– Βασίλη, θα πάρω από εδώ να δοκιμάσω, gluhwein
– Svarak Τάκη.
– Ααα! Βασίλη έχει και εδώ λευκό gluhwein
– Svarak Τάκη, Svarak
– Περίμενε να δοκιμάσω και από αυτό το κιόσκι gluhwein
– Svarak ρε Τάκη, πόσες φορές θα στο πω;
Και κάπως έτσι μερικές ντουζίνες κούπες γλυκό κρασί μετά, ο Τάκης έμαθε το Svarak, το γλυκό κρασί των Χριστουγέννων.
Ας κάνουμε όμως ένα μικρό rewind, γυρνώντας πίσω στη μέρα που αποφασίσαμε πως στο επόμενο ταξίδι μας θα ήταν αφιερωμένο στην Πράγα, στις χριστουγεννιάτικες αγορές της και στο γλυκό τοπικό ζεστό κρασί της, το Svarak, και ξεκινήσαμε την αναζήτηση πτήσεων.
Για να είμαστε ειλικρινείς οι καθημερινές απευθείας πτήσεις, της Aegean Airlines, από το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με πρωινές αφίξεις στην πόλη της Πράγας και οι ανταγωνιστικές τιμές, δε μας άφησαν κανένα περιθώριο να ψάξουμε παραπάνω. Μπήκαμε λοιπόν στο Application της Aegean, κλείσαμε σε χρόνο μηδέν τα εισιτήρια μας και ήμασταν έτοιμοι για τη χειμερινή μας εξόρμηση, στη μεσαιωνική χριστουγεννιάτικη Πράγα, όπου θα ανακαλύπταμε τα μυστικά του γλυκού αρωματικού ποτού.
Στις δύο ώρες και 40 λεπτά πτήσης, μέσα στα υπερσύγχρονα αεροσκάφη της Aegean, που πλέον στην πλειονότητα τους προσφέρουν και δωρεάν Wi-fi, βρήκαμε τον χρόνο να κάνουμε την έρευνα που απαιτείται για την πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, να πιούμε τον καφέ μας με τη συνοδεία των γευστικών μικρογευμάτων και χορτασμένοι να προσγειωθούμε στο διεθνές αεροδρόμιο της Πράγας.
Ακολουθώντας τις ενδείξεις, βρεθήκαμε στη στάση του λεωφορείου ΑΕ, που μας μετέφερε απευθείας στο κέντρο της περίτεχνα στολισμένης πόλης, εκεί που χτυπάει η καρδιά των χριστουγεννιάτικων αγορών.
Φτάσαμε στην Πράγα
Η Πράγα, είναι αδιαμφισβήτητα η βασίλισσα των Χριστουγέννων και των χριστουγεννιάτικων αγορών. Από το τέλος του Νοέμβρη, η μεσαιωνική πόλη φοράει τα γιορτινά της. Τα κτίρια στολίζονται με χιλιάδες λαμπιόνια, οι δρόμοι αντηχούν χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές μελωδίες, αγορές ξεφυτρώνουν σε κάθε πλατεία και φωτιές ανάβουν ζεσταίνοντας τα καζάνια που μέσα τους βράζει το Svarak το απόλυτο ποτό των Χριστουγέννων.
Ιστορικά οι χριστουγεννιάτικες αγορές της κεντρικής Ευρώπης έχουν βαθιές ρίζες στον μεσαίωνα και είχαν σκοπό την πώληση βασικών προϊόντων στους κατοίκους των μικρότερων οικισμών στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορτασμών. Το κρύο που επικρατούσε στις υπαίθριες αγορές δημιούργησε την ανάγκη ενός ποτού, που θα κρατούσε ζεστούς και πάνω από όλα χαρούμενους τους αγοραστές και έτσι γεννήθηκε το ευρωπαϊκό ζεστό κρασί, που ακούει σε διαφορά ονόματα, όπως gluhwein στα γερμανικά ή glogg στα σκανδιναβικά ή στη δίκη μας περίπτωση Svarak στα τσέχικα.
Σήμερα οι αγορές που βρίσκονται κυριολεκτικά σε κάθε πλατεία των πόλεων της παγωμένης Ευρώπης, έχουν μεν κρατήσει την παράδοση, αλλά έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο πανηγύρι, όπου χιλιάδες άνθρωποι διασκεδάζουν υπό τον ήχο χριστουγεννιάτικων μελωδιών κρατώντας στα χέρια τους ποτήρια, που από μέσα τους αχνίζει, ζεστό λευκό ή κόκκινο αρωματικό κρασί, δημιουργώντας ένα κλίμα που σίγουρα θα σε παρασύρει.
Περπατώντας στους δρόμους του Svarak
Ξεκινήσαμε την περιήγηση μας στους δρόμους του Svarak, από τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική από τις αγορές της Πράγας, την αγορά στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης. Η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας, είναι ένα τεράστιο πλακόστρωτο πλάτωμα, περικυκλωμένο από πανέμορφα, ζωγραφισμένα κτίρια, στη σκιά του επιβλητικού γοτθικού ρυθμού ναού της Παναγίας του Τυν και είναι πρακτικά αδύνατον να μην τη βρεις, μιας και όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί.
Εκεί ήταν και η πρώτη μας επαφή με το γλυκό Svarak. Η πρώτη γουλιά του ζεστού κρασιού απελευθέρωσε στον ουρανίσκο μας μεθυστικά αρώματα από γαρύφαλλο και κανέλα δημιουργώντας ένα αίσθημα θαλπωρής, ζεσταίνοντας το σώμα μας αλλά και την ψυχή μας και βάζοντας μας σε Christmas mood.
Τα ποτήρια μας γέμιζαν και ξαναγέμιζαν, καθώς συνεχίζαμε τη βόλτα μας ανάμεσα στα ξύλινα σπιτάκια, δοκιμάζοντας διαφόρων ειδών λιχουδιές, όπως ψητά λουκάνικα και ζεστές γευστικές σούπες, φρέσκα τσιπς πατάτας και goulash με ψωμί.
Πίνοντας Svarak στην αγορά στο Κάστρο της Πράγας
Μια ακόμα αγορά που κέντρισε το ενδιαφέρον μας, όχι λόγο του μεγέθους της, αλλά λόγο της γραφικότητας της -μιας και πρόκειται για πιστό αντίγραφο των αγορών του μεσαίωνα – είναι η αγορά στο Κάστρο της Πράγας. Γύρω από το παραδοσιακά στολισμένο έλατο, ανάμεσα στον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Βίτο και στον διάσημο πολύχρωμο δρόμο των αλχημιστών, βρίσκεται στημένη μια μικρή αγορά που θα σε μαγέψει. Και εδώ το Svarak έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μιας και πωλείται σε όλα σχεδόν τα κιόσκια. Φήμες λένε πως εδώ φτιάχνεται η παραδοσιακή συνταγή του και πως οι μαγαζάτορες του κάστρου, κρατάνε τη συνταγή μυστική και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά μόνο προφορικά.
Αυτά όμως εμάς δε μας κόλλησαν, βάζοντας τον ήδη μεθυσμένο Τάκη να πουλήσει όλη του τη γοητεία, καταφέραμε να μάθουμε το μυστικό συστατικό της παραδοσιακής συνταγής του Svarak και την παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου μας αποκλειστικά για εσάς.
Μια ακόμα Χριστουγεννιάτικη αγορά που αξίζει να δείτε
Τρίτη και εξίσου σημαντική αγορά, είναι η υπαίθρια αγορά που στήνεται σε όλο το μήκος της ομολογουμένως τεράστιας πλατείας Wesceslas. Η πλατεία Wesceslas είναι μια πλατεία σε οβάλ σχήμα που ενώνει το εθνικό μουσείο Πράγας με την παλιά πόλη. Η πλατεία αποτελεί αγαπημένο μέρος συνάντησης των Τσέχων, που από νωρίς το απόγευμα κατέκλυζαν την αγορά, μετατρέποντας τη σε ένα τεράστιο ανοιχτό μπαρ. Εδώ ήρθαμε σε επαφή και με τις πειραγμένες συνταγές του παραδοσιακού ποτού των Χριστουγέννων, όπως Svarak με ρούμι, Svarak με ουίσκι ή Svarak με vodka.
Από όλες όμως εντυπωσιαστήκαμε με την παραλλαγή, κατά την οποία το κρασί μαζί με τα μπαχαρικά, μπαίνουν σε δρύινα καπνισμένα βαρέλια και ωριμάζουν σε σταθερή θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου για διάρκεια 6 μηνών ή ενός έτους. Το αποτέλεσμα ήταν, δεκαπλάσια πιο έντονα αρώματα και έντονη γλυκιά επίγευση κανέλας σε κάθε γουλιά. Σε αυτή την αγορά φάγαμε και το καλύτερο chimney cake, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.
Και αφού διαβάσατε μέχρι εδώ θα σας ανταμείψουμε δίνοντάς σας την παραδοσιακή συνταγή του Svarak, που θα λατρέψετε και εσείς αλλά και οι φίλοι σας και θα δώσει γεύση και άρωμα Χριστουγέννων στις νύχτες σας.
Συνταγή για 4-6 άτομα
Υλικά:
- 1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο ή λευκό κρασί
- 1 κούπα νερό
- 7 κουταλιές της σούπας μέλι
- 12 γαρύφαλλα
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 3 τεμάχια πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα προσθέστε το κρασί, τα γαρύφαλλα και την κανέλα και αφήστε τα για μία ώρα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράστε το νερό και διαλύστε μέσα του το μέλι. Πάρτε τα ήδη ποτισμένα με κρασί μπαχαρικά και βράστε τα με το μέλι μέχρι να δημιουργηθεί ένα ρευστό σιρόπι. Στη συνέχεια ανακατέψτε με το κρασί και αφήστε το να ζεσταθεί σε θερμοκρασία 30 έως 40 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίξτε το πιπέρι. Σερβίρετε με Stick κανέλας.
Στην υγεία σας!
Mη χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε στην Πράγα αυτήν την εποχή αλλά και όλους τους μήνες της Χρονιάς. Με τις απευθείας πτήσεις της Aegean να πραγματοποιούνται αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα, έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε αυτόν τον ξεχωριστό προορισμό! Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε συχνά το low fare calendar για να πετύχετε πιο οικονομική τιμή!
Διάβασε περισσότερα Travelvibes για την Τσεχία, εδώ.
Δες περισσότερα Food Stories εδώ.
Κείμενο: Βασίλης Χρυσανθόπουλος & Τάκης Δαμβακάρης
© 2022 – 2023, and . All rights reserved.