήσεων από τους τουρίστες. Αυτό καθώς οι εργάτριες του σεξ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι αντιμετωπίζονται ως τουριστικά αξιοθέατα.
Πάντως εάν μπορέσετε να ξεπεράσετε το κομμάτι της πορνείας και να επικεντρωθείτε στα υπόλοιπα, η συγκεκριμένη περιοχή είναι πραγματικά ένα από τα ομορφότερα και πιο αρχαία τμήματα του δακτυλίου του καναλιού, που περιστρέφεται γύρω από την παλαιότερη εκκλησία του Άμστερνταμ (Oude Kerk). Πέραν από την αιωνόβια εκκλησία, στη De Wallen, βρίσκονται το παλιό τούβλινο χρηματιστήριο Beurs van Berlage, όπου πραγματοποιούνται πλέον εκθέσεις και η σοφίτα του Μουσείου Ons’ Lieve Heer Op Solder, η οποία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και κρύβει μια περίτεχνη καθολική εκκλησία.


Περισσότερα travelvibes από τον Παντελή Μουζακίδη θα βρεις εδώ
© 2020, Pantelis Mouzakidis. All rights reserved.
Travel Editor